Hvordan det at omfavne spontanitet ændrede mit syn på rejser

Language Specific Image

Når folk begiver sig ud på deres solorejse, vil jeg tro, at de fleste starter på samme måde, som jeg gjorde: planlægge, planlægge, planlægge. Jeg undersøgte alt, fra færgetider til togpladser, aktiviteter hver dag, supermarkeder i nærheden og søde caféer. På en måde fjernede det noget af magien, når jeg først ankom til et sted. Jeg kendte allerede alt omkring mig; de skjulte gyder, genveje, og hvilke barer der havde terrasser med den perfekte udsigt. At omfavne spontanitet kan give fleksibilitet og frihed for solorejsende (og gøre din rejse en lille smule mere magisk.) Sådan gør du.

Ikke alt går efter planen

Da jeg rejste alene, vidste jeg, at jeg havde brug for noget struktur i min hverdag. Jeg vidste, at hvis jeg ikke havde en plan, ville jeg bare sidde og blive overvældet af alle de ting, der skulle gøres. At planlægge alting gav mig en følelse af kontrol. Jeg vidste, hvad jeg kunne forvente i min bolig, jeg vidste, hvad der kunne holde mig beskæftiget, og jeg havde en ende på, hvornår jeg opholdt mig på en bestemt destination.

Men ikke alt går efter planen. Nogle steder er lukkede, dyre eller bare ikke som forventet. På trods af at hver rejse var omhyggeligt organiseret på en måde, så jeg ikke kunne blive skuffet, var der nogle tilfælde, hvor jeg blev det. Jeg havde sat mine forhåbninger så højt til specifikke oplevelser, så da de ikke fungerede, følte jeg mig skuffet. For at gøre det endnu værre havde jeg ikke nogen backup-plan, og jeg følte mig ikke tryg eller sikker nok på mig selv til bare at gå en tur.

Efterhånden som jeg fortsatte med at rejse, blev jeg dog lidt mindre stiv. Jeg blev mere tilpas i min egen krop og vant til at rejse på egen hånd. Jeg behøvede ikke at opsøge hver eneste æstetisk tiltalende café eller bar med gode anmeldelser på hver destination. Jeg vidste, at det at være mere afslappet på solorejser ville komme med erfaring, men for mig var der to specifikke oplevelser, der fik mig til at ændre hele mit syn på rejser.

Spontanitet åbner dig for nye oplevelser

Den første var, da jeg tog til Milano. Jeg var der kun i to nætter, før jeg skulle videre til Grækenland i et par uger. Jeg forventede egentlig ikke noget af Milano; jeg ville bare tjekke seværdighederne ud og nyde et par gode kopper kaffe. Men den første aften var så langt over mine forventninger. Under middagen på hostellet kom et par andre solorejsende, som var helt vidunderlige, hen til mig. Da drikkevarerne begyndte at flyde, og karaoken gik i gang, blev det hurtigt en af de bedste aftener, jeg havde haft i lang tid.

De mennesker, jeg mødte, blev et par dage længere end mig og besluttede at mødes i Kroatien senere på ugen. Da jeg fik invitationen, var min første reaktion: “Ja! Helt sikkert!” Selvfølgelig ville jeg gerne til Kroatien med disse mennesker. For første gang i lang tid fandt jeg mennesker, som jeg virkelig klikkede med, og jeg ville elske at få mulighed for at se mere af Europa sammen med dem. Men det kunne jeg ikke – jeg havde andre planer. Jeg fulgte hurtigt op med et skuffet “Men jeg kan ikke, jeg har et fly, jeg skal nå.” Min rejse til Grækenland var planlagt og booket, og da jeg aldrig havde afbestilt noget før, kunne mit hostel ikke refunderes.

Jeg sagde til mig selv, at det var fint; det er det, solorejser handler om. At møde seje mennesker og så tage videre til den næste destination. Jeg sagde til mig selv, at FOMO (fear of missing out) var en naturlig reaktion, og at jeg nok skulle få nye venner i Grækenland. Jeg mødte nye mennesker i Grækenland, og vi delte alle utrolige oplevelser, men jeg tænker stadig tilbage på Milano. Det er næsten fire år siden nu, og jeg tænker stadig: “Hvad nu, hvis jeg var taget til Kroatien?” Ikke for at være dramatisk, men den tur kunne have ændret mit liv. Det får jeg aldrig at vide.

Ingen planlægning = ingen aflysning i sidste øjeblik

Den anden oplevelse var pandemien. Jeg var i Puerto de la Cruz på Tenerife i marts 2020. Jeg var blevet accepteret til en arbejdsudveksling med en sprogskole i byen. Til gengæld for gratis indkvartering skulle jeg skrive tekster til deres hjemmeside og hjælpe med de sociale medier. Jeg var i Puerto de la Cruz i præcis otte dage, før Spanien gik i sin strenge COVID-19-nedlukning, og øen havde standset de fleste flyvninger til det europæiske fastland.

Mens jeg sad i min lejlighed og fjernarbejdede, forblev jeg optimistisk. Jeg tænkte, at om et par uger ville det blæse over, og jeg ville kunne fortsætte med at rejse. Jeg havde seks ugers rejseplaner foran mig, og jeg ville ikke afvige fra planen. Til sidst måtte jeg indrømme over for mig selv, at jeg ville sidde fast i min lejlighed i en overskuelig fremtid.

Jeg var i gang med at planlægge. Jeg var nødt til at aflyse alt det, jeg havde brugt måneder på at planlægge. Jeg havde undersøgt alt grundigt og endda lavet regneark over potentielle hostels, jeg kunne booke i Portugal og Spanien. Jeg havde valgt det perfekte sæde på toget fra Barcelona til Madrid og en idyllisk bolig i Porto. At aflyse det hele var en irriterende og nedslående opgave. Det var angstfremkaldende, tog for lang tid, og jeg var usikker på, om jeg ville få mine penge tilbage. Jeg indså hurtigt, at jeg aldrig nogensinde ville gå igennem processen med at afbestille så mange ting igen.

Da grænserne begyndte at åbne sig, fortsatte jeg mine rejser, men med et nyt perspektiv. Når jeg planlagde rejser, havde jeg altid en forklaring på, hvorfor jeg overorganiserede alting. “Hvad nu, hvis jeg ikke møder nogen? Hvad hvis jeg ikke kan lide byen? Hvad hvis vandrerhjemmet ikke er så godt, som jeg havde forventet?” Hvis mine forventninger ikke var mig, havde jeg i det mindste følelsen af at vide, at min tid var definitiv, og at jeg snart kunne tage af sted.

Hvordan jeg er blevet en mere spontan rejsende

Nu stiller jeg mig selv de samme spørgsmål, men med en helt anden indstilling. Hvis jeg ikke møder nogen, gør jeg noget for at gøre det. Hvis jeg ikke kan lide byen, tager jeg af sted tidligere end forventet eller tager på en dagstur et andet sted. Hvis vandrerhjemmet ikke er, som jeg troede, det ville være, annullerer jeg mit ophold og booker et andet. Hvis jeg kan lide et sted, bliver jeg; hvis jeg ikke kan, rejser jeg.

At omfavne spontanitet og give slip – bare en lille smule – hjalp mig med at skabe uforglemmelige minder og oplevelser. Det gav mig frihed til at gøre, hvad jeg ville. Jeg så ikke destinationer baseret på rutefly, men snarere på mit humør, og hvem jeg mødte. Jeg følte ikke længere, at jeg gik glip af utrolige muligheder, og jeg følte mig ikke længere begrænset af min egen rigide planlægning.

Selvom jeg stadig laver den nødvendige research, som f.eks. at få et visum, har jeg været langt mere laissez-faire og eventyrlysten på mine rejser. Jeg er ikke endt med at blive skuffet, og jeg har ikke oplevet nogen større FOMO. Jeg føler mig mere fri, selvsikker og godt tilpas med mig selv. Jeg føler mig ikke længere udenfor, når folk, jeg har mødt, inviterer mig med på en rejse i sidste øjeblik. Jeg er ikke længere nødt til at sige nej.

Jeg lærte, at hostels altid vil have en seng, og at der altid vil være et fly at nå eller en bus at hoppe på. Visse byer vil være der i mange år fremover, men visse oplevelser vil ikke være der. Jeg lærte at sige, for en af de få gange i mit liv, “Don’t think, just do”

Download Hostelworld-appen, så du kan begynde at møde folk fra det øjeblik, du booker


Du kan måske også lide…

Hvordan jeg opdagede, at jeg var neurodivergent, mens jeg rejste alene

10 kampe for en solorejsende

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top