Reisgids Argentinië

[efstabs class=”yourcustomclass”]
[efstab title=”Home” active=”active”]

Op bezoek in Argentinië

Argentinië grenst aan vijf andere Zuid-Amerikaanse landen en is een uitgestrekt en gevarieerd land dat zijn bezoekers een onvergetelijke culturele ervaring biedt.

[/efstab]
[efstab title=”Over”]Argentinië ligt in de zuidelijke helft van Zuid-Amerika en is met een oppervlakte van bijna drie miljoen vierkante kilometer en een bevolking van vijfendertig miljoen mensen het achtste grootste land ter wereld en het op één na grootste in Latijns-Amerika. Het wordt van Chili gescheiden door de Andes in het westen en grenst in het noorden aan Bolivia, Brazilië en Paraguay. In het oosten wordt het door de Rio de la Plata gescheiden van Uruguay en in het zuiden deelt het Vuurland met Chili.
Het is begrijpelijk dat een land dat zo uitgestrekt is met zoveel natuurlijke elementen een zeer divers en gevarieerd landschap heeft. Maar de geschiedenis van Argentinië is bijna net zo kleurrijk als de natuurlijke bezienswaardigheden.
In 1516 werd het land voor het eerst bewoond door Europeanen en in 1580 vestigden de Spanjaarden een permanente kolonie op de plek waar nu de hoofdstad Buenos Aires ligt. Sinds de komst van deze eerste Europese bezoekers naar Argentinië heeft immigratie een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het land en daarom zijn er vandaag de dag zoveel wijken die volledig worden bewoond door afstammelingen van verschillende Europese afkomst.
In de eeuwen die zijn verstreken sinds de eerste kolonisten arriveerden, heeft het land echter meer politieke onrust gekend dan de Spaanse leiders zich ooit hadden kunnen voorstellen. Talloze militaire coups waren verantwoordelijk voor de omverwerping van verschillende regeringen en het was één zo’n coup die ertoe leidde dat de legendarische Juan Peron aan de macht kwam. Hij was verantwoordelijk voor veel positieve ontwikkelingen in Argentinië, maar ook hij werd ten val gebracht, je kunt waarschijnlijk wel raden hoe. Twintig jaar later werd hij echter herkozen.
Tussen zijn dood in 1974 en 1989 ging het er niet zo rooskleurig aan toe voor de Argentijnen, maar vooral voor de militairen. Ernstige economische problemen, de nederlaag van de Britten in de Falklands en beschuldigingen van corruptie brachten hen volledig in diskrediet en ontmoedigden hen en leidden tot een geleidelijke overgang naar een democratisch bewind. Dit gebeurde uiteindelijk in oktober 1983 en sindsdien was het verbod op politieke partijen opgeheven. [/efstab]
[efstab title=”Uit eten”]Eten & drinken

Het slechte nieuws voor alle vegetariërs is dat de Argentijnen geloven dat geen maaltijd compleet is zonder vlees en, hoe smeriger de bron, hoe beter. Neem bijvoorbeeld parrillada – de nationale favoriet. Deze delicatesse is een gemengde grill waarvan de ingrediënten bestaan uit biefstuk en verschillende ingewanden. De gebruikelijke bijgerechten zijn de dunne darm (chinchulines), de dikke darm (tripa gorda), de uier (ubre), de nieren (riñones), de tong (lengua), de hersenen (sesos), bloedworst (morcilla) en als klap op de vuurpijl mollejas (zwezeriken). In feite is het enige deel van een koe dat ze niet in de een of andere vorm eten de long. Als ik je alleen de lokale naam had gegeven, was er misschien een kleine kans geweest dat dit gerecht smakelijk zou zijn. Nu lijkt het echter een verloren zaak, tenzij je neigingen hebt die lijken op die van Hannibal Lecter.

Andere favorieten die de nederige koe ons schenkt zijn gegrilde biefstuk (bife de chorizo), entrecote (lomo) en kleine stukjes gebarbecued rundvlees geserveerd met gebakken aardappelen (tira de asado). Deze worden geserveerd met een salade en een lokale rode wijn die vino tinto wordt genoemd.

Gelukkig hebben de immigranten die de Argentijnse cultuur hebben helpen vormen ook hun stempel gedrukt op de keuken. De Italiaanse gemeenschap heeft hun favorieten lasagne, cannelloni en ravioli geïntroduceerd, evenals de lokale specialiteit ñoquis (gnocchi in het Italiaans). Dit is een traditionele maaltijd aan het einde van de maand in Argentinië en daarom zijn ze een gebruikelijke specialiteit in restaurants op de 29e van elke maand.

Verschillende regio’s hebben ook hun eigen bijzondere keuken. Kruidige gerechten uit de Arabische en Midden-Oosterse keuken zijn populair in Mendoza en in het noorden van het land. In het zuiden hebben lams- en schapenvleesgerechten de overhand op de variatie waarvoor rundvlees nodig is. Riviervis is uitstekend in het noordoosten en als je bedenkt hoeveel rundvlees de inheemse bevolking eet, kun je waarschijnlijk elke keer kiezen uit de lekkerste en meest verse vis.

Argentinië staat ook bekend om zijn uitstekende wijnen en omdat deze zowel lokaal als wereldwijd populair zijn, zijn de prijzen heel redelijk gebleven. Als je van een glas wijn houdt, moet je zeker een rode wijn uit Mendoza proberen. Zo niet, dan ben je misschien beter af met een andere favoriet – koffie. Wees wel voorzichtig, ze schenken het uitzonderlijk sterk dus als je bestelt moet je om een cortado vragen, die wordt gezet met een beetje melk om de sterkte te beperken. De vruchtensappen zijn ook heerlijk, dus als je een tee totaller bent, heb je meer geluk dan de arme vegetariërs.[/efstab]
[efstab title=”Vervoer”]Heen en weer reizen

Het belangrijkste vliegveld van Argentinië ligt in Buenos Aires, Aeropuerto Internacional Misnistro Pistarini, maar het staat beter bekend als Ezeiza. Alle grote internationale luchtvaartmaatschappijen die op Argentinië vliegen, vliegen op deze terminal en het vliegveld zelf ligt net buiten de stad. Sommige regionale vluchten vliegen ook naar Aeroparque dat vlakbij Ezeiza ligt en verschillende andere steden hebben internationale luchthavens die voornamelijk binnenlandse bestemmingen bedienen.

Het feit dat Argentinië aan zoveel landen grenst, betekent ook dat een groot aantal land- en rivierovergangen het land met zijn Zuid-Amerikaanse buren verbindt. Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen tussen de belangrijkste luchthaven en de Chileense hoofdstad Santiago, sommige provinciale maatschappijen vliegen ook naar de kleinere steden. Als je over land binnenkomt, moet je waarschijnlijk een reis door de Andes maken, een avontuur op zich. De meeste andere grenslanden, waaronder Uruguay, Brazilië, Paraguay en Bolivia, hebben beperkte luchtverbindingen met Argentinië, dus waar mogelijk is reizen per bus of veerboot meestal een veel beter alternatief.

Reizen door het land
Busterminals zijn meestal vrij gemakkelijk te vinden in de grote steden, hoewel ze in sommige gevallen ergens in het centrum vastzitten. Voor lange reizen zul je blij zijn te horen dat de bussen comfortabel en efficiënt zijn en sommige hebben zelfs ligstoelen, maar als budgetreiziger zijn deze waarschijnlijk niet op jou van toepassing omdat ze veel duurder zijn. Maak je geen zorgen, de regelmatige service is meer dan voldoende om je rond te brengen en dat geldt ook voor de stoelen. Om meer te weten te komen over tijden, tarieven, bestemmingen enz. moet je naar de terminal gaan waar al deze informatie is opgehangen op een plek die gemakkelijk te vinden moet zijn. Als het om lokale reizen gaat, is het nieuws echter niet zo aangenaam. Ze zitten meestal vol met de lokale bevolking, stoppen om de minuut en als gevolg daarvan kan zelfs de eenvoudigste reis behoorlijk lang duren. Toch is dit een deel van de culturele ervaring, dus leun achterover, als je een zitplaats kunt bemachtigen, en geniet ervan.

De meeste passagierstreinen in Argentinië zijn niet meer in gebruik vanwege de zware spanningen die al jaren bestaan. Op dit moment is de regering deze subsidies aan het afbouwen en laat elke afzonderlijke staat de exploitatie van het netwerk overnemen. Het probleem hiermee is dat ze het zich niet kunnen veroorloven om hun deel te onderhouden en te exploiteren. Het resultaat is dat de situatie weliswaar verbetert, maar nog lang niet ideaal is en met de enorme afstanden die reizen binnen Argentinië met zich meebrengt, is het niet praktisch om gebruik te maken van een onbetrouwbare dienst.

Nogmaals, met landen die zo uitgestrekt zijn als Argentinië zijn binnenlandse vliegreizen soms onvermijdelijk, maar ze zijn extreem duur. Hoewel andere binnenlandse luchtvaartmaatschappijen onlangs van start zijn gegaan in directe concurrentie met de twee nationale luchtvaartmaatschappijen Aerolineas Argentianas en Austral, waardoor de prijzen zijn gedaald, is het nog steeds geen ideale optie voor de budget backpacker. Als je toch gebruik moet maken van deze service, probeer dan waar mogelijk een kortingsdeal of pasje te krijgen. [/efstab]

[efstab title=”Te zien”]Iguaza-watervallen

Hoewel de watervallen tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië liggen, heeft Argentinië het voorrecht om de meeste watervallen aan de grens te hebben. Hoewel het aan te raden is om ze van beide kanten te bekijken, heb je een visum nodig om naar Brazilië te reizen en je zult meer dan genoeg zien om je te fascineren terwijl je nog steeds in Argentinië bent. Ze bevinden zich in het noordwesten van de Missiones en bestaan uit 275 watervallen, waarvan sommige wel zeventig meter hoog zijn. Bovendien zijn ze omringd door het Nationale Park, een ongerepte jungle die meer dan vierhonderd soorten wilde dieren en meer dan tweeduizend soorten flora beschermt.
Het gebied is ook beroemd om zijn historische ruïnes van jezuïetenmissies die werden gebouwd door San Ignacio Mini en elk jaar duizenden bezoekers trekken. Maak ook gebruik van de verschillende watersporten die je boven de watervallen kunt beoefenen. Dit zijn onder andere kanoën en kajakken, dus voor alle waterliefhebbers hebben de watervallen alles te bieden.

Mar del Plata
Als je op zoek bent naar een strandvakantie, dan is Mar del Plata, gelegen op ongeveer vierhonderd kilometer van Buenos Aires, de plek waar je moet zijn. Met 47 kilometer Atlantische kustlijn is het enige probleem dat je zult hebben te kiezen uit welk strand je zult kiezen. De populairste zijn de zuidelijke stranden, de vuurtorenstranden en Punta Mogotes. Deze laatste bevat vier kilometer zand, vierentwintig verschillende strandresorts en alle bijbehorende parafernalia – winkels, restaurants en watersporten, die worden uitgevoerd in de kunstmatige meren in het gebied. Je moet ook een bezoek brengen aan het Zeeleeuwenreservaat, gebouwd om de dieren in kwestie te beschermen en het eerste in zijn soort in Zuid-Amerika. Deze nederzetting ligt aan een klein strand aan de kust van de zuidpier. En als je geen zin hebt in dit reservaat in het bijzonder, zijn er verschillende andere in de omgeving die zich richten op de bescherming van de natuurlijke flora en fauna van Argentinië.

Moreno gletsjer
De Morenogletsjer ligt in het uiterste zuiden van Argentinië en is de belangrijkste attractie in het Los Glaciares National Park. Het is waarschijnlijk ook de enige gletsjer ter wereld die een groot bombardement heeft ondergaan. De reden hiervoor was dat het klimaat in het gebied veranderde waardoor de gletsjer zich verplaatste, het meer Brazo Rico werd afgedamd en de bewoners in de omgeving zich grote zorgen maakten. Helaas voor de lokale bevolking was de bom een complete ramp, dus deze verbazingwekkende functie is er nog steeds voor jouw kijkplezier. Je stopt bij de afgelegen nederzetting Calafate, een verlaten plek die leeft van de toeristen. Je zult er waarschijnlijk maar een paar uur blijven, maar het is zeker de moeite waard en je kunt de gletsjer het beste bekijken in december, wanneer het weer warmer is en er regelmatig instortingen plaatsvinden langs de zestig meter hoge en drie mijl brede gletsjer.

Vuurland
Deze archipel ligt in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika en wordt gedeeld door Argentinië en Chili. Het bestaat uit een groot eiland en een aantal kleine eilanden, gescheiden door inhammen en kanalen en is een gebied vol geschiedenis en natuurlijke schoonheid. De eerste Europeaan die Tierra del Fuego bezocht was Ferdinand Magellan in 1520 en hij gaf het zijn Engelse naam vanwege de strandvuren die de aboriginals maakten om te koken en zich warm te houden. Hoewel het er nogal koud en guur is, is het landschap adembenemend en de fjorden aan de Andeskust langs het Beaglekanaal en de Straat van Magellan zijn net zo indrukwekkend als die in Scandinavië. Omdat de wegen zo slecht zijn en er geen spoornetwerk is, gaat de verbinding met de buitenwereld over zee of door de lucht, dus het is niet de makkelijkste plek om te komen. Het goede nieuws is echter dat als je Tierra del Fuego bereikt, het zeker de moeite waard zal zijn.

Sporten als toeschouwer
Nu je in het thuisland bent van voetballegende Diego Maradonna en in het land dat twee keer de wereldbeker heeft gewonnen, zou het absoluut onvergeeflijk zijn om niet een paar van de voetbalwedstrijden in de steden in Argentinië te bekijken. De hoofdstad Buenos Aires is waarschijnlijk de beste locatie om een voetbalwedstrijd bij te wonen. Er zijn acht eersteklasseteams en een staanplaats bij een van deze wedstrijden kost je waarschijnlijk rond de US$10. Het populairste team in dit deel van de wereld is Boca Juniors, hoewel River Plate ook favoriet is bij de plaatselijke bevolking. Andere sporten die je in de grotere steden kunt beoefenen zijn rugby, basketbal, hockey, motorsport, wielrennen en tennis, maar geen van deze sporten is zo spannend of aantrekkelijk voor de Argentijnen als het mooie spel.

Tran a la Nubes (Trein naar de Wolken)
Dit is een van de belangrijkste toeristische attracties in Argentinië, maar het is een lange dag, dus wees voorbereid. Je begint op het treinstation in Salta waar je trein om precies 7.05 uur vertrekt en je naar je eindbestemming op bijna dertienduizend meter boven zeeniveau brengt. Het gillende autorijden begint vrijwel meteen, waarbij je zigzaggend een berg op rijdt, de ene kant achteruit en de andere kant vooruit. Je maakt bochten van driehonderdzestig graden om de ergste bochten te nemen. De bruggen zijn ook angstaanjagend omdat je de sporen aan weerszijden niet kunt zien omdat ze zo smal zijn. Als je je bestemming in La Polvorilla nadert, ga je over een hangbrug die bijna zeshonderd meter boven de rivierbedding hangt. Je kunt dus precies zien hoe moeilijk deze reis is voor iedereen met ook maar een beetje hoogtevrees. Het is er zeker geen voor bangeriken
[efstab title=”Entertainment”]Als je in Argentinië bent, moet je zeker de tango proberen. De tango vindt zijn oorsprong in dit Zuid-Amerikaanse land, maar is over de hele wereld populair geworden en hoewel je de traditie waarschijnlijk onrecht zult aandoen en de dans compleet zult vermoorden, moet je het toch proberen. Het zal je toeschouwers in ieder geval aan het lachen maken.

Natuurlijk moet je eerst zien hoe de professionals het doen en zoals met de meeste andere dingen in het land, is de beste plek voor tango in Buenos Aires. Hoewel verschillende etablissementen een van de beroemdste exportproducten van het land laten zien, kunnen ze vrij duur zijn. Probeer daarom kaartjes met korting te krijgen of woon de gratis zondagshows op de verschillende pleinen bij.

Als je je daarentegen liever houdt bij wat je kent, is het goede nieuws dat er meer dan genoeg disco’s en bars zijn waar je je dans- of zangtalenten kunt laten zien. De clubs in de grotere steden en provincies komen pas tussen 12.00 en 2.00 uur op gang en sluiten pas na zonsopgang, dus je kunt een behoorlijk lange nacht tegemoet gaan.

Je zou Zuid-Amerikaanse landen kunnen associëren met flamboyante festivals, maar Argentinië heeft er eigenlijk maar heel weinig. Alle feestdagen zijn gecentreerd rond het rooms-katholieke liturgische jaar, wat betekent dat het land praktisch gesloten is met Pasen en Kerstmis. De andere grote dagen in het land zijn de herdenking van de Meirevolutie op 25 mei, Malvinasdag op 10 juni en Columbusdag op 12 oktober. [/efstab]
[efstab title=”Algemene informatie”]Valuta
De munteenheid die in Argentinië wordt gebruikt is de peso, maar de meeste plaatsen accepteren Amerikaanse dollars omdat er sinds 1992 een vaste wisselkoers is: één peso voor één Amerikaanse dollar. Biljetten zijn ofwel twee, vijf, tien, twintig, vijftig of honderd pesos en de munten die gebruikt worden zijn vijf, tien, vijfentwintig of vijftig centavos en één peso.

Taal
Er worden zeventien inheemse talen gesproken in Argentinië, maar de belangrijkste taal is Spaans. Italiaans wordt ook veel gesproken en er zijn verschillende Anglo-gemeenschappen.

Klimaat
Als gevolg van de enorme omvang en verschillende geografische factoren, heeft Argentinië een zeer gevarieerd klimaat, waardoor een bezoek in elk seizoen de moeite waard is. De breedtegraad is de belangrijkste reden voor de verschillen in klimaat, maar dat geldt ook voor de uitgestrekte bergketens en de aanwezigheid van de zee.
Voor zonaanbidders is dit land de perfecte bestemming met twee zomers per jaar. Om te skiën moet je over het algemeen wel in de wintermaanden komen. En voor bestemmingen in Patagonië en Misiones, zoals de Moreno-gletsjer en de Iguazu-watervallen, kun je het beste kiezen voor de winter of lente op het zuidelijk halfrond, wanneer het niet zo heet en vochtig is. Voor Buenos Aires geldt dat je er op elk moment naartoe kunt gaan, omdat de belangrijkste attracties niet seizoensafhankelijk zijn.

Tijdzone
Argentinië ligt drie uur achter op Greenwich Mean Time en twee uur voor op Eastern Standard Time.

Openingstijden
Winkels in Buenos Aires zijn van maandag tot vrijdag geopend tussen 9.00 en 20.00 uur. In de andere steden gaan sommige winkels een uur eerder open, sluiten voor de lunch tussen 12.00 en 16.00 uur en gaan weer open tot 20.00 uur. Op zaterdag sluiten de meeste winkels om 13.00 uur en op zondag zijn ze niet open. Overheidskantoren zijn over het algemeen geopend van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.
Banken en wisselkantoren zijn geopend van 22.00 tot 15.00 uur en kantoren zijn meestal geopend van 21.00 tot 12.00 uur en van 14.00 uur ‘s middags tot 19.00 uur.
Eetgelegenheden zijn bijna de hele tijd open, met uitzondering van de uren tussen 02.00 en 06.00 uur en in restaurants begint de lunch om 13.00 uur en het diner om 21.00 uur.

Elektriciteit
De elektriciteit in Argentinië werkt op 220 volt.

Belasting
Als je een bezoek brengt vanuit een land dat niet aan Argentinië grenst, ben je vrijgesteld van alle belastingen op artikelen met een waarde onder US$300 en nog eens driehonderd als ze worden gekocht in belastingvrije winkels binnen het nationale grondgebied.

Visumvereisten
Voor inwoners van de meeste landen is een geldig paspoort alles wat je nodig hebt om Argentinië binnen te komen. Om erachter te komen of je geen visum nodig hebt, moet je contact opnemen met de dichtstbijzijnde ambassade of het dichtstbijzijnde consulaat. Als dat niet het geval is, moet je bij aankomst in het land een gratis, verlengbare toeristenkaart krijgen, die maximaal negentig dagen geldig is. Als je zo’n kaart niet krijgt, hoef je niet bang te zijn dat je het land wordt uitgezet, want dit is geen regel die strikt wordt gehandhaafd.

Toeristenbureau
Bijna elke gemeente en provincie heeft een toeristenbureau. Deze bevinden zich meestal bij de busterminal of op het belangrijkste plein of plein in de omgeving. Elke provincie heeft ook zijn eigen toeristenbureau in Buenos Aires en deze zijn meestal geopend van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

Valuta wisselen
Vreemde valuta en reischeques kunnen worden gewisseld bij banken, wisselkantoren (casas de cambio), hotels en in beide luchthavens van Buenos Aires. Banken en wisselkantoren bieden vergelijkbare wisselkoersen, maar Amerikaanse valuta heeft meestal een betere wisselkoers en lagere kosten dan reischeques.
Het verzilveren van travellers cheques kan ook moeilijk zijn in de kleinere steden. Provisies kunnen oplopen tot tien procent, dus als je dit wilt vermijden, verzilver ze dan bij de bank of het bedrijf dat ze uitgeeft. De meest populaire zijn American Express of Thomas Cook.
Je kunt de meer gangbare creditcards gebruiken – American Express, Visa, Master Card en Diners Club. En je kunt je pinpas gebruiken als deze deel uitmaakt van het banknetwerk dat op de machine wordt weergegeven.

Telefoons
Het internationale telefoonnummer voor Argentinië is 54, dus om vanuit je eigen land te bellen gebruik je 00 54 gevolgd door het lokale nummer.
De meeste openbare telefoons maken gebruik van muntjes die fichas of cospeles worden genoemd en deze zijn verkrijgbaar bij kiosken en telefoonkantoren (locutorios). Je kunt ook magnetische telefoonkaarten gebruiken, tarjetas genaamd, die je op dezelfde plek kunt krijgen.
Bellen tegen verleggingskosten is mogelijk bij de meeste, maar niet alle interlokale kantoren, dus je moet controleren of het kantoor dat je gebruikt dat wel is voordat je belt, want de tarieven zijn uitzonderlijk hoog, zelfs ‘s avonds en in het weekend.

Post
Encotesa (Correo Argentina), de privépostdienst in Argentinië, heeft de duurste tarieven die je ooit zult tegenkomen. Bovengrondse post versturen is een stuk goedkoper, maar ook een stuk minder betrouwbaar. Kortom, je zou echt niet te veel willen vertrouwen op de postdienst in dit specifieke land.

Fooi geven
Je moet tussen de vijf en tien procent van je restaurantrekening geven, maar taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven. Kappers moet je ongeveer vijf procent geven en hotelportiers en portiers moeten een fooi krijgen die gelijk is aan US$1. Hotels berekenen een servicetoeslag in alle rekeningen voor kamers.

Feestdagen
Het is de moeite waard om te weten wat de officiële feestdagen zijn voordat je naar een land reist, omdat de meeste bedrijven, banken en winkels dan meestal gesloten zijn. In Argentinië zijn ze op 1 januari, 12 april, Goede Vrijdag, Paasmaandag, 1 en 25 mei, 10 en 18 juni, 9 juli, 16 augustus, 16 oktober en 8 en 25 december. Het is een goed idee om ook het specifieke gebied te controleren, omdat bepaalde steden ook gesloten zijn tijdens speciale evenementen. [/efstab]

[/efstabs]

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven