Van rif tot redding: de 10 topbestemmingen voor vrijwilligerswerk in de zee

Language Specific Image

Reizen geeft ons de kans om nieuwe werelden te ontdekken, ook die onder water. Of je nu een beginnende scuba-duiker bent (Hi, Discovery Diver) of een Dive Master, het is nog nooit zo makkelijk geweest om je onder te dompelen in het grote blauwe water en schouder aan schouder te wrijven met onze visvrienden (hebben vissen eigenlijk wel schouders?) Levendige koraalriffen en hun bewoners trekken reizigers van over de hele wereld aan om de sprong te wagen. Maar deze bloeiende toeristenindustrie gaat ten koste van onze oceanen en de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn. Uitgebreide koraalverbleking, talloze bedreigde diersoorten en oceaanvervuiling zijn slechts enkele van de gevaren waarmee onze zeven zeeën op dit momentworden geconfronteerd .

Dus, hoe stoppen we dit? Behoud van de zeeën zorgt voor veerkrachtigere oceanen door de wilde dieren in zee te beschermen en tegelijkertijd te voorzien in de behoeften van de 250 miljoen mensen die afhankelijk zijn van de ecosystemen in de oceanen. Je kunt zelfs je steentje bijdragen aan het redden van onze oceanen terwijl je de reis van je dromen maakt. Vrijwilligerswerk als beschermingsduiker biedt een unieke (en onvergetelijke) kans om bij te dragen aan het behoud van mariene ecosystemen terwijl je de buitengewone onderwaterwereld verkent. Wanneer je overweegt aan welk vrijwilligersprogramma je mee wilt doen, is het essentieel om gerenommeerde organisaties te onderzoeken en te selecteren die prioriteit geven aan duurzame praktijken en een positieve impact hebben op het mariene milieu. Het is ook kostenefficiënter om naar lokale bedrijven te gaan die zich vooral bezighouden met het redden van onze oceanen in plaats van je geld aan te nemen. Klaar om er in te duiken? Hier vind je een aantal van de beste plaatsen ter wereld om je duikuitrusting aan te trekken en kampioen te worden in het behoud van de zee.

1. Groot Barrièrerif, Australië

Het Great Barrier Reef aan de oostkust van Queensland is een van de zeven natuurwonderen ter wereld en het grootste koraalrif ter wereld. Ja, het Great Barrier Reef, dat op de Werelderfgoedlijst staat, wemelt van de onderwater engelen, jonkvrouwen en vlinders (de visachtige variant, natuurlijk.) Om nog maar te zwijgen van de grotere bewoners: walvissen, dolfijnen, doejongs, zes soorten zeeschildpadden, haaien, reuzenmosselen en nog veel meer. Ooit was het een kleurrijk schouwspel om te vieren, maar het verbleken van het koraal en overtoerisme zijn hier een groot probleem geworden. In plaats van een snorkel aan te trekken, kun je ook meedoen aan de vele vrijwilligersprogramma’s die gericht zijn op rifbewaking, koraalherstel en het behoud van zeedieren

Waar kun je vrijwilligerswerk doen in Australië?

 1. Reef Check Australië: Reef Check Australia voert citizen science programma’s en initiatieven voor rifmonitoring uit. Ze bieden vrijwilligerswerk aan voor rifonderzoeken, gegevensverzameling en natuurbehoudsprojecten langs de Australische kust.
 2. Great Barrier Reef Marine Park Authority: De belangrijkste instantie die verantwoordelijk is voor het beheer en de bescherming van het Great Barrier Reef Marine Park in Australië. Ze hebben vrijwilligersprogramma’s die gericht zijn op het behoud en onderzoek van koraalriffen, zodat je deel kunt uitmaken van het team dat dit ongelooflijke ecosysteem in stand houdt.
 3. Tangaroa Blue Stichting: Tangaroa Blue Foundation richt zich op het opruimen en voorkomen van marien afval. Ze organiseren schoonmaakacties op stranden, gegevensverzameling en bewustmakingscampagnes langs de Australische kusten en bieden vrijwilligers de kans om problemen met vervuiling van de zee aan te pakken. Bereid je voor op de schoonmaakploeg!
 4. Australian Marine Conservation Society (AMCS): AMCS promoot het behoud van de zee in Australië op grote schaal. Doe mee aan hun vrijwilligersprogramma’s om campagne te voeren voor reservaten in zee, duurzame visserij en bescherming van bedreigde diersoorten.
 5. Instituut voor Dolfijnonderzoek: Het Dolphin Research Institute richt zich op onderzoek en behoud van dolfijnen en hun mariene leefgebieden. Als je van dolfijnen houdt, is dit de plek voor jou. Ze bieden mogelijkheden om als vrijwilliger te helpen bij het monitoren van dolfijnen, het verzamelen van gegevens en het onderwijzen van het publiek. Maak je klaar om fantastische herinneringen te maken!
 6. Sea Shepherd Australië: Sea Shepherd is een internationale zeebeschermingsorganisatie die direct-actiecampagnes voert om zeedieren te beschermen. Je kunt vrijwilligerswerk doen op hun schepen of deelnemen aan hun activiteiten aan land, zoals patrouilles en het verspreiden van informatie over het behoud van de zee.
 7. Marine Conservation Society (MCS) Australië: MCS Australia werkt aan de bescherming en het behoud van het mariene milieu van Australië. Ze organiseren vrijwilligersprogramma’s voor activiteiten zoals onderzoeken naar de mariene biodiversiteit, zee-educatie en habitatherstelprojecten.

Malediven

Luieren op met palmbomen omzoomde stranden met zijdewit zand tussen je tenen lijkt misschien een welkome ontsnapping aan je dagelijkse stadsleven. Maar als je je hoofd in dat helderblauwe water steekt, zie je een ecosysteem dat bol staat van de attitude: riffen die zijn bezaaid met kleurrijke graffiti, vissen gekleed in de meest golvende gewaden en de provocerende fluitjes die worden gegooid tussen rivaliserende dolfijnenclans. De toekomst van de kleurrijke populaties van deze eilanden (zowel boven als onder water) hangt volledig af van de bescherming van het mariene en kustmilieu. Ga naar een vrijwilligersprogramma op de Malediven om je te richten op het behoud van koraalriffen, het monitoren van de gezondheid van het rif en het verzamelen van gegevens over de populaties van zeedieren.

Waar kun je vrijwilligerswerk voor mariene bescherming doen in de Malediven?

 1. Blue Ventures: Blue Ventures voert mariene beschermingsprojecten uit in de Malediven. Hun vrijwilligersprogramma’s zijn gericht op het monitoren van koraalriffen, duurzame visserij en initiatieven voor natuurbehoud op gemeenschapsniveau. Vrijwilligers kunnen deelnemen aan activiteiten zoals koraalrifonderzoeken, zeegrasmonitoring en zee-educatie.
 2. Maldives Whale Shark Research Programme (MWSRP): MWSRP zet zich in voor onderzoek en behoud van walvishaaien op de Malediven. Sluit je aan bij hun bemanning en doe mee aan walvishaaimonitoring, gegevensverzameling en gemeenschapswerk.
 3. Reefscapers: Reefscapers is een organisatie voor marien onderzoek en behoud op de Malediven. Ze bieden vrijwilligersprogramma’s met koraalrifonderzoeken, monitoring van de mariene biodiversiteit en natuurbehoudsprojecten.
 4. Olive Ridley Project: Het Olive Ridley Project roept alle natuurbeschermingsstrijders op om mee te doen aan hun missie om zeeschildpadden en mariene ecosystemen in de Indische Oceaan, waaronder de Malediven, te beschermen. Hun vrijwilligersprogramma’s bieden de kans om een duik te nemen in het behoud, de redding en de rehabilitatie van zeeschildpadden. Ga aan de slag met schildpaddenmonitoring, nestbescherming en fantastische bewustmakingscampagnes.

Fiji

De aantrekkingskracht van geverfde stranden en kleine zeemeermin reënactments van Fiji heeft al menig tropische film (Cast Away of Blue Lagoon, iemand?). De riffen hier zijn ongegeneerd opzichtig, intens gekleurd en zullen zeker opgewonden belletjes ontlokken aan een duikersmondstuk. De visbemanning die je voor de kust van Fiji vindt, is divers (meer dan 1200 soorten), om nog maar te zwijgen van het National Fiji Water Acrobatics Team – oftewel dolfijnen – dat je zult zien pronken in de golven rond je duikboot. Het warme water en de levendige koraalriffen van Fiji maken het een uitstekende bestemming voor vrijwilligerswerk op het gebied van zeebescherming en duiken. Je kunt deelnemen aan projecten waarbij koraalriffen worden hersteld, beschermde zeegebieden worden bewaakt en onderzoek wordt gedaan naar de mariene biodiversiteit.

Waar kun je vrijwilligerswerk doen in Fiji?

 1. Het haaienbeschermingsproject van Fiji: Dit project wordt gerund door de radicale crew van Beqa Adventure Divers, die het behoud en onderzoek van haaien in Fiji promoten. Als je er zin in hebt, kun je als vrijwilliger meedoen aan een aantal onderzoeken naar haaien, gegevens verzamelen en zelfs helpen om de gemeenschap te informeren over het behoud van haaien.
 2. Coral Cay Behoud: Coral Cay Conservation voert projecten uit voor het behoud van de zee in Fiji, waaronder koraalrifbewaking, rifherstel en onderzoek naar zeedieren. Als vrijwilliger kun je meewerken aan rifonderzoeken, koraal planten en je inzetten voor de lokale gemeenschap.
 3. Stichting Vatuvara: De Vatuvara Foundation richt zich op het behoud van de zee en duurzame ontwikkeling op de afgelegen eilanden van Fiji. Vrijwilligers kunnen deelnemen aan projecten voor het behoud van koraalriffen, gemeenschapswerk en initiatieven voor het beheer van mariene hulpbronnen.

Seychellen

Paradise Lost is wat de Seychellen beloven. En als je je een paar meter in de golven waagt die over ongerepte zandlinten kabbelen, vind je onder water een even levendig paradijs. Een zwoele stroming verwarmt het huis van vele tropische vissen in dit onderwaterplateau in het midden van de Indische Oceaan. Koraalriffen zijn hier de place to be. Slangenbaarzen en papegaaivissen maken de kleurenpracht van het koraal compleet, terwijl karetschildpadden en groene zeeschildpadden majestueus tussen de onderwaterbuurten glijden. De Seychellen-archipel biedt verschillende mogelijkheden voor vrijwilligerswerk op het gebied van mariene bescherming. De programma’s omvatten het herstel van koraalriffen, het behoud van zeeschildpadden en het monitoren van mariene habitats.

Waar kun je vrijwilligerswerk voor mariene bescherming doen op de Seychellen?

 1. Marine Conservation Seychelles: Marine Conservation Seychelles is een lokale organisatie die zich inzet voor het behoud en onderzoek van de zee op de Seychellen. Ze hebben geweldige vrijwilligersprogramma’s waar je je handen vuil kunt maken aan het herstel van koraalriffen, het monitoren van zeedieren, epische strandopruimingen en het verspreiden van milieu-educatie.
 2. WiseOceans: Deze oceaanstrijders maken wereldwijd golven, ook op de Seychellen! WiseOceans is een organisatie voor het behoud van de zee die draait om onderzoek, behoudsprojecten en het verspreiden van informatie over de wonderen van de zee. Hun vrijwilligerswerkmogelijkheden zijn het echte werk, waarbij je mee kunt doen aan koraalrifonderzoeken, mariene diersoorten in de gaten kunt houden en je kunt inzetten voor de gemeenschap.
 3. Seychellen Islands Foundation (SIF): SIF zijn de bewakers van de onderwaterwereld van de Seychellen. Het is een non-profitorganisatie die UNESCO-werelderfgoedlocaties zoals Aldabra Atoll en Vallée de Mai beheert en beschermt. SIF biedt af en toe vrijwilligerswerk aan voor coole onderzoeks- en beschermingsprojecten. Je kunt deel uitmaken van mariene monitoring, ecosystemen herstellen en de magie van deze ongelooflijke eilanden uit de eerste hand ervaren.
 4. Vereniging voor eilandbehoud (ICS): ICSis een lokale organisatie die zich inzet voor het behoud van de biodiversiteit van de eilanden van de Seychellen. Ze bieden vrijwilligersprogramma’s voor het herstel van koraalriffen, het opruimen van afval op zee, het monitoren van zeevogels en het herstellen van habitats.

Baja California, Mexico

Het op één na langste schiereiland van de aarde wordt omringd door een mystieke oceaan die een vreemde en wonderlijke zeediversiteit in de golven verbergt. Overdag kunnen duikers getuige zijn van de grote jongens: Grote witte haaien, geschulpte hamerhaaien en walvishaaien worden regelmatig gespot. Steek ‘s nachts de sluier van dromen over en zie hoe de oceaan in lichterlaaie staat met elektrisch blauw bioluminescent plankton. Deze voedselrijke wateren (en krill) worden bezocht door 25% van alle walvissoorten ter wereld om zich voort te planten en te voeden, evenals vijf van de zeven schildpadsoorten ter wereld. Vrijwilligersprogramma’s hier verwelkomen je hulp bij het behoud van zeezoogdieren, rifbewaking en gemeenschapseducatie.

Waar kun je vrijwilligerswerk doen in Mexico?

 1. Ocean Conservancy: Ocean Conservancy is een internationale organisatie die werkt aan initiatieven voor het behoud en beleid van de zee. Ze hebben een missie om onze oceanen te beschermen, duurzame visserij te promoten en de zeedieren in stand te houden. En ze hebben projecten en vrijwilligerswerkmogelijkheden in Baja California die precies daarop gericht zijn.
 2. Pelagios Kakunjá: Pelagios Kakunjá is een organisatie voor het behoud van de zee die actief is in Baja California en zich richt op onderzoek, behoud en onderwijs. Je kunt deelnemen aan hun vrijwilligersprogramma’s en je verdiepen in spannende projecten zoals walvishaaienonderzoek, zeeleeuwenmonitoring en dolfijnenbehoud.
 3. Marineprogramma Golf van Californië: Dit programma van het Marine Conservation Institute richt zich op het behoud van de mariene ecosystemen van de Golf van Californië. Ze bieden mogelijkheden voor vrijwilligerswerk voor onderzoek en behoudsprojecten, waaronder het beheer van beschermde zeegebieden en het monitoren van soorten.
 4. Comunidad y Biodiversidad (COBI): Applaus voor COBI, een Mexicaanse non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van de zee en gemeenschapsprojecten in Baja California. Ze bieden geweldige mogelijkheden voor vrijwilligers om betrokken te raken bij marien onderzoek, initiatieven voor natuurbehoud en samenwerking met kustgemeenschappen.
 5. Pronatura Noroeste: Houd je goed vast, want Pronatura Noroeste maakt grote golven in natuurbehoud in het noordwesten van Mexico, inclusief Baja California. Hun vrijwilligersprogramma’s richten zich op het behoud van zeeschildpadden, herstel van mangroves en het beheer van kustecosystemen.
 6. Pacific Whale Foundation: Hoewel hun hoofdbasis in Hawaï ligt, maakt de Pacific Whale Foundation ook furore in Baja California, Mexico. Je kunt als vrijwilliger een handje helpen bij het onderzoek naar zeezoogdieren, het behoud van walvissen en dolfijnen en educatieve programma’s voor de gemeenschap. Je zult gegarandeerd een walvisachtige tijd beleven.

Galapagoseilanden, Ecuador

Een reis naar deze raadselachtige eilanden voor de kust van Ecuador heeft al menig uniek denker geïnspireerd, en als je je duikuitrusting aantrekt zul je zeker gebiologeerd blijven. De niet-menselijke bewoners van de Galapagos zijn uniek, zowel op het land als onder water. Alleen al in het zeereservaat vind je een groot aantal van meer dan 2.900 soorten, waaronder zeeleeuwen en zeeleguanen (ja, dat heb je goed gehoord). Als een landschap dat regelrecht uit een fantasieroman komt, borrelen onderwatervulkanen vlak onder het wateroppervlak en dienen ze als voedingsbodem voor alles van tonijn tot rifhaaien. De verbluffende biodiversiteit hier is allemaal te danken aan het feit dat het eiland op de rand van de evenaar ligt. De convergentie van warme en koude oceaanstromingen vermengt zich met het voedselrijke koude water van de oceaanbodem tot een cocktail van voedingsstoffen die een zeer wilde voedselketen voedt. Van kleine (en pijnlijk stekelige – draag zeeschoenen!) zee-egels tot grote zeebedrijven zoals de walvishaai, het zeeleven is hier op zijn zachtst gezegd divers. Vrijwilligersprogramma’s in de Galapagos geven vaak prioriteit aan het behoud van zeedieren, vooral bedreigde soorten zoals zeeschildpadden, haaien en zeeleguanen.

Waar kun je vrijwilligerswerk doen in de Galapagos?

 • Galapagos Conservation Trust: De Galapagos Conservation Trust werkt aan het beschermen van de flora en fauna van de Galapagos, het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het ondersteunen van lokale gemeenschappen op de Galapagoseilanden. Ze hebben geweldige vrijwilligersprogramma’s waarbij je betrokken kunt raken bij verschillende natuurbeschermingsprojecten, zoals het monitoren van zeedieren en het doen van spannende onderzoeken.
 • Ecology Project International (EPI): Ecology Project International (EPI) is een non-profit organisatie die zich richt op natuurbeschermingseducatie en veldonderzoeksprogramma’s voor jongeren. Hun programma’s in de Galapagos bieden studenten zoals jij de kans om zich te verdiepen in praktisch natuurbeschermingswerk en wetenschappelijk onderzoek.
 • Charles Darwin Stichting (CDF): CDF is een onderzoeksorganisatie die werkt aan het behoud van de unieke ecosystemen van de Galapagoseilanden. Hun vrijwilligersprogramma’s zijn gericht op wetenschappelijk onderzoek, het verzamelen van gegevens en het bijdragen aan het behoud van de mariene biodiversiteit en ecosystemen. Laten we in de voetsporen van Darwin treden!
 • Nationaal Park Galapagos: De Galapagos National Park Authority heeft natuurbeschermings- en onderzoeksprogramma’s op de Galapagoseilanden. Af en toe bieden ze vrijwilligerswerk aan voor behoud en onderzoek van de zee. Als je de vaardigheden en expertise hebt, is dit je kans om een verschil te maken!

Belize

De meeste bezoekers aan Belize kiezen ervoor om te plonzen in het ondiepe water van de cayes (eilanden) die over de lengte van de oostkust verspreid liggen. Dit zijn openluchtbewijzen van het op één na langste barrièrerif ter wereld, het Meso-Amerikaanse Barrièrerifsysteem. Onder de golven kunnen duikers de met koraal begroeide kliffen van de 120 meter diepe Great Blue Hole beklimmen of in het ondiepe water zwemmen met houterige zeekoeien en de pulserende tentakels van de Caraïbische rifoctopus. Met zo’n overvloed aan zeeleven zijn er vrijwilligers nodig om te helpen bij het behoud van het rif, het monitoren van bedreigde diersoorten zoals zeekoeien en zeeschildpadden en het uitvoeren van onderzoek naar de gezondheid van het koraal.

Waar kun je vrijwilligerswerk doen in Belize?

 1. Belize Audubon Society: De Belize Audubon Society is een non-profit organisatie die zich richt op het behoud en beheer van beschermde gebieden in Belize, waaronder mariene reservaten. Hun vrijwilligersprogramma’s zijn uitgebreid, met mogelijkheden om je te verdiepen in projecten voor het behoud van de zee, zoals het monitoren van koraalriffen, het schoonmaken van stranden en milieu-educatie.
 2. Hol Chan zeereservaat: Hol Chan Marine Reserve, gelegen in Belize, is gewijd aan het behoud en beheer van mariene ecosystemen. Af en toe openen ze hun deuren voor vrijwilligers zoals jij. Maak je klaar om golven te maken met taken als koraalrifherstel, toezicht op zeedieren en gemeenschapswerk.
 3. Green Reef: Green Reef is een niet-gouvernementele organisatie in Belize die zich richt op behoud en onderzoek van de zee. Je kunt bijdragen aan hun geweldige natuurbehoudinitiatieven en het bewustzijn over de wonderen van de zee vergroten door mee te doen aan koraalrifmonitoring, mangroveherstel en milieueducatie.
 4. Toledo Instituut voor Ontwikkeling en Milieu (TIDE): TIDE is een non-profit organisatie die werkt aan behoud en duurzame ontwikkeling in Belize, waaronder mariene ecosystemen. Hun vrijwilligersprogramma’s zijn het echte werk. Ga aan de slag met koraalrifbewaking, mangrovebehoud en milieueducatie.

Koraaldriehoek, Zuidoost-Azië

De koraaldriehoek, met de toepasselijke naam Koraaldriehoek, strekt zich uit over een enorm gebied van koraalriffen in Oost-Azië en herbergt maar liefst 600 verschillende soorten rifbouwende koralen. De wateren van Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en de Salomonseilanden verbergen meer dan 2000 soorten kleurrijke vissen in hun bloeiende onderwaterecosystemen (en 6 van de 7 schildpadsoorten ter wereld, FYI.) Als je deel wilt uitmaken van de inspanningen om deze wateren bloeiend te houden, kun je duiken in koraalrifbehoud, helpen die schattige zeepaardjes en schildpadden te redden en de verbluffende biodiversiteit die deze plek te bieden heeft in de gaten houden.

Waar kun je vrijwilligerswerk doen in de Koraaldriehoek?

 • Het Centrum voor de Koraaldriehoek (CTC): CTC wil duurzaam beheer en behoud van de rijkdommen van de zee in de Koraaldriehoek bevorderen. Ze hebben geweldige vrijwilligersprogramma’s die zich richten op gemeenschapswerk, toezicht op koraalriffen, beheer van beschermde zeegebieden en milieueducatie.
 • Marine Conservation Philippines: Deze mensen zijn op een missie om koraalriffen te herstellen, de mariene biodiversiteit te monitoren en lokale gemeenschappen te onderwijzen. Doe mee met hun vrijwilligerswerk en leer alles over de verbazingwekkende mariene ecosystemen van de Filippijnen.
 • Stichting Reef-World (Filippijnen en Indonesië): Reef-World Foundation promoot het behoud van koraalriffen en duurzaam duiken. Ze hebben mogelijkheden voor vrijwilligerswerk waarbij je kunt helpen koraalriffen te beschermen en verantwoorde duikpraktijken kunt promoten.
 • Stichting Mariene Megafauna: De Marine Megafauna Foundation voert onderzoeks- en beschermingsprojecten uit gericht op grote zeedieren, waaronder haaien, roggen en zeeschildpadden, in de Koraaldriehoek. Doe mee met hun vrijwilligersprogramma’s en maak deel uit van spannende onderzoeksactiviteiten, gegevensverzameling en gemeenschapsactiviteiten.
 • Manta Trust: Als je een fan bent van mantaroggen, dan is dit de plek voor jou. De Manta Trust is een non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van mantaroggen en hun leefgebieden. Ze hebben projecten in meerdere landen in de Koraaldriehoek, waaronder Indonesië. Je kunt vrijwilligerswerk bij ze doen, deelnemen aan onderzoek naar manta’s, belangrijke gegevens verzamelen en samenwerken met lokale gemeenschappen.

Thailand

In plaats van je hoofd in een emmer te steken tijdens je volgende reis naar Thailand, kun je proberen iets terug te geven aan de oceanen die veel van je Gap-Yah dromen hebben geïnspireerd. Het verkennen van deze iconische kusten verveelt bijna nooit. Maar met de overbevraagde strandplekken komt ook de schade aan kwetsbare mariene ecosystemen. Rond populaire duikbestemmingen zoals Koh Tao (Tao = schildpad) en de Similan-eilanden liggen veel mogelijkheden voor natuurbehoud. Op deze kleurrijke hotspots wemelt het van de scholen felgekleurde boxfish, sweetlips en blauwgevlekte pijlstaartroggen. Je kunt verwachten dat je je inzet voor het herstel van koraalriffen, het opruimen van vuil op zee en het behoud van bedreigde diersoorten zoals walvishaaien.

Waar kun je vrijwilligerswerk doen in Thailand?

 • Save Koh Tao: Save Koh Tao is in 2000 opgericht door de gemeenschap van Koh Tao, waaronder een aantal bedrijfseigenaren. Het biedt mogelijkheden voor vrijwilligerswerk over het hele eiland (in samenwerking met verschillende duikscholen) voor mariene beschermingsprojecten, zoals rifmonitoring, koraalherstel en mariene educatieve initiatieven.
 • Blue Guru Behoud: Blue Guru Conservation is gevestigd in Phang Nga in Thailand en biedt vrijwilligersprogramma’s voor behoud en educatie van de zee. Vrijwilligers kunnen betrokken worden bij rifonderzoeken, het monitoren van zeedieren, het vermeerderen van koraal en milieu-educatie activiteiten.
 • New Heaven Rif Behoud Programma: Gevestigd op het eiland Koh Tao, heeft het New Heaven programma de bescherming van Koh Tao’s mariene habitats op verschillende manieren verdedigd, zowel actief als passief. Je kunt het hele jaar door vrijwilligerswerk voor ze doen.

Roatán, Honduras

Het grootste van de Baai Eilanden van Honduras wordt bijna volledig begrensd door koraal. Dit iriserende juweel van het Meso-Amerikaanse Barrièrerifsysteem is de thuisbasis van meer dan 60 soorten steenkoraal (voor maximale kleur), meer dan 500 soorten vis (meer kleur) en 350 soorten zeeweekdieren (ZO VEEL KLEUR.) Ondanks de kleurrijke (ik stop nu) buitenkant, zijn de riffen van Roatán behoorlijk in gevaar, zowel door de bouw als door het grote aantal bezoekers. Vrijwilligerswerk is vooral gericht op het behoud van de riffen, het uitroeien van koraalduivels en het bewaken van het mariene ecosysteem.

Waar kun je vrijwilligerswerk doen in Roatán?

 1. Roatán Marine Park: Roatán Marine Park (RMP) is een gemeenschapsorganisatie die zich inzet voor het behoud van de mariene hulpbronnen van Roatan. Doe mee aan vrijwilligersprogramma’s voor koraalrifbewaking, bestrijding van koraalduivels, onderzoek naar zeepaardjes en het verspreiden van milieu-educatie. Je kunt ook deelnemen aan rifonderzoeken, schoonmaakmissies en voorlichtingsprogramma’s.
 2. Bay Islands Conservation Association (BICA): BICA is een non-profitorganisatie die zich richt op milieubehoud op de Bay Islands, waaronder Roatan. Sluit je aan bij de natuurbeschermingsploeg voor zeeonderzoek, strandopruiming en zeeschildpaddenbescherming.
 3. Roatán Institute for Marine Sciences (RIMS): RIMS is een toegewijde organisatie die zich richt op behoud en onderzoek van de zee in Roatán. Ze bieden een scala aan programma’s en initiatieven om het mariene milieu te beschermen en te behouden, terwijl ze ook mogelijkheden bieden voor onderwijs, vrijwilligerswerk en wetenschappelijke verkenning.
 4. Bay Islands Reef Restoration: Deze organisatie is toegewijd aan het creëren van offshore koraalkwekerijen en herstelprogramma’s voor bedreigde koraalsoorten. Met een verscheidenheid aan stageplaatsen en mogelijkheden voor natuurbeschermingsduikers zoals jij, maak je klaar om een klapper te maken in de wereld van koraalherstel.

Heb jij de sprong gewaagd in een van deze mogelijkheden om de zee te beschermen? Laat ons weten welke je zou aanraden. Veel plezier met duiken!

Download de Hostelworld app om mensen te ontmoeten vanaf het moment dat je boekt

Misschien vind je dit ook leuk…

De ultieme ethische checklist voor op reis

Eco Warrior Hostels: HOSCARs finalisten 2022

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven