14 vidunderlige ting at lave i Slovenien, som får dig til at føle dig i ét med naturen

Language Specific Image

En perfekt blanding af smuk natur, livlige historiske byer og en spirende madscene gør Slovenien til en vindende destination, uanset hvad du er ude efter. For friluftsfolket venter sneklædte tinder, bjergsøer og strømfald, mens de, der foretrækker brostensbelagte gader og hyggelige caféer, vil falde for Sloveniens livlige historiske byer. Selv om steder som Bled, Sloveniens hoveddestination, har været populære i årevis, er der meget mere at opdage her for dem, der er villige til at lede lidt længere og måske stå lidt tidligere ud af sengen!

Slovenien er et land med fantastiske landskaber og naturlig skønhed. De ikoniske søer, de smukke skove og udforskningen af skæve kvarterer er blot nogle af de sunde ting, man kan lave i Slovenien, og som vil få enhver naturelsker til at falde i svime… Åh Slovenien, du gamle charmør, du!

1. Bliv forelsket i Ljubljanas gamle bydel

things to do in slovenia, padlocks on butcher's bridge in Ljubljana

Låse på Slagterbroen ?:📸: Sandede fødder

På en hvirvelvindstur rundt i Europa kan de mange historiske byer begynde at føles en smule velkendte, men Ljubljana har lidt ekstra krydderi. Uanset om det er slottet, der holder vagt på klippetoppen, de brostensbelagte gader, der kun er for fodgængere, broerne, der krydser floden, eller de mange hyggelige restauranter og barer, der ligger gemt rundt omkring i byen, er der en grund til, at Ljubljana er blandt de bedste ting at lave i Slovenien. Den ved bestemt, hvordan man charmerer… Åh stop det Ljublijana – din gamle flirt! Hvis du ikke ved, hvad du skal lave i Ljubljana, så tag med på en gratis byvandring, hvor du får en solid introduktion til byen, lærer noget om dens historie og får et par insidertips fra dit ophold, så du kan imponere dine venner derhjemme!

Tjek vores hostels i Ljubljana. Det hippieagtige Hostel Celica er elsket af gæsterne og har tidligere vundet HOSCAR!

Sammenlign alle hostels i Ljubljana

2. Oplev det skøre i Metelkova Mesto

things to do in Slovenia - Metelkova Mesto

Detser ud til at være en underlig fl ok… 📸: Sandede fødder

Metelkova Mesto, et skævt og farverigt kvarter i Ljubljana, er en af de bedste ting at lave i Slovenien og muligvis det skøreste sted, du nogensinde vil støde på. Psykedeliske vægmalerier pryder væggene, Gollum-lignende figurer hænger i vinduesrammerne, og hestesko og bildele er sat sammen til overraskende indviklet kunst. Det er et skørt, alternativt sted, perfekt til at fare vild med telefonen i hånden for at knipse det der edgy Instagram. Hvor dyrebart

Kunstnere er ofte på arbejde her, så du kan være heldig at se et helt nyt værk komme til live. Eller besøg stedet om aftenen, når de farverige facader åbner sig som en blanding af gallerier og barer, der skaber et alternativt sted at feste i Ljubljana. Celica Art Hostel, et ombygget fængsel, der nu er et stilfuldt hostel, ligger i samme blok, så du kan danse natten lang og vågne op i den mest komfortable fængselscelle nogensinde.

3. Stop ved Predjama-slottet

things to do in Slovenia, street art in Metelkova Mesto

Smuk gadekunst ved Metelkova Mesto ?:📸: Sandede fødder

Det er ikke hver dag, man ser et slot bygget ind i en klippeside, vel? Det spændende Predjama-slot er netop det, der sidder på en 123 meter høj klippe og holder vagt over omgivelserne. Et besynderligt netværk af tunneller forbinder hovedbygningen med kamrene i Postojna-grotterne, som ligger kun 9 km væk. Du kan tage et lille tog gennem det massive karstsystem, der kører forbi imponerende stalagmitter og stalaktitter og gennem store huler under jorden.

I nærheden af Postojna-grotten ligger dette middelalderslot, som har raget op over klipperne i over 800 år. Slottet slog faktisk en Guinness World Record for at være det største huleslot i verden og er forbundet med Predjama Cave via flere hemmelige tunneler.

Slottet har en vild og romantiseret folklorehistorie, der fortsat tiltrækker besøgende og gør det til en vigtig ting at gøre i Slovenien. Legenden om slottet fortæller, at da ridder Erazem – den slovenske Robin Hood – kom i konflikt med den rige slovenske og østrigske overklasse, barrikaderede han sig på slottet i et år. Han smuglede angiveligt mad fra en tunnel, der førte til byen (selvom den stadig ikke er blevet fundet). Det antydes, at Erazem døde, mens han var på toilettet, skudt med en kanon af en af sine egne mænd..

Slottet er i dag kendt for at være et romantisk sted og er et populært sted til bryllupsbilleder, hovedsageligt på grund af dets historie og generelle mystik.

Billetter koster 13,80 € for voksne i lavsæsonen og 14,90 € i højsæsonen. Hvis du også planlægger at tage til Postojna-grotten, kan du spare penge ved at købe en fælles billet! Om sommeren kører der også busser fra Postojna-grotten, som tager omkring 20 minutter.

Fra juni til september kan du også besøge grotten under slottet.

4. Udforsk Postojna-grotten

things to do in slovenia, Postojna Cave

📸:@shadowgate

Forbered dig på at føle dig som i Harry Potter, når de underjordiske tunneler fører dig dybt ind i Sloveniens største drypstenshule. De bizarre, men fængslende klippeformationer er blevet dannet af vanddråber gennem millioner af år. Omkring halvdelen af turen foregår med tog og halvdelen til fods.

Der er også noget andet virkelig vildt her – babydrager. Ja, du læste rigtigt. I århundreder har bittesmå væsener kaldet Olms levet i grotterne og er hjemmehørende i regionen. De har ingen øjne, er ekstremt lysfølsomme, kan klare sig uden mad i op til 12 år og kan leve i op til 100 år. Alt dette gør grotten til et perfekt sted at kalde hjem. Der er udstillet en glastank, så du selv kan få øje på disse fascinerende skabninger! Grotten ligger inde i Park Postojnska Jama, hvor du finder masser af restauranter og gavebutikker i hippiestil.

Det er en stor attraktion i Slovenien, så det er bedst at bestille billetter i forvejen. Billetter for voksne koster 25,80 euro i lavsæsonen og 27,90 euro i højsæsonen. Få et indgående kendskab til området ved at bo på Proteus hostel i Postojna. Vandrerhjemmet har en gratis shuttlebus, der kan køre dig rundt i byen. Det ligger også i en park med masser af udendørs aktiviteter!

Book dit ophold på Proteus nu

5. Få den bedste udsigt over Bled ved Mala Osojnica

things to do in Slovenia - views of Lake Bled

Udsigt over Bled-søen ?:📸: Sandede fødder

Bled-søen er den smukke havblå sø med den lille ø-kirke, som du ser i alle guidebøger og reklamer for Slovenien. Den er nærmest Sloveniens ansigt udadtil – og med god grund! Denne sø i Trivlav National Park er ikke bare fantastisk, men der er også masser af aktiviteter at tage sig til hele året rundt. Og så er det stort set umuligt at tage et dårligt billede her (seriøst, vi prøvede).

Bled og dets postkort-perfekte omgivelser er den slags sted, der får dig til at føle, at du er trådt direkte ind i et eventyr, og derfor bør det ikke komme som en overraskelse, at det er lidt af en turistmagnet. En af de bedste måder at undslippe menneskemængden på er at gå op til udsigtspunktet Mala Osojnica og se ned på Bled fra oven. Den smalle sti fører væk fra vejen på den anden side af søen og er en stejl tur på 45 minutter, men som du kan se på billederne, er udsigten det hele værd.

Vandring er et stort tidsfordriv omkring Bled, og der er stier, der passer til alle konditionstyper. Søen fryser til om vinteren, så hvis du har mod på det, kan du gå eller stå på skøjter. Du kan svømme, cykle, dyrke vandsport og endda zipline! Hop på en Pletna-båd for at komme til Bled Island, hvor du kan komme helt tæt på den ikoniske og charmerende kirke. Kirken var engang et hedensk tempel dedikeret til gudinden for liv og frugtbarhed. I dag kan besøgende ringe med ønskeklokken og udtrykke deres ønsker, så Guds Moder kan høre dem.

Med udsigt over den smukke Bled-sø ligger Bled-slottet – efter sigende det ældste slot i Slovenien, der går tilbage til 1011. Det supplerer det romantiske landskab og er det perfekte sted at afslutte din drømmende udforskning.

Sådan kommer du derhen: Du kan komme til Bled-søen og Trivlav National Park med bus fra Ljubljana. Det tager ca. 75 minutter og koster ca. 17 euro.

Forlæng dit ophold, og tjek vandrerhjemmene i Bled-søen. Bled Hostel er et sjovt og socialt valg med regelmæssige aktiviteter som karaoke, filmaftener og udendørs aktiviteter som ridning og paragliding.

Sammenlign alle vandrerhjem i Bled

6. Spis flødeskumskage i Bled

things to do in slovenia - eat cream cake in Bled

OMG! ? ?: 📸:@tasteorwaste

Med så mange ting at lave i Bled, kommer der et tidspunkt, hvor man får lyst til noget sødt for at få energiniveauet op igen. Heldigvis er Cream Cake Bleds signaturkage, som består af et lag fløde, vaniljecreme og butterdej – afsluttet med et drys flormelis.

Velsmagende stykker sælges overalt i byen, men rygtet siger, at de bedste kan findes på Slaščičarna Zima.

7. Cykle eller gå rundt om Bohinj-søen

Things to Do in Slovenia - Walk around Lake Bohinj and discover hidden waterfalls

Se lige de farver! Bohinj-søen?:📸: Sandede fødder

Hvis du er på udkig efter noget at lave i Slovenien væk fra menneskemængderne, skal du besøge Bohinj-søen. Den er robust og uberørt og er om muligt Bleds smukkere lillesøster, selvom vi ikke prøver at starte en kattekamp! Selvom Bohinj kun ligger en kort bustur væk, er der kun få besøgende.

Tag en bus til den lille landsby Ribčev Laz, og kig forbi den ikoniske kirke ved vandet. Derfra fører en sti rundt om søen dig forbi bjergtoppe, skjulte vandfald og skyggefulde bænke ved vandet – det perfekte sted at holde en pause.

Hele turen er en let 12 km lang tur gennem skoven, men halvvejs kan du vælge en naturskøn bådtur tilbage til landsbyen. For de mere eventyrlystne er der en lille omvej til det brusende Savica-vandfald.

8. Far vild i Triglav Nationalpark

Things to Do in Slovenia - Triglav National Park

Bare bliv ved med at svømme! ?:📸: Sandfødder

Der er masser af ting at lave i Slovenien for naturelskere, og hvis du bare ikke kan få nok af landets betagende skønhed (og du har plads nok på din kamerarulle), så skal du afsætte lidt ekstra tid til Triglav National Park.

Selvom der er masser af steder at udforske i parken, er Mount Vogel med udsigt over Bohinj-søen en let tilgængelig mulighed. Tag en svævebane op og få en episk panoramaudsigt over søen og de omkringliggende bjergtoppe, og hvis du er ude efter noget mere aktivt, er der flere stier, der udgår fra dette punkt.

9. Vandring gennem Vintgar-kløften

Things to Do in Slovenia - Vintgar Gorge

Šum smukke scener ved vandfaldet Šum ?:📸: Sandede fødder

Den smukke Vintgar-kløft, der fører Radovna-flodens strålende blå tråd mellem sine stejle vægge, er en fantastisk dagstur fra Bled. Gå 4 km gennem landlige landsbyer og frodige skove for at nå frem til indgangsporten. Derfra går en træpromenade langs klippen på kryds og tværs af den turkise flod, før den fører til Šum-vandfaldet. Hvis du tilfældigvis besøger stedet om efteråret, når skoven rødmer orange, kan du se frem til en ekstra oplevelse.

10. Lad dig friste af fisk og skaldyr i Piran

things to do in slovenia - Piran

Kigger ned på havnefronten i Piran ?:📸: Sandede fødder

Denne charmerende kystby på Sloveniens lille, blink-and-you’ll-miss-it, kystlinje kan prale af en blomstrende udendørs spisescene, en labyrint af brostensbelagte stræder og et lækkert langsomt liv.

Piran er bygget på en stærk fiskeritradition og er også det bedste sted i Slovenien at spise fisk og skaldyr. Til frokost kan du tage til Okrepcevalnica Cantina, som er umulig at udtale, en venlig, udendørs kantineagtig restaurant, der ligger under en baldakin af vinstokke og gemt væk på en lille plads. Hvis du har brug for en opkvikker om eftermiddagen, kan du slå et smut forbi en café på hovedtorvet og nyde folk og den afslappede stemning.

Nyd dit ophold ved stranden på et af hostels i Piran. Hostal Pirano ligger lige i centrum af byen, og de tilbyder fantastiske aktiviteter som snorkling, dykning og trekking, så du kan få mest muligt ud af dette skjulte vidunder!

Sammenlign alle hostels i Piran

11. Klatre op i klokketårnet i Piran og solbade på den slovenske riviera

Things to Do in Slovenia - Climb the bell tower in Piran

Udsigten fra Pirans klokketårn ned over hovedtorvet ?:📸: Sandy Feet

Find badetøjet frem, for strandbyen Piran er Sloveniens bedst bevarede hemmelighed, og her er kun solskin og blåt hav. Denne charmerende kystby, der tidligere var under venetiansk styre, har en middelalderlig gammel bydel, der minder om King’s Landing, kun en time fra Trieste i Italien.

Med udsigt over det puslespil af terrakotta-tage, som Pirans gamle bydel består af, er en tur op i klokketårnet et must på enhver tur til denne maleriske landsby. Hvis du har højdeskræk, kan de vakkelvorne trapper og det noget spinkle gelænder gøre klatreturen en smule nervepirrende, men udsigten er svimmelheden værd.

Sørg dog for at holde fast i jeres telefoner – når klokken ringer, er I sikre på at få en forskrækkelse, og der er lang vej ned!

12. Tag en tur på Soča-flodens strømfald

Things to Do in Slovenia - Whitewater rafting on the Soča River

Soca-floden ved Soca Valley ?: 📸:@aliciafischer_photography

Som så mange andre floder i Østeuropa er Soča malet i en slående turkis farve. Den strømmer fra de Julianske Alper gennem den fantastiske Triglav Nationalpark og er en sand legeplads for eventyrere, hvor det største trækplaster er en spændende whitewater rafting-oplevelse.

Padl dig vej mellem bjerge og frodige sommergræsgange, mens du forsøger at holde dig om bord. Men vær advaret, vandtemperaturerne er iskolde året rundt, så det er alt andet end rartat falde i , nice baby!

13. Oplev den fantastiske madscene i Ljubljana

things to do in slovenia, pizza from ljubljana's central market

Ljubljanas centrale marked har en pizza i mit hjerte! ?:📸: Sandy Feet

Mange af de bedste ting, man kan lave i Slovenien, er at bruge en masse energi på at nyde den fantastiske udsigt, men her er en mere foodie-venlig mulighed. Med et travlt råvaremarked i centrum, et drys af søde caféer og trendy barer langs floden og et ugentligt udendørs marked fyldt med lækker gademad, er Ljubljana et sted, hvor alt, hvad du har lyst til, er at spise og spise og spise. Du kan købe lokal frugt og grønt på det store centrale marked alle ugens dage eller kigge forbi om fredagen, når det livlige Open Kitchen-arrangement, der kombinerer lokal og international gademad og fremragende livemusik, er i fuld gang.

Slovenien har mange lokale delikatesser, bl.a. Kranjska Klobasa (røget pølse), Prekmurska Gibanica (dessert med hytteost, æg, valnødder, birkes og æble), Idrijski Zlikrofi (kødboller) og Kisla Jukha (svinesuppe med eddike og grøntsager).

Hvis du har en sød tand, kan du kigge forbi den dejlige café Lolita og smage på smukt tilberedte kager ved floden, som vil få andre til at savle over dit Instagram-feed. Klobarsarna er også lidt af en institution i byen og serverer velsmagende bidder af den lokale delikatesse, carniolisk pølse. Eller snup en bid mad på Druga Violina (Second Fiddle) – en restaurant i den gamle bydel, som beskæftiger mennesker med handicap. Det er også et godt sted at prøve nogle af deres lækre lokale delikatesser.

Sammenlign alle hostels i Ljubljana

14. Fejr alt, hvad der har med vin at gøre, i Maribor

things to do in slovenia, wine in Maribor

Skål for den ældste vinstok i verden ? 📸:@natashadria

Maribor kan virke lidt rå i kanten, men den oser af rustik småbycharme på trods af, at den er Sloveniens næststørste by. Den historiske by ligger omkring floden Drava, som munder ud i et landskab fyldt med vinmarker og vingårde. Ankom den 11. november for at deltage i festlighederne på Skt. Martins dag, en fest, hvor man siger farvel til efteråret og markerer afslutningen på Old Vine-festivalen. Maribor er også hjemsted for verdens ældste vinstok, vidste du ikke det?!

En vandretur i den friske luft i de nærliggende Pohorje-bakker er den perfekte modgift mod selv de værste tømmermænd, og om vinteren forvandles området til en legeplads for snesportselskere.

Tjek ind på Uni Youth Hostel efter en travl dag med sightseeing og vinsmagning. En stilfuld afslutning på en stilfuld dag.

Book dit ophold på Uni Youth Hostel nu

15. Kig forbi hyrdernes hytter ved Velika Planina

things to do in slovenia, herders huts at Velika Planina

Hyrdernes hytter ? 📸:@yanchi.k

Velika Planina ligger i det bjergrige nordlige Slovenien og er et samfund af hyrder, der bringer deres flokke til at græsse på de frodige sommergræsgange.

Det er et smukt område til vandreture i de varmere måneder og et fantastisk syn om vinteren, når de traditionelle hytter er dækket af et let lag sne. Forvent scener som taget ud af et julekort!

16. Prøv noget slovensk honning

things to do in slovenia, a bee sitting on a plant

📸:@leonskr

Slovenere elsker virkelig bier. Rigtig meget. De er det eneste europæiske land, der officielt har beskyttet deres indfødte bi-arter, og biavl i Slovenien er en af deres længste traditioner, så bevarelsen af disse vigtige skabninger er blevet et stort regeringsinitiativ. Landet skabte også den af FN anerkendte World Bee Day. Hvilket vi synes er genialt!

Så det kan ikke være en overraskelse, at Slovenien producerer honning af topkvalitet. Tre typer slovensk honning er EU-beskyttet, og de har en “unik biavlsmetode”, der skaber typer af akacie-, lind-, kastanje-, gran-, blomster- og skovhonning.

Tjek Medeni Zakladi (Honningskatte) i Ljubljana, som er dedikeret til alt, hvad der har med honning at gøre.

Hvis du er interesseret i at lære mere om landets dedikation til bevarelse af bier, kan du tage forbi Cebelarski Muzej (biavlsmuseet) i Radovljica.

Vandrerhjem i Slovenien | Billige flyrejser

Bjerge, strande og byer, oh my! Kan landskaberne i Slovenien blive mere forskelligartede? Selvom dette land er på vej frem blandt backpackere, er der stadig så mange ting at lave i Slovenien, som den typiske rejsende ikke har opdaget. Så kom i gang… gør det, du har lyst til.

Har du været i Bled eller Ljubljana? Hvad er nogle af dine yndlingsaktiviteter i Slovenien? Er der nogle steder, vi har overset?

Fortsæt med at læse:

🌟 De bedste steder at besøge i Østeuropa for kultur, cool vibes og billige priser!

🌟 Klubber, slotte og cumil: de ti bedste ting at lave i Bratislava

🌟 Hvor skal man bo i Venedig – en insiders guide

Forfatterens biografi:

Freya og Chris er forfatter- og fotografduoen bag rejsebloggen The Sandy Feet. De er altid på udkig efter det næste eventyr, uanset om det er at vandre i bjergene i Centralasien, fare vild i en historisk by i Østeuropa eller slappe af på en afsides strand i Tahiti. Ved at dele deres oplevelser på ukonventionelle steder håber de at vise, at de mindre udforskede hjørner af verden kan være lige så smukke som de destinationer, vi allerede kender og elsker. Du kan følge deres daglige eventyr på Instagram.

Things to do in Slovenia

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top