By Guide Split, Kroatien

[efstabs class=”yourcustomclass”]
[efstab title=”Hjem” active=”active”]

Besøger Split

Split er en juvel på Adriaterhavskysten og en af de mest besøgte destinationer i Kroatien. Byen er bygget op omkring en af sine hovedattraktioner, nemlig Diocletians Palads, som stammer helt tilbage fra det gamle Rom. Paladsets ruiner er et levende monument og hjemsted for smalle, snoede gader fyldt med butikker, museer, kirker og meget mere. Split er en lille by, der er nem at finde rundt i, og som har masser af ting at se og lave, uanset tidspunkt på dagen eller natten.

[/efstab]
[efstab title=”Om”]july19splitcityinfoSplit er en juvel på Adriaterhavskysten og en af de mest besøgte destinationer i Kroatien. Byen er bygget op omkring en af sine hovedattraktioner, nemlig Diocletians Palads, som stammer helt tilbage fra det antikke Rom. Paladsets ruiner er et levende monument og hjemsted for smalle, snoede gader fyldt med butikker, museer, kirker og meget mere.

Split har også mange attraktioner, der kan friste mere aktive rejsende, herunder Marjan Hill med sine mange vandrestier og udsigtspunkter. Takket være Splits solrige klima og populære strande, herunder den meget elskede Bačvice-strand, er det også en populær by blandt solhungrende.

Og det sjove stopper ikke, når solen går ned. Fra regelmæssig live-underholdning på Riva, byens hovedpromenade, til et stort udvalg af restauranter, barer og klubber i verdensklasse, er Split en favorit blandt natteravne fra hele verden.

Split er en lille by, som er nem at finde rundt i, og der er masser af ting at se og lave, uanset hvornår på dagen eller natten det er.[/efstab]
[efstab title=”Spise ude”]july19spliteatingout2Split er fyldt med restauranter, der serverer lækker mad til meget overkommelige priser. Da byen ligger ud til havet, kan du forvente at finde en masse fisk og skaldyr på menuerne i hele byen. Du vil også støde på mange italiensk-influerede retter. Mange af byens mest populære spisesteder ligger i og omkring Diocletians Palads i byens centrum.

Hvis du har lyst til at prøve en lokal specialitet, mens du er i byen, vil vi anbefale burek. Den serveres på mange forskellige steder i byen, er en favorit blandt de lokale og er især populær til morgenmad. Burek er lavet af en slags filodej fyldt med enten kød eller ost, og det er ret lækkert.[/efstab]
[efstab title=”Transport”]Sådan kommer du dertil

Med fly:

Splits lufthavn ligger ca. 30 km uden for byens centrum. Der er to måder at komme fra lufthavnen til Split på: Du kan enten tage en taxa eller hoppe på bus nummer 37, som kører ind til byen med jævne mellemrum hver dag.

Med tog:

Forbindelserne til Splits hovedbanegård er meget enkle, men der kommer tog fra Zagreb, den kroatiske hovedstad.

Med bus:

Busser fra hele Kroatien og andre steder ankommer til og afgår fra byens hovedbusterminal. Nogle af de kroatiske byer, der er dækket af disse forbindelser, er Zagreb, Dubrovnik, Zadar og Rijeka. Husk, at der er et mindre gebyr for bagage, og det betales til chaufføren, inden man stiger på bussen.

Sådan kommer du rundt

Til fods:

Det er nemt at komme rundt i Split til fods, da de fleste af hovedattraktionerne ligger i gåafstand fra hinanden. Når byen er fyldt med besøgende, skal du være forberedt på at slentre i stedet for at skynde dig i byens historiske centrum, da gaderne her er ret smalle.

Med bus:

Hvis du ikke er i humør til at gå, vil du opdage, at Split betjenes af et praktisk netværk af busser med numrene 1 til 18. Busserne kører over hele byen i løbet af dagen. Der er også nummer 19, som er byens natbus.

På cykel/scooter:

En anden god måde at komme rundt i Split på er med cykel eller scooter, som du kan hente på en række forskellige udlejningssteder[/efstab]

[efstab title=”Ting at se”]july19splitattractionsDu finder masser af ting at se og lave i Split, uanset om du foretrækker at slentre rundt på museer eller solbade på stranden. Faktisk er en stor del af Splits centrum en attraktion i sig selv, da det er bygget i og omkring ruinerne af Diocletians palads, som stammer fra Romerriget.

Lige i hjertet af Diocletians palads finder du Skt. Domnius’ katedral, et sted, du helt sikkert vil tjekke ud under dit ophold. Det er svært at overse denne katedral takket være dens høje tårn, der giver en fantastisk udsigt over byen.

Et andet sted, hvor man kan få et godt kig på Split og de omkringliggende områder, er Marjan Hill. Gå op ad trapperne fra Trumbićeva obala, og det tager ikke lang tid at komme til det første af flere udsigtspunkter. Denne bakke har også masser af forskellige vandrestier og masser af andre ting, du kan tjekke ud.

Bačvice Beach er en af byens mest populære strande. Denne strand med det blå flag er en favorit blandt både lokale og besøgende, som tager derhen for at solbade og svømme. Der er endda et godt sted at springe ud i havet, hvis du er på udkig efter et adrenalinsus.

Hvad angår museer, kan du tjekke det arkæologiske museum, Galerija Umjetnina, Galerija Mestrović og meget mere. Disse museer opkræver en lille entré, men deres seje samlinger er et kig værd[/efstab]
[efstab title=”Underholdning”]july19splitgoingoutDer er masser af barer og klubber, du kan tjekke ud i Split. Mange af dem ligger i og omkring byens centrum, så du behøver ikke at gå langt for at finde dem. Hvis du vil lidt længere væk, kan du tage til Bačvice Beach, hvor du også finder en række gode natklubber.

En populær måde at møde folk på og hænge ud på nogle af byens fedeste barer og klubber er ved at tage på pubcrawl med Pub Crawl Split. Om sommeren finder disse pubcrawls sted hver aften med afgang fra Peristil ved katedralen kl. 21 om aftenen. Der er garanti for en vild aften, og på travle aftener kan disse pubcrawls tiltrække op til omkring 50 mennesker.

En af vores yndlingsting om aftenen i Split er at gå ned til byens hovedpromenade, Riva, efter solnedgang. Den er fyldt med caféer, restauranter og barer, ligger lige ud til havet og er et populært mødested for både lokale og besøgende. Om aftenen er der rift om pladserne på bænkene langs Riva, takket være alle de mennesker, der går derhen for at hænge ud og sludre. Du finder ofte boder langs promenaden, selv efter mørkets frembrud, og mange af byens festivaler er centreret i dette område.[/efstab]
[efstab title=”Generel info”]Visumkrav
Indbyggere i USA, Storbritannien, Canada, Australien, New Zealand, Sydafrika, Irland og mange andre europæiske lande skal blot have et opdateret pas for at rejse ind i Kroatien, men du skal også have et visum, hvis du opholder dig i landet i mere end tre måneder. Statsborgere fra alle andre lande bør kontakte den kroatiske ambassade i deres hjemland, før de rejser.

Valuta
Den valuta, der bruges her, er den kroatiske kuna.

Sprog
Det sprog, der tales i Split, er kroatisk.

Klima
Det er ikke underligt, at Split er så populær en feriedestination, for middelhavsklimaet betyder, at byen har masser af smukt vejr hele året rundt. Somrene plejer at være varme og solrige, mens vintrene er varme og lidt mere regnfulde. Juli er generelt den varmeste måned med gennemsnitstemperaturer på ca. 25ºC. Den koldeste måned plejer at være januar, hvor temperaturen falder til omkring 7ºC. Med hensyn til regn er november og december normalt de vådeste måneder med ca. 112 mm regn hver. Split får også masser af sol, med omkring 2.600 timers sollys, der skinner ned på byen hvert år.

Tidszone
Split bruger centraleuropæisk tid, som er en time foran Greenwich Mean Time og seks timer foran Eastern Standard Time.

Åbningstider
Mange af byens indkøbscentre og stormagasiner har åbent fra mandag til lørdag mellem kl. 9 og 21. Mange af butikkerne i byen er lukket om søndagen.

Turistkontorer
Det største turistkontor ligger på Peristil bb.

Valutaveksling
Udenlandsk valuta kan veksles i banker rundt omkring i byen. Man kan hæve euro i de mange hæveautomater, der er spredt rundt omkring, med internationale debetkort med Cirrus-symbolet og også med en række internationale kreditkort.

Elektricitet
Elektriciteten i Kroatien er 220 volt AC/50 Hz. der bruges 2-polede runde stik.

Telefoner
Den internationale kode for Kroatien er 385, og områdekoden for Split er 021. For at ringe fra udlandet skal du taste 00, efterfulgt af 385, den lokale områdekode 21 og det lokale nummer. Hvis du vil ringe til udlandet fra Kroatien, skal du igen taste 00, efterfulgt af den internationale kode for dit land, den lokale områdekode og derefter det lokale nummer.

Postkontor
Splits centrale postkontor ligger på Hercegovačka 1.

Drikkepenge
Hvis servicegebyret ikke er inkluderet i regningen, bør du give drikkepenge på mellem ti og femten procent.

Offentlige helligdage
I Kroatien er der helligdage den 1. januar, 6. januar, 2. påskedag, 1. maj, 22. juni, 25. juni, 5. august, 15. august, 8. oktober, 1. november, 25. december og 26. december. Det er værd at bemærke, hvilke helligdage der er, før man rejser, da de fleste virksomheder, banker og butikker normalt holder lukket i dag[/efstab]

[efstab title=”Rejseplaner”]

Skønheden ved den dalmatiske kyst, Kroatien

[/efstab]
[/efstabs]

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top