De bedste ting at lave i Jasper National Park

Language Specific Image

Da jeg voksede op i Alberta, var Rocky Mountains kun et par timers kørsel væk fra mit hjem, og min familie tog vestpå, hver gang vi fik chancen. Denne mentalitet er stadig med mig den dag i dag; tårnhøje bjerge, der styrter ned i dybblåt, Gatorade-farvet vand, er et syn, der er svært at få ud af hovedet, når man først har oplevet det. Jasper National Park er oprindelsen til mange af mine yndlingsminder og fortsætter med at blæse mig omkuld med sin naturlige skønhed, hver gang jeg går ind gennem parkens porte.

Jasper National Park har alt, hvad der skal til for at være et paradis for eventyrlystne: endeløse stier, søer, der er for blå til at være sande, de canadiske Rocky Mountains og selvfølgelig en malerisk lille bjergby (med ægte canadisk håndværksøl). Det bedste er, at når du først har købt dit parkpas, koster resten af den naturlige skønhed kun nogle fodtrin at opleve. Her er nogle af de bedste ting at se og lave.

Things to do in Jasper National Park - mountain and forest landscape

Nyd udsigten

Jeg tror ikke, at nogen bevidst rejser til Jasper uden at forvente en episk udsigt over bjergene, mig selv inklusive. Det siger sig selv, at de tårnhøje Rocky Mountains, der er dannet af millioner af års erosion og geologisk aktivitet, er en stor del af det, der får mig til at vende tilbage til området. Det er en fuldstændig euforisk følelse at stirre op på disse kæmper. Enhver aktivitet, du foretager dig i Jasper, bliver endnu mere speciel, hvis du blot tager dig tid til at nyde omgivelsernes majestæt. Jeg mener, at du ikke behøver at gå langt for at se utrolige udsigter; selv hvis du er glad for bare at nippe til en latte i byen, kan du nyde bjergene (minus de brændende ben) fra caféens terrasse.

Things to do in Jasper National Park - mountains and lake

Old Fort Point er en kort vandretur, som er let tilgængelig fra byen. Stien tager dig først op ad et par trætrapper, der starter ved kanten af Athabasca-floden, og derefter opad til to græsklædte knolde. Den anden knold er godt hævet og giver 360 graders udsigt over det omkringliggende landskab. For sådan en simpel vandretur kunne jeg ikke tro udsigten over byen Jasper, Athabasca-floden og The Rockies. Jeg anbefaler dette som en fremragende måde at få et godt overblik over, hvordan området ser ud, og det kan måske endda hjælpe dig med at finde ud af, hvor du vil hen næste gang.

Things to do in Jasper National park - old fort point

Det gamle Fort Point

Vejstrækningen fra Jasper by til Maligne Lake er en anden usædvanlig smuk måde at få nogle fantastiske udsigter på. Denne smalle motorvej starter 2,0 km nord for byen og snor sig mod øst ind i baglandet i 43 km, indtil du når søen. Jeg elsker denne køretur på grund af de mange forskellige landskaber, man får. Tætte træer, åbne dale, brændte træer – resterne af en tidligere skovbrand (selvom det er tragisk, er det et smukt og uhyggeligt syn, der viser skovens modstandsdygtighed) og slutmålet: Maligne Lake. Mit yndlingsudsigtspunkt er vestspidsen af Medicine Lake, hvor man kan køre af vejen og gå på opdagelse langs bredden. Du kan ikke gå glip af det på vej til Maligne Lake.

Things to do in Jasper National Park - medicine lake

Medicine Lake

Uanset hvor du ender, vil der ikke være mangel på udsigter, så vær ikke bange for at gribe et kort og bare gå på opdagelse. Det er altid så meget sødere, når man finder sit eget særlige sted at nyde det.

Hænger ved søen

Alpine søer er en særlig del af landskabet i Jasper. Intet besøg er komplet uden en dukkert (eller et spring) i iskoldt gletsjervand. Det er min foretrukne måde at vågne op på efter en nat under stjernerne eller opfriske sig efter en lang vandretur.

Der er ingen måde at sammenligne den unikke tiltrækningskraft ved nogen af disse søer, så her er nogle af mine yndlingssteder at slappe af (bogstaveligt talt) i ingen bestemt rækkefølge:

Maligne-søen

Hvis du vil sejle i kano på en af bjergsøerne i Jasper National Park, må det være Maligne Lake. Det rustikke Maligne Lake Boathouse er en speciel historisk bygning, der giver liv til dette fredfyldte sted og gør det til et sted, jeg elsker at stoppe ved, hver gang jeg er i Jasper. Hvis du er heldig med stille vejr, kan du måske også opleve de æteriske refleksioner, som søen er berømt for. Hold øje med vejrudsigten, så du kan opleve en padletur på Maligne Lake, mens vandet er stille. Tag Maligne Lake Road nord for byen for at komme hertil, eller lej en cykel, og gør en dagstur ud af denne fantastiske vejstrækning. Hvis du er på udkig efter en mere struktureret udflugt, kan personalet på Jasper Visitor Information Centre hjælpe med at arrangere en tur med et firma, der vil opfylde dine vildeste Jasper-drømme.

Things to do in Jasper National Park - maligne lake at sunset

Maligne Lake ved solnedgang med bådhuset i baggrunden

Pyramid Lake

Dette er en særligt tilgængelig sø, der ligger over byen. Der er 7 km til den ad vej eller meget tæt på ad sti. Pyramidebjerget (hvor søen har fået sit navn) er et mesterværk af farvet granitsten, som kan ses fra flere kilometers afstand. Den levende top, der står over det blå klippefyldte bjergvand, giver mig sommerfugle i maven hver gang. Et fint sted på søen er Pyramid Lake Island, hvor en lille træbro forbinder bredden med en lille, selvstændig ø. Der er bænke og masser af plads til at hænge ud og se solnedgangen.

Things to do it Jasper National park - pyramid lake - paddleboarding at sunset

Paddleboarding ved solnedgang

Things to do in Jasper National Park -Pyramid Mountain standing over Pyramid Lake Island

Pyramidebjerget står over øen Pyramid Lake

Horseshoe Lake

Uanset om du er på udkig efter et adrenalinsus eller bare vil have et uvirkeligt sted at hænge ud, er Horseshoe Lake det rette sted at være. Det er et af mine yndlingssteder, fordi det er lidt sværere at komme til, hvilket gør det mindre travlt, men den lille ekstra indsats fører til en sød belønning. Horseshoe Lake er en kraterlignende sø, der er dannet af store klippefremspring og fyldt med dybt gletsjervand. Det er et fantastisk sted til en eftermiddagspicnic; sæt dig, dingl med tæerne ud over kanten, smil, fordi du er i jaspis, og prøv måske at springe ud fra klipperne, som dette sted er kendt for. I den rækkefølge!

What to do in Jasper National park - swimming in horseshoe lake

Svømning i Horseshoe Lake

Nødvendighederne

Townsite

Jeg har altid fundet Jasper Townsite meget venlig og imødekommende, lige fra at løbe rundt i gaderne som en ung dreng til at nyde en drink på en af de mange terrasser i dag, jeg har kunnet finde noget i alle de forskellige faser af mit liv, jeg har tilbragt i Jasper.

Vi laver alle så meget online-research, når vi rejser, at færre synes at bruge Visitor Information Centre; men personligt synes jeg, at det er vigtigt at aflægge et besøg, få et godt kort, noget lokal indsigt, som du ikke finder online, og måske endda finde ud af nogle andre seværdigheder, der passer til dig og dine eventyrmål. Gør i det mindste dig selv den tjeneste at slentre gennem byen og tale med nogle lokale, se på kunstscenen, nyde noget mad, besøge CN-jernbanestationen og drikke en varm kaffe eller en sprød øl.Things to do in Jasper National Park - jasper visitor information centre

Informationscenter for besøgende i Jasper

Snowdome Kaffebar

På mine rejser er kaffe en af de ting, jeg gerne vil forkæle mig selv med; at finde en god espresso er altid en gevinst. Snowdome Coffee Bar er en unik Jasper-café, fordi den er bygget lige ind i et fungerende vaskeri. Her kan man vaske tøj og endda tage et hurtigt brusebad, mens man får sit koffeinfix. Jeg ville ønske, at jeg var stødt på flere steder som dette, mens jeg var på rygsækrejse, for her er alt, hvad du behøver for at blive klar til det næste eventyr. Dette sted har den ultimative bjergbystemning.

Things to do in Jasper National Park - snowdome coffee bar

Snowdome Kaffebar

Jasper Brewing Co.

Jasper Brewing Co. var de første til at åbne i en canadisk nationalpark, og de er ikke flyttet siden (hvordan skulle de kunne det?). Jeg har ikke haft andet end gode, autentiske oplevelser her. De har en lokal menu og haner fyldt med lækkert øl, der er brygget i huset – det bliver ærlig talt ikke bedre end det! Blackeye Blueberry Vanilla Ale er en af mine favoritter. Hvis du vil have fat i nogle ordentlige canadiske pints, er de til salg for $4 fra kl. 22.00 til 02.00 hver nat hele sommeren.

Respekt for parken

Jasper National Park er et sted, hvor folk skaber minder, der varer hele livet, det kan jeg bevidne. Det naturlige landskab, dyrelivet og den friske Alberta-luft er noget, man ikke kan opleve mange andre steder. Så vi må arbejde sammen som en kollektiv gruppe af rejsende og friluftsentusiaster for at beskytte disse vilde steder. Sørg for, at du tager alt dit affald med dig, vær ikke den person, der efterlader et rod, der ødelægger udsigten for andre. Og hvis du støder på en andens affald, så smid det i din taske og bortskaf det korrekt. Det er også vigtigt, at du respekterer de vilde dyr, du støder på, og er bevidst om, at de faktisk er vilde. Giv dem masser af plads, og lad være med at fodre dem, da det kan gøre dem syge, få dem til at blive aggressive og afhængige af mad, og tiltrække dem til byer og vejkanter, hvor de risikerer at komme i kontakt med biler og et større antal mennesker. Husk den gyldne regel: efterlad ingen spor.

Things to do in Jasper National Park - mountain and moose

Things to do in Jasper National Park - mountain road

Dette er blot nogle få af mine yndlingsoplevelser i parken. Alle ture er lidt forskellige, men husk, at du aldrig ved, hvilket vidunder der gemmer sig bag det næste sving på stien!

Det er også lettere at komme hertil, end du tror! Book dit fly til enten Calgary eller Edmonton, Alberta. Her kan du vælge mellem at få din egen lejebil eller tage bussen. Husk, at når du først er her, kan du komme til næsten alt til fods eller på cykel, så du skal ikke være alt for bekymret, hvis du vil spare lidt ved at tage bussen.

Things to do in Jasper National Park

Book dit hostel i Jasper

Om forfatteren:

Dustin er inspireret af friluftsliv, eventyr og de vilde steder i vores verden. Han brænder for at bruge fotografering til at dele sit perspektiv på livet. Se mere af hans arbejde på Instagram og Youtube.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top