Gem dine kontanter: Sådan opbevarer du dine penge sikkert på rejsen

Language Specific Image

Uanset om du vandrer op ad Machu Picchu, kører langs den drømmende Route 66 eller backpacker dig vej gennem Sydøstasien, er der én ting, du absolut ikke kan undvære, mens du rejser… GULD! (eller penge for de mere moderne rejsende blandt os 😉).

Åh, sikke et liv det ville være, hvis det var gratis at rejse, men desværre for os er det bare ikke tilfældet. Faktisk kan alle dine rejsedrømme falde til jorden, hvis du pludselig står uden penge. Uanset om det er en forlagt pung, et overforbrug eller tyveri, kan det at stå uden penge lægge en alvorlig dæmper på dit eventyr.

Så for at sikre, at du har styr på dine penge (se, hvad jeg gjorde der…), har jeg lavet denne superpraktiske guide til, hvordan du holder dine penge sikre, mens du rejser. Jeg taler af erfaring efter at have været udsat for lommetyveri i Barcelona, forlagt en 100-dollarseddel i Vietnam og haft et nært møde med en abe med klæbrige fingre i Sydafrika (men det er en anden historie…).

Her er mine 14 bedste tips til, hvordan du passer godt på dine penge, når du rejser:

Før du tager af sted

how to keep your money safe while travelling - cactus and camera

1) Hold din bank informeret

Før du rejser, skal du sørge for at fortælle din bank, at du skal rejse og hvorhen. Det vil forhindre, at din konto bliver spærret, når du ankommer til destinationen. Sæt en daglig hævegrænse, da det vil forhindre store bedrageriske aktiviteter, hvis dit kort bliver stjålet. Det vil også hjælpe dig med at kontrollere dit personlige forbrug og holde dig inden for dit daglige budget – win, win!

2) Notér kontaktoplysninger

Sørg for at skrive kontaktoplysningerne til din bank ned, inden du tager hjemmefra, så du nemt kan få fat i dem, hvis der opstår problemer. Opbevar dem et sikkert sted, helst et fysisk dokument, da det ikke er godt at stole på teknologi, når du lander i udlandet.

3) Hav en beredskabsplan

Det er klogt at give nogle penge til et familiemedlem eller en ven derhjemme, før du rejser, i tilfælde af en nødsituation. Hvis der sker noget, har de pengene klar til at overføre til dig med det samme. Bonussen ved dette er, at hvis alt går efter planen, vil du have en pæn opsparing, der venter på dig, når du vender tilbage til moderlandet 😊.

4) Skift ud og få noget lokal valuta

Prøv at veksle nogle penge til lokal valuta, inden du begiver dig ud på dit eventyr. Så undgår du problemer i lufthavnen, hvis du skal med bus, tog eller taxa – transport kan allerede være svært nok at navigere i med trætte øjne! Hvis der ikke er arrangeret forudbetalt indkvartering, er det en god idé at have kontanter til den første nat, i tilfælde af at de mindre, billige hostels ikke har kreditkortmaskiner.

how to keep your money safe while travelling - notes

5) Dobbelt op og tag kopier

Hvis du kommer til at miste din pung, kan en digital kopi af dit bankkort være en absolut livredder! Sørg for, at billedet viser kortnummer, udløbsdato, sikkerhedskode og kontonumre, så kan du stadig foretage køb online. Apps som ‘Last pass’ er ekstremt nyttige til at gemme vigtige dokumenter, mens du rejser, eller en god gammeldags pen og papir kan fungere lige så godt 😊.

De indlysende (for nogle) tips

6) Efterlad ikke dine ejendele uden opsyn

Du har sikkert fået det at vide hundredvis af gange, men det er SÅ nemt at blive distraheret og lægge rygsækken fra sig et øjeblik, mens du snakker med nogle nye venner. Men nogle gange er et minut alt, hvad der skal til, før noget går galt, så det er en god idé altid at have et øje på prisen. Lad ikke dine varer ude af syne!

7) Brug dine lynlåse

Endnu en for den indlysende krukke – lad ikke din pung ligge i din åbne håndtaske eller baglomme! Det er supernemt at glemme sin øgede sikkerhed, når man føler sig så hjemme i et nyt land. Det er vigtigt at undersøge, hvilke områder der er kendt for lommetyve, og gøre sig umage. Hold håndtasker på forsiden af kroppen, lyn dine lommer til, og lad være med at reklamere for dine varer!

Hvor meget er for meget?

8) Opbevar en variation af penge

Som jeg allerede har nævnt, er det nyttigt at have lidt lokal valuta på sig, før man rejser. I dette tip skal du huske på, at når det gælder kontanter, er variation livets krydderi! Hvis du har et udvalg af mønter og sedler, er du klar til enhver lejlighed: mønter til en is, små sedler til at prutte om haremsbukser og større sedler på den restaurant, hvor du skal bruge masser af kontanter.

how to keep your money safe while travelling - scales and money

9) Opbevar hård valuta

Behold noget hård valuta: Pund, euro eller dollars. Det kan veksles på et smart vekselbureau, hvis dine lokale kontanter forsvinder. Opbevar dem sammen med dit pas og andre vigtige dokumenter, og klap dig selv på skulderen, når det går op for dig, at du har fået helt styr på rejselivet.

10) Kontanter vs. kort

Afhængigt af det land, du rejser i, kan det være mere sikkert at bruge et kort end at slæbe rundt på kontanter. Heldigvis er der mange betalingsmetoder, som du kan bruge på rejsen: Apple Pay, Samsung Pay, Paypal og rejsekort som Revolut eller WeSwap. Disse muligheder gør det lidt lettere at booke hostels, betale for aktiviteter og tage bussen. Sørg for, at din telefon er sikker for at forhindre uautoriseret adgang til dine penge, og hold dig opdateret om den nyeste betalingsteknologi, før du rejser.

Opbevaring af dine penge

11) Hvor skal du opbevare/gemme dine penge ?

De bedste regler fra rejseskolen – opbevar ikke alle dine penge ét sted, og hav ikke alle dine kontanter på dig på én gang! Del og hersk, og tag kun de kontanter med, du har brug for hver dag. Når du har styr på den del, kan du dele de penge, du har med dig, op i forskellige lommer og tasker. Efterlad resten af dine kontanter bag lås og slå på vandrerhjemmet.

På din person

Målet med spillet er at holde dine penge så tæt på kroppen som muligt; et sted, hvor de er sikre og lettilgængelige for dig, men ikke for andre. Der er forskellige meninger om det bedste sted at opbevare sine penge – fra bukselommer med lynlås, pengebælter og en bh (hvis du har en på) til dine sko og sokker! Hvad der end flyder din båd 😉.

Nogle muligheder:

– Pengebælte under skjorten

– Skjulte lommer

– BH-skål

– Sikkerhedsbælte med skjult pung

– Tørklæde med skjult rum

– Pengebælte til ben

På dit værelse

Uanset om du bor på et privat værelse eller en sovesal, er det vigtigt at sikre, at dine penge og andre værdigenstande er i sikkerhed. Brug altid de udleverede skabe eller pengeskabe, og medbring altid en ekstra hængelås (helst en med en kode i stedet for en nøgle, da det eliminerer muligheden for en tabt nøgle!)

Hvor kan man opbevare penge på et værelse uden et sikkert pengeskab?

– Inde i bruseforhængets stang

– Inde i dækslet på strygebrættet

– Inde i lynlåspuder

– I madpakker i minikøleskabet

– Klistret fast i bunden af en skuffe

I din bil

Hvis du er på roadtrip eller camping og rejser til fjerntliggende steder, skal du sørge for, at din bil er i tip-top stand. Gem ikke værdigenstande på åbenlyse steder som under sædet eller i handskerummet, da det er de første steder, en tyv vil lede. Brug i stedet din fantasi og behandl dine ting, som du ville gøre i en gemmeleg!

Brug multi-stash-metoden, hvor du opbevarer penge forskellige steder. Hold altid din bil låst, og parker på de sikreste og mest oplyste steder.

Steder at gemme penge i din bil:

– Lås dem inde i din kuffert/taske, og fastgør tasken til bilen med et kabel

– Tapet fast under gulvmåtterne

– I en lynlåspose i din køleboks

– Hemmelige rum i netop din bil

– Mellem sædehynden og bagsiden af sædet

– En udhulet eller falsk instruktionsbog til bilen

how to keep your money safe while travelling - girls on roof of car

Sådan undgår du problemer

12) Vær ikke prangende

Lokale kan spotte turister på lang afstand, så vær ikke alt for prangende med dine penge, og hold dem ude af syne. Uanset hvor i verden du befinder dig, er det at bede om uønsket opmærksomhed at hive store pengebundter frem.

13) Bær en falsk tegnebog

Undersøg din rejsedestination, og hvis kriminalitet er almindeligt forekommende, er det en smart beslutning at medbringe en dummy wallet (en ekstra pung med et lille kontantbeløb i). Hvis du afleverer din dummy wallet, kan det redde dig fra fysisk fare og sikre, at din ægte wallet forbliver urørt.

14) Giv ikke penge til tiggere

Det kan være ubehageligt at se mennesker i nød. Men det er bedst at være på vagt, når det gælder om at give penge til folk på gaden. Nogle kan være professionelle tiggere, forklædte lommetyve eller nogle, der bare prøver at udnytte folk. At tage dine penge med ud kan skabe uønsket opmærksomhed, så det er bedst at finde en mere bæredygtig måde at gøre en forskel på. Du kan hjælpe lokalsamfundet ved at arbejde frivilligt for velgørenhedsorganisationer, hvilket du kan organisere, før du ankommer.

how to keep your money safe while travelling - coin

Hvad gør man, hvis noget går galt?

Selvom det aldrig er meningen, at noget skal gå galt, er det vigtigt altid at have en beredskabsplan på plads. Hvis du kommer til at forlægge dine penge, må du ikke gå i panik. Bevar roen, sørg for din personlige sikkerhed, og indberet problemet til den relevante myndighed. Husk, at når alt kommer til alt, er det bare penge. Din sikkerhed bør altid komme i første række.

Tænk logisk og planlæg i overensstemmelse hermed. Mistede eller stjålne penge er ikke nødvendigvis lig med en ødelagt rejse. Lad ikke frygten for, at noget går galt, eller en dårlig oplevelse forhindre dig i at nyde dine omgivelser og omfavne nye kulturer. Tingene går ikke altid efter planen, og der vil helt sikkert være nogle hikke undervejs. Vær klog, vær forberedt, og intet vil begrænse din rejselyst.

Sammenlign vandrerhjem her

Du kan måske også lide:

⭐️ Sådan sparer du penge til dine rejser

⭐️ Billige steder at rejse, der får dig væk fra alfarvej

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top