Grønne rejsetips: Sådan holder du dig miljøvenlig på rejsen

Language Specific Image

lav påvirkning Reducere affald, købe økologisk, reducere dit CO2-fodaftryk. Det er alle begreber, vi er blevet vant til og bevidste om i vores dagligdag – men hvad med, når du rejser? Disse ting er lige så vigtige (hvis ikke mere), når du udforsker verden, som de er derhjemme. Og den gode nyhed er, at det er meget nemmere, end du måske tror! I takt med at vores verdensomspændende passion for at rejse stiger, gør turismens indvirkning på miljøet det også, især i udviklingslande med dårlige affaldshåndterings- og genbrugssystemer. Miljøvenlige rejser er ikke kun for hippier, der holder af træerne: Det er et ansvar for alle, der elsker at hoppe på flyet og se verden. Brug disse grønne rejsetips til at hjælpe dig med at reducere din påvirkning af Jorden, mens du udforsker alle de smukke steder, den har at byde på.

Miljøvenlige rejser handler om at tage hensyn til miljøet i dine rejsevalg og finde måder at være mere bæredygtig på, mens du stadig holder dig til et budget, kommer væk fra den slagne vej eller backpacker på lang sigt. Dette er blot nogle få måder, hvorpå du kan gøre dit til at holde jorden ren og grøn.

Stop med at bruge plastikflasker

Der bruges en million plastflasker HVERT MINUTE, og de fleste af dem ender på lossepladser, i skove og i havene i stedet for at blive genbrugt. Det er nu vigtigere end nogensinde at droppe plastikflaskerne og anskaffe sig en genopfyldelig drikkeflaske, som du kan tage med på dine rejser.

Men hvad med i lande, hvor du ikke kan drikke vand fra hanen? Bare rolig, det er der også en løsning på. Anskaf dig et filter eller en sterilisator som Steripen eller Lifestraw, så du kan fylde op hvor som helst. Der er også overraskende mange caféer, hostels og turistattraktioner, der tilbyder gratis eller billig genopfyldning af flasker. Hold øje, og red verden fra endnu flere af de fæle flasker.

plastic bottles on beach - Green travel tips

Rejs over land og med offentlig transport

Næsten alle transportmetoder er mere miljøvenlige end fly og næsten altid billigere. Det samme gælder for offentlig transport: Jo flere, der deler, jo mere miljøvenligt og omkostningseffektivt. Skift den generiske afgangslounge i lufthavn X ud med at kigge på landskaber i et tog gennem Schweiz, blande dig med lokale i en peruansk bus eller køre ad snoede veje i en delt jeep i Nepal. Endnu bedre er det at bruge benene eller leje en cykel for at udforske en by for en dag.

mountain landscape - Green travel tips

Spis og shop lokalt

Halvdelen af det sjove ved at være i et nyt land er muligheden for at prøve nye fødevarer og købe ting, som man ikke kan få derhjemme. Jo længere ingredienserne eller delene skal transporteres, jo mere påvirker det miljøet. Prøv at spise på steder med lokale ingredienser, og køb dine souvenirs direkte fra håndværkeren. Under alle omstændigheder smager maden bedre, når den er frisk, end når den har ligget et par dage i en lastbil, og gaver og souvenirs giver en bedre historie, hvis du har mødt dem, der har lavet dem. Så det er virkelig en win-win-situation.

shop local - man makes sculpture - Green travel tips

Sig nej til sugerør

Sugerør er en anden plastikgenstand, der for det meste ender på lossepladsen. Men lad os se det i øjnene, hvor mange drinks kræver et sugerør for at blive drukket? Bare bestil din drink og bed om “no straw please”. Dette budskab går ofte tabt i oversættelsen, især i lande med ringe miljøbevidsthed, men det kan ikke skade at prøve. Hvis du godt kan lide at bruge sugerør (eller planlægger at drikke kokosnødder på stranden – ja tak!), så overvej at anskaffe dig et bambus- eller metalsugerør, som du kan tage med dig.

say no to straws - Green travel tips

Vær bevidst om strøm og vand

Når rejsende bor på hostels eller hoteller, er de ofte tilbøjelige til at være skødesløse med strøm og vand, bare fordi de ikke betaler regningerne. Men husk, at miljøet stadig lider under det. Sørg for at udvise den samme omhu, som du ville gøre derhjemme, eller endnu mere, hvis du er i et område med vandmangel eller begrænset strøm. Sluk for ting, når du ikke bruger dem. Tag kortere brusebade, og brug kun aircondition eller varme, når det er nødvendigt.

Se efter miljøvenlig indkvartering

Mange hostels og gæstehuse er begyndt at bruge buzzwordet ‘eco’ til at beskrive deres praksis. Men der er nogle, der faktisk lever op til deres ord og gør en indsats for at bruge miljøvenlige produkter, køre på solenergi, servere økologisk mad, minimere affald og endda have komposttoiletter! Hold øje med Hostelworlds nye blog i denne måned, hvor vi præsenterer de bedste miljøvenlige hostels i hele verden.

ec-friendly sign - save green see dream - Green travel tips

Brug miljøvenlige badeprodukter

Det er meget lettere at finde økologiske badeprodukter, der er venlige over for både dyr og miljø, end man skulle tro. De fleste supermarkeder har et udvalg af dem, og overalt dukker der specialbutikker op med produkter, der gør underværker og dufter helt fantastisk. At støtte disse virksomheder og tage deres produkter med på rejsen er et skridt i retning af en grønnere rejse – men det er endnu vigtigere, hvis du rejser til steder uden udviklede spildevandssystemer. Ofte ender det, du vasker dig med, i nærliggende floder, så vær opmærksom på de dyr og lokale, der bruger vandet, ved at bruge produkter, der ikke indeholder skadelige ingredienser.

At medbringe dine egne produkter betyder også, at du kan sige nej til de små hotelshampooer. Lad os se det i øjnene: Shampooen er aldrig særlig god, og den skaber mere plastikaffald i verden. Hvis du rejser i en længere periode, kan du overveje at bruge faste badeprodukter som shampoo, balsam og sæbe. De holder meget længere, fylder mindre og kommer ikke i en plastikflaske. Der findes nogle geniale produkter, der gør det samme som en væske, f.eks. Sea Salt and Lemon Shampoo Bar fra LUSH – som jeg elsker.

Vis respekt ved turistattraktioner

Overturisme er ved at ødelægge mange af verdens smukkeste attraktioner, men bare fordi de er populære, betyder det ikke, at de skal lide. At vise respekt, når man besøger attraktioner, især naturlige, er enkelt og nødvendigt i alle lande. Lad være med at smide affald, hold dig til stierne, og hold øje med etiske turselskaber, hvis du har brug for en guide. Lav altid din research, hvis attraktionen involverer dyr, og undersøg, hvordan de bliver behandlet. Mange organisationer gør store ting for at rehabilitere og passe på dyr, men der er også nogle, der udnytter dyrelivet for at få de mange turistkroner.

Disse grønne rejsetips er kun begyndelsen på de mange måder, man kan passe på verden, mens man rejser. Hvis du vil gøre mere, kan du prøve at arbejde frivilligt på miljøprojekter eller endda prøve at rejse uden affald. Men hvis du tager disse vigtige skridt i retning af en miljøvenlig rejse, vil det smukke vandfald eller de frodige, grønne skove stadig være her, så fremtidige generationer kan nyde dem uden bunker af affald.

Om forfatteren

Rohan er en rejseblogger fra New Zealand, som i øjeblikket zigzagger sig vej rundt i verden. Hun skriver om budget- og langtidsrejser og dækker alle slags eventyr, fra van-rejser på Balkan til couchsurfing i Iran. Hun elsker bøger, chokolade og, selvfølgelig, naturen. Følg hende på Instagram og Facebook.

Pin denne blog til senere!

Green travel tips: how to stay eco-friendly on the road

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top