Wien som en lokal: Udforsk de 9 mest fantastiske julemarkeder

Language Specific Image

Selv hvis man ikke er en juleelskende romantiker, er det svært ikke at elske Wien i julen med dens fortryllende markeder. Jeg hedder Viktoria og elsker mad og caféer og bor i London, men jeg har boet i Wien i mange år, og jeg elskede at slentre rundt i denne særlige periode af året. Wien er værd at se hele året rundt, men hvis du tager af sted i december, vil du mærke byens unikke, magiske atmosfære. Det bliver mørkt ret tidligt, og wienerne elsker at gå en tur rundt på Wiens julemarkeder, inden de går på bar. Det er en ældgammel tradition, der går helt tilbage til 1298. Bare det at se lysene, dufte Glühwein (gløgg) i luften, se snefnuggene danse og suge den særlige stemning til sig, er noget, man kun kan få i Wien..

De 9 bedste julemarkeder i Wien

Julemarked i Wien

Startdato

Slutdato

Art Advent – kunst og kunsthåndværk på Karlsplatz 22. november 2019 23. december 2019
Julemarked på Spittelberg 14. november 2019 23. december 2019
Vinter i MQ 7. november 2019 16. november 2019
Julelandsby på Maria-Theresien-Platz 20. november 2019 26. december 2019
Christkindlmarkt på Rathausplatz 15. november 2019 26. december 2019
Belvedere-paladsets julelandsby 22. november 2019 31. december 2019
Julemarked på Freyung 16. november 2019 23. december 2019
Julelandsby i Altes AKH 15. november 2019 23. december 2019
Julemarked iSchönbrunn 23. november 2019 5. januar 2020

Insider tips:

  • Julemarkederne i Wien kaldes “Christkindlmarkt”, fordi den traditionelle julegavebringer i Østrig kaldes “Christkindl” (“Kristusbarn”).
  • Medbring handsker, hue, halstørklæde og varmt tøj. Det kan blive bidende koldt (jeg ved, hvad jeg taler om!). Derfor tilføjer jeg også mine tips til at få varmen!
  • Alle julemarkeder (undtagen Schönbrunn og det veganske adventsmarked) ligger i gåafstand. Skønt, ikke? Er du klar? Her er mine favoritter..

1. Art Advent – kunst og kunsthåndværk på Karlsplatz

Vienna Christmas Markets - Art Advent – Arts & Crafts on Karlsplatz

📸@vikttr

Foran den berømte kirke Karlskirche finder du et alternativt julemarked – fuld af kunst og kunsthåndværk. Gå ned ad de små gader og udforsk den lokale mad. Du er nødt til at prøve en “Raclette Brot” (rigtigt brød med varm ost fra Alperne) og “Schilcher Glühwein” (gløgg fra Steiermark). Det er så lækkert! Der er også et kæmpe levende krybbespil. Der er åbent hver dag fra kl. 12-20.

Hvor kan man varme sig? Jeg anbefaler baren og restauranten Heuer am Karlsplatz, fordi det er et nyt og trendy sted. Lidt hyggeligere er Pointers, en af mine yndlingsbarer/pubber i Wien – sig hej til Noura og Mark fra mig.

2. Julemarked på Spittelberg

Idylliske gyder med masser af boder fulde af håndværkervarer… Julemarkedet på Spittelberg er perfekt til at købe usædvanlige julegaver. Det ligger midt i et Biedermeier-kvarter i det hippe kvarter Neubau med masser af trendy barer og restauranter omkring. Atmosfæren er unik – du vil ikke blive skuffet. Åbningstiderne er kl. 14-21 mandag til torsdag, kl. 14-21.30 fredag, kl. 10-21.30 lørdag og kl. 10-21 søndag.

Hvor skal man varme op? Helt klart Amerling Beisl! Den har den mest fantastiske gårdhave i Wien. Et par minutters gang derfra ligger den bedste tagbar i Wien: Dachboden.

3. Vinter på MQ

Vienna Christmas Markets - winter in the MQ

📸@trueibi

At drikke glühwein til DJ-lyde – dette sted har en virkelig cool stemning! MuseumsQuartier (MQ) i Wien er ikke kun varmt i sommermånederne. Du vil elske den store gårdhave mellem museerne med forskellige ispavilloner (og punch-specialiteter), en curlingbane og videoprojektioner på facaderne. Lyder fantastisk, ikke? Det er det også!

Hvor skal man varme op? Alt for mange muligheder omkring ispavillonerne! Jeg anbefaler Halle, Leopold, Kantine, MQ Daily og Glacis Beisl.

4. Julelandsbyen på Maria-Theresien-Platz

Mellem det naturhistoriske museums og kunstmuseets imponerende bygninger og kun to minutter fra MQ finder du julelandsbyen på Maria-Theresien-Platz. Den tidligere østrigske monark-statue kigger på dig fra midten af pladsen, mens du udforsker de pyntede markedsboder og den lækre mad. Prøv “Kiachl” fra Tyrol (ligner doughnuts, men med tranebærsyltetøj eller sauerkraut). Julebyen er åben kl. 11-21 søndag til torsdag, kl. 11-22 fredag og lørdag (kl. 11-16 juleaftensdag og kl. 11-19 juledag og anden juledag).

Hvor kan man varme op? Bare kryds gaden og gå tilbage til Museumsquartier!

5. Christkindlmarkt på Rathausplatz

Vienna Christmas Markets - Rathausplatz

📸@princess.lenon

Jeg ved det, jeg ved det. Internettet siger, at det er et af de mest turistede julemarkeder i Wien. Og det er sandt! Men selv som lokal har jeg besøgt dette marked mindst én gang hvert år. Det er som et lysende eventyr med et kæmpestort juletræ. Boderne er fulde af juleting. Prøv de chokoladeovertrukne friske frugter, gå rundt og bliv forbløffet over dette magiske sted og det spektakulære rådhus. Tip: Tag dine skøjter med, så du kan more dig på den smukke skøjtebane midt på markedet. Markedet er åbent kl. 10-22 hver dag (lukker kl. 18 juleaften).

Hvor kan man varme op? Gå i retning af det (smukke!) universitet og kryds gaden til Café Stein, en typisk wienercafé. Jeg tilbragte mange timer der i løbet af min studietid, og jeg elsker atmosfæren!

6. Julelandsbyen ved Belvedere-paladset

Vienna Christmas Markets - Christmas Village at Belvedere Palace

📸@strelicija

Barok, når det er bedst! Det er det perfekte sted til en rolig aften, ikke så overfyldt som Rathausplatz. Masser af boder med håndlavede varer og kulinariske lækkerier. Du vil forelske dig i den betagende bygning og den smukke have. Sørg for, at du også udforsker Belvedere-paladset i dagtimerne! Markedet er åbent fra kl. 11 til 21 i løbet af ugen og fra kl. 10 til 21 i weekenden (kl. 11-16 den 24. december, kl. 11-19 den 25.-30. december og kl. 11-18 den 31. december).

Hvor skal man varme op? Omkring Karlsplatz, kun et par minutter væk, finder du masser af steder. Hvis du vil have god kaffe, så tjek Kaffeefabrik. Jeg kan også godt lide Radlager Palazzo og Vollpension.

7. Julemarked på Freyung

Vienna Christmas Markets - Old Viennese Christmas Market on Freyung

📸@michaelcze

Det ældste eksisterende julemarked ligger i byens centrum. Det fandt sted første gang i 1772, men har ændret sig i løbet af de sidste 300 år, og i dag kan du købe kunsthåndværk, glasdekorationer og keramik. Glem ikke også at gå på opdagelse i Wiens centrum. Jeg elsker at slentre gennem de gamle gader og drømme om den gamle glamour i Wien..

Dette traditionelle julemarked er åbent kl. 10-21 hver dag.

Hvor man kan varme sig: Lækre og billige kæmpe pitas, som du får hos Kolar. Et af de bedste bagerier i Wien “Joseph – Brot vom Pheinsten” ligger også lige rundt om hjørnet. Hvis du vil se Wiens ældste (og absolut mindste) irske pub, skal du tage til Bockshorn.

8. Julelandsbyen i Altes AKH

Vienna Christmas Markets - Christmas Village in the Old AKH

📸 @milkalozanova

Et andet alternativ til de mere traditionelle julemarkeder i Wien. Det tidligere hovedhospital er nu campus for Wiens universitet, hvilket gør det til et populært mødested for det yngre publikum. Mit tip: Følg de små stier og opdag fascinerende boder. Glem ikke at prøve den “eksotiske” punch som “Apfelstrudel” (æblestrudel) – mindst én gang! Der er åbent fra kl. 14-22 mandag og onsdag, kl. 14-23 torsdag og fredag, kl. 11-23 lørdag og kl. 11-21 søndag.

Hvor kan man varme op? Tjek Coffee Pirates for en lækker flat white.

9. Julemarked i Schönbrunn

Vienna Christmas Markets - Schönbrunn

📸 @arolina_pj

Sidst, men ikke mindst: Schönbrunn. Det er en af de hovedattraktioner, du ikke må gå glip af, når du er i Wien. Det er et turist-hotspot, men de lokale ELSKER også Schönbrunn. Det berømte palads er smukt, og med duften af varm punch i luften (og måske også i dine hænder) får du en uforglemmelig aften. Markedet er åbent dagligt fra kl. 10-21 (lukker kl. 16 juleaften, kl. 18 fra 25. december til 5. januar).

Hvor kan man varme sig? Der er ikke så mange gode muligheder. Men prøv Landtmann’s Jausenstation eller Pure Living Bakery for nogle lækre kager.

Og nu er du klar! Hvilket af Wiens julemarkeder er din favorit? Eller hvilket vil du allerhelst besøge?

Er du stadig på udkig efter en billig overnatning i Wien? Så tag et kig på vores hostels i Wien:

Andre indlæg, du måske er interesseret i:

Vienna Christmas markets

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top