Hoe reizen me hielp mijn uitgavenpatroon te veranderen en meer geld te besparen

Het lijkt tegenstrijdig om te zeggen dat een reis me heeft geholpen om bewuster om te gaan met mijn uitgaven. Reizen betekent verschillende dingen voor verschillende mensen en ieders perceptie van hun ervaringen is nooit hetzelfde. In mijn geval heb ik veel geleerd toen ik mijn financiële doelen ging halen.

We weten dat geld belangrijk is om op reis te gaan en ervan te genieten, maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat we veel minder nodig hebben dan we denken om de wereld te verkennen.

Reizen is altijd een kans om verschillende levensstijlen te observeren en te ervaren. Wil je enkele van mijn essentiële tips weten om wat meer geld te besparen?

Het belang van het plannen van je geld

Plannen en reizen zijn twee woorden die hand in hand gaan, en het verschil is merkbaar wanneer ze samen worden gebruikt. Ongeacht de munteenheid van het land dat je bezoekt, de wisselkoersen bepalen, weten hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je hebt gespaard is een goed begin.

Alleen al de wetenschap dat ik een lange reis ging maken, zorgde ervoor dat ik zelfs een jaar voor mijn vertrek al bezuinigde op mijn dagelijkse uitgaven zonder erover na te denken. Uitgaan naar bars en restaurants? Nog maar af en toe. Alles werd meer gepland en gecontroleerd; ik begon tupperware mee te nemen en analyseerde elke uitgave waarop bespaard kon worden.

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Een doel wordt bereikt door kleine acties en stappen. Word dus wakker! Het heeft geen zin om doelen te stellen als je niet bereid bent om ze te bereiken. Het maken van lijstjes en het gebruik van een agenda zijn handige manieren om georganiseerd te raken.

heb ik het nodig?

Waarschijnlijk niet. Naarmate mijn reis dichterbij kwam, begon ik mijn koffer te organiseren. De vraag was altijd hetzelfde: “Wat neem ik mee en wat niet? Wat moet ik kopen? Welke dingen zal ik niet gemakkelijk vinden? Mijn advies: neem alleen het hoognodige mee.

Op dit punt is het goed om uit te zoeken wat voor weer het wordt als je op reis gaat. Het is veel gemakkelijker om een koffer in te pakken als je min of meer weet welke weersomstandigheden je zult tegenkomen.

Het concept van de capsule wardrobe kan heel nuttig zijn op dit moment van onzekerheid. Het idee is om een beperkt aantal items mee te nemen – ongeveer 33 stuks, inclusief kleding en schoenen – die bij elkaar passen en waarmee je verschillende combinaties kunt maken. Het beste is dat je niets nieuws hoeft (en zou moeten) kopen om veel verschillende outfits te hebben.

Een noodpakket meenemen is altijd belangrijk, maar pas op dat je niet te veel spullen meeneemt. Misschien heb je alles wat je nodig hebt al in huis. Neem een minimum aan medicijnen mee, alleen de noodzakelijke. Ik was te voorzichtig en gaf uiteindelijk te veel geld uit. Tegen het einde van de reis had ik veel medicijnen over, waarvan de meeste over de datum waren.

Geld wisselen, belastingen en andere verrassingen

Niemand houdt van kosten, wisselkoersen en onverwachte waardeveranderingen. Aangezien het onmogelijk is om geen valuta te wisselen of een reisverzekering te kopen, moet je dit niet tot het laatste moment overlaten. Zodra ik mijn vliegticket had gekocht, heb ik het geregeld.

Doe je onderzoek: zowel op internet als in reis- en wisselkantoren in je stad. Zoek zoveel mogelijk details uit om onvoorziene gebeurtenissen te voorkomen. Bereid je reisverzekering voor, wissel wat geld zodat je niet met lege handen op je bestemming aankomt en neem de rest van het geld mee op een prepaidkaart.

Zo loop je minder risico om geld te verliezen. En neem nooit, maar dan ook nooit geld of belangrijke documenten mee in je ruimbagage. Soms raken we afgeleid en vergeten we dat we een paar uur zonder zullen zitten. Neem alle benodigdheden mee in je handbagage en, als je kunt, in een ander klein tasje dat je onder je kleren kunt verstoppen.

pas op voor wat er goedkoop uitziet!

Ik weet het, het is erg leuk om aan te komen op een nieuwe plek met eindeloze winkels die mooie voorwerpen verkopen, verschillende kleren, elektronische apparaten, eten, accessoires… Er is veel nieuws binnen handbereik.

En bij dit alles is er een impuls om alles te kopen wat voor je neus voorbij komt. En het is nog erger als je niet weet in welke valuta je koopt, want veel dingen kunnen goedkoper lijken dan in euro’s.

Zelf heb ik uiteindelijk geld uitgegeven aan dingen die ik niet zo nodig had of niet zo leuk vond en ik vergat ze tot een paar maanden later toen ik mijn koffers pakte om naar huis te gaan. Hetzelfde overkwam veel vrienden die ik onderweg maakte: ze gaven te veel uit in winkels en op rommelmarkten en kregen er uiteindelijk spijt van.

Meer spullen betekent zwaardere koffers, meer bagagekosten en minder geld voor andere reizen. Ik heb geleerd dat ik niet alles hoef te kopen wat ik zie, alleen omdat ik in een ander land ben en het nergens anders kan vinden. Er kunnen dingen zijn die het kopen waard zijn, maar niet allemaal. Daarom moet je goed nadenken voordat je met geld gaat smijten.

Op zoek naar manieren om te besparen

Een snelle zoektocht op Google volstaat om veel tips te vinden over hoe je kunt besparen op reis. Meer koken en eten in het hostel, herhalen van restaurants waarvan je weet dat ze goedkoop zijn en winkelen in supermarkten zijn enkele van de alternatieven om minder uit te geven aan eten.

Ook het vermijden van onnodige uitgaven aan waterflessen en snacks maakt een verschil. Houd altijd een herbruikbare fles bij de hand en probeer geen onnodige snacks te kopen.

Een andere goede manier om geld te besparen is om in een ander land te gaan werken, ook al is dat buiten je vakgebied. Als je een lange reis plant, kun je misschien een paar uur per week werken. Toen ik in Ierland was, heb ik in een koffieshop en een restaurant gewerkt. Naast het feit dat ik het ingewikkelde Ierse accent beter begreep en veel mensen ontmoette, kon ik extra geld sparen voor uitstapjes die ik niet gepland had.

Hostels met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Goedemorgen Lissabon Hostel

Het is heel eng om naar een ander land te gaan en niet te weten hoe het is op https://www.brazilian.hostelworld.com/hosteldetails.php/Goodmorning-Lisbon-Hostel/Lisboa/59901arrio en in welke straten je verblijft. Ik maakte dit elke keer mee als ik in een nieuwe plaats aankwam. Accommodatie is altijd de grootste aanslag op onze portemonnee en in sommige steden kan het extreem duur zijn.

Tijdens het reizen ontdekte ik hoe hostels echt zijn – plaatsen waar je kunt uitrusten, een ontspannend bad kunt nemen, kunt koken zoals thuis en nieuwe mensen kunt ontmoeten. Elk hostel heeft zijn eigen persoonlijkheid die het anders en speciaal maakt.

Als ik naar een andere stad verhuisde, onderzocht ik altijd alle mogelijke accommodatie en uiteindelijk wonnen de hostels altijd qua prijs en voordelen. Als je de taal niet spreekt van de plaats die je bezoekt, maak je dan geen zorgen, je kunt online boeken in het Engels.

Beheer elke kleine uitgave

Het is niet altijd gemakkelijk om er een gewoonte van te maken om onze financiën onder controle te houden. Neem daarom elke dag de tijd om je rekeningen te bekijken, vooral als je aankopen doet in een valuta die je niet zo goed kent.

Het kan in het begin een beetje moeilijk zijn, maar je zult zien dat het de moeite waard is en dat je het uiteindelijk zonder nadenken zult doen. Het maken van spreadsheets, opschrijven wat je uitgeeft in een klein notitieboekje of het gebruiken van financiële apps kan onvoorziene gebeurtenissen voorkomen en je helpen een spaarbewustzijn te creëren.

Op deze manier kun je inschatten hoeveel je maximaal per dag kunt uitgeven, een budget dat maaltijden, vervoer, accommodatie en kleine aankopen kan omvatten. Het is aan jou om te bepalen wat prioriteit heeft.

Ervaringen zijn meer de moeite waard

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik tijdens mijn reizen niet graag leuke of nuttige dingen koop voor mezelf of om aan iemand anders te geven. Souvenirs zijn helemaal toegestaan, zolang het maar een doordachte aankoop is.

Maar nadenken over het heden, het hier en nu, kan je helpen om meer te investeren in ervaringen en uitjes dan in materiële dingen. Als je bijvoorbeeld in een ver oord bent en je weet niet wanneer je er weer zult zijn, probeer dan meer van het moment te genieten, ontmoet lokale plaatsen en mensen of andere reizigers. Dat is een ervaring die meer de moeite waard is dan in de rij staan in een winkel.

Markten en winkels bestaan in meer uithoeken van de wereld. Cultuur en sfeer zijn uniek voor elke plaats. Maak optimaal gebruik van wat uniek is: ontdek de feestdagen en neem deel aan lokale festiviteiten, die meestal gratis zijn en je helpen om meer te leren over de plaats die je bezoekt.

A viagem acaba, mas o aprendizado fica

Ik kan zeggen dat ik al voordat ik aan de reis begon de indruk had dat sommige dingen zouden gaan veranderen. Dus besloot ik te gaan met een open hart en geest voor wat komen ging. Onderweg kreeg ik te maken met een aantal onaangename verrassingen. Onvoorziene uitgaven bestaan, dus je moet goed voorbereid zijn.

Het is duidelijk dat ik veel heb geleerd van mijn grote reis en ik voel me nu veel zelfverzekerder voor de volgende. Maar niets heeft me zoveel geleerd als de dag dat ik thuis aankwam. Daar zag ik hoe mijn leven anders kon zijn, zelfs als ik in een routine zat die ik al heel goed kende.

Tegenwoordig denk ik twee keer na voordat ik iets koop en heb ik een rustigere en gezondere relatie met mijn financiën. Dit moedigt me aan om waar mogelijk een beetje meer te sparen, zodat ik aan een nieuwe reis met nieuwe ervaringen kan beginnen.

Reizen helpt ons om onze levensstijl te herzien

Tijd doorbrengen op een plek ver weg van wat we gewend zijn, helpt ons om onze consumptiegewoonten te heroverwegen en bewuster te consumeren.

Vandaag draag ik een aantal gewoonten met me mee die ik tijdens het reizen heb aangeleerd. Ik heb het eigen vervoer beetje bij beetje opgegeven en ben meer gebruik gaan maken van het openbaar vervoer, en tegelijkertijd ben ik begonnen met het delen van boodschappen en andere uitgaven. Ik begon ook meer thuis te koken en mijn consumptie van kleding, schoenen en voorwerpen op een globale manier te bekijken.

Uiteindelijk heb ik geleerd dat alles gebaseerd is op keuzes. Er zullen er altijd zijn die achterblijven. Kiezen is ook afstand doen. Reizen leerde me en leert me nog steeds veel over onthechting van wat vergankelijk is. Dingen hebben waarde, maar ervaringen vergaan niet en zullen altijd in ons geheugen blijven.

over de auteur 📚

Verônica Motti is Braziliaanse, werkt in digitale marketing en gelooft in schrijven als een manier om zichzelf uit te drukken, liefde over te brengen en ervaringen te delen. Na een jaar reizen in Europa en Azië besloot ze minder spullen te hebben en meer te doen. Blijf op de hoogte van haar avonturen op haar Instagram.

Lees ook:

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven