Travel Unravelled: dina frågor besvarade

Planera för långa resor och undvik utbrändhet

Vi är tillbaka med fler frågor till Travel Unravelled! Den här veckan väger vi för- och nackdelar med att planera resor noggrant i förväg – vad du ska boka i förväg och när du ska vara spontan. Vi ger också tips om hur du håller energin uppe på långa resor, så att du inte börjar bli trött på att resa när månaderna går.

Hur mycket av din resa brukar du boka i förväg? Föredrar du att ha en fast resplan eller att planera allt eftersom du reser?

Det absolut minsta! Även om jag tycker om att undersöka destinationer och samla in tips från vänner föredrar jag verkligen att bara boka ett enkelflyg och ett par nätters boende och sedan ta det därifrån. Jag skulle tycka att det var utmattande att försöka följa ett strikt schema och jag gillar friheten att kunna ändra mina planer när som helst.

Naturligtvis är detta inte alltid möjligt. Vissa populära turistattraktioner måste bokas flera månader i förväg och det är betydligt billigare att boka en tur- och returresa än en enkelresa med många flygbolag. När det gäller att boka vandrarhem älskar jag att kunna bestämma varje morgon om jag vill förlänga min vistelse eller åka vidare, men det är inte heller möjligt om du reser någonstans under högsäsong (tänk Europa mitt i sommaren eller Thailand på vintern). Det är också mycket lättare att vara flexibel när man har tiden på sin sida. Om du bara har ett par veckor ledigt från jobbet kan du planera din resa noggrant i förväg så att du hinner se så mycket som möjligt under tiden du är där.

När logistiken tillåter älskar jag dock att följa med strömmen och bara tänka några dagar framåt. Det är så mycket lättare att få en känsla för en plats när man faktiskt är där personligen. Om jag verkligen gillar en viss plats, ett visst vandrarhem eller en viss grupp människor vill jag gärna ha möjlighet att stanna lite längre. Detsamma gäller omvänt – om jag känner att jag har sett allt som en plats har att erbjuda eller inte tycker att det är min grej, då packar jag gärna min väska och åker vidare. När det gäller att bestämma vart jag ska åka härnäst förlitar jag mig helt enkelt på rekommendationer från medresenärer. Var har du kommit ifrån? Vart är du på väg? Vilken har varit din favoritplats hittills? Vilket vandrarhem skulle du rekommendera? Du kommer snabbt att inse att backpackers tenderar att följa samma spår, så det är ganska enkelt att planera din resa medan du går. Det är också troligt att du hittar någon från din nuvarande plats som är på väg i samma riktning som du, om du vill ha en kompis för nästa etapp av din resa.

Det finns inget rätt eller fel sätt att resa på och det finns definitivt tillfällen då det kan spara mycket stress att vara organiserad. Jag har förvisso varit strandsatt utan säng eller bussäte vid flera tillfällen, men jag ser det som en del av det roliga. Om du känner dig mer bekväm med att ha en plan eller att inte behöva fatta så många beslut när du är på semester, så boka för all del saker i god tid!

Jag har upptäckt att ju mer jag reser, desto mer bekväm blir jag med att inte ha en plan – främst för att jag också känner mig bättre rustad att lösa problem och anpassa mig när saker går fel. Genom att vara flexibel kan jag besöka platser som jag aldrig ens har hört talas om tidigare, bli kompis med andra resenärer ett tag och följa med på spontana äventyr när jag får chansen. Förmåner som är värda en och annan natt i en hängmatta eller en färjetur på golvet i mina ögon!

Blir du någonsin trött på att resa? Hur håller du konditionen uppe på långa resor?

Jag har definitivt haft utmattande dagar under mina resor, men jag kan inte säga att jag någonsin har nått min gräns helt och hållet. För varje försenat flyg, matförgiftning eller sömnlös natt i en sovsal med 12 bäddar finns det ett nytt äventyr som gör allt värt besväret.

Även om det är frestande att försöka hinna med så mycket som möjligt varje dag och säga ja till alla planer som dyker upp, kommer du till slut att köra dig själv i botten om du försöker hänga med. Och ärligt talat låter jag det hända. Det är spännande att vara på en ny plats och naturligt att vilja se allt så snart som möjligt. Jag kanaliserar den energin och spänningen till att gå på upptäcktsfärd ända tills min kropp säger till mig att jag måste lugna ner mig. Sedan bokar jag in mig i ett privat rum för att få en god natts sömn, packar om min väska, tvättar och laddar upp mitt sociala batteri innan jag ger mig av igen.

Efter min första energikick brukar jag resa mycket långsammare – tillbringa längre tid på varje plats i stället för att åka runt varannan eller var tredje dag, njuta av lata dagar vid stranden och träffa bekanta ansikten när jag får chansen. Jag slutar känna att jag måste hinna med så mycket som möjligt varje dag och börjar vänja mig vid livet på resande fot. Jag blir bättre på att sova genom buller på vandrarhemmet, klämma in en snabb powernap på bussen och balansera arbete, socialt umgänge och sightseeing.

Bara för att du är hemifrån behöver du inte överge alla aspekter av det dagliga livet. Om du känner för att laga något nyttigt, titta på Netflix eller träna på gymmet – gör det! Även en liten stund för dig själv kan vara en skön återställning inför de kommande dagarna. Dessutom blir det ganska snabbt utmattande att gå ut och festa varje kväll.

Att resa är fullt av upp- och nedgångar, men jag ser mig själv som extremt lyckligt lottad som har tillbringat så mycket av mina 20 år med att utforska världen omkring mig. Det är inget jag någonsin kommer att ta för givet. Jag vet att den dagen kommer när jag inte längre står ut med tanken på att dela studentrum, när jag bestämmer mig för att byta ut min ryggsäck mot en resväska eller när jag har för mycket ansvar för att kunna ge mig av när jag känner för det. Tills dess vill jag leva backpackerlivet fullt ut och resa så länge jag kan.

Vi hoppas att detta har gett dig några användbara insikter och tips som kan hjälpa dig med dina framtida resplaner. Om du har en egen Travel Unravelled-fråga kan du skicka ett DM till oss på Instagram @hostelworld. Vi skulle älska att höra från dig!

Ladda ner Hostelworld-appen och börja träffa folk direkt när du bokar


Du kanske också gillar…

Resor utan gränser: Dina frågor besvarade

En HBTQ-resenärs tips för att få vänner för livet när man reser ensam

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Skrolla till toppen