3 dage i Bilbao: Hvad skal man besøge?

Language Specific Image

Den grå, kedelige industriby fra 1980’erne er nu en kosmopolitisk metropol, der perfekt kombinerer sine dybt rodfæstede traditioner med en nyfunden hipstersjæl. Den kan prale af avantgarde-arkitektur og en gastronomi, der simpelthen betager enhver gane. Uanset hvad du leder efter, vil Bilbao give dig det.

Tre dage er ikke lang tid, men det er nok til at efterlade et lille stykke af dit hjerte i denne baskiske by. Følg vores anvisninger, og du vil nyde Biscayens hovedstad i fulde drag. Her er, hvad du skal besøge i Bilbao (på kun 3 dage!).

DAG 1

Vi starter med stil med et besøg på juvelen i Bilbaos krone: Guggenheim-museet. Bygningens avantgardistiske design er Frank Gehrys værk og kan betragtes som et sandt kunstværk i sig selv, lavet af kurver, titaniumpaneler og lysspil. Indenfor kan du beundre værker af Andy Warhol, Basquiat, Tapies, Rothko og Clyfford Still blandt andre, samt interessante midlertidige udstillinger.

Lige foran museet finder du et par interessante skulpturer, bl.a. Mama (en kæmpe edderkop) og Puppy, en kæmpe hundehvalp lavet af potter med farverige blomster, som er blevet et af Bilbaos symboler. Og man behøver ikke at være kunstekspert for at forelske sig i Puppy!

Bilbao

Nyttig info: Guggenheim er lukket om mandagen, resten af dagen er der åbent fra 10.00 til 20.00. Entré koster €16 (€9, hvis du er studerende < 26 år) og inkluderer et besøg på det nærliggende Museum of Fine Arts.

Resten af dagen vil vi bruge på at udforske den gamle bydel og vores baskiske yndlingsaktivitet … men ingen spoilers lige nu!

Den gamle bydel er en fryd af smalle gader, hvor du finder overraskelser ved hvert sving: et teater (Arriaga-teatret), der imponerer med sin størrelse og historie, kristne kirker og katedraler omdannet til ølbutikker, elegante lejligheder, trætaverner, små butikker, både traditionelle og moderne, og alt sammen pakket ind i duften af pintxos, der helt sikkert vil vække din appetit. Mmm, det er tid til at slå til gryderne, til at slå til txikiteo, kom nu… til at gå fra bar til bar og få en dejlig lille pintxo-tur!

hvor finder man de bedste pintxos i Bilbaos gamle bydel?

Sandheden er, at det er svært at finde dårlige pintxos i Bilbao, men vi anbefaler alligevel et besøg på disse taverner:

  • Gure Toki, en legende. Her finder du en traditionel atmosfære og lækre pintxos (prøv ægget med kartofler eller torsken i pil pil-sauce). Hvor? Plaza Nueva, 12.
  • Sorginzulo, du skal prøve den stegte ost med skovens frugter eller reje- og havtaskebrochetterne, selvom de siger, at husets specialitet er blæksprutte, så du bliver nødt til at prøve det, ikke sandt? Hvor? Ved siden af Gure Toki.
  • Irrintzi, en mere innovativ pintxo-bar med originale retter som krabbelasagne eller falafel med shitake-svampe. Hvor? Calle Santa Maria, 8.

hvordan fungerer det?

Så let som at gå ind i baren, bestille en drink (glem ikke at prøve txacolí, en lokal hvidvin, og zuritos, øl) og vælge et par pintxos, der venter på dig i baren. Husk at beholde din pintxo-pind: Når det er tid til at betale, skal du give den til tjeneren, så han kan tælle pintxoerne. Og nej, tænk ikke engang på at få pindene til at forsvinde… Baskiske tjenere har 24.000 øjne, og hvis de fejler, er du sikker på at udløse tandstikdetektoren på vej ud.

pintxos en Bilbao, España

hvor meget koster pintxos?

Det er normalt at betale omkring 2-3 € pr. pintxo, men bare rolig, hvis du rejser på et backpackerbudget, nedenfor giver vi dig en mulighed for at prøve pintxos for 1 €!

Som afslutning på dagen kan vi fortsætte med at udforske de små barer i den gamle bydel, eller hvis det er fredag, anbefaler vi, at du tager til Haceria Jazz Club og nyder de bedste Jam Sessions i Baskerlandet.

Og nu ja: hvil dig, du har fortjent din pude i dag!

DAG 2

Lad være med bare at vandre rundt på vandrerhjemmet, vi har nogle meget interessante planer for din anden dag i Bilbao. Til at begynde med har du en morgenaftale med Ribeira-markedet. Her kan du slentre rundt mellem boder, der sælger frugt og grønt, kød, fisk, æg og små boder. Glem ikke dit kamera, for det er et af de superfotogene steder, ja, ja, et af de steder, der er et hit på Instagram uden brug af filtre!

Hvis du har modstået fristelsen til at spise morgenmad, og det er lørdag, har vi en præmie: Nyd en af de bedste brunches i Bilbao. Bare gå hen til Brass (Poza Lizentziatuaren Kalea, 27) og få dig en kop kaffe, te, gulerods- og appelsinjuice, toast og spejlæg med bacon (6 €) eller deres gratis buffet med søde og salte kager, æg, bagværk, frugtjuice og meget mere (15 €).

Hvis det ikke er lørdag, skal du ikke være ked af det, du kan gøre et sødt stop for en carolina, en butterdejstærte med marengs dækket af æggeblomme og chokolade. Du kan finde dem i ethvert konditori, men Don Manuels siges at være vanedannende (Urkixo Zumarkalea, 39).

Med energien godt opladet bruger vi en hel formiddag på at gå rundt i Bilbaos Ensanche-kvarter, hvor vi besøger steder som det smukke Campos Eliseos-teater, Gran Vía, Plaza de Don Federico Moyua og Alhondiga de Bilbao, en arkitektonisk bedrift, der huser en biograf, et bibliotek, udstillingshaller og endda en svævende swimmingpool med glasbund (hvor du forresten kan svømme for 7 €). Gå ikke glip af en spadseretur mellem de 43 søjler, der hver især er forskellige fra den næste.

Alhondiga piscina en Bilbao

Fodboldelskere bør valfarte til Bilbaos mest berømte katedral… San Mamés-stadionet: ¡Aupa Athletic! Men hvis fodbold ikke er din passion, er et godt alternativ at slappe af og sludre med dine medrejsende i Casilda Iturrizar Park eller shoppe lidt i butikkerne i byens centrum.

Puente Calatrava, Bilbao

Efter din siestuki er der ikke noget bedre end at krydse Zubizuri-broen med det umiskendelige præg af Santiago Calatrava og spadsere ned til Artxanda-banen, som på få minutter tager dig til udsigtspunktet af samme navn. Det koster 0,95 € at komme derop, og udsigten fra toppen er simpelthen spektakulær.

Mirador Artxanda en Bilbao

hvad står der på programmet for aftenen – naturligvis spisning!

Hvis du vil gentage og gå ud i den gamle bydel, skal du notere dig disse andre adresser:

  • Tabernilla de Poza, en tasca som i gamle dage, hvor du kan nyde den legendariske tunsandwich. Hvor? Calle Licenciado Poza, 3.
  • Bar Baste, hvor man kan få byens bedste fyldte muslinger. Hvor? Calle María Muñoz, 6.

En anden mulighed er at gå på opdagelse i Ensanche-området, som ikke mangler atmosfære. Dette er gode muligheder:

  • Prøv EME’s triangulos (2,80€), som er berømt for den lækre hemmelige sauce. Denne bar ligger på Concha Jeneralaren Kalea, 5.
  • Eller spis nogle mauriske pintxos på Café Iruña, på Colon de Larreategui, 13.
  • Men den bedste mulighed er at spise pintxos for 1 € på El Figón, som har lave priser, god kvalitet og masser af variation.

DAG 3

I dag skal vi udforske omgivelserne omkring Bilbao. Første stop: den berømte hængebro, som er på UNESCO’s verdensarvsliste og et arkitektonisk vidunder. Den er nem at nå med metro (Portugalete stop) fra centrum af Bilbao.

Puente Colgante en Bilbao

Efter besøget på broen anbefaler vi en eventyrlig plan: tag til stranden for at lære at surfe (bølgerne på Bilbaos kyst er nogle af de bedste i Spanien). De mest interessante muligheder er på strandene i Sopela, Gorliz eller Mundaka. Lektionerne varer 2-3 timer og koster mellem 30 og 35 euro pr. person. Prisen inkluderer leje af bræt, våddragt, forsikring og instruktør. Hvis du er interesseret, så find ud af det et par dage før, det er gode skoler:

Hvis du er på udkig efter en mere rolig plan, kan du udnytte dagen til at besøge en lille landsby på Biscayakysten som Lekeitio eller fortsætte med at udforske Bilbao (hvis det er søndag, må du ikke gå glip af Sunday Market, et gademarked i London-stil, hvor du kan finde ægte perler blandt vintagetøj, plader og shabby chic møbler).

Som du kan se, er der ingen mangel på muligheder, Bilbao er en by, du vil elske, og det bedste er, at du stadig har meget af Baskerlandet at udforske, så kom snart tilbage!

Hvis du kunne lide denne artikel, er jeg sikker på, at du også vil være interesseret:

En tur til Andalusien: Fra Sevilla til Cordoba og Granada

10 ting, du skal se og gøre, hvis du rejser til Valencia

tak til Iker Merodio, Roberto Latxaga, KΛ13, mike lium og EUGENIO for deres fantastiske billeder på Flickr!

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top