Det kinesiske nytår 2019… Grisens år indvarsles

Den kinesiske nytårsfest, også kendt som forårsfesten, fejres tirsdag den5. februar 2019 af næsten en fjerdedel af verdens befolkning.

Det kinesiske nytår er den vigtigste sociale og økonomiske højtid i den kinesiske kalender. Det er en tid, hvor familier mødes og fejrer mulighederne i det nye. Traditionelt rejser familiemedlemmer fra nær og fjern for at være sammen og vise respekt for deres forfædre. Før festlighederne begynder, gennemgår hjem over hele Kina en forårsrengøring for at rense ud i det gamle og byde det nye velkommen. Når huset er rent, pynter røde lanterner, koblinger, malerier og udskæringer alle områder af de kinesiske hjem i et forsøg på at afværge onde ånder. Venner og familier udveksler røde kuverter med “heldige” pengebeløb i, der gives lækre godbidder som gaver, og der affyres et djævelsk antal fyrværkerier for at fordrive onde ånder og for at signalere glæde. Uanset hvor du fejrer kinesisk nytår fra, så glem ikke at tage rødt på – en lykkebringende, glad farve, der er tæt forbundet med denne spektakulære festival.

Så her er de 7 bedste kinesiske nytårsfejringer rundt om i verden i 2019:

1. Kina – Shanghai

Hvis du vil opleve det kinesiske nytår gennem både en moderne og en traditionel optik, behøver du ikke lede længere end til Shanghai. Her fejres festivalen i to uger, og de fleste af de traditionelle ritualer og begivenheder finder sted i Yu Garden – et af de ældste og mest populære områder i byen – på Bund og selvfølgelig i byens mange templer. Den19. februar skal du tage til Yu Yuan, hvor du kan se det mest berømte lanterneshow i byen, som afholdes på 269 Fangbang Road.

Det bedste tip: Da mange af byens butikker er lukket de første par dage af det nye år, er det et godt tidspunkt at udnytte de mere stille gader og gå på opdagelse.

best chinese new year celebrations - red lanterns 📷

Iwtt93

2. Thailand – Bangkok

Festlighederne i Bangkok er alle gratis at deltage i, og de fleste foregår i China Town. I løbet af dagen vil du se løvedansere, trommeslagere og sælgere, der sælger deres lykkebringende varer. Yaowarat Road er gågade i de tre dage, festen varer, og det betyder, at du vil befinde dig i et hav af mennesker, som kun bidrager til stemningen og oplevelsen. Omkring kl. 15 finder den første af drageparaderne sted. Dragens hale er flere hundrede meter lang, og det kræver flere personer at betjene den. Efter mørkets frembrud tændes alle de hængende lanterner, og traditionelle musikere og dansere optræder på den store scene nær Chinatown Gate.

Top tip: Hvis Yaowarat Road er for travl for dig, kan du tage til et af de større templer i og omkring Chinatown, hvor du får den samme kinesiske nytårsoplevelse, bare i mere rolige omgivelser. Som en bonus bliver mange af de store templer besøgt af thailandske prinsesser!

best chinese new year celebrations - bangkok

📷 wiroj

3. Malaysia – Kuala Lumpur

I Malaysia tænder mange mennesker fyrværkeri under det kinesiske nytår, og på den kinesiske nytårsaften kan du nyde det indtil de tidlige morgentimer. Petaling Street i Chinatown er et must at besøge, hvis du er i Kuala Lumpur i forbindelse med festlighederne. Her finder du kinesiske templer fyldt med lokale, der er kommet for at bede, samt løvedanse og selvfølgelig mere fyrværkeri, der bliver fyret af på gaden. Man kan endda finde løvedansere i indkøbscentrene for at velsigne butikkerne og opmuntre til et succesfuldt år for forretningerne.

Top tip: Hvis du håber på at slippe væk fra byen, kan du tage en kort flyvetur til Georgetown på øen Penang og besøge Kek Lok Si-templet. Om natten forvandler tusindvis af farverige lanterner hele området til et sandt skue, som man ikke må gå glip af.

best chinese new year celebrations - Malaysia, Kuala Lumpur 📷 khalzuri

4. Frankrig – Paris

Det kinesiske nytår er nu en af byens største årlige begivenheder. De bedste distrikter i Paris at fejre festlighederne i er Belleville og distriktet nær Centre Georges Pomidou. Her pulserer gaderne med danseoptog, musikere, drager og fisk. Restauranterne bugner af lokale og turister, der smager på traditionel kinesisk mad som dumplings og nudler. Den store Chinatown-parade, hvis endelige dato og tidspunkt endnu ikke er offentliggjort, starter traditionen tro fra 44 avenue d’Ivry.

Det bedste tip: Det kinesiske nytår i Paris er kendt for sine voldsomme festligheder og detaljerede dekorationer, så hvis du er på udkig efter en ordentlig fest, men ikke kan komme længere væk end Europa, er dette byen for dig!

best Chinese new year celebrations - golden dragon

5. England – London

Londons festligheder er uden tvivl de største kinesiske nytårsfester uden for Asien, og de er centreret omkring West End, lige i hjertet af Englands hovedstad. Den kinesiske nytårsparade består af flere farvestrålende, håndlavede vogne og drage- og løvedans. Vognene starter fra Charing Cross Road og snor sig ned ad Shaftsbury Avenue. Tag til Trafalgar Square for at se særlige filmforevisninger, en taksigelsesceremoni efterfulgt af fyrværkeri og Lions’ Eye-Dotting Ceremony.

Top tip: Hvis sulten melder sig, kan du nyde en autentisk smag af Fjernøsten fra en af de boder, der står langs Trafalgar Square.

best Chinese new year celebrations - chinatown 📷 garryknight

6. Australien – Sydney

Sydney er det perfekte sted at udforske den kinesisk-australske kultur i landets største Chinatown. Se dragebådsræset i Darling Harbour, hvor 12 meter lange både med op til 20 padlere i hver kæmper mod hinanden til trommehvirvler, der virkelig illustrerer dragens ånd og kraft! Da 2019 er grisens år, vil en spektakulær ny griselanterne af Quan Hua lyse op på den vestlige promenade ved Operahuset i Sydney fra den1. februar. Fra kl. 19 den1.,2. og3. februar kan du gå ned til Overseas Passenger Terminal Circular Quay og nyde gratis traditionelle og moderne optrædener, herunder K-Pop, japansk trommespil og kinesiske, thailandske, indonesiske, koreanske og vietnamesiske dansere.

Det bedste tip: Den 8. februar kan du opleve den sjældne mulighed for at se Sydneys fiskemarked om natten, hvor det forvandles til et lyst, flerfarvet marked oplyst af lanterner. Du vil kunne spise alle mulige slags skaldyrsretter samt traditionelle kinesiske retter.

best Chinese new year celebrations - sydney 📷 Kenya Chan

7. USA – San Francisco

Det kinesiske nytår begyndte at blive fejret i San Francisco tilbage i midten af 1800-tallet, da mange immigranter fra Kina ankom til USA for at søge arbejde. I dag kan byen prale af at have et af de største kinesiske samfund uden for Asien.

Denne enorme fejring af månenytåret strækker sig over to uger og omfatter blomstermarkeder, en basketballturnering, Miss Chinatown USA-konkurrencen og en Community Street Fair, der omfatter traditionel dans, trommespil, akrobater og meget mere. Uanset hvad du gør, så sørg for at opleve den oplyste natparade den 23. februar fra kl. 5.15; den starter på Market Street og vandrer ind i Chinatown. Højdepunktet er den 268 fod lange gyldne drage, der bæres af mere end 100 artister. Mere end tre millioner mennesker ser paraden hvert år, enten personligt eller på tv.

Top tip: Hvis du ikke har lyst til at stå op under paraden, kan du købe dig nogle siddepladser på tribunen langs Kearny Street. Billetterne koster omkring 30 dollars stykket plus forsendelsesomkostninger.

best Chinese new year celebrations - USA - San Francisco 📷 Dawn Endico

Så hvor skal du fejre grisens år? Tænker du på at tage ud for at deltage i det kinesiske nytår? Glem ikke at tage rødt på – en lykkebringende, glad farve, der er tæt knyttet til denne sjove festival.

Om forfatteren:

Jeg hedder Freya og er freelanceskribent og forbruger-PR-konsulent. Jeg har arbejdet i rejsebranchen i tre år og nyder at skrive om alle de vidunderlige ting, vores verden har at byde på, i håb om at inspirere andre rejsende. Jeg bor i London, og mine hobbyer er at skrive, læse, se film, gå ture, spise, shoppe og selvfølgelig at rejse. Tjek min hjemmeside www.freyabugeja.co.uk, eller følg mig på Twitter og Instagram under @fb_comms.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top