Landbrugsarbejde i Australien: alt hvad du behøver at vide, fra jobsøgning til visum

Næsten alle backpackere i Australien er stødt på begrebet “farm work” under deres rejse. At arbejde på en farm down under giver dig mulighed for at tilbringe endnu et år i Australien, mens du kan spare op til resten af din rejse.

Er du i gang med at planlægge dit helt eget farm-eventyr? Det, der i første omgang kan lyde som hårdt arbejde (og det er det også), bliver senere af mange backpackere kaldt “den bedste tid i deres liv”. Det skyldes, at det er den bedste måde at møde nye rejsekammerater på og lære Outbacken og det “rigtige” Australien at kende, alt imens du fylder din rejsefond op.

Men jobsøgning kan være forvirrende og udmattende, og der er et par spørgsmål, der altid dukker op, når emnet landbrugsarbejde bliver nævnt. Da jeg begyndte at undersøge det, blev jeg helt overvældet. Men bare rolig, med disse tips vil du snart være ekspert i at køre med traktor over store australske marker, drive køer gennem Outbacken eller samle jordbær i troperne. Og vigtigst af alt, så kan du tilbringe endnu et år i Australien! (Undskyld mor).

Det andet års Working Holiday-visum og dets regler

Hvor, hvornår, hvad: placering, tidsperiode og jobkrav

Det er ret ligetil at ansøge om dit første working holiday-visum via den australske regerings hjemmeside, og du vil snart kunne se dig selv bo og arbejde i Australien. Gode nyheder, makker!

Det andet års visumansøgningsproces er en smule mere kompliceret, da dit arbejde skal dække:

a) bestemte regioner

b) specifikke jobtyper

c) et bestemt tidsrum

For at optjene retten til et andet års visum skal du arbejde i et af Australiens mere afsidesliggende områder – den slags steder, hvor det tager lige så lang tid at rejse til den nærmeste by som at rejse til et helt andet land i Europa. For at sikre, at dit arbejde tæller som “regionalt arbejde”, skal du dobbelttjekke, at postnummeret for det sted, du ønsker at arbejde, er på listen over godkendte områder på den australske regerings hjemmeside. Jobbet skal være lønnet (tidligere var frivilligt arbejde godkendt), og arbejdstiden skal udgøre et fuldtidsjob.

Mulige jobs omfatter det meste landbrugsarbejde, så dybest set alt fra høst af grøntsager til plantning af træer og arbejde med dyr. Mere generiske jobs på gårde, arbejde på fiskerbåde eller i miner, eller håndværk i regionale områder kan også accepteres. Der er et bredt udvalg! Jeg er sikker på, at du vil finde noget, der passer til dig, uanset om du er en erfaren handy-person eller en nybegynder inden for landbrugsarbejde som mig.

Når vi har fået styr på fakta om “hvad” og “hvor”, er der kun “hvor længe” tilbage – som faktisk er den sværeste af de tre at svare på, da du måske er nødt til at lave nogle udregninger. Den generelle regel er, at du skal arbejde 88 dage på en gård for at kunne ansøge om endnu et working holiday-visum. Hvis du gør det hele på én gang på én gård, tæller dine fridage også med. Det betyder, at du kun skal arbejde i tre måneder, hvor du kan opleve den australske outback og fortsætte med at spare op til dine rejser, hvor der er færre fristelser til at bruge dine hårdt tjente penge.

Hvis du holder en pause i et stykke tid eller udfører dit landbrugsarbejde forskellige steder, er det kun de dage, du rent faktisk arbejder, der tæller, hvilket betyder, at det kan tage et stykke tid at samle 88 sammen. Så hvis du tidligt ved, at du gerne vil blive i Australien i to år, bør du begynde at samle dage så hurtigt som muligt, eller forsøge at finde et job i tre sammenhængende måneder i et område, du vil kalde dit midlertidige hjem (hvilket ærligt talt ikke er svært at finde i smukke Australien).

Farm work Australia - backpacking in Australia

📷 @abenteuervanlife

Tips, tricks og andre værdifulde oplysninger om applikationen

Lykkedes det dig at finde dit drømmejob på en gård? Nu kan du mere eller mindre læne dig tilbage og slappe af … men glem ikke følgende punkter:

Hver gang du får løn, får du en “lønseddel”, som du ikke må miste. Du kan blive bedt om at vise alle dine lønsedler fra dit første arbejdsår som bevis for at støtte ansøgningen om et andet års arbejdsferievisum. Jeg ved det, papirarbejde stinker. Men tro mig, intet papirarbejde er endnu mere surt i dette tilfælde.

Når du ansøger, skal du huske på, hvor meget tid du har tilbage, da processen kan tage alt fra et øjeblik til flere måneder. Hvis du er i udlandet, når visummet udstedes, træder det i kraft fra det øjeblik, du sætter foden i landet igen. Hvis du ansøger inde fra Australien, er det vigtigt, at du bliver der, indtil visummet er bevilget. Du skal ikke bekymre dig, hvis dit første visum udløber, mens du venter – du vil få et midlertidigt “bridging visa”, så du kan blive ved med at bo og arbejde i Australien, indtil din ansøgning er behandlet. Det giver dig et par ekstra uger som backpacker, jackpot!

Anden årstid, anden stat

Australien er så stort, at det kan opdeles i forskellige klimazoner: Det tropiske nord, den tørre outback og det milde syd. På grund af de forskellige årstider kan du finde landbrugsarbejde hele året rundt, medmindre du allerede har besluttet dig for en stat. Her er en lille oversigt, så du ved, hvordan du kan være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Det nordlige territorium

Sæsonen for landbrugsarbejde i Northern Territory varer hele året, men jeg vil anbefale, at du leder efter et job der i løbet af den australske vinter, mellem marts og september. Temperaturerne er behagelige, og det regner sjældnere, hvilket gør det meget lettere at arbejde udenfor. Det er den bedste årstid at rejse nordpå, så du kan også nyde nationalparkerne og backpacking-livet i fulde drag. Se efter job på vandmelon-, citron-, banan- og grøntsagsfarme, og gå ikke glip af at udforske den pragtfulde Outback.

New South Wales

Oplev den australske sommer fra december til april på en farm i New South Wales. I disse måneder kan du finde job på æble-, bomulds-, kirsebær- og aspargesfarme og bruge dine weekender på off road-tripping gennem betagende nationalparker og surfing på den vilde kyst.

Farm work Australia - walking on the beach in Port Stephens in New South Wales

Port Stephens, NSW 📷 @sarahheu

Queensland

Den australske østkyst byder ikke kun på fester og Greyhound-ture (selvom det er meget sjovt), men også på gode landbrugsjobs. Mange banan-, sukkerrørs-, bomulds-, mango- og avocadofarme søger backpackere til at hjælpe året rundt, især i perioderne fra december til februar samt april til august. Jeg arbejdede på en bananfarm nær Innesfail, som ligger tæt på Great Barrier Reef i Cairns, samt de smukke strande på Magnetic Island, Whitsundays og Mission Beach. Derudover er der masser af smukke vandfald (hvoraf mange er ret ukendte) og fantastiske oaser i de østlige troper, for blot at nævne nogle få højdepunkter. Du kan nemt udforske østkystens hovedattraktioner, mens du krydser af for dit landbrugsarbejde. Kan det blive mere “arbejdsferie” end det?

Det vestlige Australien

I det vilde vest kan du finde landbrugsarbejde året rundt, afhængigt af hvilken region du vælger. I løbet af den australske sommer anbefaler jeg den sydvestlige region (f.eks. Margaret River), mens hovedsæsonen i nordvest (f.eks. Broome) er april – september. I syd kan du arbejde på en vingård, mens du i nord kan samle mangoer. Du kan endda finde et job på en fiskeplads, så grib en fiskestang!

Farm work Australia - Broome, Western Australia

📷 Broome, Vestaustralien

Victoria og den sydlige del

Alt mellem Melbourne og Adelaide (på den regionale side) er perfekt, hvis du leder efter arbejde fra november til april. Her har du valget mellem kirsebær, æbler, ferskner, vin og tobak. Du kan også forhøre dig på en hestefarm, hvis du gerne vil have mulighed for at arbejde med dyr.

Farm work Australia - admiring the view in Wilsons Promotory National Park, Victoria

Wilsons Promotory National Park, Victoria 📷 @sarahheu

Tasmanien

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Tasmanien er en lille ø syd for det australske fastland med en overflod af utrolige landskaber, hvilket er grunden til, at mange backpackere vælger den til deres landbrugsarbejde. Da det bliver ret koldt her i løbet af den australske vinter, bør du lede efter et job mellem januar og maj. Forvent æbler, druer, store bjergrige landskaber, dybblå søer, venlig lokalbefolkning og en uforglemmelig tid.

Sådan finder du en gård til landbrugsarbejde i Australien

Der er mange måder at finde den perfekte gård på, og du bør normalt kunne finde et job hurtigt, hvis du har forberedt dig. Ikke desto mindre kan det være en hjælp at kende et par tricks, da landbrugsarbejde er superpopulært blandt backpackere. Det, der kan ske, er, at mange rejsende søger på samme tid, hvilket betyder, at du skal vente et stykke tid på en plads, og at tilbuddet kan blive ulovligt. For at forhindre dette er her nogle nyttige kontaktpunkter til dig.

National service for høststier

Ja, Australien har en farm-hotline, og ja, den er faktisk nyttig! Her kan gårde angive deres åbne stillinger, deres placering, deres kontaktoplysninger og den tidsramme, de har brug for at få besat. Og da hjemmesiden er finansieret af regeringen, kan du være sikker på, at tilbuddet er legitimt, og at du ikke ender et tvivlsomt sted. Derudover vil tjenesten besvare alle dine spørgsmål om landbrugsarbejde og dobbelttjekke for dig, om de gårde, du har fundet, er troværdige.

Job-hjemmesider

Mange landmænd opslår deres ledige stillinger på australske jobsites som Gumtree. Hvis du har hørt om Gumtree, ved du, at det er det første sted, folk henvender sig, når de leder efter et job. Eller en bil. Eller efter noget andet, man kan købe online. Det er grunden til, at nogle opslag har flere tusinde (eller flere!) ansøgere, og at man skal være meget heldig for at få et job. Der er også nogle hjemmesider, der er specifikt dedikeret til landbrugsarbejde, men når du tjekker disse, skal du sørge for, at de er velrenommerede og ikke opkræver skjulte gebyrer. Jeg anbefaler, at du kigger på disse hjemmesider, men aldrig stoler udelukkende på dem.

Anbefalinger

Kender du andre rejsende, der har arbejdet på gårde før? Så, min ven, sidder du på en værdifuld kilde til viden. At bede om anbefalinger lyder måske indlysende, men det er en af de mest effektive metoder og kan forkorte din søgeproces en hel del. Så hvis du bor på et hostel, så spørg dine medrejsende, om de har lavet deres landbrugsarbejde endnu. På den måde kan du få en idé om, hvad du kan forvente, lære, hvordan du bedst søger, og sikre dig, at du finder et godt job med rimelige vilkår. Før jeg arbejdede på min gård, spurgte jeg alle på mit hostel og fik masser af nyttige tips. Måske kan du endda spørge, om de kan sætte dig i kontakt med landmanden personligt, da det at blive anbefalet gennem en kontakt kan hjælpe dig med at krybe op ad ventelisten. Det er altid godt at trække i nogle tråde!

Facebook

Vandrerhjem er ikke den eneste gode kilde til anbefalinger. På Facebook kan du finde flere grupper, som kan hjælpe dig i din søgen, f.eks Farmarbejde Australien eller Backpacker-job i Australien. Her kan du udveksle erfaringer med andre backpackere, der allerede har arbejdet på gårde eller er der i øjeblikket – måske endda på udkig efter efterfølgere! Du kan stille alle dine spørgsmål og komme i kontakt med andre rejsende for at tackle jobjagten sammen, for er det ikke altid dejligt at lære andre backpackere med samme mål at kende? Det er det bedste sted at lede efter anbefalinger, hvis du ikke kender nogen, der allerede har arbejdet på en farm.

Bare kør en tur!

Farm work Australia - road tripping in Innisfail, Queensland

Innisfail, Queensland 📷 @sarahheu

Australien er en af de mest populære destinationer for en road trip, så hvorfor ikke kombinere din søgen efter en gård med netop det? Vælg den region, du gerne vil udforske mest, tag en rejsekammerat, et par adresser og en bil og udforsk landet, mens du leder efter landbrugsarbejde. Nogle gårde, især i det vestlige Australien, foretrækker, at du har din egen bil. Og hvis du ikke får succes på den første gård, har du friheden til at lede efter den næste – ingen bekymringer!

Australien landbrugsarbejde løn

Selv efter at de har fået deres andetårsvisum, vender mange backpackere tilbage til landbrugsarbejde på grund af det fantastiske indtjeningspotentiale. Normalt betales landbrugsarbejde enten på timebasis eller efter, hvor meget frugt der er plukket. Det betyder, at jo hårdere og længere du arbejder, jo mere tjener du. Nogle jobs tilbyder ugentlige/månedlige lønninger på mellem $800-$1200 om ugen, men det er mindre almindeligt.

Den gennemsnitlige timeløn for landbrugsarbejde er mellem 20-25 dollars i timen, og den nationale mindsteløn er 18,93 dollars. Det er almindeligt, at backpackere tjener over 1.000 dollars om ugen i løbet af deres tid på farmen – hvilken bedre måde at give rejsekassen et sundt boost på?

Australien farm arbejde hostels

Vil du møde andre backpackere, mens en anden organiserer dit arbejde på gården? Det lyder for godt til at være sandt, men det er muligt på de såkaldte working hostels. Der er masser af dem i South Australia og endnu flere langs østkysten, f.eks Central Backpackers i Coffs Harbour. Vandrerhjemmets ejere holder kontakten med de lokale gårde og tildeler tilsvarende jobs.

I min tid på farmen boede jeg på et arbejdshostel og lærte masser af backpackere fra hele verden at kende, hvoraf mange havde arbejdet på den samme farm som mig. I weekenderne og på fridage kunne vi leje vandrerhjemmets bil og udforske området. Campingture, nætter under den utrolige stjernehimmel, dage ved vandfald, øhop og et faldskærmsudspring med grupperabat var blot nogle få af de oplevelser, der gjorde min tid uforglemmelig. Så find et hostel, forhør dig om ledige pladser, og skaf dig et værelse – så nemt er det.

Nogle andre anbefalede hostels til at skaffe sig landbrugsarbejde inkluderer:

Reef Lodge Backpackers – Townsville, Queensland

Dette afslappede hostel i Queensland er et godt sted at slappe af og tage den med ro, mens du søger efter landbrugsarbejde – noget værterne ved en ting eller to om og hellere end gerne vil hjælpe dig med. Det er et malerisk sted, der understreger, at det “ikke er et partyhostel”, hvilket betyder, at det er perfekt til et længerevarende ophold. Du behøver ikke at bekymre dig om ikke at få nok søvn på en arbejdsnat, og du får endda gratis pandekager om morgenen for at gøre dig klar til en travl dag!

Book dit ophold på Reef Lodge Backpackers

Mildura International Backpackers – Mildura, Victoria

Disse fyre er eksperter i at hjælpe deres gæster med at finde arbejde i lokalområdet, og de vil endda sørge for transport til og fra dit job, når du har fundet et. Gæsterne elsker den hjemlige atmosfære og den ideelle beliggenhed tæt på Milduras butikker, pubber og restauranter samt den mægtige Murray-flod!

Book dit ophold på Mildura International Backpackers

Hoey Moey Backpackers – Coffs Harbour, New South Wales

Findes der mange bedre steder at slappe af efter en hård dags arbejde end på en hvid sandstrand på Australiens østkyst? Dette hostel har direkte adgang til stranden – ja, du hørte rigtigt – med havet kun få sekunder væk. Der er også en bar på stedet, som serverer øl til 2,50 dollars mandag-fredag, så arbejdsstress hører fortiden til. Vandrerhjemmets personale kan give dig ansøgningsskemaer og gode råd, så du kan gøre dit ophold i paradis så langvarigt som muligt.

Farm work Australia - working hostel Hoey Moey Backpackers in Coffs Harbour, New South Wales

📷 Hoey Moey Backpackers

Book dit ophold på Hoey Moey Backpackers

Sidst, men ikke mindst: Gør dig klar til dit livs oplevelse

At finde et job på en gård er forbundet med en del besvær og regler, men alting betaler sig i sidste ende, det lover jeg! Australiens regionale områder er smukke; du kan komme til at bo i de umiddelbare omgivelser af en utrolig nationalpark, mens du også har nok fritid til at gå på opdagelse væk fra den slagne vej. Lej en bil (fra din gård eller dit hostel), og tag på weekendtur for at opleve stjernehimlen, vandfald, jungler og strande, mens du knytter venskaber, der vil vare hele livet. Når alt kommer til alt, er det mødet med andre backpackere, der gør din tid uforglemmelig.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top