Sådan bliver du en etisk digital nomade

Jeg har været backpacker og digital nomade i over 15 år, og i den tid har meget ændret sig. På overfladen omfatter disse ændringer ting som udbredelsen af smartphones og mobildata, som giver mulighed for konstant forbindelse, samt kontorfællesskaber, der gør det muligt for fjernarbejdere at forblive produktive, uanset hvor de er i verden.

På et dybere plan har der dog været en voksende udvikling mod mere etiske og bæredygtige rejser. Itakt med at destinationer kæmper med overturisme, forurening og klimaproblemer, er rejsende nødt til at være mere og mere opmærksomme på deres indflydelse, mens de er i udlandet.

Det gælder især for digitale nomader, som bruger måneder (eller år) på at bo og arbejde i udlandet.

Hvis du ønsker at arbejde i udlandet, er her min liste med ni tips til at sikre, at du er en etisk og ansvarlig digital nomade.

1. Få det rigtige visum

Hvis du har tænkt dig at arbejde online, mens du rejser i udlandet, er det vigtigt at få det rigtige visum. Mange digitale nomader rejser på turistvisum, selv om det generelt ikke er tilladt. Hvis du nævner for tolderne, at du skal arbejde, og du ikke har det rigtige visum, vil de måske ikke engang lade dig komme ind i landet!

Hvis du vil bo og arbejde i udlandet som digital nomade, skal du have et visum, der giver dig lov til at arbejde lovligt på det sted, du besøger. På den måde har du juridisk beskyttelse som beboer og betaler skat, som kommer samfundet til gode. Det er sværere end at få et turistvisum, men det kan være meget mere givende.

Masser af lande har også digitale nomade- eller freelancervisa nu om dage, herunder Georgien, Kroatien, Estland og Tyskland. Snesevis af andre arbejder også på at lancere dem i fremtiden, så denne proces vil kun blive lettere og mere almindelig.

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

2. Forstå kulturen

Når du rejser et sted hen, uanset om du er der i to måneder eller to år, er det vigtigt at forstå, at du er gæst i et land med sine egne regler, love og kulturelle normer. Det er dit job at forstå og respektere disse efter bedste evne. At lære om et lands kultur, før du ankommer, er afgørende for din evne til at passe ind og assimilere dig. Du skal ikke bare dukke op og kræve, at alle arbejder uden om dine egne kulturelle normer og fordomme, men gøre en indsats for at forstå stedet, dets folk og dets historie. Det er ikke bare det mindste, du kan gøre, men det vil også skabe en meget dybere forbindelse til destinationen.

Vær ikke bange for at spørge de lokale om kulturelle normer, når du ankommer. Vandrerhjemmets personale og guider kan være gode ressourcer. De er som regel mere end glade for at dele deres kultur med dig. Du vil blive overrasket over, hvor meget du kan lære af at stille et simpelt spørgsmål, der kommer fra et sted med respekt og nysgerrighed.

3. Studer sproget

Når du besøger en ny destination, så prøv at lære i det mindste et par sætninger, før du ankommer. Det vil ikke kun gøre din rejse nemmere, men det vil også vise respekt for de mennesker, du møder. Ja, du kan (og bør) også downloade sproget til Google Translate (til offline brug), men det er vigtigt at gøre en indsats, hvis du opholder dig et sted i mere end blot et par dage.

Apps som Duolingo og Rosetta Stone er gode steder at begynde at lære det grundlæggende. Hvis du vil udvikle en endnu stærkere forståelse af sproget, før du ankommer, eller allerede er på et mellemniveau eller avanceret niveau og gerne vil genopfriske det, kan det også være en god idé at tage konversationskurser på en hjemmeside som italki. (Du kan endda filtrere efter modersmålstalende, der bor på det sted, du skal hen, så du kan potentielt få en ny lokal ven, før du overhovedet kommer frem)

Når du ankommer til en destination, hvor du planlægger at blive i flere måneder (eller mere), kan du tilmelde dig et personligt sprogkursus. Det er ikke kun en god måde at finpudse dine sproglige færdigheder på, men du får også kontakt med en lærer, der kan dele ud af sine tips og råd, mens du også møder andre expats og immigranter.

Da jeg boede et par måneder i Paris, sørgede jeg for at tilmelde mig sprogundervisning med det samme. Det var en sjov måde at uddybe min forståelse af en by, jeg havde besøgt utallige gange, samtidig med at jeg kom i kontakt med en lokal ekspert, der kunne svare på alle mine sproglige spørgsmål. Det er også en god måde at få venner på, når man først er ankommet.

4. Vær opmærksom på, hvor du bor

Når du først ankommer til en destination, er det sandsynligt, at du vil booke et hostel. Mange har co-working spaces, hvilket gør dem til gode steder at arbejde og møde folk ved ankomsten. Men til længerevarende ophold, når du skal være på en destination i månedsvis (eller længere), vælger mange digitale nomader at leje en lejlighed.

Hvis du vil lede efter en langtidsleje, skal du være opmærksom på, hvor du lejer, og hvem du lejer af. Korttidsudlejning har gjort stor skade på lokalsamfund over hele verden, og det er bedst ikke at bidrage til problemet, når det er muligt.

Hvis du ikke er sikker på, om der er boligproblemer der, hvor du er på vej hen, kan en hurtig Google-søgning hjælpe dig med at lave din egen research. Men du kan helt sikkert forvente, at det er problematisk på travle destinationer med små historiske bycentre, hvor boligudbuddet er begrænset.

5. Spring højsæsonen over

Hvis din destination kæmper med overturisme (tænk Barcelona, Amsterdam, Dubrovnik), så undgå at bo der i højsæsonen. Et øget antal besøgende kan være skadeligt for samfund og miljø ved at forårsage overfyldning, lægge pres på lokale ressourcer og øge forureningen. Som gæster i et land er det sidste, vi ønsker at gøre, at bidrage til situationer, der påvirker lokalsamfundene negativt.

Prøv i stedet at besøge populære destinationer i skuldersæsonen. Derudover kan du overveje at bruge mere tid i “second cities” I stedet for Prag kan du f.eks. prøve Brno, og i stedet for Amsterdam kan du tage til Rotterdam. Second cities har som regel den samme livskvalitet og masser af interessante ting at lave og se som deres mere populære naboer, men er ofte mindre overfyldte (og som regel også billigere!).

6. Slip ud af nomadeboblen og brug penge lokalt

Når man bor og arbejder i udlandet, kan det være alt for nemt at bruge sin tid sammen med andre nomader og expats. Der dukker mange virksomheder op, som henvender sig til dem, og selvom de er værd at støtte (og fremragende steder at møde ligesindede), er det vigtigt også at komme ud af boblen. Hvis du kun besøger co-working spaces, der henvender sig til nomader, barer, der drives af expats, og restauranter, der serverer vestlig mad, går du glip af meget af det, destinationen har at byde på.

Selvom der ikke er noget galt i at bruge virksomheder, der drives af andre expats, så prøv at udvide dit netværk og de steder, du besøger, til også at omfatte lokalt ejede steder, der ansætter lokalt personale. Du vil blive belønnet med en større mangfoldighed af relationer (der er ingen nemmere måde at få en ny lokal ven på end altid at gå på den samme café eller bar for at få din morgenkaffe eller aftendrink) og vide, at dine penge bliver i og støtter lokalsamfundet.

7. Giv tilbage til lokalsamfundet

Som digitale nomader falder vi ofte ned i et samfund, drager fordel af det på utallige måder (billigere leveomkostninger, smuk natur, lavere skatter osv.), og så tager vi af sted igen uden nogensinde at give noget tilbage.

Prøv i stedet at finde måder at indarbejde det at give noget tilbage i din hverdag. Uanset om det er frivilligt arbejde i fødevarebanker, at undervise lokale i dit sprog (eller i færdigheder, du har) eller at rydde op på stranden, er der masser af måder, du kan give tilbage på, som ikke kræver en ublu mængde tid, penge eller energi.

Det bedste af det hele er, at det er noget, du kan knytte til dine passioner. Hvis du elsker at surfe, så deltag i et program, der lærer børn at surfe. Hvis du elsker at arbejde i haven, så bliv frivillig i en fælleshave. Der er en million muligheder derude, så find noget, du nyder, og giv noget tilbage. Det er ikke kun givende i sig selv, men det vil også hjælpe dig med at uddybe din oplevelse ud over den almindelige digitale nomadeboble.

Du skal bare være opmærksom på faldgruberne og de negative aspekter ved visse dele af “voluntourismen” Særligt i udviklingslande er det almindeligt med programmer, der ikke er så velgørende, som de måske ser ud til. Et klassisk eksempel er, at børnehjem i mange udviklingslande faktisk slet ikke er børnehjem, men i stedet er fyldt med børn, der er taget fra deres forældre for at befolke stedet, som er oprettet for at få penge ind fra velmenende, men uvidende turister. Lav din research, før du involverer dig i et program, og det er altid bedst at tjekke det ud, når du ankommer, så du kan få en bedre fornemmelse af, hvad der foregår.

8. Hav bæredygtighed i tankerne

I takt med at klimakrisen forværres, er der mange destinationer, der kæmper. Forurening, vandmangel, naturkatastrofer, hedebølger … listen er lang. Under dit ophold (og når du rejser) skal du gøre, hvad du kan for at sikre, at din livsstil er så bæredygtig som muligt.

Hvis vandet fra hanen på din destination f.eks. ikke kan drikkes, skal du ikke bare købe engangsplastik (som normalt ender på en losseplads eller i havet). Køb i stedet et filter, så du nemt kan rense vandet fra hanen. Men mere end det, vær opmærksom på dit vandforbrug generelt. Rejsende fra områder, hvor der er rigeligt med vand i hanerne, er som regel ikke klar over, hvor meget de kan bruge på en dag, og det belaster den lokale forsyning. Sæt dig ind i forholdene i det samfund, du opholder dig i, og hvilke vaner du kan indføre for at holde dit fodaftryk lille.

9. Rejs langsomt

At rejse langsomt, både når du bevæger dig fra destination til destination og inden for det sted, du opholder dig, er en nem måde at gøre dine rejser mere bæredygtige med det samme. At tage toget i stedet for et fly til et nyt sted betyder mindre CO2-udledning, ligesom det er meget mere miljøvenligt (og også meget billigere) at tage offentlig transport i stedet for Uber (eller den lokale pendant).

Ikke alene vil du mindske dit CO2-aftryk ved at rejse langsomt, men du vil sandsynligvis også opleve, at du uddyber din oplevelse. Jo længere tid du bliver et sted, jo mere vil du opdage, og jo bedre vil du lære det at kende. Og at hoppe rundt i en by med sporvogn eller bus er en meget rigere oplevelse end at blive fragtet fra sted til sted i en taxa med aircondition.

***

At arbejde på afstand som digital nomade er et kæmpe privilegium. Du får mulighed for at se verden, komme i kontakt med lokale og andre nomader og blive integreret i nye og interessante kulturer.

Men kun hvis du gør en indsats.

Det er supernemt at blive i sin komfortzone og kun tilbringe tid med andre fjernarbejdere, kun handle i nomadecentrerede butikker og generelt blive inden for sin expat-boble. Men det ville være en forspildt mulighed. Det ville også være det mindre etiske valg.

Ved at arbejde på at integrere dig i de steder, du besøger, ved at lære om kulturen, praktisere sproget og give noget tilbage til samfundet, får du en meget mere givende oplevelse og sikrer, at disse destinationer rent faktisk drager fordel af, at du er der. Du vil opdage, at det at rejse etisk og bæredygtigt ikke kun er bedre for samfundet og miljøet, men også for dig selv, og at det giver dig oplevelser og minder, som du sent vil glemme.

Download Hostelworld-appen, så du kan møde folk, så snart du booker


Du kan måske også lide… 🤩

💚 De bedste steder i verden at være digital nomade

💚 Digitale nomade HOSCARS finalister 2023

💚 En rejsendes guide til CO2-kompensation

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top