Hoe een ethische digitale nomade te zijn

Language Specific Image

Ik ben al meer dan 15 jaar backpacker en digitale nomade en in die tijd is er veel veranderd. Oppervlakkig gezien omvatten die veranderingen dingen zoals de prevalentie van smartphones en mobiele data, die constante connectiviteit mogelijk maken, maar ook co-working spaces die externe werknemers in staat stellen om productief te blijven, waar ook ter wereld.

Op een dieper niveau is er echter een groeiende evolutie naar meer ethische en duurzame reizen. Omdat bestemmingen worstelen met overtoerisme, vervuiling en klimaatproblemen, moeten reizigers meer en meer rekening houden met hun impact in het buitenland.

Dat geldt vooral voor digitale nomaden, die maanden (of jaren) in het buitenland wonen en werken.

Als je in het buitenland wilt werken, is hier mijn lijst met negen tips om ervoor te zorgen dat je een ethische en verantwoordelijke digitale nomade bent.

1. Zorg voor het juiste visum

Als je online gaat werken terwijl je naar het buitenland reist, is het belangrijk om het juiste visum te krijgen. Veel digital nomads reizen met een toeristenvisum, hoewel dat over het algemeen niet is toegestaan. Als je bij de douane aangeeft dat je gaat werken en niet het juiste visum hebt, laten ze je misschien niet eens het land in!

Als je als digitale nomade in het buitenland wilt wonen en werken, zorg dan voor een visum waarmee je legaal kunt werken op de locatie die je bezoekt. Op die manier heb je wettelijke bescherming als inwoner en betaal je belastingen die de gemeenschap ten goede komen. Het is moeilijker dan een toeristenvisum, maar het kan veel meer opleveren.

Veel landen hebben tegenwoordig ook een visum voor digitale nomaden of freelancers, waaronder Georgië, Kroatië, Estland en Duitsland. Tientallen andere landen werken eraan om dit in de toekomst te lanceren, dus dit proces zal alleen maar makkelijker en gebruikelijker worden.

2. De cultuur begrijpen

Als je ergens naartoe reist, of je er nu twee maanden of twee jaar bent, is het belangrijk om te begrijpen dat je te gast bent in een land met zijn eigen regels, wetten en culturele normen. Het is jouw taak om deze zo goed mogelijk te begrijpen en te respecteren. Het is van cruciaal belang om de cultuur van een land te leren kennen voordat je aankomt, zodat je je kunt aanpassen en assimileren. Kom niet zomaar opdagen en eis niet van iedereen dat ze met jouw culturele normen en vooroordelen rekening houden, maar doe je best om de plaats, de mensen en de geschiedenis te begrijpen. Het is niet alleen het minste wat je kunt doen, maar het zal ook een veel diepere band met de bestemming creëren.

Wees niet bang om de plaatselijke bevolking te vragen naar de culturele normen als je aankomt. Hostelmedewerkers en wandelgidsen kunnen geweldige informatiebronnen zijn. Ze zijn meestal meer dan bereid om hun cultuur met je te delen. Je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt leren van het stellen van een eenvoudige vraag die voortkomt uit respect en nieuwsgierigheid.

3. Bestudeer de taal

Wanneer je een nieuwe bestemming bezoekt, probeer dan ten minste een paar zinnen te leren voordat je aankomt. Niet alleen zal dit je reis soepeler laten verlopen, maar het toont ook respect voor de mensen die je ontmoet. Ja, je kunt (en moet) de taal ook downloaden naar Google Translate (voor offline gebruik), maar de moeite doen is belangrijkals je ergens langer dan een paar dagen verblijft.

Apps zoals Duolingo en Rosetta Stone zijn geweldige plekken om te beginnen met de basis. Als je een nog beter begrip van de taal wilt ontwikkelen voordat je aankomt, of als je al een gemiddeld tot gevorderd niveau hebt en de taal wilt opfrissen, kan het volgen van conversatielessen op een website als italki ook een geweldige optie zijn. (Je kunt zelfs filteren op moedertaalsprekers die wonen in de plaats waar je naartoe gaat, dus je kunt misschien al een nieuwe lokale vriend maken voordat je er bent)

Als je eenmaal aankomt op een bestemming waar je maanden (of langer) wilt blijven, schrijf je dan in voor een taalcursus. Het is niet alleen een goede manier om je taalvaardigheden aan te scherpen, maar je komt ook in contact met een leraar die je tips en advies kan geven terwijl je ook andere expats en immigranten ontmoet.

Toen ik een paar maanden in Parijswoonde , heb ik me meteen ingeschreven voor taallessen. Het was een leuke manier om mijn kennis van een stad die ik al talloze keren had bezocht te verdiepen, terwijl ik in contact kwam met een lokale expert die al mijn taalvragen kon beantwoorden. Het is ook een geweldige manier om vrienden te maken als je voor het eerst aankomt.

4. Let op waar je verblijft

Als je voor het eerst aankomt op een bestemming, is de kans groot dat je een hostel boekt. Veel hostels hebben co-working spaces, waardoor het geweldige plekken zijn om te werken en mensen te ontmoeten bij aankomst. Maar voor een langdurig verblijf, als je maanden (of langer) op een bestemming blijft, kiezen veel digital nomads voor een huurappartement.

Als je op zoek gaat naar een huurappartement voor de lange termijn, let dan goed op waar je huurt en bij wie je huurt. Korte termijn verhuur heeft veel schade aangericht aan gemeenschappen over de hele wereld, en het is het beste om niet bij te dragen aan het probleem wanneer dat mogelijk is.

Als je niet zeker weet of er huisvestingsproblemen zijn waar je naartoe gaat, kun je met een snelle zoektocht op Google je eigen onderzoek doen. Maar je kunt zeker verwachten dat het problematisch zal zijn in drukke bestemmingen met kleine historische stadscentra, waar het woningaanbod beperkt is.

5. Sla het hoogseizoen over

Alsje bestemming te kampen heeft met overtoerisme (denk aan Barcelona, Amsterdam, Dubrovnik), vermijd dan een verblijf in het hoogseizoen. Verhoogde bezoekersaantallen kunnen schadelijk zijn voor gemeenschappen en omgevingen door drukte te veroorzaken, lokale bronnen te belasten en vervuiling te vergroten. Als gasten van een land is het laatste wat we willen doen bijdragen aan situaties die een negatieve invloed hebben op gemeenschappen.

Probeer in plaats daarvan populaire bestemmingen in het tussenseizoen te bezoeken. Daarnaast kun je overwegen om meer tijd door te brengen in “tweede steden” Bijvoorbeeld, in plaats van Praag, probeer Brno; in plaats van Amsterdam, ga naar Rotterdam. Tweede steden hebben meestal dezelfde kwaliteit van leven en genoeg interessante dingen te doen en te zien als hun populairdere buren, maar zijn vaak minder druk (en meestal ook goedkoper!).

6. Ontsnap aan de nomadenbubbel en geef ter plaatse geld uit

Als je in het buitenland woont en werkt, kan het maar al te gemakkelijk zijn om je tijd door te brengen met mede-nomaden en expats. Er ontstaan veel bedrijven die zich op hen richten en hoewel die het waard zijn om te steunen (en uitstekende plekken zijn om gelijkgestemden te ontmoeten), is het belangrijk om ook uit de bubbel te stappen. Als je alleen naar co-working spaces gaat die zich richten op nomaden, bars die worden gerund door expats en restaurants die westers eten serveren, dan mis je veel van de rijkdom die de bestemming te bieden heeft.

Hoewel er niets mis is met het gebruiken van bedrijven die gerund worden door mede-expats, probeer je netwerk en de plaatsen die je bezoekt uit te breiden met plekken die lokaal gerund worden en waar lokaal personeel werkt. Je zult beloond worden met een grotere diversiteit aan relaties (er is geen makkelijkere manier om een nieuwe lokale vriend te maken dan altijd naar hetzelfde café of bar te gaan voor je ochtendkoffie of avonddrankje) en je weet dat je geld in de gemeenschap blijft en deze ondersteunt.

7. Geef terug aan de gemeenschap

Als digitale nomaden komen we vaak in een gemeenschap terecht, profiteren we er op allerlei manieren van (lagere kosten voor levensonderhoud, prachtige natuur, lagere belastingen, enz.

Probeer in plaats daarvan manieren te vinden om iets terug te doen in je dagelijkse ervaringen. Of het nu gaat om vrijwilligerswerk bij voedselbanken, bijles geven aan de lokale bevolking in jouw taal (of in vaardigheden die je hebt), of het schoonmaken van het strand, er zijn talloze manieren waarop je iets terug kunt doen zonder dat het je een buitensporige hoeveelheid tijd, geld of energie kost.

Het beste van alles is dat je dit kunt koppelen aan je passies. Als je van surfen houdt, doe dan mee aan een programma dat kinderen leert surfen. Als je van tuinieren houdt, doe dan vrijwilligerswerk in een gemeenschappelijke tuin. Er zijn talloze mogelijkheden, dus zoek iets wat je leuk vindt en geef iets terug. Het is niet alleen lonend op zich, maar het zal je ook helpen om je ervaring te verdiepen voorbij de standaard digitale nomadische bubbel.

Wees je wel bewust van de valkuilen en negatieve aspecten van bepaalde onderdelen van “vrijwilligerswerk” Vooral in ontwikkelingslanden komen programma’s voor die niet zo goedaardig zijn als ze lijken. Een klassiek voorbeeld is dat weeshuizen in veel ontwikkelingslanden eigenlijk helemaal geen weeshuizen zijn, maar in plaats daarvan gevuld zijn met kinderen die bij hun ouders zijn weggehaald om de faciliteit te bevolken, die is opgezet om geld binnen te halen van goedbedoelende maar onwetende toeristen. Doe goed onderzoek voordat je aan een programma meedoet en het is altijd het beste om het te bekijken als je er eenmaal bent, zodat je een beter idee krijgt van wat er gaande is.

8. Houd duurzaamheid hoog in het vaandel

Nu de klimaatcrisis verergert, hebben veel bestemmingen het moeilijk. Vervuiling, watertekorten, natuurrampen, hittegolven… de lijst gaat maar door. Doe tijdens je verblijf (en tijdens het reizen) wat je kunt om ervoor te zorgen dat je levensstijl zo duurzaam mogelijk is.

Als het leidingwater op jouw locatie bijvoorbeeld niet drinkbaar is, sla dan niet alleen plastic voor eenmalig gebruik in (dat meestal op een stortplaats of in de oceaan terechtkomt). Koop in plaats daarvan een filter zodat je het kraanwater gemakkelijk kunt zuiveren. Maar let vooral op je watergebruik in het algemeen. Reizigers uit gebieden waar water in overvloed door de kraan stroomt, zijn zich er meestal niet van bewust hoeveel ze op een dag verbruiken, waardoor de plaatselijke voorraad onder druk komt te staan. Leer de omstandigheden van de gemeenschap waarin je verblijft en de gewoonten die je kunt aannemen om je voetafdruk klein te houden.

9. Reis langzaam

Langzaam reizen, zowel van bestemming naar bestemming als binnen de plaats waar je verblijft, is een gemakkelijke manier om je reizen direct duurzamer te maken. De trein nemen in plaats van het vliegtuig naar een nieuwe locatie betekent minder CO2-uitstoot, net zoals het veel milieuvriendelijker (en veel goedkoper) is om het openbaar vervoer te nemen in plaats van Ubers (of het lokale equivalent).

Je verlaagt niet alleen je ecologische voetafdruk door langzaam te reizen, maar je zult waarschijnlijk ook merken dat je je ervaring verdiept. Hoe langer je ergens blijft, hoe meer je ontdekt en hoe beter je de stad leert kennen. En door een stad reizen met de tram of bus is een veel rijkere ervaring dan van plaats naar plaats worden gebracht in een taxi met airconditioning.

***

Op afstand werken als digitale nomade is een enorm voorrecht. Je krijgt de kans om de wereld te zien, contact te leggen met de plaatselijke bevolking en met mede-nomaden, en je te integreren in nieuwe en interessante culturen.

Maar alleen als je er moeite voor doet.

Het is supergemakkelijk om in je comfortzone te blijven en alleen tijd door te brengen met collega’s die op afstand werken, alleen te winkelen bij winkels die gericht zijn op nomaden en in het algemeen binnen je expatbubbel te blijven. Maar dat zou een gemiste kans zijn. Het zou ook de minder ethische keuze zijn.

Door te integreren in de plaatsen die je bezoekt door te leren over de cultuur, de taal te oefenen en iets terug te geven aan de gemeenschap, zul je een veel meer lonende ervaring hebben en ervoor zorgen dat deze bestemmingen echt profiteren van het feit dat je er bent. Je zult merken dat ethisch en duurzaam reizen niet alleen beter is voor de gemeenschap en het milieu, maar ook voor jezelf, omdat het je ervaringen en herinneringen oplevert die je niet snel zult vergeten.

Download de Hostelworld app om mensen te ontmoeten vanaf het moment dat je boekt


Misschien vind je dit ook leuk… 🤩

de beste plekken ter wereld om een digitale nomade te zijn

digitale nomade HOSCARS finalisten 2023

een reizigersgids voor CO2-compensatie

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven