10 essentiële dingen om te doen in Malmö om Zweden te proeven

De Zuid-Zweedse stad Malmö, die vaak over het hoofd wordt gezien voor Stockholm of Göteborg, is een levendige mix van historische architectuur, moderne cafécultuur en Scandi cool design. De op twee na grootste stad van Zweden ligt op slechts een snelle treinreis van 40 minuten van Kopenhagen over de Øresundbrug. Dit zijn 10 dingen om te doen in Malmö als je dit onderschatte juweeltje bezoekt.

1. Oriënteer je op Stortorget

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Het Stortorgetplein is een breed open plein in de buurt van het centrum van Gamla Staden, de historische oude stadswijk. Op het plein vind je het grootse maar gereserveerde stadhuis en een standbeeld van koning Carl Gustav, die de stad vanuit Denemarken weer onder Zweeds bestuur bracht. Verdwaal in de omliggende voetgangersstraten door de oude stad en de drukke winkelstraten van Malmö.

2. Ga op zoek naar de vakwerkhuizen van Lilla Torget

Stortorget mag dan de toon zetten, je moet een wandeling maken over het aangrenzende plein Lilla Torget om het charmante verleden van Malmö echt te voelen. Aan meerdere kanten van dit pleintje vind je vakwerkhuizen die getuigen van de lange geschiedenis van de stad. Hun lappendeken van bakstenen en houten balken steekt schril af tegen de moderne architectuur elders in Malmö.

Als handige haven was Malmö van oudsher een belangrijke handelsstad voor zowel Zweden als Denemarken, die floreerden in de tijd van de Hanze. Deze vakwerkgebouwen herinneren aan die tijd, hoewel er nu restaurants, souvenirwinkels en het Form/Design Center, een kunsthal voor Scandinavisch design, in zijn gevestigd.

3. Bewonder het kasteel van Malmö en verken het Stadsmuseum

Als er één belangrijke historische bezienswaardigheid van Malmö is, dan is het wel het kasteel van de stad, Malmöhus. Deze 16e-eeuwse vesting, beschermd door een grote slotgracht, is een behoorlijk stevige verschijning en is het oudste renaissancekasteel in heel Scandinavië. Nu is hier het stadsmuseum gevestigd met een aantal eclectische tentoonstellingen waaronder plaatselijke middeleeuwse geschiedenis, een onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog, een afdeling over dinosaurussen en een aquarium.

4. Wandel door de kasteeltuinen en het Kungsparken

De kasteeltuinen en het Kungsparken strekken zich uit vanaf de slotgracht en strekken zich uit naar het zuiden. De tuinen en het park nemen een groot deel van de stad in beslag en bieden een stukje sereniteit met hun grachten, meren, velden en zelfs een windmolen. De opvallend mooie kasteelmolen met zijn donkere gevel dateert uit de19e eeuw.

5. Verken de waterkant voor inspirerende uitzichten

Een van de moderne architectonische hoogstandjes van de stad is de toren Turning Torso aan de waterkant. Zoals de naam al doet vermoeden, ziet deze hoge toren eruit alsof een reus hem heeft uitgewrongen als een handdoek. De toren is gebouwd in 2005 en draait 90 graden van onder naar boven.

Een van de beste uitkijkpunten voor de toren is in het watergebied Västra Hamnen (Westelijke Haven) aan de voet van de toren. Hier vind je veel cafés en restaurants en uitzicht op de Øresundbrug.

6. Ga naar Ribersborg Beach

Als je zin hebt in wat tijd aan het strand of een plekje om de Turning Torso te bekijken, dan ligt het strand van Ribersborg op slechts een paar kilometer van het stadscentrum. Het strand van Ribersborg wordt opgedeeld door verschillende pieren en wordt omgeven door een groot park. In de zomer is het erg druk op het strand.

7. Werp een blik op de stadsbibliotheek van Malmö

De stadsbibliotheek van Malmö is deels een historisch gebouw, deels een modern wonder. Binnen vind je een enorme muur van glazen ramen die uitkijken op het Kungsparken. Of je er nu met je hoofd in een boek zit of omhoog kijkt naar de ruimte om je heen, je zult geïnspireerd raken.

8. Eet pyttipanna in de Moosehead Bar

Probeer het klassieke Zweedse gerecht Pyttipanna, een gebakken hasj van aardappel, ui, gehakt, rode biet en gebakken ei. Of het nu vriest, je een kater hebt of op zoek bent naar iets dat niet gepekeld is, zeg altijd ja tegen Pyttipanna. In Malmö is Moosehead Bar een goede keuze.

9. Zoek het geknoopte pistool

Deze kunstinstallatie van een geweer met een geknoopte loop ligt aan het water tegenover het treinstation en is een overtuigend statement.

10. Maak een uitstapje naar de universiteitsstad Lund

Als je de tijd hebt, is de nabijgelegen universiteitsstad Lund zeker een bezoek waard. Lund staat vooral bekend om twee dingen: de prachtige gotische kathedraal en de universiteit. De stad ligt op slechts 10 minuten met de trein van Malmö, is vol geplaveide straten, lage bakstenen huizen en heeft een bruisend studentensfeertje.

Auteur bio

David heeft een passie voor het schrijven over minder bekende, rustigere delen van de wereld, vooral in Europa. Met een voorliefde voor historische oude steden en geweldige wandeltochten, moedigt hij anderen graag aan om verder te kijken op zijn reisblog.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven