5 dagen in Venetië, Italië

Language Specific Image

5 dagen in Venetië Italië

Dag 1 – Wandelen op het water

Venetië is een van die steden ter wereld waarover je, hoe vaak je er ook over leest of hoeveel foto’s je ook ziet, totaal verrast zult zijn als je er voor het eerst aankomt. Het is gebouwd op in totaal 118 eilanden, dus zoals je je kunt voorstellen is er overal water. Als je voor het eerst aankomt, ga er dan op uit zodat je de stad leert kennen en weet hoe je de verschillende bruggen en kanalen kunt bereiken. Je zult het nodig hebben, want voor de duur van je verblijf is dit alles wat je gaat zien.

Als je door de stad loopt, zul je merken (nou ja, het is moeilijk om dat niet te doen) dat de verschillende eilanden met elkaar verbonden zijn door een aantal bruggen. Sommige zijn bekender dan andere, namelijk de Brugder Zuchten (Ponte dei Sospiri) en de Rialtobrug (Ponte di Rialto). De eerste werd in 1600 gebouwd en dankt zijn naam aan de gevangenen die zuchtten als ze hem moesten gebruiken (hij was verbonden met een gevangenis). De Rialtobrug is de oudste brug van de stad en was ooit de enige oversteekplaats over hetCanal Grande (het belangrijkste kanaal van de stad). De Rialtobrug is bijzonder omdat deze in totaal zeven keer is gebouwd!

Piazza San Marco (het San Marcoplein, het enige echte plein van de stad) is waar je zeker heen moet gaan op je eerste avond in Venetië. Het is de belangrijkste toeristische trekpleister van de stad en staat vol met cafés waar vaak bandjes spelen. In vergelijking met andere Europese steden, en in het bijzonder andere Italiaanse steden, is het uitgaansleven in Venetië na zonsondergang wat rustiger. In plaats van neer te strijken op de dichtstbijzijnde barkruk en te tanken van de selectie bieren en sterke dranken van de bar, kun je jezelf in de cafés vinden. Maar dat is niet zo erg, want daar wordt meestal laat alcohol geschonken, net als in een café.

Dag 2 -Wijnproeven

In het meest oostelijke deel van de Veneto, de regio waar Venetië ligt, ligt het wijngebied Lison Pramaggiore DOC. Hier groeien al meer dan 3000 jaar wijnstokken en het land in de regio garandeert een constante groei dankzij het sediment in de bodem. Hierdoor bloeien de wijnstokken altijd.

De regio produceert een grote selectie wijnen, waarvan de Sauvignon, Chardonnay en Merlot de bekendste zijn. 25 jaar geleden werden de wijngaarden omgevormd tot gespecialiseerde cultuur waardoor het belang van de wijngaarden werd versterkt, zowel op landbouwgebied als voor het toerisme in de regio. Duizenden bezoeken de wijngaarden elk jaar en de rondleidingen duren ongeveer een halve dag, zodat je niet te veel van de dag besteedt aan het proeven van de lokale wijn, waardoor je ‘s avonds te aangeschoten bent om nog iets te doen.

Helaas werd La Fenice, de thuisbasis van het Venetiaanse operatheater, in 1996 zwaar beschadigd door een brand. Hoewel het misschien het epicentrum van de podiumkunsten in deze waterstad was, is er een tijdelijke vervanging, bekend als het PalaFenice, waar de meeste opera’s die Venetië bezoeken worden opgevoerd. Kaartjes kosten ongeveer €20 en het is een leuke manier om een avond door te brengen als je het kaartje kunt betalen. Andere locaties in de stad waar opera’s worden opgevoerd zijn de Frari kerk en de Scuola di San Rocca.

Er zijn een handvol theaters in de stad, maar omdat veel theaters toneelstukken opvoeren in de moedertaal van het land, kan het een vermoeiende gebeurtenis zijn. Maar als je zin hebt om te proberen erachter te komen wat de acteurs zeggen, is Teatro Goldoni aan de Calle Goldoni in San Marco de plek om naartoe te gaan.

Dag 3 – Pracht en praal in Venetië

Piazza San Marco is overdag ook een geweldige plek om een paar uur te verbranden. Ooit beschreven door Napoleon als “de mooiste salon in Europa”, is het anders dan andere pleinen in de wereld omdat het niet is overspoeld door auto’s. In plaats daarvan is het volledig autovrije gebied een geweldige plek om te wandelen. In plaats daarvan wordt het volledig autovrije gebied beschouwd als een van de mooiste plekken in Europa om een paar uur te gaan zitten en je gedachten te verzetten. Er zijn veel cafés op het plein, met name het , het oudste café ter wereld uit 1720

Als je niet tevreden bent met één keer je mond op de vloer, dan zal de Basilica San Marco (San Marco kathedraal), gebouwd in 1094, je echt de adem benemen – en dat is alleen nog maar van de buitenkant. Als je eenmaal binnen bent, zullen je zintuigen (vooral je gezichtsvermogen) overuren maken, want er zijn zoveel mozaïeken en beelden om naar te staren.

De woorden kunst en Italië gaan hand in hand. Het zou misdadig zijn om Venetië te bezoeken zonder naar een galerie te gaan. Dit is waar Galleria dell’Accademia op Campo della Carita om de hoek komt kijken. Met een ongelooflijke collectie Venetiaanse kunst, waaronder Paolo Veronese’s Christus in het Huis van Levi (oorspronkelijk bekend als Het Laatste Avondmaal), zijn de meeste werken in de oorspronkelijke galerie afkomstig uit kerken en kloosters die werden aangevallen. De toegang tot de galerie is beperkt tot 300 werken per keer, dus lunch is een goed moment om de galerie te bezoeken.

Campo Santa Margherita barst van de studenten die in de zomermaanden zijn vrijgelaten en is altijd vol leven als de zon ondergaat. Samen met deze scholieren is er een leuke mix van locals en toeristen. Er zijn verschillende soorten gelegenheden om de nacht door te brengen, zoals restaurants, cafés en bars.

Dag 4 – Verona

verona, Verona, waar zijt gij Verona? Gelukkig is het niet zo ver van Venetië (slechts een uur met de trein). Er is hier veel te zien, met veel mooie middeleeuwse gebouwen, kerken en natuurlijk dat balkon.

De Arena in Verona wordt na het Romeinse Colosseum beschouwd als het mooiste amfitheater van Italië. En dan is er nog San Zeno, een van de mooiste kerken van het gebied.

Net als de naburige stad Venetië is Verona ook een van de meest romantische steden van Italië. Dit is grotendeels te danken aan Casa di Giulettea, beter bekend als het huis van Julia waar Romeo zijn geliefde uitriep terwijl ze vanaf haar balkon naar hem luisterde. Naast alle kerken en bezienswaardigheden heeft Verona ook een aantal prachtige pleinen (zoals de meeste Italiaanse steden) met cafés in overvloed.

Als je besluit om ‘s avonds in Verona te blijven, heb je keuze te over op het gebied van eetgelegenheden, bars en nachtclubs. Er zijn grote hoeveelheden van alle drie en je hoeft alleen maar te kiezen waar je heen gaat. Maar als je besluit om in Venetië te blijven, is terugreizen niet zo moeilijk met goede treinverbindingen.

Dag 5 – Kerken en kanalen

Of je nu een heilige of een zondaar bent, je moet een aantal kerken in de stad bezoeken. Hoewel ze niet kunnen tippen aan de schoonheid van de basiliek op het San Marcoplein, hebben ze toch hun unieke kwaliteiten, alleen misschien niet zo spectaculair. De gotische Chiesa Di Santa Maria Gloriosa Dei Frari (Mariakerk, ook wel bekend als de Frari) is waarschijnlijk de prachtigste en hier bevindt zich de ‘Tenhemelopneming van de Maagd’ (schilderij van Titiaan). Er zijn te veel kerken in Venetië om ze allemaal op te noemen, maar probeer er zoveel mogelijk te zien.

Nu zijn ze vrij duur, maar je kunt de stad die op water is gebouwd niet verlaten zonder aan boord te gaan van een soort watertransport. De bekendste zijn natuurlijk de gondels. Een rondvaart door de grachten is de enige manier om de stad te leren kennen. Als je je niet wilt uitgeven aan een gondel (sorry voor de woordspeling) kun je altijd een rondvaart maken of een watertaxi nemen. Houd er wel rekening mee dat je meestal kunt afdingen op de prijs van gondels.

Een andere straat vol bars, cafés en restaurants is de Strada Nova. Het aantrekkelijkste aan deze straat is dat hij vrijwel toeristenvrij is en dat je je hier een echte Venetiaan voelt. De straat is uiterst pittoresk, dus als je niet te veel biertjes drinkt en je je nog kunt concentreren, zul je genieten van het kijken naar de gebouwen en architectuur.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven