Carnaval in Rio de Janeiro – alles wat je moet weten

Language Specific Image

Rio de Janeiro Carnival

Het jaarlijkse carnaval in Rio de Janeiro is verreweg het grootste carnavalsfeest ter wereld. Enorme aantallen reizigers komen elk jaar naar de stad om vier dagen lang te feesten. Hier hebben we een lijst samengesteld met 10 veelgestelde vragen om je te helpen Rio Carnaval te begrijpen.

1. Wanneer is het carnaval in Rio de Janeiro?

Dit jaar vindt het carnaval in Rio de Janeiro plaats van 24 tot 28 februari.

2. Wat is carnaval in Rio?

Rio de Janeiro Carnival

Bron

Het carnaval in Rio is een onstuimige reeks optochten en feesten die 40 dagen voor Pasen wordt gehouden, net voordat de vastentijd begint. Het is ook een van de belangrijkste evenementen in de Braziliaanse cultuur. De voorbereidingen voor het Rio Carnaval gaan maanden vooraf aan het evenement en als je het geluk hebt om tijdens Carnaval in Rio te zijn, kun je spectaculaire optochten verwachten die worden georganiseerd door de sambascholen van de stad, samen met straatfeesten, live Braziliaanse muziek en nog veel meer.

3. Wat is de Sambadrome?

Het Sambadrome, ontworpen door de beroemde Braziliaanse architect Oscar Niemeyer, is Rio’s ‘stadion van de samba’. Het is eigenlijk een permanente paradeparcours omzoomd met betonnen tribunes voor toeschouwers die plaats bieden aan ongeveer 70.000 mensen. Elk jaar tijdens carnaval is het Sambadrome het decor voor extravagante parades die worden opgevoerd door de vele sambascholen in Rio. Het Sambadrome strekt zich uit over 700 meter en ligt aan een stuk van de Avenida Marquês de Sapucaí tussen de Avenida Presidente Vargas en de Rua Frei Caneca. Je hebt een kaartje nodig om tijdens carnaval de optochten in het Sambadrome te bekijken; houd er rekening mee dat de ticketprijzen variëren afhankelijk van de locatie van de zitplaatsen op de tribunes.

4. Wanneer worden de parades gehouden?

Rio de Janeiro Carnival

Bron

Tijdens carnaval vindt er elke dag een optocht plaats in het Sambadrome, met elke dag verschillende sambascholen die deelnemen aan de optochten. Er is een rangorde in de optochten, met de beste twaalf scholen die volgend jaar op zondag 16 februari en maandag 17 maart meedoen. De optochten, die ook een competitie zijn tussen de verschillende scholen, beginnen elke avond om 21.00 uur en gaan door tot in de vroege uurtjes. Elke sambaschool heeft tussen de 70 en 80 minuten de tijd om zich een weg te banen langs de optochtroute.

5. Wie doet er mee aan de optochten?

Alle parades tijdens het Rio Carnaval worden geopend door ‘Koning Momo’, de Koning van het Carnaval. Elke school die deelneemt aan de optochten kiest een specifiek thema, waarvan de details worden ontworpen, geproduceerd en geregisseerd door een ‘Carnavalesco’ (carnavalsontwerper). Uitgewerkte praalwagens worden bemand door grote aantallen artiesten en op straatniveau worden ze begeleid door nog veel meer dansers en muzikanten. Een paar om in de gaten te houden zijn de Vanguard Commission, een groep aan het hoofd van de parade van elke school. Deze groep van 12-15 dansers voert een zeer belangrijke routine uit en hoeft niet bij het algemene thema van de school te passen. Enkele van de meest spectaculaire groepen die in elke parade voorkomen zijn de Drummer Groups, die de samba-hartslag voor elke optocht verzorgen.

6. Wat zijn de carnavalsbals in Rio?

Deze bals, een viering van muziek, dans en kleurrijke Rio Carnavalskostuums, zijn een ander populair onderdeel van Carnaval en vinden plaats op talloze locaties in de stad. De meeste kosten tussen de R$120 en R$170 om bij te wonen, hoewel sommige van de meer uitbundige feesten duurder zijn, waaronder het beroemde jaarlijkse Magische Bal in het Copacabana Palace Hotel waar regelmatig VIP’s op afkomen. Andere populaire bals zijn het Rode en Zwarte Bal, het Bal van het Bier en het Homokostuumbal. Als je op zoek bent naar iets betaalbaarders, ga dan naar de bals in de nachtclub Rio Scala aan de Avenida Afrânio. Het bal hier, dat al 40 jaar bestaat, is de perfecte mix van live Braziliaanse muziek en samba.

7. Waar kun je tijdens carnaval het beste naar straatbandjes luisteren?

Rio de Janeiro Carnival

Bron

Een van de coolste plekken om naar straatbandjes te luisteren tijdens het carnaval in Rio de Janeiro is de Avenida Rio Branco in Centro, het centrum van de stad. Laat in de middag is de beste tijd om te gaan, want dan zie je optochten van straatbands die zich een weg banen door de straat en spelen voor grote aantallen dansende, drinkende feestvierders. In 2014 traden tijdens het carnaval meer dan 300 straatbands op.

8. Wat is Sambaland?

Sambaland, of Terreirão do Samba, is een openluchtfeest in het Praça Onze-gebied van de stad. Hier vind je een groot podium met livemuziek, dans en nog veel meer. Er zijn ook vijftig kraampjes met eten en drinken om de feestgangers te voorzien van de brandstof om de hele nacht door te feesten. Je betaalt R$15 entree aan de deur en het evenement duurt van 19.00 tot ongeveer 6.00 uur de volgende ochtend. Samba Land is open op 21-22 februari, 28 februari-4 maart en 7-8 maart vanaf 19.00 uur tot 6.00 uur de volgende ochtend.

9. Wat gebeurt er in Lapa tijdens Rio Carnaval?

Heel veel! Er is genoeg te doen in Lapa, een van de populairste wijken van Rio. De meeste actie hier vindt plaats in de Arcos de Lapa, ook wel bekend als de Bogen van Lapa. De festiviteiten beginnen om 20.00 uur en duren tot zonsopgang. Elke avond van het carnaval is er Braziliaanse muziek, veel eten en drinken (waaronder barbecuestands) en veel plezier.

10. Is er nog iets anders te doen tijdens het carnaval in Rio de Janeiro?

Rio de Janeiro Carnival

Bron

Straatfeesten zijn een ander populair onderdeel van Carnaval en vinden overal in de stad plaats. Hoewel veel van deze feesten vanzelf ontstaan, zijn er ook veel geplande feesten, zoals het straatfeest op het Cinelândia Plein. Dit populaire feest, dat om 17.00 uur begint en tot 3.00 uur ‘s nachts duurt, wordt elke carnavalsavond gehouden. Er zijn optredens van orkesten, zangers en sambadansers. Dankzij de meer ouderwetse muziekstijl trekt dit evenement een wat ouder publiek. Voor iets gekkers ga je naar het gebied rond de Sambadrome, waar mensen die niet naar de optochten komen kijken samenkomen om te drinken en te dansen.

Dus, als je van plan bent om naar Carnaval in Rio te gaan, hebben we je hopelijk wat inzicht gegeven in wat je kunt verwachten van het Carnaval van Rio, een van de wildste feesten ter wereld.

Boek hostels in Rio de Janeiro

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven