Dingen om te doen in Warschau: een lokale gids

Warschau, de iconische Oost-Europese stad en hoofdstad van Polen. Als je je deze metropool voorstelt, roept dat bepaalde beelden op die volgens ons te maken hebben met verschillende grijstinten, gigantische, gezichtsloze gebouwen en een sfeer uit de Tweede Wereldoorlog of de Koude Oorlog. Deze sombere reputatie is niet geheel ongegrond, maar wat je misschien zal verbazen is dat Warschau eigenlijk vol leven, kleuren, design en een prachtige mix van Poolse traditie plus retro- en communistisch-coole sfeer zit. Er zijn veel dingen te doen in Warschau die je niet zou verwachten, er is zoveel te ontdekken en er is veel cultuur om je in te verdiepen – het is snel aan het uitgroeien tot een van de populairste hoofdsteden van Europa.

Hier zijn de topdingen om te doen in Warschau zoals verteld door inwoners van Warschau:

1. Neon Muzeum

Warschau heeft een lange, trotse geschiedenis met neonreclames; ze zijn zelf een mini-rondleiding door de 20e eeuw. Er is geen betere plek om deze culturele rijkdom te verkennen dan in het “Neon Muzeum“, waar originele borden te zien zijn die vroeger niet alleen de straten van de Poolse hoofdstad, maar ook die van vele andere steden bevolkten. De collectie van dit museum, een van ‘s werelds grootste in zijn soort, roept diepgewortelde emoties op bij veel inwoners die zich vaak de tijd herinneren waarin de borden helder schenen op hun oorspronkelijke locaties. Een bezoek aan dit museum is een van de beste dingen om te doen in Warschau, en een van de meest gedenkwaardige.

Things to do in Warsaw - neon-muzeum-warsaw

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

📷: Neon Muzeum Warschau

2. Fotoplastikon

Warschau is een van de steden die het zwaarst werd getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar foto’s en herinneringen uit het vooroorlogse of interbellum leven voort in deze installatie die je met een veredelde Viewmaster zou kunnen vergelijken. Fotoplastikon aka ‘Kaiserpanorama’ werkt op dezelfde manier als het (ooit?) populaire speelgoed en maakt gebruik van stereoscopisch zicht om realistische, vermakelijke 3D-beelden te creëren; in dit geval zijn deze nostalgische, historische scènes echter meer dan een eeuw oud. Het Kaiserpanorama van Warschau, dat teruggaat tot 1905 en vol zit met vooroorlogse elegantie, bevat niet alleen opnamen van de bezienswaardigheden van Warschau en de Belle Époque sfeer, maar ook close-ups van biologische fenomenen, foto’s van busritten door Polen en nog veel meer.

Things to do in Warsaw - fotoplastikon📷: adventurejunkiee

3. Wozownia

Wozownia, onlangs geopend in juni 2018, is de reïncarnatie van de ooit zo populaire bar Koszyki, die in 2014 sloot. De naamgenoot is het oude koetshuis dat het heeft overgenomen en getransformeerd. Volgens de eigenaars streeft deze bar voor alle seizoenen ernaar om het gevoel van Belgische bars te evenaren, waar jong, oud, toeristen en plaatselijke bewoners elkaar ontmoeten onder hetzelfde dak – of dezelfde open hemel. Hun heerlijke cocktails en eten bevatten eetbare bloemen en hun prosecco (7PLN ~ $2) is waarschijnlijk een van de beste deals in het kloppende hart van Warschau. Als het je niet lukt om het op zijn zomers best te treffen, is het 80 meter lange koetshuis zelf ook prima geschikt voor koelere dagen.

Things to do in Warsaw - wozownia📷: travelicious.pl

4. Grizzly Gin Bar

Je had misschien niet gedacht dat gummibeertjes en gin een goede combinatie zouden zijn voordat je dit artikel las, maar zo werken innovatieve ideeën nu eenmaal. Grizzly Gin Bar speelt met de concepten van gin en grote beren, maar de rest van hun op gin-tonic gebaseerde creaties zijn ook niet wat je noemt saai, met ingrediënten als komkommer, kers, vlierbloesem en zelfs peper. De bar zelf is ruim genoeg voor livemuziek en heeft een danspodium. Let op het decor: Tv’s uit de tijd dat tv’s nog niet plat waren verlichten de donkere bar met GIF’s.

Things to do in Warsaw - grizzly gin bar📷: Kasia Boni

5. Miejsce

Miejsce betekent gewoon “plaats”, maar het zou gemakkelijk “de” plaats kunnen zijn. Het ligt aan de oever van de rivier de Wisla en is gehuisvest in scheepscontainers op drijvers. Het heeft een reputatie voor het hebben van uitstekend bier, een uitnodigend gezellige omgeving en geweldig eten – om je een idee te geven, het menu is verdeeld in “hier” en “nu”, en de aangeboden gerechten zijn geïnspireerd op wereldreizen. In de zomer staan alle ramen open, zitten er mensen buiten aan het water en hun filosofie (“het is oké om anders te zijn, het is geweldig om ideeën uit te wisselen”) maakt de gezelligheid alleen maar beter.

Things to do in Warsaw - miejsce📷: Miejsce

6. Keret’s huis

Etgar Keret is een Israëlische schrijver die erg populair is in Polen, vooral bekend om zijn absurdistische korte verhalen. Hij bezit zelfs een appartement in Warschau. Dat is allemaal heel gewoon, behalve dat dit volstrekt onopvallende huis het record houdt van het smalste huis ter wereld. De vreemde pastiche van de architectuur van Warschau inspireerde architect Jakub Szczęsny om een ruimte van 152 cm tussen twee gebouwen op te vullen; het resulterende appartement is op het smalste punt slechts 92 cm breed. Als de Israëlische auteur niet thuis is, wordt Keret’s House gebruikt als creatieve studio voor kunstenaars – misschien ook wel als claustrofobiesimulator. Houd Open Huis-dagen in de gaten.

Things to do in Warsaw - kerets house📷: archilovers.com

7. Galerij Forty/Forty

Een andere bezienswaardigheid in Warschau die gemakkelijk andere culturele specialisten over de hele wereld zou kunnen inspireren is Galeria Forty/Forty, een verborgen galerie in een verlaten fort uit de jaren 1880. Aanvankelijk werden de beroemdste Poolse straatkunstenaars uitgenodigd om de oude zalen van dit bastion om te toveren in echte kunstwerken, wat ze ook deden. Het verschil is dat deze galerie opzettelijk onbewaakt is gelaten en 24/7 toegankelijk is, waardoor de evolutie, stroming en verandering van de kunstwerken zelf mogelijk is op een manier die de levenscyclus van straatkunst in het wild evenaart. Bekijk het eens van een andere kant: bij welke andere galeries kun je bier meenemen en een barbecue houden?

Things to do in Warsaw - galeria-forty-forty-by-Fundacja-Sztuki📷: Fundacja Sztuki

8. Tamka straatkunst

Het is niet alleen in verborgen forten waar je het beste van de straatkunst van Warschau kunt vinden: sommige kunst is te vinden op de drukste en drukst bezochte plekken. Het Chopin Museum is uiteraard gewijd aan een van de beroemdste Polen ter wereld, en aan de overkant van de straat vind je een enorme muurschildering die gemakkelijk deel zou kunnen uitmaken van de tentoonstelling van het museum: gemaakt in 2010 en met veel van de belangrijkste hoofdrolspelers uit het leven van de componist. Dit kunstwerk op Tamka Street is een mooie gelegenheid om ook een wandeling of fietstocht te maken door de groene en nog steeds interessante wijk Powisle, ondanks de recente grootschalige bouwwerkzaamheden.

Things to do in Warsaw - Tamka street art by Mapio.net📷: Mapio.net

9. Affichemuseum

Polen houden van posters – ze zijn al tientallen jaren populair en geliefd en het Affichemuseum is niet alleen een van de belangrijkste collecties in zijn soort, het is ook de eerste in zijn soort die wereldwijd wordt geopend. De galerie is een filiaal van het Nationaal Museum en hoewel het moeilijk te bereiken is, is het zeker de moeite waard voor liefhebbers van het medium. Deze zomer vieren ze 50 jaar sinds de opening, met de nadruk op het jaar 1968.

Things to do in Warsaw - poster-museum📷: Affichemuseum

10. Bar Bambino

“Melkbars” zijn erg populair in Warschau: ze bieden goedkoop, traditioneel Pools eten in een no-frills omgeving die teruggrijpt naar de communistische tijd of soms een directe voortzetting is van de oorspronkelijke locaties. De favoriet van de plaatselijke bevolking , Bar Bambino, vindt de beste balans tussen authentiek en modern: hun prijzen zijn niet zo goedkoop als de meer bescheiden melkbars, maar het heerlijke eten en de centrale locatie maken dat meer dan goed. Plus: hoewel het mogelijk is om met vreemden aan de gedeelde tafels te zitten, is dit restaurant ruim genoeg voor een meer besloten lunch.

Things to do in Warsaw - bar-bambino📷: W Wa Jeziorki

11. KABAK

Stel je voor dat je naar Warschau gaat; je wilt vast souvenirs meenemen voor enthousiaste vrienden en familie. Maar het moment komt dat je moet kiezen tussen goedkope, smakeloze snuisterijen uit een ver land of kwaliteitsartikelen die echt in Polen zijn ontworpen en gemaakt. Hier komt KABAK om de hoek kijken. We durven te wedden dat je nooit had gedacht dat sokken bijzonder goede cadeaus zouden zijn (ze hebben een reputatie die de andere kant op neigt), maar wat als die sokken prachtige motieven, Poolse of Warschause bezienswaardigheden en ontwerpen hebben die het beste van de lokale traditie combineren met modern design? Je vrienden en familie zullen blij zijn dat ze kwaliteitssokken uit Warschau hebben gekregen waar ze met trots in rondlopen.

Things to do in Warsaw - kabak📷: Kabak

Misschien vind je dit ook leuk…

⭐️ Dingen om te doen in Krakau

⭐️ Beste bars in Krakau

⭐️ Goedkoopste Europese steden

Over de auteur

Dimitris Hall is de redacteur van Spotted by Locals, stadsgidsen met insider tips van locals in bijna 70 steden over de hele wereld. Hij is half Grieks, half Australisch en zelf een Athene insider (“Spotter”). Hij schrijft graag over lokale reizen, duurzaamheid en waar cultuur, natuur en technologie elkaar ontmoeten.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven