Hoe het omarmen van spontaniteit mijn kijk op reizen veranderde

Language Specific Image

Als mensen aan hun soloreis beginnen, geloof ik graag dat de meesten op dezelfde manier beginnen als ik: plannen, plannen, plannen. Ik heb alles onderzocht, van vertrektijden van veerboten tot zitplaatsen in treinen, beschikbare activiteiten op elke dag, supermarkten in de buurt en leuke cafés. Op een bepaalde manier nam dit iets van de magie weg toen ik voor het eerst op een plek aankwam. Ik kende alles om me heen al; de verborgen steegjes, binnenweggetjes en welke bars patio’s hadden met perfecte uitzichten. Het omarmen van spontaniteit kan zorgen voor flexibiliteit en vrijheid voor soloreizigers (en je reis net dat beetje magischer maken.) Hier lees je hoe.

Niet alles gaat volgens plan

Omdat ik alleen reisde, wist ik dat ik structuur nodig had in mijn dagelijkse bezigheden. Ik wist dat als ik geen plan had, ik gewoon zou blijven zitten en overweldigd zou raken door alle dingen die ik moest doen. Alles plannen gaf me een gevoel van controle. Ik wist wat ik kon verwachten in mijn accommodatie, ik wist wat me bezig kon houden en ik had een einde aan mijn verblijf op een bepaalde bestemming.

Maar niet alles gaat volgens plan. Sommige plaatsen zijn gesloten, duur of gewoon niet zoals verwacht. Ondanks dat elke reis zo zorgvuldig georganiseerd was dat ik niet teleurgesteld kon worden, waren er een paar momenten waarop dat wel gebeurde. Ik had mijn verwachtingen zo hoog gespannen voor bepaalde ervaringen dat ik een gevoel van teleurstelling voelde toen ze niet lukten. Om het nog erger te maken, had ik geen back-upplan en voelde ik me niet comfortabel genoeg of had ik niet genoeg vertrouwen in mezelf om gewoon te gaan wandelen.

Maar naarmate ik verder reisde, werd ik een beetje minder star. Ik kroop steeds lekkerder in mijn vel en raakte eraan gewend om alleen te reizen. Ik hoefde niet op elke bestemming elk esthetisch aantrekkelijk café of bar met goede recensies op te zoeken. Ik wist dat meer ontspannen solo reizen zou komen met ervaring, maar voor mij waren er twee specifieke ervaringen die me mijn hele kijk op reizen deden veranderen.

Spontaniteit opent je voor nieuwe ervaringen

De eerste was toen ik naar Milaan ging. Ik was er maar twee nachten voordat ik voor een paar weken naar Griekenland zou gaan. Ik verwachtte eigenlijk niets van Milaan; ik wilde gewoon de bezienswaardigheden bekijken en genieten van een paar goede koffies. Maar de eerste nacht was zo ver boven mijn verwachtingen. Tijdens het diner in het hostel werd ik aangesproken door een paar andere soloreizigers, die erg aardig waren. Nadat de drankjes begonnen te stromen en de karaoke begon, werd het al snel een van de beste avonden die ik in tijden had gehad.

De mensen die ik ontmoette bleven een paar dagen langer dan ik en besloten om elkaar later in de week te ontmoeten in Kroatië. Toen ik de uitnodiging kreeg, was mijn eerste reactie: “Ja, zeker weten!” Natuurlijk wilde ik met deze mensen naar Kroatië. Voor het eerst in lange tijd vond ik mensen met wie het echt klikte en ik zou graag de kans krijgen om samen met hen meer van Europa te zien. Ik kon echter niet – ik had andere plannen. Ik volgde snel met een teleurgesteld “Maar ik kan niet, ik moet een vlucht halen.” Mijn reis naar Griekenland was gepland en geboekt en omdat ik in het verleden nooit iets had geannuleerd, kon mijn hostel niet worden terugbetaald.

Ik zei tegen mezelf dat het goed was; dit is waar soloreizen om draait. Coole mensen ontmoeten en dan verder gaan naar de volgende bestemming. Ik zei tegen mezelf dat FOMO (fear of missing out) een natuurlijke reactie was en dat ik wel nieuwe vrienden zou maken in Griekenland. Ik heb nieuwe mensen ontmoet in Griekenland en we hebben allemaal geweldige ervaringen gedeeld, maar ik denk nog steeds terug aan Milaan. Het is nu bijna vier jaar geleden en ik denk nog steeds: “Wat als ik naar Kroatië was gegaan?” Niet om dramatisch te doen, maar die reis had de loop van mijn leven kunnen veranderen. Ik zal het nooit weten.

Geen planning = niet op het laatste moment afzeggen

De tweede ervaring was de pandemie. Ik was in Puerto de la Cruz, Tenerife in maart 2020. Ik was aangenomen voor een werkuitwisseling met een talenschool in de stad. In ruil voor gratis accommodatie zou ik wat copywriting voor hun website doen en helpen met sociale media. Ik was precies acht dagen in Puerto de la Cruz voordat Spanje zijn strikte COVID-19 lockdown inging en de meeste vluchten naar het vasteland van Europa werden stopgezet.

Terwijl ik in mijn appartement zat en op afstand werkte, bleef ik optimistisch. Ik dacht dat het over een paar weken wel zou overwaaien en dat ik weer verder zou kunnen reizen. Ik had nog zes weken vol reisplannen voor de boeg en ik wilde niet van mijn schema afwijken. Uiteindelijk moest ik toegeven dat ik voorlopig vast zou zitten in mijn appartement.

Ik was aan het klauteren. Ik moest alles annuleren wat ik maandenlang had gepland. Ik had alles uitgebreid onderzocht en zelfs spreadsheets gemaakt over mogelijke hostels om te boeken in Portugal en Spanje. Ik had de perfecte stoel uitgezocht in de trein van Barcelona naar Madrid en een idyllische accommodatie in Porto. Alles annuleren was zo’n vervelende en slopende taak. Het was angstopwekkend, kostte te veel tijd en ik wist niet zeker of ik mijn geld terug zou krijgen. Ik besefte al snel dat ik nooit meer zo veel dingen wilde annuleren.

Toen de grenzen weer opengingen, ging ik door met reizen, maar met een frisse blik. Toen ik reizen plande, had ik altijd een verklaring voor het feit dat ik alles te veel organiseerde. “Wat als ik niemand ontmoet? Wat als ik de stad niet leuk vind? Wat als het hostel niet zo geweldig is als ik had verwacht?” Als mijn verwachtingen niet klopten, had ik tenminste het gevoel te weten dat mijn tijd definitief was en ik snel kon vertrekken.

Hoe ik een spontanere reiziger ben geworden

Nu stel ik mezelf dezelfde vragen, maar met een totaal andere blik. Als ik niemand tegenkom, doe ik mijn best om dat wel te doen. Als de stad me niet bevalt, vertrek ik eerder dan verwacht of ga ik een dagje ergens anders heen. Als het hostel niet is wat ik dacht dat het zou zijn, annuleer ik mijn verblijf en boek ik een ander. Als een plek me bevalt, blijf ik; als dat niet zo is, vertrek ik.

Het omarmen van spontaniteit en loslaten – een klein beetje maar – heeft me geholpen om onvergetelijke herinneringen en ervaringen te creëren. Het gaf me de vrijheid om te doen wat ik wilde. Ik zag bestemmingen niet op basis van geplande vluchten, maar meer op basis van mijn stemming en wie ik ontmoette. Ik had niet langer het gevoel dat ik ongelooflijke kansen aan het missen was en ik voelde me niet langer beperkt door mijn eigen rigide planning.

Hoewel ik nog steeds het nodige onderzoek doe, zoals het verkrijgen van een visum, ben ik veel vrijer en avontuurlijker geworden in mijn reizen. Ik ben niet teleurgesteld en heb geen grote FOMO ervaren. Ik voel me vrijer, zelfverzekerder en comfortabeler met mezelf. Ik voel me niet langer buitengesloten als mensen die ik ontmoet heb me op het laatste moment uitnodigen voor een reis. Ik hoefde niet langer af te slaan.

Ik heb geleerd dat hostels altijd een bed hebben en dat er altijd wel een vlucht of bus te vinden is. Bepaalde steden zullen er nog jaren zijn, maar bepaalde ervaringen niet. Ik heb geleerd om voor een van de weinige keren in mijn leven te zeggen: “Niet denken, gewoon doen.”

Download de Hostelworld app om mensen te ontmoeten vanaf het moment dat je boekt


Misschien vind je dit ook leuk…

Hoe ik ontdekte dat ik neurodivergent was terwijl ik solo reisde

10 strubbelingen van een soloreiziger

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven