8 dingen die ik heb geleerd als vrouwelijke soloreiziger in Zuid-Amerika

Language Specific Image

Vorig jaar reisde ik zes maanden in mijn eentje van Buenos Aires naar Bogota. Hier zijn een paar van de lessen die ik heb geleerd tijdens mijn reis door Zuid-Amerika alleen..

1 – Je bent geen anomalie

Zoals mensen praten, zou je denken dat solo reizen voor vrouwen een nieuwe uitvinding is. Dit is absoluut niet waar. Overal waar ik in Zuid-Amerika reisde, of dat nu naar een afgelegen kamp in het Amazonewoud was, een refugio aan de voet van een berg of het meest noordelijke stadje in de Colombiaanse woestijn, had ik nauwelijks tijd om mijn koffers te dumpen voordat er een eenzame vrouwelijke reiziger opdook om zich voor te stellen. Overal waar je keek waren er coole meiden, die hun eigen beslissingen namen, zichzelf van A naar B navigeerden, terwijl ze zichzelf van eten en drinken voorzagen… het is bijna alsof diezelfde vrouwen al die tijd functionerende volwassenen zijn geweest die zichzelf in leven konden houden..

2 – Het is relatief makkelijk

Natuurlijk zullen er momenten zijn dat je jezelf gewoon wilt neerploffen en iemand anders je plannen wilt laten regelen. Dan herinner je je natuurlijk dat je plaatsen hebt die je wilt zien en dingen die je wilt doen, dus je staat op en je doet het. Er zijn vriendelijke mensen, in hostels en reisorganisaties, speciaal om je te helpen bij het plannen van je volgende stap. Bovendien ga je om met de beste reisleiders… medereizigers die al geweest zijn waar jij naartoe gaat. Als je naar hun tips luistert, krijg je antwoord op de meeste vragen over je volgende reis.
travelling south america alone

3 – Alleen zijn is leuk

De eerste paar keer dat je dingen alleen doet, kan het inderdaad raar aanvoelen. Maar al snel zullen die momenten waar je je onzeker over voelde, aankomen in een grote stad terwijl de zon ondergaat, alleen uit eten gaan, plezierige onderdelen van de ervaring worden – de belofte van nieuwe vrienden op nieuwe bestemmingen, de kans om te zitten en te genieten van het uitzicht tijdens het eten zonder dat je hoeft te kletsen. Dit is jouw tijd om te gaan waar je wilt, te eten waar je wilt, te zitten waar je wilt zitten, te slapen wanneer je wilt slapen. Alleen zijn betekent dat je jezelf een plezier kunt doen – en er is niets bevrijdender.

4 – Tijd om te leren wat je leuk vindt

Het mooie van reizen is dat het je de tijd geeft om te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen. Thuis worden we gedwongen om concerten, diners en evenementen bij te wonen die we leuk vinden, maar die misschien niet onze eerste keuze zouden zijn als we ‘nr. 1 beslisser’ waren. Hier draag jij die hoed! Wat je elke dag doet, hoeft alleen maar een weerspiegeling te zijn van wat je wilt doen. Dit is jouw tijd om die verlangens, die momenten van gewekte interesse, aan te boren en te verkennen. Daarvoor ben je hier – om uit te zoeken wat belangrijk voor je is en wat je gelukkig maakt.
learn what you like

5 – Geen gezelschap is beter dan slecht gezelschap

Misschien ga je in het begin met de eerste persoon die je tegenkomt om, puur om iemand te hebben om je caipirinha naast te drinken, maar daar groei je al snel overheen. Reizen leert je te herkennen met wie je klikt, en snel ook. Er zullen zoveel geestverwanten rondlopen dat als je je realiseert dat iemand niet helemaal op jouw golflengte zit, je maar al te graag beleefd een uitnodiging afslaat ten gunste van een hangmat en een goed boek. Je ontmoet zoveel mensen dat je al snel ontdekt dat het niet nodig is om met iedereen bevriend te raken.

6 – Het belang van verstandige keuzes

Het zou naïef zijn om te denken dat het overal waar je naartoe gaat 100% veilig is, maar in plaats van je hierdoor te laten overweldigen, leer je al snel een paar eenvoudige keuzes te maken waardoor je je automatisch veiliger voelt. Acties zoals het van tevoren boeken van een hostel, het adres opschrijven en een bus plannen die overdag aankomt, helpen je om je meer ontspannen te voelen. Bovendien, wanneer je niet op de automatische piloot werkt zoals thuis, spreken je instincten luid en duidelijk tot je – en je leert ernaar te luisteren en erop te vertrouwen.

7 – Je kunt maar zoveel plannen

Ja, het loont om een ruwe route uitgestippeld te hebben, maar als je je er te strikt aan houdt, mis je misschien de beste delen van je reis. Je weet nooit wie je tegenkomt die een roadtrip, een wandeling of een feestje voorstelt. Je weet nooit wanneer je op een plek stuit waar je een tijdje wilt blijven. Wees flexibel voor deze onverwachte plaatsen en gebeurtenissen. Als iets voor jou goed voelt, zul je er geen spijt van krijgen dat je je plannen hebt gewijzigd.
travelling solo

8 – De uitdagingen worden uiteindelijk de hoogtepunten

Er waren een paar momenten tijdens mijn reis dat ik dacht: ‘Amy, wat doe je hier in hemelsnaam?’. Of dat nu was toen ik puffend en puffend een berg opliep, of toen ik in de vele kraalogen van een tarantula staarde, dit waren de momenten die uiteindelijk de grootste impact hadden en waar ik met veel plezier op terugkijk. Er is geen beter gevoel dan een uitdaging aan te gaan waartoe je jezelf niet in staat achtte, en er triomfantelijk uit tevoorschijn te komen. Het laat je zien waar je van gemaakt bent en als je dat eenmaal hebt gezien, vergeet je het niet meer.
Auteur, Amy Baker. Bekijk haar website, like haar Facebookpagina of volg haar op Twitter.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven