Hoe solo te reizen met een slecht richtingsgevoel

Language Specific Image

“Het gaat niet om het plan, het gaat om de omweg”, is de slogan van de website van Claire Ramsdell, The Detour Effect. Haar familie noemt haar “Wrong-Way Ramsdell” vanwege haar richtingsgevoel, maar dit heeft haar er niet van weerhouden om alleen te reizen, te liften, te kamperen en te wandelen. Een andere reisblogger, Christina Jane van Being Christina Jane zegt dat ze haar angst om te verdwalen in het buitenland heeft overwonnen door het bang te doen en dit deel van zichzelf te omarmen.

Hoewel soloreizen een uitdaging kunnen zijn, zou een slecht richtingsgevoel (of iets anders) je niet moeten tegenhouden. Van apps tot tips voor je mindset, hier zijn enkele ideeën over hoe je solo kunt reizen met een slecht richtingsgevoel.

Bereid je voor op je reis

Geef je zelfvertrouwen een boost voor je grote reis! Probeer uit te gaan in je woonplaats of een buurt die je goed kent. Loop rond terwijl je op je omgeving let, oefen elke bocht en controleer de namen van supermarkten, winkels en restaurants. Leer vervolgens kaartlezen als je dat nog niet weet, vraag een vriend met een goed richtingsgevoel of hij of zij tips heeft en zorg ervoor dat je klaar bent voor je soloreis.

Download een aantal handige reisapps

Navigatie-apps, vertaal-apps en offline apps zijn enkele van de handigste reis-apps voor mensen met een slecht richtingsgevoel.

  • Google Maps: Met Google Maps, een onmisbare reis-app, kun je plaatsen waar je naartoe wilt opslaan, vastpinnen waar je accommodatie is en routebeschrijvingen zoeken. Je kunt het ook offline gebruiken als je de kaarten van tevoren downloadt. Het vastpinnen van plaatsen waar je bent geweest op Google Maps kan je plaatsgevoel versterken en je een goed idee geven van waar je bent.
  • Google Vertalen: Veel Google Translate talen hebben downloadbare taalbestanden die offline gebruikt kunnen worden. Vooral als je in een vreemd land bent waar een taalbarrière is, kan Google Translate worden gebruikt als communicatiemiddel. Je kunt er ook foto’s mee maken om afbeeldingen of foto’s te vertalen.
  • Maps.me: Maps.me is een offline kaarten-app met honderden steden en landen wereldwijd.
  • GAIA GPS: Voor avontuurlijke reizigers zoals Claire is GAIA GPS een must. Met gedetailleerde routegidsen, topografische kenmerken en voorspellingen is GAIA een van de beste opties in afgelegen gebieden als er geen mobiele service is. Het is ook handig in grote steden als wolkenkrabbers het signaal blokkeren.
  • Avenza: Avenza is beschikbaar voor zowel iOS als Android en biedt offline mobiele kaarten voor een breed scala aan activiteiten, waaronder fietsen, wandelen, peddelen en wandelen door de stad.
  • Waze (internet nodig): Als je met de auto bent, helpen de realtime aanwijzingen en verkeersupdates van Waze je om de snelste weg naar je bestemming te vinden. De app laat ook wegafsluitingen zien, zodat je weet welke weg je moet vermijden.
  • Uber of Bolt (internet nodig): Afhankelijk van het land waar je bent, zijn Uber of Bolt geweldige opties om ‘s nachts terug te gaan naar je hostel of dringend vervoer te vinden als je verdwaald bent. Als je taxi’s gebruikt, zorg er dan voor dat je contant geld bij je hebt.
  • Lokale openbaar vervoer apps: Hoewel Google Maps meestal accuraat is, is het downloaden van lokale apps altijd een goed idee. In Praag laat de PID Lítačka-app bijvoorbeeld de verkooppunten van kaartjes, vertrektijden van het openbaar vervoer en toegankelijkheidsvoorzieningen zien. Je kunt je kaartje ook online kopen via de app.
  • Hostelworld: Boek hostels, maak contact met reizigers en neem deel aan chats op de reisapp van Hostelworld.

Koop een lokale simkaart of een eSIM als je in het buitenland reist

Als je in het buitenland reist, kun je met een lokale simkaart bellen en internetten zonder afhankelijk te zijn van WiFi. Een meer probleemloze optie is het gebruik van een eSIM via een provider als Airalo. Zo kun je een Uber bellen als dat nodig is, elke app op elk moment gebruiken en dringende gesprekken voeren.

Maak foto’s en noteer adressen

Maak foto’s van belangrijke bezienswaardigheden om je de weg te wijzen, maak screenshots van praktische informatie om terug te zoeken en noteer het adres van je hostel of de plaatsen waar je naartoe wilt. Zelfs als je geen internetverbinding hebt, kun je de plaatselijke bevolking je foto’s laten zien en om hulp vragen. Een ander goed idee is om een paar woorden in de lokale taal te leren als je in het buitenland bent, vooral richtinggerelateerde woorden zoals waar, recht, links, rechts, enz.

Wees niet bang om hulp te vragen

“Solo reizen heeft me geleerd om bij het vertrouwen in mensen eerder van het beste uit te gaan dan van het slechtste,” zegt Christina Jane. We zijn inderdaad geneigd om bang te worden voordat we enthousiast worden als het om soloreizen gaat. In Christina’s ervaring waren mensen altijd bereid om te helpen. Iedereen kan verdwalen, hoe goed of slecht hun richtingsgevoel ook is. Of het nu medereizigers in je hostel zijn of de lokale bevolking, vraag om hulp en in de meeste gevallen zullen mensen je helpen.

Een slecht richtingsgevoel is niet altijd slecht

Toen ik verdwaalde in mijn nieuwe buurt in Praag, vond ik een dartsbar waar ik nog steeds af en toe naartoe ga. Net als ik hebben Christina en Claire ook leuke plekken gevonden nadat ze waren verdwaald of gewoon met de stroom waren meegegaan. Dit zijn onder andere rivierkreeften, marktplaatsen, spooksteden, attracties langs de weg, willekeurige avondjes uit met nieuwe vrienden en campings aan het strand!

Gebruikaltijd je gezonde verstand om veilig te blijven en houd je reisapps bij de hand, maar wees niet te streng voor jezelf als je iets niet meteen kunt vinden. Soms is verdwalen de doorgang naar een nieuw avontuur.

Oefening baart kunst

Naarmate je meer ervaring opdoet als soloreiziger, bouw je aan je zelfvertrouwen, ontdek je je eigen reisstijl en zie je welke apps het beste voor je werken. Hoewel het nu misschien onmogelijk klinkt, zul je beter worden in navigatie, je richtingsgevoel verbeteren en hopelijk je verhalen vertellen aan je familie, vrienden en de reizigers die je onderweg ontmoet.

Geloof in jezelf

Omdat ze graag spontaan is op een nieuwe bestemming, zorgt Claire ervoor dat ze haar reis goed heeft voorbereid, haar onderzoek heeft gedaan en alle apps heeft die ze nodig heeft. Dit helpt haar om zich zekerder te voelen over de aankomende reis, zodat ze zich kan concentreren op plezier maken.

“Vertrouwen en zelfvertrouwen maken een groter verschil dan alle apps bij elkaar,” zegt ze. En ze heeft gelijk – er is geen reden waarom iets je zou tegenhouden om die reis te maken waar je al zo lang van droomt.

Download de Hostelworld app om mensen te ontmoeten vanaf het moment dat je boekt


Misschien vind je dit ook leuk… 🤩

hoe ik ontdekte dat ik neurodivergent was terwijl ik solo reisde

10 worstelingen van een soloreiziger

de 13 leukste gratis dingen om te doen in Bristol

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven