Solo reizen vs groepsreizen: wat past bij jou?

Language Specific Image

Iedereen houdt van reizen op verschillende manieren en om verschillende redenen. Of het nu is voor ontspanning en comfort, voor avontuur en opwinding, of voor cultuur en nieuwe ervaringen. Er zijn geen goede of foute manieren om het te doen, en tegenwoordig zijn er manieren om te reizen die aan ieders behoeften voldoen. Een discussie die ik al vaak heb gevoerd is de oude ‘groepsreizen vs. soloreizen’ discussie.

Dus, als reiziger met ervaring in beide, hier zijn mijn top highlights om te overwegen voor elk voordat je je volgende reis maakt! Solo reizen vs groepsreizen. Bekijk dit om te zien wat het beste bij je past en misschien heb je wel een beetje van beide nodig in je reisleven!

Georganiseerde groepsreizen

1. Mensen ontmoeten

Met een groepsreis ben je verzekerd van een nieuwe groep vrienden om mee rond te hangen en nieuwe plaatsen mee te ontdekken voor de duur van je reis. Als ik solo reis, heb ik vaak coole mensen ontmoet die over een dag of twee weer vertrekken, waardoor je nooit echt samen kunt reizen. Tijdens een backpackreis maak je kennis met gelijkgestemde reizigers met totaal verschillende achtergronden die de hele reis bij je blijven.

Tijdens groepsreizen maak je kennis met mensen die je anders misschien nooit had ontmoet of te bang was om te benaderen. Ik heb de meest interessante mensen ontmoet tijdens groepsreizen uit alle hoeken van de wereld. Het is een geweldige manier om het ijs meteen te breken, zelfs voor de meest verlegen reizigers, en vaak worden er levenslange vriendschappen geboren. Bovendien is er altijd wel iemand in de buurt om die geweldige Instagramfoto voor je te maken!

Solo travel vs Group tours - group picture

2. Activiteiten/Routebeschrijving

Dus je hebt twee kostbare weken vrij van je werk, je bent aangekomen in een nieuw land en je wilt niets missen van alle geweldige bezienswaardigheden en ervaringen die het te bieden heeft. Maak je geen zorgen! Je groepsreis zal de tijd verstandig gebruiken, zodat je zoveel mogelijk te zien krijgt. De luxe van een lokale gids of getrainde professional is altijd een pluspunt! Groepsreizen kiezen voor beproefde avontuurlijke reisactiviteiten die leuk, veilig en betrouwbaar zijn. Het is heel goed mogelijk dat je uiteindelijk iets probeert wat je normaal niet zou doen tijdens een tour als het in het reisschema is opgenomen. Ik zou bijvoorbeeld nooit kookles hebben genomen toen ik voor het eerst een rondreis maakte, maar ik vond het geweldig! Nu neem ik kookles in bijna elk land dat ik bezoek.

3. Geweldige accommodatie en restaurants

Hoeveel uren heb je online doorgebracht met zoeken naar welk hostel een zwembad heeft met een goede locatie, comfortabele bedden, aardig personeel en fatsoenlijke Wi-Fi? Het is een tijdrovende klus. Je reisorganisatie heeft dit allemaal al voor je gedaan, vaak met een snelle check-in en extra voordelen wanneer je aankomt. Roamies reizen zorgen ervoor dat reizigers in hostels verblijven die net zo fantastisch zijn als de bestemming zelf.

Laten we het over restaurants hebben. Eten is voor mij een groot deel van mijn reiservaring en niets is vervelender dan het kiezen van een teleurstellend restaurant. Je rondreis neemt het risico weg door de beste restaurants in de stad voor je uit te zoeken.

4. Veiligheid

Alleen reizen in een vreemd land kan voor sommige mensen een beetje eng zijn, dus je weet wat ze zeggen: veiligheid in aantallen! Met groepsreizen zul je niet verdwalen in een vreemde stad of in het verkeerde deel van de stad terechtkomen. Als er ooit iets misgaat, kunnen ze de nodige regelingen treffen om met je contactpersoon voor noodgevallen te spreken als je dat zelf niet kunt. Maar het gaat niet alleen om fysieke veiligheid, ze kunnen ook voorkomen dat je ziek wordt door je eraan te herinneren dat je geen kraanwater moet drinken, of iemand aanwijzen met wie je kunt praten als je een beetje heimwee hebt. Een gemeenschap van reizigers in de buurt die begrijpen wat je doormaakt, kan van onschatbare waarde zijn.

Solo travel vs Group tours - beach picture

Tijdens een rondreis is er altijd iemand die ‘achter je staat!

5. Groepsreisbegeleider

Bij elke groepsreis hoort een gids! Iemand die je reis organiseert, de veiligheid maximaliseert, alle saaie dingen regelt en ervoor zorgt dat alles zo soepel mogelijk verloopt, zodat jij je kunt concentreren op het belangrijkste: genieten! Een goede gids is je danspartner, leraar, vriend, mentor en schouder om op uit te huilen; ze maken de reis vaak net dat beetje specialer en gaan net een stapje verder. Iemand aan wie je alle vragen kunt stellen die je wilt en die voorkennis heeft van het gebied waar je bent, zodat je avontuurlijke reiservaring optimaal is.

Solo Reizen

1. Vrijheid!!!

Aaah! De bevrijdende, verjongende ervaring van ultieme avontuurlijke reisvrijheid. Solo reizen is met gemak het meest vrije dat ik ooit in mijn leven heb gevoeld. De wereld ligt in jouw handen, je kunt kiezen waar je heen wilt, wanneer je wilt en zelfs hoe je wilt! Als je aan je kleurtje wilt werken en lekker aan de oceaan wilt liggen, doe dat dan! Niemand zal je tegenhouden! Die waterval waar iemand je gisteravond over vertelde? Natuurlijk, ga hem zoeken! Je bent vrij om zo veel of zo weinig te doen als je wilt, in je eigen tempo.

Solo travel vs Group tours - waterfall

2. Geniet van je eigen gezelschap

Ik vind het fijn om tijd alleen door te brengen. Dan kan ik lezen, schrijven, naar podcasts luisteren en wat meer tot mezelf komen. Als je omringd bent door anderen kan het vaak moeilijk zijn om zoveel tot rust te komen als je zou willen. Reizen helpt je om veel over jezelf te leren! Als je je eigen gezelschap op prijs stelt en het prettig vindt om sommige avonden alleen te eten, dan is solo reizen misschien wel iets voor jou!

Dat wil niet zeggen dat je geen mensen ontmoet als je alleen rondreist. Ga gewoon naar de keuken of de gemeenschappelijke ruimtes van het hostel en je zult een overvloed aan mensen zoals jij tegenkomen. Vraag rond en kijk of iemand aanbevelingen of tips heeft voor de plaatselijke activiteiten en je hebt in een mum van tijd een nieuwe reisbestie. In Vietnam ging ik naar de bar op het dak van het hostel voor een biertje… Tegen het einde van de avond hadden 6 van ons afgesproken om motoren te kopen en samen zes weken door Vietnam te rijden. Een vriend ontmoette zijn toekomstige vrouw tijdens die reis! Het bewijs dat je gemakkelijk mensen ontmoet als je dat wilt.

3. Houd je aan je budget

Misschien geef je je geld liever uit aan activiteiten en bezienswaardigheden dan aan luxe accommodatie, of neem je liever een 12 uur durende bus en bespaar je jezelf $5. Jij bepaalt waar je geld naartoe gaat en kunt dienovereenkomstig reizen. Rondreizen kunnen vooraf meer geld kosten (maar meestal bespaar je later geld). Je kunt ook zelf bijhouden waar elke cent/baht/dinar/dollar naartoe gaat en je ogen open houden voor koopjes!

4. Unieke ervaringen

Ik vind dat als je zelfstandig reist, je jezelf vaak openstelt voor een uniekere ervaring (hoewel het misschien wat chaotischer is!) Op mijn tweede avond in de Filipijnen raakte ik bevriend met de man die ijs verkocht op het strand! We deelden biertjes, verhalen en natuurlijk ijs. Uiteindelijk heb ik de nacht bij hem thuis doorgebracht en sliep ik op de vloer van de woonkamer met zijn gezin onder een klamboe. Zo’n ervaring is niet na te maken! In Turkije ontmoette ik een familie die geen woord Engels sprak. Ik deelde een BBQ met hen naast de rivier en we ‘spraken’ (we deelden geen gemeenschappelijke taal!) urenlang. Je kunt loskomen van de norm als je de voorzichtigheid overboord gooit, alleen het onbekende intrekt en je openstelt voor nieuwe ervaringen.

Solo travel vs Group tours - drinks and sunset

5. Dat gevoel van voldoening!

Je zult ontdekken dat je tot zowat alles in staat bent! Ik dacht ooit dat ik nooit in staat zou zijn om zelf door een land in het Midden-Oosten te rijden waar ik geen verkeersregels kende, in een voertuig met linkse besturing… Maar ik had geen keus, dus ik ging op weg. En wat denk je? Het is me gelukt! Terugkomen van een avontuurlijke reis waarbij je jezelf fysiek en mentaal hebt uitgedaagd, is iets dat je bijblijft en je meer zelfvertrouwen geeft in je dagelijkse leven. Dat is een onovertroffen souvenir!

Onthoud dus dat reizen voor iedereen persoonlijk is en dat elke reiziger iets anders zoekt van zijn of haar reis. Zorg ervoor dat je elke optie afweegt.

Soloreizigers: sluit groepsreizen niet uit, het is een andere ervaring die velen verfrissend en ontspannend vinden. Je zult merken dat de meeste rondreizen flexibel zijn en uiteindelijk is het jouw reis. Maak je dus geen zorgen dat je je vrijheid verliest! Roamies-reizen bieden zelfs meer waar voor je geld dan de meeste georganiseerde reizen en meer flexibiliteit voor reizigers om hun avontuur samen te stellen zoals zij dat willen.

Groepsreizigers: wees niet bang om los te komen en alleen op pad te gaan. Je zult merken dat het bevrijdend werkt en niet zo eng of zwaar is als je aanvankelijk dacht! Met de Hostelworld app in je achterzak kun je profielen van reizigers doorzoeken, chatten voor je incheckt en je agenda vullen met Linkups van reizigers.

Heb je beide al geprobeerd? Aan welke geef je de voorkeur?

Download de Hostelworld app en ontmoet reizigers voordat je incheckt.


Over de auteur

Mark is een onafhankelijke reisschrijver, videograaf en reisleider gespecialiseerd in Zuidoost-Azië. Hij is meestal in de buurt van de oceaan te vinden, surfen erop of duiken eronder. Hij houdt ervan dat de landen die hij bezoekt heet zijn en dat het eten nog heter is. Blijf op de hoogte van zijn avonturen op Instagram.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven