Tussen droomkastelen en nachtleven: de 10 dingen om te doen in Bratislava

Language Specific Image

Na jaren in de schaduw van zijn grote zus Praag te hebben geleefd, is er eindelijk een groeiende belangstelling voor een bezoek aan Bratislava, de Slowaakse hoofdstad, die deze positie bekleedt sinds het uiteenvallen van Tsjecho-Slowakije in 1993. We weten heel weinig over Slowakije, ondanks de nabijheid, dus waarom zouden we onze horizon niet openen voor een weinig bekende cultuur door een bezoek te brengen aan deze fascinerende hoofdstad aan de oevers van de Donau? Je kunt Bratislava bezoeken via oude kastelen, excentrieke standbeelden, heerlijk en helemaal niet duur eten en drinken en kerken waar je niet van gaat geeuwen. En laten we het nachtleven van Bratislava niet vergeten! Dus hier zijn tien dingen om te doen, inclusief bier en middeleeuwse sfeer, met een vleugje Sovjetgeschiedenis.

Bratislava cosa vedere - la città

1. Klim naar het kasteel

Begin je bezoek aan Bratislava met een klim naar dit middeleeuwse wonder bovenop een heuvel, het beroemde kasteel van Bratislava. De eerste stenen van dit fort, dat weerspiegeld wordt in de Donau en uitkijkt over de stad, werden gelegd in de 9e eeuw, maar het kasteel onderging een schoonheidsbehandeling na de Tweede Wereldoorlog, waardoor het nu in onberispelijke staat verkeert. Het is niet moeilijk om het kasteel te herkennen, want de witte kleur valt op tussen de andere donkere gebouwen. Dit maakt de wandeling naar het kasteel nog leuker: je hebt geen kaart nodig, je klimt gewoon naar boven! Er is een museum binnen de muren, maar de echte attractie zijn de tuinen en parken rond het kasteel, die gratis toegankelijk zijn. Onthoud jezelf niet van een wandeling met uitzicht op de oude binnenstad van Bratislava en de gouden toren van de Sint-Maartenskathedraal.

visitare Bratislava - Castello di Bratislava

@martinkatler

2. Verlies jezelf in de straten van het historische centrum

Bratislava staat niet alleen bekend als het mini-Praag vanwege het goedkope bier. De oude binnenstad is een doolhof van steegjes en pastelkleurige gebouwen, gescheiden van de rest van de communistisch geïnspireerde architectuur door muren die dateren uit de 13e eeuw. Begin bij het oude stadhuis (Stará Radnica) op het hoofdplein (Hlavné Námestie) en bekijk de kanonskogel die al sinds de tijd van Napoleon in de felgeel geschilderde gevel zit. Daarna kun je op weg naar het Slowaakse Nationale Theater (Slovenské Národné Divadlo) en het zuurstokroze Primatiale Paleis, dat je voor slechts €3 kunt bezoeken. Als je door de Sint-Michielspoort loopt, een gotische architectonische doorgang van 51 meter hoog, kom je bij de zetel van de president van Slowakije, het Grassalkovich Paleis. Het paleis heeft ook een prachtige achtertuin die toegankelijk is voor het publiek. Het hele historische centrum is een wirwar van musea, galerieën, cafés, bars en winkels. De beste manier om het te bezoeken? Door te verdwalen!

visitare Bratislava - il centro storico

@dulgier

3. Ontdek alle standbeelden

De beroemdste inwoners van de hoofdstad staan stil, met één uitzondering. Roland’s Fontein, ook bekend als Maximilian’s Fontein, staat op het centrale plein en huisvest een standbeeld van een ridder die naar verluidt elke oudejaarsavond om middernacht een buiging maakt, hoewel alleen echte inwoners van Bratislava getuige kunnen zijn van dit wonder (zeker met de hulp van een paar liter bier). Vlakbij vind je ook een arbeider die uit een mangat gluurt, Cumil genaamd. Iets verderop leunt een Napoleontische soldaat op een bankje en dan zie je misschien het excentrieke personage Schöner Náci die je constant begroet met zijn metalen hoed. Er zijn ook een paar jongens met skateboards in de Obchodná straat die op een brievenbus rusten, en dan is er nog een reeks personages uit de circuswereld verspreid over het Eurovea winkelcentrum. Zelfs de schrijver Hans Christian Andersen is aanwezig, om de een of andere reden… Er is een echte obsessie met standbeelden.

visitare Bratislava - statua

@sebastianmies

4. UFO’s kijken

De SNP-brug is vernoemd naar de Slovenské Národné Povstanie, of Slowaakse Nationale Opstand, die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar je hoeft maar één blik te werpen om te zien waarom ze het de UFO-brug noemen, vanwege de vliegende schotel die bovenop de constructie is geplaatst, die als state-of-the-art werd beschouwd ten tijde van de ingebruikname in 1972. De brug is 300 meter lang en wordt ondersteund door twee steunen en talloze staalkabels, bijeengehouden door de UFO. Je kunt voor €7,40 naar de top van de UFO klimmen of, als je het je kunt veroorloven, jezelf trakteren op een dure maaltijd met uitzicht in het restaurant op de top.

visitare Bratislava - il  ponte SNP

@martinkatler

Als je een fan bent van communistische architectuur, zal de wijk Petrzalka, net over de brug, je niet teleurstellen: hier vind je blokken imposante, grijze, vierkante gebouwen. Loop langs de Donau naar het gebouw van het Slowaakse radiostation (Slovenský Rozhlas), een soort omgekeerde piramide, zeker een van de meest bizarre gebouwen ter wereld. Vervolgens vind je ook het Namestie Slobody Plein, half verlaten, en de Kamzík televisietoren, gebouwd op de zuidelijke kant van Malé Karpaty, een berg die deel uitmaakt van de Karpaten. Allemaal architectonisch Sovjet.

visitare Bratislava - la torre della televisione Kamzík

@martinkatler

5. Bezoek een kerk die serieus interessant is

Laten we eerlijk zijn. Op elk lijstje van tien dingen die je moet doen als je een Europese hoofdstad bezoekt, staat minstens één kerk. Maar afgezien van de Sagrada Familia, het Vaticaan en de Notre Dame (of wat daar nog van over is), wat zijn de andere kerken die echt indruk op je hebben gemaakt?

Als we je in dat geval een bezoek aan de Blauwe Kerk in Bratislava aanraden, maak je dan geen zorgen: dit gebouw is echt de moeite waard. In feite ziet deze kerk eruit als iets uit Walt Disney’s geest, met zijn hemelsblauwe kleur waardoor het eerder op een taart of een tekenfilm lijkt dan op een kathedraal. De kerk van Sint Elizabeth (Kostol Svätej Alžbety) is het werk van architect Ödön Lechner, ook wel bekend als de Hongaarse Gaudi, vanwege zijn ietwat gewaagde art nouveau creaties uit het begin van de 20e eeuw. Pak je mobiele telefoon en/of camera erbij: het glanzende gouden interieur of de pastelkleurige structuur zijn geweldige onderwerpen om te fotograferen.

visitare Bratislava - la Chiesa Blu

@reiseuhu

6. Beklim de heuvel van Slavín

Degene met het beste uitzicht over Bratislava is zeker het standbeeld van de soldaat die staat afgebeeld terwijl hij met een vlag zwaait bovenop de 40 meter hoge obelisk die bovenop de Slavín-heuvel is gebouwd. Maar maak je geen zorgen, ook jij kunt een goed uitzicht krijgen vanaf het platform eronder. Je hoeft alleen maar het meest elegante en verfijnde deel van de hoofdstad af te dalen om bij dit majestueuze Sovjetmonument te komen ter nagedachtenis aan de 7000 soldaten van het Sovjetleger die op de heuvel begraven liggen en die stierven toen ze Slowakije probeerden te bevrijden van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze militaire begraafplaats is een beetje griezelig, maar het is een belangrijk voorbeeld van Sovjetarchitectuur en het is ook een punt vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over Bratislava en de omgeving. Absoluut niet te missen.

7. Nip aan kwaliteitskoffie

Centraal-Europa zit vol met plekken waar je kunt zitten en genieten van een warme drank, denk maar aan de legendarische Weense cafés, of de trend naar plekken waar je speciale koffie kunt proberen, zoals nu het geval is in Brno en Boedapest. Alleen al in het historische centrum van Bratislava zijn er 150 cafés, maar als je iets anders en verfijnder wilt, raden we je aan om buiten de muren te gaan. Good Times Coffee Roasters is een piepkleine ruimte, maar vol leven en vrolijkheid en Mad Drop Brew Bar is iets voor jou als je op zoek bent naar iets jongs en een beetje hipster, het is geen toeval dat het een ontmoetingsplek is voor universiteitsstudenten voordat ze naar de les gaan. Je moet absoluut naar Gorila.sk Urban Space gaan als je op zoek bent naar een veilige haven om iets te lezen op een comfortabele bank, omringd door boekenkasten vol boeken (en om voortdurend bezorgde moeders te kunnen bellen).

visitare Bratislava - caffè

@nate_dumlao

8. Binge op ravioli en bier

De Bratislavský Meštiansky Pivovar Brouwerij bestaat al sinds 1752 en serveert een van de beste pilsners van de hoofdstad, op een steenworp afstand van de Sint-Michielspoort. Dit is de plek waar je moet stoppen als je een overweldigende Slowaakse gastronomische ervaring wilt beleven: probeer pierogi, schnitzel, goulash en bryndzové halušky (aardappelknoedels in romige geitenkaas en gerookt spek, een delicatesse). Als je krap bij kas zit, maar je wilt een feestmaal voor een koning niet missen, ga dan weg van het historische centrum en ga richting Obchodná, een straat vol leven, waar je de Slowaakse Pub vindt, een echt instituut waar biertjes voor een spotprijs vloeien en er altijd eten verkrijgbaar is in een traditionele pubsfeer. Voor een interessanter uitzicht ga je naar Dunajsky Pivovar, een bar waar ambachtelijke bieren worden geschonken op een boot die voor anker ligt in de Donau, in de schaduw van de UFO-brug. Proef een glas versterkte wijn uit het zuiden van het land om een volledig beeld van Slowakije te vormen.

9. FEEST

Goedkope luchtvaartmaatschappijen en goedkope alcohol hebben Bratislava tot een van de populairste bestemmingen onder de Europese hoofdsteden gemaakt, vooral voor mensen die geen grote bedragen te besteden hebben, maar wel willen uitgaan en feesten. De inwoners van Wenen zijn bijvoorbeeld gewend om op zaterdagavond de trein naar Bratislava te nemen en de volgende ochtend met de eerste trein (op de ellebogen) weer naar huis te gaan. De aanwezigheid van talloze pubs en disco’s doet je echt denken aan de sfeer van steden als Praag of Boedapest. Hier zijn wat tips: The Club biedt het luidste feest (en heeft ook een erg originele naam), Nu Spirit heeft underground muziek, FUGA is voor technoliefhebbers en Randal voor rockfans. De beste strategie is echter om langs Michalská en Ventúrska in de oude stad te lopen, het epicentrum van het nachtleven van Bratislava, en je oren open te houden.

visitare Bratislava - birra

@louishansel

10. Maak een uitstapje naar Wenen

Normaal gesproken bezoek je Wenen als je hoofdreis en is Bratislava slechts een dagtrip. Maar zoals je hebt gezien, is er geen tekort aan activiteiten in de Slowaakse hoofdstad, dus waarom doe je niet het tegenovergestelde en slaap je in Bratislava? Wenen ligt op een uur rijden met de bus of trein, tegenwoordig tegen zeer gereduceerde prijzen, maar kan ook worden bereikt door een boot te nemen over de Donau (iets duurder). Een dag is meer dan genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden van de Oostenrijkse hoofdstad te bezoeken: het gouden paleis Schönbrunn, het imposante Rathaus en de Stephansdom, de heerlijke en geurige Naschmarkt en de prachtige tuinen rond de museumwijk.

Andere bestemmingen die je kunt overwegen voor een dagje Bratislava zijn een bezoek aan het kasteel Devín, dat op een klif ligt, de oude stad Nitra en de verschillende wijngaarden die je in de Karpaten kunt bezoeken.

visitare Bratislava - la città e le montagne

@dylu

11. Bonus: boek in een fantastisch hostel!

Natuurlijk zijn er steeds meer hostels in Bratislava, die van alles bieden, van luidruchtige feestjes tot een rustigere, meer vredige sfeer. De prijzen variëren van € 10 voor een bed in een gedeelde kamer tot € 30 voor een privékamer. Als je bereid bent een paar euro meer uit te geven, neemt de kwaliteit exponentieel toe. Veel hostels liggen in het stadscentrum, maar als je verder naar het noorden kijkt, in de buurt van het station, kun je goedkopere opties vinden. En vergeet niet dat alles dicht bij Bratislava ligt: je kunt op het station uitstappen en in minder dan dertig minuten naar het Cumil-standbeeld lopen.

visitare Bratislava - Dream Hostel bar

dream Hostel

HostelFolks is een moeilijk te verslaan hostel, omdat het handig, schoon en comfortabel is, gelegen tussen de Sint-Michielspoort en het Paleis van Grassalkovitsj. Hostel Blues is absoluut een aanrader voor wie een sociale ervaring wil, terwijl Dream Hostel chiquer is en Wild Elephants onstuimiger.

Ontdek hostels in Bratislava!

Na het lezen van deze lijst met wat er te zien en te doen is in Bratislava, hopen we dat je de Slowaakse hoofdstad nooit meer links laat liggen! Eigenzinnige architectuur, goedkoop bier en een jonge, feestelijke sfeer… Waar wacht je nog op?

Auteur:

Tom Smith is een Australische schrijver die in Manchester woont. Tom heeft een passie voor sport en reizen. Hij heeft cricketwedstrijden in Cardiff, voetbal in Fortaleza en honkbal in de Bay Area bezocht, maar hij heeft nog veel te doen! Lees hier meer over Tom.

Lees meer: ⬇️

ontdek België tussen blauwe bossen, slagvelden en saxofoons

🌟 Wat te doen in Vilnius: 9 redenen om op het eerste vliegtuig naar Litouwen te springen

reizen kan de wereld verbeteren, hier lees je hoe!

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven