Wat je moet weten over werken op afstand tijdens het backpacken

Language Specific Image

Wat ooit voor velen een droom was, is de nieuwe norm geworden. Sinds de pandemie hebben veel werkgevers hun personeel de mogelijkheid gegeven om op afstand te werken terwijl ze backpacken, waardoor het dagelijkse woon-werkverkeer en lange dagen in fluorescerend verlichte hokjes overbodig zijn geworden. Terwijl sommigen genieten van het comfort van thuiswerken, hebben anderen zich waarschijnlijk afgevraagd “wat als” ik niet vanuit mijn stad of zelfs land hoefde te werken.

Dit was precies mijn instelling in 2021. Na maanden op afstand te hebben gewerkt en een jaar niet te hebben gereisd vanwege COVID-beperkingen, stond ik te popelen om Canada te verlaten. Solo backpacken in het buitenland stond altijd al op mijn to-do lijstje en aangezien ik al op afstand werkte, vond ik het de moeite waard om mijn leidinggevende te vragen of ik dat kon blijven doen, maar dan vanuit Europa. Gelukkig was ze ongelooflijk behulpzaam en binnen 3 weken tekende ik een internationale werkovereenkomst en vloog ik naar Frankrijk om mijn reis te beginnen.

Werken tijdens het backpacken was een hele aanpassing. Hoewel ik me voorbereid voelde, ontstonden er toch situaties waar ik moeilijk doorheen kon navigeren en na verloop van tijd leerde ik wat het beste voor me werkte, zodat ik een effectieve werknemer en teamgenoot kon blijven. Hier is wat inzicht dat ik heb opgedaan na 3 maanden in 10 verschillende landen te hebben gewerkt.

Moet je een rugzak dragen als je op afstand werkt?

Voordat je er helemaal voor gaat, is er veel om over na te denken. En wees echt eerlijk tegen jezelf. Ben jij het type persoon dat alleen productief is in een consistente werkruimte? Geef je de voorkeur aan stilte of pas je je niet goed aan veranderingen aan? Zo ja, dan is werken tijdens het backpacken misschien niet de juiste keuze. Het grootste punt om rekening mee te houden is de constante verandering van omgeving. Ondanks wie of wat er om je heen is, moet je ervoor zorgen dat het werkt. Dat kan betekenen dat je creatief moet worden als het leven niet loopt zoals gepland. Ik heb door onvoorziene omstandigheden overal virtueel vergaderd, van trappenhuizen tot openbare bussen. Is het ideaal? Nee. Maar het maakt wel deel uit van de ervaring.

Als je voor een bedrijf werkt, informeer dan bij hen naar het beleid voor werken op afstand. Zelfs als ze het goed vinden dat je vanuit huis werkt, kunnen er regels zijn voor het werken buiten je eigen land. Het is niet ongewoon dat bedrijven van werknemers eisen dat ze een overeenkomst ondertekenen of cyberveiligheidsprocedures volgen voordat ze in het buitenland mogen werken.

Een reisschema maken

Ik kan het belang van vooruit plannen niet genoeg benadrukken. Ik ben het type reiziger dat dingen het liefst op het laatste moment boekt en al snel leerde ik dat dat niet goed samengaat met werken op afstand. Weet waar je naartoe gaat en hoe je daar komt, wacht niet met het boeken van een vliegticket. In het begin was elke vier dagen naar een ander land gaan mijn grootste fout en ik raakte erdoor uitgeput. Probeer op één bestemming per week te blijven en verhuis in het weekend. Zo hoef je niet te stressen over vertraagde vluchten of andere ongemakken die je werkweek kunnen verstoren. Als je in een ander land gaat werken, let dan op de tijdzones, want het kan verwarrend zijn als je nog steeds de werktijden van je eigen tijdzone volgt.

Hoe vind je de beste hostels voor werken op afstand

Het vinden van de juiste hostels is essentieel voor succes. Party hostels zijn leuk, maar geen geschikte werkomgeving. Geloof me, je wilt niet in een Zoom-vergadering zitten met een bierpongtoernooi op de achtergrond. Zoek specifiek naar plaatsen die zijn afgestemd op telewerkers en die speciale werkruimtes hebben. Kijk altijd naar de recensies en zorg ervoor dat mensen positieve opmerkingen hebben over WIFI-toegang en werkruimten, vooral als je in een landelijk gebied verblijft. Mijn favoriete hostels voor werk op afstand zijn de Selina hostelketen. Deze hostels zijn speciaal ontworpen voor telewerkers en zijn ongelooflijk betrouwbaar op het gebied van werkruimte en WIFI. De meeste locaties hebben een mix van co-working en privéruimtes, wat mogelijkheden biedt om te netwerken met medereizigers terwijl je ook kunt wegsluipen naar een rustige vergaderruimte.

De balans tussen werk en privé

De grootste uitdaging van het werken op afstand tijdens het backpacken is de balans vinden tussen werk en privé. Natuurlijk is er zoveel te zien en te doen, maar afhankelijk van je werkschema zul je offers moeten brengen. Dit kan vooral moeilijk zijn als je andere reizigers ontmoet die niet gebonden zijn aan werk. Ik herinner me dat ik in Griekenland was en een klifsprong-excursie in een hostel miste omdat ik vergaderingen had – op zijn zachtst gezegd teleurstellend. Maak je hier echter niet te veel zorgen over, je kunt nog steeds bezienswaardigheden bezoeken en de beste ervaringen opdoen als je een goede planning maakt. Afhankelijk van je werkschema en de tijdzone waarin je werkt, kunnen er voordelen zijn. Als je werkdag bijvoorbeeld pas ‘s middags begint, optimaliseer dan je ochtend door vroeg op te staan en als eerste in de rij te gaan staan bij de attracties die je wilt bezoeken.

Tips voor succes

  1. ZORG ALTIJD VOOR EEN BACK-UP PLAN. Dit is zo belangrijk! Wil je werken vanuit een café? Prima! Zorg ervoor dat je extra opties hebt voor het geval de eerste locatie niet werkt. Ik weet dat het cliché klinkt, maar verwacht het onverwachte.
  2. Neem de juiste apparatuur mee. NNoise-cancelling koptelefoons, draagbare opladers, extra elektrische adapters, wat je ook denkt nodig te hebben om effectief te werken, koop het voordat je op reis gaat. Hierdoor raak je niet in paniek als je in het buitenland bent en een item moet zoeken dat misschien niet makkelijk te vinden is of niet compatibel is met je apparatuur.
  3. Betaal voor data op je telefoon. Afhankelijk van de aard van je werk moet je gemakkelijk bereikbaar zijn voor collega’s, klanten, enz. Ja, het is verleidelijk om alleen op WIFI te vertrouwen om geld te besparen, maar dat kan riskant zijn. Investeer voor je gemoedsrust in een goedkope pay-as-you-go eSIM (Airalo is mijn favoriet)

Op afstand werken tijdens het backpacken duwde me uit mijn comfortzone, daagde mijn probleemoplossend vermogen uit en liet me natuurlijk nieuwe culturen ervaren en geweldige mensen ontmoeten. Als je realistische verwachtingen hebt en bereid bent om ervoor te werken, beloof ik je dat je het net zo leuk zult vinden als ik.

Download de Hostelworld app om mensen te ontmoeten vanaf het moment dat je boekt


Misschien vind je dit ook leuk…

20 Beste hostels met co-werkruimten voor digitale nomaden

10 worstelingen van een soloreiziger

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven