Wil je een meer authentieke reiservaring in Lissabon? Wees een verantwoordelijke toerist

Toerisme pompt geld in de lokale economie, creëert nieuwe banen en helpt de infrastructuur van een stad te verbeteren. Maar wat gebeurt er als het toerisme zo succesvol is dat een stad moeite heeft om de toestroom van bezoekers te ondersteunen?

Lissabon is zo’n stad. Bezoekers worden aangetrokken door de goedkope prijzen, het warme klimaat en de oude wijken, maar een sterke stijging van de kosten voor accommodatie voor de lokale bevolking en onverantwoordelijk gedrag van sommige toeristen hebben de manier van leven voor veel lokale inwoners beïnvloed. Dus hoe kun je een stad als Lissabon bezoeken en tegelijkertijd de lokale gemeenschap steunen en een positieve invloed achterlaten? We vroegen lokale inwoners om advies over hoe je kunt genieten van de beste dingen die de stad te bieden heeft.

Steun lokale en traditionele bedrijven

Teresa, 72

“Vroeger was er een bepaalde tijd van het jaar waarin de stad vol toeristen was, meestal in de zomer. Tegenwoordig is het het hele jaar door druk, waardoor het moeilijk is geworden om naar de stad te gaan om dagelijkse dingen te doen. Het is triest om te zien dat langetermijnbewoners uit de traditionele wijken van Lissabon verder weg gaan wonen vanwege de hoge huren. Ik denk dat het zou helpen als toeristen zich meer in de stad zouden integreren: op zoek gaan naar authentieke Portugese ervaringen, bijdragen aan de lokale economie en het openbaar vervoer op centrale routes vrijmaken.”

Veel lokale zaken hebben interessante en eigenzinnige lekkernijen als je de tijd neemt om op onderzoek uit te gaan. Wees niet bang om kleine zaakjes binnen te lopen om te ontdekken wat ze te bieden hebben. Wil je een pastel de nata proberen, de beroemde Portugese custardtaart? Lissabon zit vol verbazingwekkende kleine bakkerijtjes met buitengewoon gebak. Eten bij bakkerijtjes die worden beheerd door lokale inwoners betekent dat je bijdraagt aan de lokale economie en de groei van kleine bedrijfjes in de gemeenschap stimuleert.

Enkele tips voor het vinden van lokale etablissementen zijn om te zoeken naar bewegwijzering in het Portugees in plaats van het Engels, om de prijzen te controleren (lokale etablissementen zijn geprijsd voor de lokale bevolking en niet voor toeristen en zijn meestal veel goedkoper. Een gebakje en koffie kost ongeveer 2,50 euro) en ga op zoek naar kleine, onafhankelijke familiebedrijven. Deze gebouwen zijn meestal veel ouder zonder glimmende, moderne voorzieningen.

Tourism in Lisbon - small shop

📷@leonorsousa

Respecteer de plaatselijke bevolking

Ana Carolina, 34

“Het is essentieel voor toeristen die Lissabon bezoeken om de lokale gebruiken te respecteren, om de mensen, geschiedenis en cultuur van de stad te respecteren en om open te staan voor nieuwe perspectieven zodat ze deze kunnen begrijpen. Ze kunnen meer te weten komen over de cultuur van het land waar ze naartoe gaan, hoe dingen werken, de manier van leven daar. Gooi geen afval weg, kies voor duurzame consumptie, deel ervaringen en geef waar mogelijk gul fooi zodat je lokale bedrijven kunt stimuleren.”

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar veel toeristen vergeten wel eens om de lokale bevolking te respecteren als ze op reis zijn. Als vuistregel geldt: doe niets in een ander land wat je thuis ook niet zou doen. Respecteer de lokale gebruiken, wees beleefd tegen de mensen die er wonen en beperk het lawaai in woonwijken tot een minimum.

Tourism in Lisbon - a local

📷@logout

.ro

Doe lokale ervaringen op

Denitza, 34

“Lissabon is levendig, mooi en heeft veel verschillende mogelijke toekomsten. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje – mensen die hier zijn getransplanteerd, de lokale bevolking, de gasten. Lissabon is vriendelijk, maar worstelt om haar identiteit te beschermen. Maar een goed teken is dat de dialoog groeit. Het beste nieuws blijft dat het aan ons is om de toekomst te kiezen.”

Vergeet wat de conventionele reisgidsen je aanraden om te doen in Lissabon. Als je de tijd neemt om verder te kijken dan een top 10 lijst van bezienswaardigheden, krijg je een authentiekere ervaring van de stad en voorkom je dat je verdwaalt in een mensenmassa. Ga op zoek naar uitkijkpunten die iets verder van het centrum af liggen voor een geweldig vredig uitzicht over de stad.

“Miradouro” Nossa Senhora Do Monte 📷@nelson.sales

Ontdek de stad te voet

Voor de oprichters van We Hate Tourism Tours, een bedrijf dat alternatieve rondleidingen door de stad aanbiedt, kan verantwoord toerisme ervoor zorgen dat het dagelijks leven van de bewoners niet wordt verstoord. Veel inwoners voelen zich vaak afgesloten van hun thuis, vooral tijdens het hoogseizoen, en kunnen hun normale routines niet uitvoeren. Bruno van We Hate Tourism Tours zegt: “We geven geen rondleidingen in de conventionele zin van het woord, maar openen de dialoog tussen de lokale bevolking en toeristen die met ons meegaan om de stad te verkennen waarin we groeien, leven en liefhebben”.

Lissabon bestaat voor het grootste deel uit smalle straatjes. Als je gemotoriseerd vervoer gebruikt, kun je de lokale bevolking tot last zijn, vooral in traditionele wijken zoals Alfama. Waarom maak je in plaats daarvan geen wandeling met je vrienden om de stad te ontdekken? Het is een van de beste manieren om speciale en unieke plekjes te vinden, die vaak verstopt zijn in hoekjes. Of probeer de woonwijken verder buiten het centrum te verkennen.

@facualbaqui4

📷@itsestellahavisham

Verblijf in hostels

In Lissabon is de verhuur op korte termijn een van de grootste problemen als gevolg van het massatoerisme, vooral in de traditionele wijk Alfama.

Veel van de hostels in Lissabon worden beheerd door Portugezen die gepassioneerd zijn over hun stad en dit met jou willen delen. Je krijgt de kans om een stukje Portugese cultuur te ervaren tijdens je verblijf en om andere reizigers te ontmoeten die net zo enthousiast zijn over het verkennen van de stad als jij.

Lissabon Bestemming Hostel 📷@caiquenogueira

Neem deel aan plaatselijke culturele evenementen

Lissabon heeft een levendige lokale muziek-, kunst- en cultuurscene. Je zult een enorm aanbod aan optredens, theater en artistieke tentoonstellingen tegenkomen die door de lokale gemeenschap worden georganiseerd, meestal tegen een kleine vergoeding. Je kunt niet alleen een ongelofelijke lokale ervaring opdoen die je in geen enkele reisgids zult vinden, je helpt ook de lokale kunstscene bloeien en stimuleert kunstenaars om hun werk voort te zetten. Facebook-evenementen zijn een geweldige manier om meer te weten te komen over de “ondergrondse” evenementen die in de stad plaatsvinden.

Anjos 70 📷@homemdosaco

Reizen buiten de spits

Sommige routes van het openbaar vervoer in Lissabon, zoals tram 28, zijn populair bij toeristen. Overdag staan er vaak enorme rijen voor, wat betekent dat inwoners het moeilijk vinden om er gebruik van te maken. Waarom neemt u de tram niet aan het eind van de dag? Je ziet de stad dan niet alleen vanuit een ander perspectief, maar je hebt ook meer ruimte om achterover te leunen en van je tramritje te genieten.

@ornelladc

Heb jij nog tips om verantwoord te reizen in Lissabon? Laat hieronder een reactie achter.

Duurzaam reizen: Wat houdt het in en waarom is het belangrijk?

12 tips om ethisch vrijwilligerswerk te doen en de val van het vrijwilligerswerk te vermijden

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven