Hvordan reising hjalp meg til å endre forbruksvanene mine og spare mer penger

Language Specific Image

Det virker selvmotsigende å si at en reise har hjulpet meg til å bli mer bevisst på utgiftene mine. Det å reise betyr ulike ting for ulike mennesker, og opplevelsene er aldri helt like for alle. I mitt tilfelle lærte jeg mye da jeg satte meg som mål å nå mine økonomiske mål.

Vi vet at penger er viktig for å kunne reise og nyte en reise, men det mange ikke er klar over, er at vi trenger mye mindre enn vi tror for å utforske verden.

Å reise er alltid en mulighet til å observere og oppleve andre livsstiler. Vil du vite noen av mine viktigste tips til hvordan du kan spare litt mer penger?

Viktigheten av å planlegge pengebruken

Planlegging og reise er to ord som går hånd i hånd, og forskjellen er merkbar når de brukes sammen. Uansett hvilken valuta du bruker i landet du besøker, er det en god start å definere valutakurser, vite hvor mye penger du trenger og hvor mye du har spart.

Bare det at jeg visste at jeg skulle på en lang reise, gjorde at jeg kuttet ned på de daglige utgiftene uten å tenke på det selv et år før avreisedato. Gå ut på barer og restauranter? Bare en gang i blant. Alt ble mer planlagt og kontrollert, jeg begynte å ta med meg tupperware og analyserte alle utgifter som kunne kuttes.

Et mål erobres gjennom små handlinger og etapper. Så våkn opp! Det er ingen vits i å sette seg mål hvis man ikke er villig til å nå dem. Å lage lister og bruke en dagbok er nyttige måter å organisere seg på.

trenger jeg det?

Sannsynligvis ikke. Etter hvert som reisen nærmet seg, begynte jeg å organisere kofferten. Spørsmålet var alltid det samme: “Hva skal jeg ta med og hva skal jeg ikke ta med? Hva må jeg kjøpe? Hvilke ting er det vanskelig å finne? Mitt råd: Ta bare med det aller nødvendigste.

På dette tidspunktet er det lurt å finne ut hvordan været blir når du reiser. Det er mye enklere å pakke kofferten når du vet mer eller mindre hvilke værsituasjoner du vil møte.

Kapselgarderobekonseptet kan være svært nyttig i denne usikre perioden. Ideen er å ta med et begrenset antall plagg – rundt 33 stykker, inkludert klær og sko – som matcher hverandre og som du kan lage forskjellige kombinasjoner med. Det beste er at du ikke trenger (og ikke bør) kjøpe noe nytt for å få mange forskjellige antrekk.

Det er alltid viktig å ta med seg en nødpakke, men pass på at du ikke tar med deg for mange ting. Du har kanskje allerede alt du trenger hjemme. Ta med et minimum av medisiner, bare de nødvendige. Jeg var for forsiktig og endte opp med å bruke for mye penger. På slutten av turen hadde jeg mange medisiner igjen, og de fleste av dem var utgått på dato.

Valutaveksling, skatter og andre overraskelser

Ingen liker gebyrer, valutakurser og uventede verdiendringer. Siden det er umulig å ikke veksle valuta eller kjøpe reiseforsikring, bør du ikke vente til siste liten. Jeg ordnet det med en gang jeg kjøpte flybilletten.

Gjør research: både på internett og hos reise- og valutavekslingsbyråer i byen din. Finn ut så mange detaljer som mulig for å unngå uforutsette hendelser. Forbered reiseforsikringen din, veksle litt penger slik at du ikke kommer tomhendt frem til reisemålet, og ta med deg resten av pengene på et forhåndsbetalt kort.

På denne måten er det mindre risiko for å tape penger. Og ta aldri, aldri, aldri, aldri med deg penger eller viktige dokumenter i den innsjekkede bagasjen. Noen ganger blir vi distrahert og glemmer at vi kommer til å tilbringe noen timer uten dem. Ta med deg alt det viktigste i håndbagasjen og, hvis du kan, i en annen liten veske som du kan gjemme under klærne.

se opp for det som ser billig ut!

Jeg vet at det er veldig gøy å komme til et nytt sted med endeløse butikker som selger vakre gjenstander, forskjellige klær, elektronisk utstyr, mat, tilbehør… Det er mye nytt innen rekkevidde.

Og i møte med alt dette får du en impuls til å kjøpe alt som passerer foran deg. Og det er enda verre hvis du ikke vet hvilken valuta du kjøper i, da mange ting kan virke billigere enn i euro.

Selv endte jeg opp med å bruke penger på ting jeg ikke trengte eller likte så godt, og glemte dem til noen måneder senere da jeg pakket kofferten for å reise hjem. Det samme skjedde med mange av vennene jeg fikk underveis: De brukte for mye penger i butikker og på loppemarkeder og endte opp med å angre.

Flere ting betyr tyngre kofferter, mer bagasjeavgift og mindre penger til andre reiser. Jeg lærte at jeg ikke trenger å kjøpe alt jeg ser bare fordi jeg er i et annet land og ikke finner det noe annet sted. Det kan være ting som er verdt å kjøpe, men ikke alt. Derfor må man tenke seg godt om før man kaster om seg med penger.

Leter etter måter å spare på

Et raskt Google-søk er alt som skal til for å finne mange tips om hvordan du kan spare penger på reisen. Å lage mat og spise mer på vandrerhjemmet, gjenta restauranter du vet er billige, og handle i supermarkeder er noen av alternativene for å bruke mindre penger på mat.

Det er også lurt å unngå unødvendige utgifter til vannflasker og snacks. Ha alltid en gjenbruksflaske tilgjengelig, og prøv å unngå å kjøpe unødvendig snacks.

En annen god måte å spare penger på er å jobbe i et annet land, selv om det er utenfor ditt fagfelt. Hvis du planlegger en lang reise, kan du kanskje jobbe noen timer i uken. Da jeg var i Irland, jobbet jeg på en kafé og en restaurant. I tillegg til at jeg ble flinkere til å forstå den kompliserte irske dialekten og traff mange mennesker, fikk jeg spart ekstra penger til turer jeg ikke hadde planlagt.

Vandrerhjem som gir mest valuta for pengene

Goodmorning Lisbon Hostel

Det er veldig skummelt å reise til et annet land uten å vite hvordan bhttps://www.brazilian.hostelworld.com/hosteldetails.php/Goodmorning-Lisbon-Hostel/Lisboa/59901arrio og gatene du skal bo i vil være. Jeg gikk gjennom dette hver gang jeg kom til et nytt sted. Overnatting er alltid den største byrden på lommen, og i noen byer kan det være ekstremt dyrt.

Det var da jeg var ute og reiste at jeg oppdaget hva vandrerhjem egentlig er – steder der du kan hvile, ta et avslappende bad, lage mat som hjemme og møte nye mennesker. Hvert vandrerhjem har sin egen personlighet som gjør det annerledes og spesielt.

Når jeg flyttet til en annen by, undersøkte jeg alltid alle mulige overnattingssteder, og til slutt vant vandrerhjemmene alltid når det gjaldt pris og fordeler. Hvis du ikke snakker språket på stedet du besøker, kan du bestille på engelsk på nettet.

Ha kontroll på hver eneste lille utgift

Det er ikke alltid lett å gjøre det til en vane å ha kontroll på økonomien. Så bruk litt tid hver dag på å gå gjennom regnskapet, spesielt hvis du kjøper i en valuta du ikke kjenner så godt.

Det kan være litt vanskelig i begynnelsen, men du vil se at det er verdt det, og etter hvert vil du gjøre det uten å tenke over det. Å lage regneark, skrive ned hva du bruker i en liten notisbok eller bruke økonomiapper kan forebygge uforutsette hendelser og hjelpe deg med å skape en bevissthet rundt sparing.

På denne måten kan du estimere hvor mye du maksimalt kan bruke per dag, et budsjett som kan inkludere måltider, transport, overnatting og småinnkjøp. Det er opp til deg å definere hva du prioriterer.

Opplevelser er mer verdt

Jeg ville lyve hvis jeg sa at jeg ikke liker å kjøpe fine eller nyttige ting til meg selv eller til noen andre når jeg er på reise. Suvenirer er helt i orden så lenge det er et gjennomtenkt kjøp.

Men å reflektere over nåtiden, her og nå, kan hjelpe deg til å investere mer i opplevelser og utflukter enn i materielle ting. Hvis du for eksempel er på et sted langt borte og ikke vet når du kommer dit igjen, kan du kanskje prøve å nyte øyeblikket mer, møte lokale steder og mennesker eller andre reisende. Det er en mer verdifull opplevelse enn å stå i kø i en butikk.

Markeder og butikker finnes i flere hjørner av verden. Kulturen og atmosfæren er unik for hvert enkelt sted. Få mest mulig ut av det som er unikt: Finn ut hvilke helligdager det er, og delta i lokale festligheter, som vanligvis er gratis og hjelper deg med å lære mer om stedet du besøker.

A viagem acaba, mas o aprendizado fica

Jeg kan si at jeg allerede før jeg startet reisen hadde inntrykk av at noen ting kom til å forandre seg. Så jeg bestemte meg for å reise med åpent hjerte og sinn for det som skulle komme. Underveis fikk jeg noen ubehagelige overraskelser. Uforutsette utgifter finnes, så det gjelder å være godt forberedt.

Det er klart at jeg har lært mye av den store turen min, og i dag føler jeg meg mye tryggere på den neste. Men ingenting har lært meg så mye som den dagen jeg kom hjem. Der så jeg hvordan livet mitt kunne bli annerledes selv om jeg var i en rutine som jeg allerede kjente godt.

I dag tenker jeg meg om to ganger før jeg kjøper noe, og jeg har et roligere og sunnere forhold til økonomien min. Dette oppmuntrer meg til å spare litt mer når det er mulig, slik at jeg kan starte en ny reise med nye opplevelser.

Å reise hjelper oss til å revurdere livsstilen vår

Å tilbringe litt tid på et sted langt unna det vi er vant til, hjelper oss til å revurdere forbruksvanene våre og forbruke på en mer bevisst måte.

I dag bærer jeg med meg noen av vanene jeg har tilegnet meg på reise. Jeg sluttet litt etter litt med privat transport og begynte å reise mer kollektivt, og samtidig begynte jeg å dele på dagligvareregninger og andre utgifter. Jeg har også begynt å lage mer mat hjemme og tenke globalt når det gjelder forbruk av klær, sko og gjenstander.

Til slutt lærte jeg at alt er basert på valg. Det vil alltid være noen som blir igjen. Å velge er også å avstå. Å reise lærte meg og lærer meg fortsatt mye om å løsrive meg fra det flyktige. Ting har verdi, men opplevelser går ikke ut på dato og vil alltid være i minnet.

📚 Om forfatteren 📚

Verônica Motti er brasilianer, jobber med digital markedsføring og tror på skriving som en måte å uttrykke seg på, formidle kjærlighet og dele erfaringer på. Etter å ha reist et år i Europa og Asia bestemte hun seg for å ha mindre ting og gjøre mer. Følg med på eventyrene hennes på Instagram.

Les også:

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top