Hur vänskap på resan kan förändra oss

Resvänskap är en mycket speciell typ av relation – kort, skarp, intensiv, djup och omvälvande. Dessa relationer som vi skapar när vi reser kommer från ingenstans och förändrar oss, för att sedan oundvikligen lämna oss igen lika snabbt som de kom.
Jag är en seriell resenär/nomad som reser runt i världen med min blogg, så jag har fått min beskärda del av dessa vänskapsband på min väg. Jag har observerat dem, hur de kommer in, de överväldigande fördelarna och de svåra bitarna också. Jag tycker att dessa relationer är en av de bästa delarna av att resa.

Intensiv resevänskap, Berlin, Tyskland

Så vad är egentligen en resevänskap? Det är en vänskap som uppstår när du reser på samma plats som en annan person. En fullständig främling, vanligtvis från ett annat land än det du växte upp i, blir snabbt en vän medan ni är tillsammans på den platsen. Om du är villig att arbeta för att hålla vänskapen vid liv kan dessa vänskapsband vara längre än din resa.
Hur vet du att du har fått en resevän? Ett vanligt symptom: du ringer hem och kan inte låta bli att ägna de första 20 minuterna åt att prata om din nya bästa vän Alessia från Italien som delar studentrum med dig och hur konstigt det är att hon bara “förstår” dig; eller din otroligt exotiska nya vän Jessica från Nederländerna som bor på landsbygden i Thailand, har varit i 15 länder redan i år och lär dig allt om helig dans. Det är nästan som att utveckla en ny förälskelse, det sveper dig med storm och får dig att se saker från ett helt nytt ljus, i levande färger, så det är svårt att inte bli överlycklig!

Jag kommer att tänka på ett klassiskt exempel där en resevänskap uppstod från ingenstans för mig. Jag bodde i Ubud på Bali och åt lunch med en vän när jag lade märke till en tjej i en vacker klänning. Jag kommenterade för min vän hur vacker klänningen var och han kallade genast över henne för att prata med oss, till min förlägenhet. Vi började prata och det slutade med att jag gav henne min mejladress, och hon mejlade mig men jag stavade adressen fel så jag fick den inte! Jag tänkte inte på det igen förrän en vecka senare när jag satt på en yogaklass i min tysta favoritstudio och hon satt där bakom mig. Vi tyckte båda att det var ganska roligt, det var helt klart meningen att vi skulle träffas. Från och med då hängde vi flera gånger runt Ubud. Hon introducerade mig till sin värld – hon var i min ålder, från Nederländerna, hon hade bott i Asien i flera år och bara sett hur livet utvecklades. Det innebar att hon arbetade med jobb som dök upp, och hennes livs verkliga fokus låg på personlig utveckling, lycka, kreativitet och frihet. Jag kan inte säga säkert vad jag förmedlade till henne, men hon förmedlade till mig känslan av att denna frihet och livsstil var möjlig, och det är något jag har tagit med mig sedan dess.
Resevänskap i Phnom Penh, Kambodja.

En annan resevänskap fann sin väg till mig i Phnom Penh, Kambodja. Jag var på väg dit, till ett helt främmande land helt på egen hand. Jag hade ingenstans att bo och ingen att umgås med under de första 10 dagarna av min resa. En vän hemifrån hade ofta sagt att jag borde träffa hennes vän Jane eftersom hon ofta var i Phnom Penh; när jag berättade för denna vän att jag var på väg till Kambodja, satte hon oss omedelbart i kontakt. Jane och jag blev snabbt vänner, hon tog mig under sina vingar, introducerade mig till sitt Phnom Penh, sitt Kambodja och sina vänner i stan. Hon visade mig en mycket lokal sida av livet i staden – lokala marknader, en frisersalong, etiska klädverkstäder, tempel. Det här var också en tjej med samma känsla av självständighet och hunger efter att se världen som jag. Vi har varit nära vänner sedan dess, och vi har arbetat tillsammans och till och med lyckats planera in ytterligare ett besök sedan vårt första möte i Phnom Penh.
Jag tyckte inte att det var så lätt att vara öppen för dessa vänskaper när jag först började resa solo. Du måste vara medvetet öppen för dessa nya människor i ditt liv, och det är något jag har varit tvungen att lära mig medvetet. Dessa vänner kommer inte att vara desamma eller lika lätta att relatera till som dina vänner hemifrån. De kanske inte tycker att du är rolig eller intressant i början, du kanske måste visa dem vem du är, säga vad du tycker, vara modig, men allt detta är en del av processen. Det bästa tipset jag kan ge är att bara säga “Hej” till varje person du stöter på. När du ställer ner din väska i vandrarhemmets sovsal, ta mod till dig och säg “Hej killar” och titta dig omkring i rummet; presentera dig och berätta var du kommer ifrån, fråga dem samma sak. När du äter frukost i matsalen, sätt dig vid ett bord med främlingar och säg “Hej, hur står det till?” till den som fångar din blick. Om du ser någon på ditt vandrarhem som har en klänning du gillar, läser en bok du har läst, tittar på en karta över staden med samma förbryllade ansiktsuttryck som du hade några dagar tidigare, säg något. Det är dessa små, inledande ögonblick, där du lätt skulle kunna välja den enkla utvägen och hålla huvudet nere, munnen stängd och dra fram din telefon, som kan ge upphov till en viktig vänskap och förändra dig till det bättre.
Båtliv i Köpenhamn med nya vänner på min födelsedag

Fördelarna med vänskap på resan är många och varierande. Genom att spendera tid med varandra får du en inblick i en annan kultur, du har alltid en vän att besöka i deras hemland, du får en känsla av släktskap genom din gemensamma kärlek till att se världen. Du kan också vara den du verkligen är vid den tidpunkten i dessa relationer också; de har inga befintliga idéer om vem du är, du är fri att vara dig själv precis som du är vid den tidpunkten i ditt liv. I dessa relationer kan vi utbyta våra unika perspektiv och idéer så att vi kan gå vidare efter att ha lärt oss något.
Picknick med vänner i en skog utanför Berlin, Tyskland

Det ligger dock i dessa vänskapsrelationers natur att de tyvärr måste ta slut, eller åtminstone att deras intensitet måste trappas ned. Så hur kan man fortsätta relationen när man inte bor i varandras fickor, delar rum på vandrarhemmet, lånar eurosedlar av varandra, vandrar i bergen i gryningen eller kör runt i stan i tuk tuks tillsammans? Jag föreslår att ni schemalägger Skype-samtal, planerar resor tillsammans och mejlar roliga saker ni minns från resan. Men oundvikligen måste du acceptera att det kanske inte blir samma sak, du måste släppa taget lite och värdesätta den mycket speciella stund ni delade tillsammans, ta med dig allt du lärt dig av varandra.
Vi vill höra DINA inspirerande reseberättelser! Skriv dina minnen i kommentarsfältet nedan så att de kan visas i vårt nästa blogginlägg 🙂

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Skrolla till toppen