15 gratis ting at lave i Berlin

Language Specific Image

Leder du efter ting, du kan lave gratis i Berlin? Med en så rig historie er der noget fantastisk at se på stort set overalt i Berlin. Heldigvis er mange af byens mest eftertragtede seværdigheder også gratis at udforske. Fra museer til musik og markeder – vi har din guide til at lære Berlin at kende helt gratis.

1. Spadseretur rundt i Tiergarten

Med sine 210 hektar er dette den næststørste bypark i Tyskland. Tilbage i 1527 blev parken anlagt for at tjene som jagtområde for kongen. Efter ca. 200 år mistede den nye konge lysten til at gå på jagt og overgav parken til offentlig nydelse, komplet med barokke labyrinter, damme og tonsvis af blomster. I dag er hjertet af denne smukke park domineret af Sejrssøjlen, en af Berlins must-see seværdigheder. Parken er også flankeret af Zoologisk Have, ambassader og Forbundsdagen, så det er et godt sted at tage et hvil efter at have løbet rundt hele dagen.

2. Tag på en gratis vandretur

Sandemans er legendariske for deres fantastiske gratis gåture, og de har selvfølgelig ikke udeladt Berlin. Hvis du er ny i byen og ikke helt ved, hvor du skal starte, kommer denne 3,5 timers engelsksprogede tur forbi Rigsdagen, Checkpoint Charlie, dele af Berlinmuren, Museumsøen og endda Berlins historiske kabareter. De mødes dagligt kl. 11 og 13 uden for Starbucks ved Brandenburger Tor.

3. Besøg Rigsdagen

Rigsdagen, der oprindeligt blev bygget i 1894 for at huse parlamentet, er et must-see eksempel på storslået arkitektur. Det er også stedet for mange historiske begivenheder, såsom udråbelsen af den første tyske republik i 1918, branden i 1933, som førte til Hitlers undtagelsestilstand, og den officielle genforening af Tyskland i 1990. Efter at være blevet voldsomt beskadiget i det 20. århundrede blev det restaureret i 1999 for igen at blive hjemsted for det tyske parlament. Det bedste af det hele er, at det er helt gratis at udforske, både indvendigt og udvendigt. Det mest fantastiske ved Reichstag er uden tvivl den enorme glaskuppel på taget, hvor man kan nyde en 360°-udsigt over Berlin. Gå endelig ikke glip af det; platformen er åben fra kl. 8 til midnat, så der er masser af tid til at nyde seværdighederne.

4. Kom gratis ind på museerne

Der er utroligt mange vidunderlige gratis museer i Berlin – faktisk mere end 10, plus flere museer, der tilbyder gratis adgang på bestemte dage. Nogle af de mest fascinerende gratis museer omfatter Allied Museum på Clayallee, der dækker den kolde krig. Der er også Memorial and Museum Sachsenhausen, hvor der lå en nazistisk koncentrationslejr, Museum of Oddities på Crellestrasse og Kunstraum Kreuzberg/ Bethanien på Mariannenplatz, der viser moderne kunst med et politisk og socialt twist. Tjek også Deutsche Guggenheim Berlin, et museum for moderne kunst, der er gratis hver mandag; den første søndag i hver måned er der også gratis adgang på Kunstakademiet på både Hanseatenweg og Pariser Platz.

5. Gå en tur langs East Side Gallery

Ingen tur til Berlin ville være komplet uden et besøg i East Side Gallery, en bevaret del af Berlinmuren, som er dækket af et utroligt udvalg af vægmalerier, der skildrer Tysklands historie, kultur og liv. Det fungerer som et mindesmærke for frihed og er det største udendørs galleri i verden. De 105 malerier blev oprindeligt udført i 1990, og selvom omkring to tredjedele er i forfald eller er blevet vandaliseret, er vægmalerierne blevet restaureret bid for bid siden 2000. Det er levende historie, når det er bedst.

6. Se mindesmærket for de myrdede jøder i Europa

Langs den østlige kant af Tiergarten, kun en blok fra Brandenburger Tor, ligger dette kontroversielle mindesmærke. Det består af 2.711 betonplader spredt i et gitter over 19.000 kvadratmeter. Nedenunder ligger et underjordisk informationscenter med en permanent udstilling og navnene på alle kendte jødiske Holocaust-ofre. Det hele er gratis, og der er endda gratis guidede ture. Hvis du er på vej derhen, så sørg for også at hylde de lige så slående nærliggende mindesmærker for alle de homoseksuelle og sinti og romaer, der blev myrdet af nazisterne.

7. Tag et billede ved Brandenburger Tor

Brandenburger Tor er nok det mest kendte vartegn i Berlin. Den ligger lige i hjertet af byen nær Rigsdagen og Tiergarten, og den er perfekt til øjeblikkeligt genkendelige fotos, ligesom Triumfbuen i Paris eller Golden Gate Bridge. Porten blev bygget i slutningen af det 18. århundrede, blev beskadiget under 2. verdenskrig og var derefter i årtier helt isoleret af Berlinmuren. Siden murens fald har porten været et symbol på et forenet Tyskland og Berlin – og den er særlig smuk om natten.

8. Gå på opdagelse i kunstgallerierne på Hackescher Markt

Hvis du har lyst til lidt galleri-hopping – gratis, selvfølgelig – så tag til Hackescher Markt. Området omkring denne plads er fuld af eklektiske kunstgallerier, især i sidegaderne til Auguststrasse. Og om torsdagen er der som regel et galleri eller to, der serverer gratis vin og snacks ved en fernisering, så du kan få lidt kultur og samtidig blive mæt!

9. Besøg Kaiser Wilhelm Memorial Church

Gedächtniskirche blev bygget i 1890’erne, men under et luftangreb i 1943 blev det meste af kirken uigenkaldeligt ødelagt. Det eneste, der var tilbage, var det ikoniske spir og indgangshallen. En ny, moderne kirke blev bygget omkring den i 1960’erne, men den resterende del af den oprindelige kirke er åben for offentligheden. Den har nogle smukke mosaikker og skulpturer af bibelske scener, herunder et kors lavet af søm. Det er værd at lægge vejen forbi.

10. Se mindesmærket for Berlinmuren

Dette gratis og omfattende mindesmærke ligger på Bernauer Strasse langs den stribe, hvor Berlinmuren løb. Det var her, det første dødsfald ved muren fandt sted, og det var ret berømt for de østtyske indbyggere, der sprang ud i friheden fra de vestvendte vinduer i deres lejligheder. Stedet har et besøgscenter med et arkiv med mundtlig historie og en boghandel, en udstilling om spøgelsesstationen og en udendørs udstilling, der er åben året rundt.

11. Gå gennem Checkpoint Charlie

Hvis du interesserer dig for den kolde krigs historie, er Checkpoint Charlie et godt sted at stoppe op, tage et billede og prøve at forestille sig, hvordan byen var dengang. Det var det mest synlige af alle Berlinmurens checkpoints og fungerede som en slags symbol på opdelingen af øst og vest under delingen. Det har også været med i masser af spionromaner og -film, bl.a. Octopussy fra 1983. I dag kan du gå ned ad Friedrichstrasse, en af Berlins hovedgader, og selv tjekke det lille træskur og det ikoniske skilt ud – helt gratis.

12. Fang noget jazz på A-Trane og B-Flat

Berlin er berømt for sit rige udvalg af musik døgnet rundt, og hvis du har lyst til lidt free jazz, er du kommet til det rette sted. Søsterklubberne A-Trane og B-Flat tilbyder gratis koncerter og jamsessions hver onsdag. Deres respektive placeringer i Charlottenburg og Mitte betyder, at uanset hvilken ende af byen du befinder dig i, har du ikke langt at gå for at høre noget af byens bedste moderne jazz, fusion, etno-jazz og meget mere.

13. Slentre ned ad Unter den Linden

Denne smukke, træbeklædte boulevard løber gennem midten af byen og er en dejlig gåtur uanset årstid. Den løber fra Lustgarten Park på Museumsøen til Pariser Platz og Brandenburger Tor. Snup en kop kaffe og slap af, mens du ser nogle af byens mest maleriske steder fra den brede gågade midt på boulevarden.

14. Forundres over Sony Centre

Kan du huske, at du som barn læste sci-fi-historier om fremtidens byer, hvor folk boede i gigantiske selvstændige bygninger med lejligheder, indkøbscentre og indendørs parker, så de ikke behøvede at gå udenfor? Jamen, så velkommen til Sony Centre. Der er ikke kun luksuslejligheder, der er også to flersprogede biografer, et Legoland, kontorer, shopping og en hel masse caféer og restauranter. I centrum af det hele ligger det naturligt lysfyldte Forum, et gratis offentligt rum, hvor du kan indsnuse atmosfæren i dette 132.500 kvadratmeter store arkitektoniske mesterværk.

15. Gå på opdagelse i kvartererne

Brandenburger Tor ligger måske nok i hjertet af Berlin, men selve byen har ikke som sådan et specifikt centrum; i stedet er der en række forskellige kvarterer, hver med sin egen personlighed og kulturhistorie. Kreuzberg er for eksempel et multikulturelt område, der er kendt for sine punkrock- og hiphop-scener og for at være centrum for LGBTQ-livet i Berlin. Charlottenburg er et velhaverkvarter med en række museer, teatre, historiske bygninger og den zoologiske have. Hvis du leder efter byens bedste natteliv, skal du tage til Prenzlauer Berg, centrum for det bohemiske Berlin. Som en del af Østberlin var det hjemsted for en blomstrende samling af kunstnere, studerende og intellektuelle; i dag er det et charmerende kvarter med små butikker, caféer og natklubber.

Så hvis du snart skal til Berlin, så glem ikke at drage fordel af de fantastiske gratis ting, byen tilbyder. Du vil ikke fortryde det. Og mens du er der, skal du sørge for at bo på et af vores mange gode hostels i Berlin.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top