15 uundgåelige ting at lave i Krakow

Language Specific Image

Warszawa er måske Polens hovedstad, men Kraków er den seje lillesøster, som du SKAL tilføje til din bucket list. På trods af sin stigende popularitet er det stadig en af de billigste byer i Europa og et fantastisk sted at besøge, hvis du elsker eventyrlig arkitektur, vanvittige desserter, fantastiske landskaber og en rig historie.

For at hjælpe dig med at få mest muligt ud af din rejse har vi lavet en liste over de bedste ting at lave i Krakow med en lysekronedækket saltmine, enhjørningeis og forbløffende kunst. Bare rolig, hvis du ikke kan nå det hele på én tur; du vil planlægge dit næste besøg på flyet hjem!

1. Besøg det utrolige Kazimierz-kvarter

things to do in krakow kazimierz 2 okna cafe @trgbv.m

Krakows Kazimierz-kvarter har SÅ meget karakter?@trgbv.m

things to do in krakow Kazimierz @ic9425

Hummus og lykke? Sig ikke mere! ?@lc9425

Man ved, at et kvarter er godt, når det hele er blevet udnævnt til UNESCO World Heritage Site. Hvis du kun er her i weekenden, så er Kazimierz nok det bedste kvarter i Krakow at starte dine eventyr i. Dette historiske jødiske distrikt er nu et summende, kreativt centrum fuld af farverig gadekunst, god kaffe, cool kunstgallerier, smukke barer, interessante museer og meget mere.

På trods af sin tragiske rolle under 2. verdenskrig lever den rige jødiske kultur, der har trivedes her i hundredvis af år, stadig i bedste velgående; du finder adskillige synagoger, en stor årlig jødisk kulturfestival, Galiciens jødiske museum og meget mere. Kvarteret var en af hovedkulisserne i Steven Spielbergs film Schindlers liste, så bliv ikke overrasket, hvis det føles en smule bekendt.

2. Forelsk dig i den farverige St Francis’ Basilica

things to do in krakow st francis basilica @heyhollybear

Denne farverige skønhed i jugendstil er et must-see ?@heyhollybear

St Francis’ Basilica er en fantastisk art nouveau-kirke, som med garanti vil lyse op på dit Instagram-feed. Den blev bygget i det 13. århundrede og var den eneste murstensbygning i Krakow, da den blev opført, og den er gennemsyret af historie. De berømte farvede glasvinduer er den polske kunstner Stanisław Wyspiańskis værk, og det er en spirituel oplevelse at stå foran dem, uanset hvilken religiøs overbevisning man har.

3. Brutalistisk is i Nowa Huta

things to do in krakow nowa huta @thetinz

Den brutalistiske skønhed på Plac Centralny i Nowa Hut ?@thetinz

things to do in krakow nowa hut ice cream @alonapokydko

En enhjørning af is hos Lody Tradycyjne ?@alonapokydko

Det brutalistiske Nowa Huta-kvarter er meget anderledes end resten af Krakows smukke historiske centrum. Men det skal du ikke lade dig afskrække af: Dette er uden tvivl et af de mest interessante kvarterer i Krakow. Det blev bygget af sovjetterne efter 2. verdenskrig og er hjemsted for fantastisk arkitektur som Tadeusz Sendzimir Stålværk og Plac Centralny. Men det er ikke alt. Hvis du har en sød tand, er Nowa Hut en guldgrube for god is. Vi elsker Lody Tradycyjne, Lody Na Starowiślnej og Good Lood.

4. Få din Urbex på St Benedict’s Fort

things to do in krakow fort benedict @la_lutique

Hvis du kan lide urbexing, vil du elske denne forladte fæstning ?@la_lutique

Denne utrolige monolit af røde mursten blev bygget i det 19. århundrede og fik sit navn efter den nærliggende Sankt Benedikts Kirke. Efter et mislykket forsøg på at omdanne den til luksuslejligheder i 50’erne, ligger fæstningen nu forladt hen. Det vil sige, medmindre man tæller de frygtløse urbexere med, som leder efter ting, man kan lave i Krakow uden for alfarvej. Hvis du ikke føler dig tresspass-agtig, er det stadig et fantastisk syn udefra.

5. Kunst Vintage Cafe Vibes på Bunkier Sztuki

things to do in krakow galeria bunkier sztuki @f.zuzanna

Galleriets finurlige café er et besøg værd i sig selv?@f.zuzanna

things to do in krakow galeria bunkier sztuki @filip_sliwa

Fantastisk samtidskunst og afslappede vibes på Bunkier Sztuki@filip_sliwa

Hvis du elsker usædvanlig og tankevækkende samtidskunst, så vil du elske Bunkier Sztuki. Sørg for at besøge det på en tirsdag, hvor det er helt gratis at komme ind. Ikke alene er det et fantastisk galleri, det er også hjemsted for en af de bedste caféer i Krakow. I et finurligt drivhus med vintage-vibes og omgivet af den rolige Planty Garden finder du fremragende kaffe, upasteuriseret fadøl og lækker mad – vi elsker de gigantiske polske morgenmads-bagels.

6. Gå en tur langs Krakows farverige gadekunst

things to do in krakow Kazimierz @birksu19

Kazimierz-kvarteret er hjemsted for noget fantastisk gadekunst ?@birksu19

Best Things to Do in Krakow - Ding Dong Dumb Mural by Blu

Det berømte Ding Dong Dumb-vægmaleri af Blu ?@explicit_joe

Krakow er i stigende grad blevet et kreativt hotspot, hvor både lokale og internationale talenter kan sprøjte deres farverige kreationer ud. Nogle af de bedste værker inkluderer det enorme “Ding Dong Dumb”, “Judah”, “Robot” af den ikoniske polske science fiction-forfatter Stanisław Lem og “Barcelona-malerierne”.

Gå mod den graffitidækkede Józefa Street eller Plac Bawół, hvis du ikke vil følge en plan. Eller hvis du gerne vil vide mere om meningen og kunstneren bag hvert værk, er der gåture, kort og endda en gratis app.

7. Bliv inspireret på Oskar Schindlers tidligere fabrik

things to do in krakow oskar schindler museum @cat_the_flying_potato_

Uden for Oskar Schindlers tidligere fabrik ?@cat_the_flying_potato_

Hvis du ikke allerede kender den utrolige historie om Oskar Schindler og hans mod under 2. verdenskrig, så er du nødt til at se Schindler’s List, den berømte film af Steven Spielberg. I en nøddeskal lykkedes det Schindler at redde livet for over tusind forfulgte jøder, med stor risiko for ham selv og hans familie, ved at ansætte dem på sin fabrik. Fabrikken er nu hjemsted for Oskar Schindler-museet, der er dedikeret til hans historie såvel som Krakows rolle i 2. verdenskrig.

For at komme hertil skal du tage sporvognen fra centrum og bestille dine billetter online på forhånd, da der er et dagligt loft over antallet af besøgende. Et tip til at spare penge: Der er gratis adgang den første mandag i hver måned.

8. Få dit kultur-fix på Wawel-slottet

things to do in krakow wawel castle @darryl.wandless

Det imponerende Wawel-slot er et must at se i Krakow?@darrly.wandless

Dette kongeslot, som måske er en af de mest berømte attraktioner i Krakow, er nu et fremragende museum og betragtes som et af de vigtigste kulturelle steder i Polen. Must-see udstilling: Leonard da Vincis Damen med hermelinen.

9. Kom væk fra det hele i Tatra-bjergene

Best Things to Do in Krakow - Go hiking in the Tatra Mountains

Betagende udsigt over Tatra-bjergene mindre end 2 timer fra Krakow?@i.am.brice

things to do in krakow tatra mountains zakopane @bugajna

Den smukke lille by Zakopane ved foden af Tatra-bjergene ?@bugajna

Tatra-bjergene, der også er kendt som de polske alper, ligger syd for Krakow og er en fantastisk dagstur, hvis du har brug for at komme lidt væk fra det hele. Tag til den dejligt kitschede by Zakopane, som ligger ved foden af bjergene. Du kan komme hertil på under to timer fra Krakow; den nemmeste måde er at leje en bil (spørg rundt på dit hostel efter road trip-venner for at få prisen ned).

10. Bestig Kościuszko-højen

things to do in krakow Kościuszko Mound @darryl.wandless

En klatretur til toppen af Kościuszko-højen?@darryl.wandless

Denne usædvanligt udseende høj blev bygget til minde om Tadeusz Kościuszko, lederen af et oprør mod fremmedherredømmet i Polen. Den er 34 meter høj, og det er noget af en klatretur op til toppen, men den fantastiske panoramaudsigt er det hele værd.

11. Træd ind i et eventyr i Krakows gamle bydel

Krakow Old Town has one of the largest medieval market squares in Europe

Jeg kunne vandre rundt i Krakows gamle bydel hele dagen – så smuk og fascinerende ?@afuehring

Undrer du dig over, hvad du skal lave i Krakow? Du kan ikke gå galt i byen med en afslappet slentretur gennem byens historiske centrum. Krakows gamle bydel er på UNESCO’s verdensarvsliste, og det er ikke svært at se hvorfor: masser af kultur, brostensbelagte gader, arkitektur som taget ud af et eventyr, cool barer og smukke caféer. Her findes en af de største middelalderlige markedspladser i Europa, og det er et fantastisk sted at fortabe sig og kigge på mennesker dagen lang.

12. Lær om Holocaust i Auschwitz

Best Things to Do in Krakow - Learn About The Holocaust In Auschwitz

En tankevækkende påmindelse om de grusomheder, jøderne blev udsat for under Anden Verdenskrig ?@_hannahgoodrich

Det lyder mærkeligt at sige, at dette er en af de bedste ting at lave i Krakow, men det er det virkelig. Alle, vi kender, der har besøgt Auschwitz, siger, hvor rørende og uforglemmelig oplevelsen var. Selvom det kan være svært, er det vigtigt at blive informeret om de forfærdelige grusomheder, der fandt sted under 2. verdenskrig, og stedet er også et mindesmærke for de millioner af mennesker, der mistede livet her. For at komme hertil skal du tage bussen fra centrum af Krakow.

13. Forbedr dit helbred i Wieliczka-saltminen

things to do in krakow Wieliczka Salt Mine @na_koun

Wieliczka-saltminen vil slå benene væk under dig ?@na_koun

things to do in krakow Wieliczka salt mine @kellyharperphotography

Jeg elsker indretningen!@kellyharperphotography

Endnu et UNESCO World Heritage Site, denne tidligere saltmine i udkanten af Krakow, skal ses for at blive troet. Hundredvis af meter under jorden er den huleagtige mine dekoreret med kunstfærdige statuer, lysekroner og endda en underjordisk sø. På grund af det unikke salte og fugtige mikroklima menes en tur i minerne endda at være godt for helbredet.

14. Samtidskunst i verdensklasse på MOCAK

The MOCAK Museum

MOCAK-museet er fuld af seje ting som denne@bitter_kriss

For fans af moderne kunst er MOCAK et must see. Dette modernistiske og innovative galleri fremviser berømte værker fra både lokale og internationale kunstnere. Nogle af de bedste er “Surrogate City Bike Station” af Leopold Kessler, “A Gift to Krakow from Gdańsk” af Dorota Nieznalska og “Berlin-Birkenau” af Łukasz Surowiec.

15. Tag en selfie foran Sankt Josephs Kirke

things to do in krakow st joseph's church @jejeslee

Den imponerende smukke St Joseph’s Church ?@jejeslee

Døm os ikke… men denne eventyrlige kirke i Podgórze-kvarteret er en ret episk selfie-baggrund. Så kæmp ikke imod, det er her, du skal slippe din indre turist løs!

Hvor kan man bo i Krakow?

where to stay in krakow cracow hostel @zzalevskaya

Fantastisk udsigt over byen fra Cracow Hostel ?@zzalevskaya

Der er så mange fantastiske hostels i Krakow, at du ikke har noget valg. Hvis du er på udkig efter en mere festlig atmosfære, anbefaler vores rejsefællesskab Little Havana Party Hostel eller Greg & Tom Party Hostel. Når det kommer til fantastisk udsigt og beliggenhed, er det svært at slå Krakow Hostel, som ligger i Krakows gamle bydel med udsigt over hovedtorvet.

Vandrerhjem i Krakow | Billige flyrejser

Om forfatteren

Jules Bukovsky er en uafhængig rejsende, der bor i Polen og brænder for budgetrejser, kunst og vandreture. Du kan finde hendes arbejde på Discover Krakow, hvor hun er gæsteblogger, eller følge hende på Twitter.

Hvorfor ikke gemme denne artikel til senere? ?

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top