Backpacking med et handicap! (Sydamerika-udgaven)

Language Specific Image

Da jeg gik ombord på flyet til Sydamerika, var jeg så nervøs. Heldigvis var min frygt ubegrundet, og som backpacker med cerebral parese var jeg forbløffet over den lethed, jeg havde ved at erobre Sydamerika. Som alt andet i livet er der et par forhindringer og udfordringer, der skal overvindes undervejs, men intet, der ville afholde mig fra at forfølge min drøm og se verden. For at forberede dig på dit eget store eventyr deler jeg min erfaring og mine bedste tips til at rejse med et handicap.

Holdninger til rejser for handicappede

Jeg går en smule vaklende, så ja, jeg stikker ud på en calle i Cusco! Men jeg stikker også ud på en gade i New Zealand (mit hjem). Jeg er meget vant til det nysgerrige blik, og jeg har ikke noget imod det, for jeg er også et nysgerrigt menneske … det er derfor, jeg rejser! Min erfaring er, at 99 % af holdningerne til at rejse alene som handicappet er positive. Jeg oplevede alle former for venlighed på min rejse; argentinere, der bøjede sig ned for at binde mine snørebånd, bolivianere, der tilbød at bære min taske, peruanere, der gav mig en hånd til at bestige de ujævne trin i Machu Picchu, brasilianere, der tilbød mig deres sæde i offentlig transport, hostelejere, der sørgede for, at jeg fik den meget eftertragtede nederste køje, og endelig de hundredvis af supervenlige backpackere, jeg mødte undervejs, som gjorde mine ture uforglemmelige. Folks holdning til mig som handicappet rejsende bliver ved med at slå benene væk under mig. Så hvis du har et handicap, skal du ikke lade frygten for folks holdninger afskrække dig. Backpackere er en åben og eventyrlysten flok, som kun vil støtte dig på din rejse.

travelling with a disability - rio de janeiro

Adgang til turistattraktioner

En positiv ting ved at rejse med et handicap er muligheden for at springe køer over eller få rabat på visse attraktioner og turiststeder. Under mit eventyr i Sydamerika besøgte jeg nogle af de største attraktioner, som havde en fantastisk tilgængelighed for rejsende med handicap.

1. Iguazu-vandfaldene

Jeg ankom tidligt til Iguazu-vandfaldene og var ved billetlugen i mindre end 1 minut, før en medarbejder bemærkede mig og ledte mig hen til en særlig stander. Der afleverede jeg mit cerebral parese-id-kort (TIP: det betaler sig at få et id-kort fra din organisation, før du rejser) til billetudstederen, hun tjekkede legitimiteten, “Boleto gratis” … Jeg kunne ikke tro det, jeg havde GRATIS adgang! “Gracias amiga”, svarede jeg overrasket! Det stoppede heller ikke der, jeg blev tilbudt en vogntur for at komme rundt i parken, hvilket var fantastisk, da jeg havde hørt, at denne park var en stor sag! Vogne blev tilbudt til alle med mobilitetsproblemer, så de kunne komme rundt, hvilket var en kæmpe hjælp. Jeg var også super imponeret over Iguazus adgang for kørestolsbrugere, da de havde brede gangbroer hele vejen rundt om vandfaldene. Dette sted var et lysende eksempel på, hvordan man tager højde for rejsende med handicap.

travelling with a disability -Iguazu Falls

2. Kristus Frelseren

Kristus Frelseren i Rio er et andet must-see-vartegn, som er let tilgængeligt. Der er lifte og elevatorer, så du kan komme op til den fantastiske statue.

3. Azucar Loaf-bjerget

Azucar Loaf Mountain, også i Rio, har en praktisk “ekspresbane”, så rejsende med handicap kan springe køen over og få en rabatbillet.

4. La Paz gondoler

La Paz-gondolerne (Bolivia) var også let tilgængelige med lifte, der kunne få dig op og over verdens højeste hovedstad!

travelling with a disability - La Paz gondolas (Bolivia)

Tips til transport

Rejser over korte afstande

Taxaer

At komme fra A til B i Sydamerika er ikke så svært, som du måske troede. Til transport mellem byer – Taxaer er din bedste ven, når du rejser med et handicap. Når det bliver for meget at slæbe rundt på din store rygsæk, er taxaen din redning. Smid din taske i bagagerummet og slap af! Jeg har aldrig haft problemer med at stole på taxaer, brug din sunde fornuft og hold dig til registrerede selskaber, og forhandl din pris, før du tager afsted, så er du klar. Tip: Taxaer er billige i Peru og Bolivia

Ubers

Hvis du ikke er overbevist af taxaer, og du foretrækker at vide, hvem din chauffør er, så sørg for at oprette en Uber-konto, før du tager af sted på dit eventyr. Nogle steder kan det være halvdelen af prisen for en taxa! Tip: Uber er billig i Brasilien, Chile og Argentina

Rejser over lange afstande

Sydamerika er lidt anderledes end Europa, når det kommer til langdistancerejser, da det desværre ikke har højhastighedstognetværk til rådighed. Men frygt ikke..

Busser

Busser er det bedste valg til langdistancerejser i Sydamerika.

Jeg tøvede først med at tage en bus i Sydamerika, men helt ærligt, det behøver du ikke at være. Alle langdistancebusser i Sydamerika er dobbeltdækkere, og for at få den bedste tilgængelighed skal du købe et sæde på nederste etage. Du skal heller ikke bekymre dig om at gå på ‘baño’ på forhånd, da alle busser har små toiletfaciliteter.

Tip: Busbud er den bedste hjemmeside for både indenlandske og internationale busser.

De bedste busselskaber i Sydamerika =

 • TTL Turismo – Uruguay (bedste natbus, jeg har været på)
 • Catarinense – Paraguay/Brasilien
 • Colectivos – i Colombia (disse er en krydsning mellem en bus og en varevogn). De er tilgængelige på alle busstationer, så prøv at tage en colectivo, da de er mere sikre og får dig hurtigere frem til din destination.

travelling with a disability - Colectivo on water

Indenrigsflyvninger

Hold øje med billige indenrigsflyvninger i lande som Brasilien og Columbia, nogle gange er det ikke meget dyrere end at tage bussen, hvis man bestiller i forvejen.

Udfordringer ved at rejse med et handicap

På seks måneders backpacking var de fleste af de udfordringer, jeg mødte, relateret til at gå.

Den hårdeste del af backpacking for mig var helt sikkert at bære min 60 liters rygsæk til en ny destination med få dages mellemrum. Når man har hele sit liv i en taske, bliver den tung, og derfor kan det være lidt af en belastning for benene. For at bekæmpe dette havde jeg en stok, der fungerede som modvægt. Jeg havde en tendens til at bruge taxaer oftere end mine nye rejsevenner for at komme til mit næste hostel. Det var meget mere afslappende end at slæbe rundt på mit udstyr!

Jeg kæmper også lidt i stejlt terræn eller på ujævne overflader, som Machu Picchu, omkring Salar de Uyuni eller Basilica del Voto Nacional. At klatre op ad kirketårnet på Basílica del Voto Nacional i Quito var også ret udfordrende. Trinene er mere lodrette end en skyskraber, og faldet nedenunder fik mit hjerte til at banke! Opmuntring, tålmodighed og hjælpende hænder fra mine medrejsende betød, at denne gringo ikke gled, og jeg gennemførte stolt klatringen!

At gå rundt sent om aftenen i storbyer kan være nervepirrende. Mit tip er at sørge for, at du går med venner. Og hvis du skal ud, vil jeg anbefale, at du holder dig til diskotekerne i populære områder langs travle og veloplyste gader.

Støtte og tålmodighed var alt, hvad jeg behøvede for at overvinde disse fysiske udfordringer. Muchas gracias til de venlige backpackere, lokale og turværter, jeg mødte undervejs 😊

travelling with a disability - Churchquito

Bedste tilgængelige vandrerhjemfor rejsende med handicap

Hostelworld-appen gav mig en hurtig og nem måde at booke en seng på!

Her er mine bedste valg af vandrerhjem, der giver god adgang for handicappede rejsende

1. Hostel Plaza de armas – Santiago, Chile

travelling with a disability - Hostel Plaza de armas – Santiago

 • Fantastisk udsigt over den store plads.
 • Vandrerhjemmet ligger på niveau 6 i et kompleks, men en elevator giver nem adgang
 • Ramper til badeværelserne giver god adgang for kørestolsbrugere

Book dit ophold på Hostel Plaza de armas

2. Black Sheep Hostel- Medellin, Colombia

 • Mit yndlingshostel i Sydamerika
 • Gode handicapfaciliteter og adgang fra første sal

Book dit ophold på Black Sheep Hostel

3. El Nomada Hostel – Asuncion, Paraguay

 • Ingen trapper overhovedet! Åbent og virkelig tilgængeligt!

Book dit ophold på El Nomada Hostel

4. Rock-a-Town Hostel- Guatape

 • Alt i én etage og ikke for stort til at komme rundt

Book dit ophold på Rock-a-Town Hostel

5. Habemus Hostel – Montevideo, Uruguay

 • Her blev jeg tilbudt et særligt værelse i stueetagen. Mange andre hostelreceptionister tilbød mig venligt tilgængelige værelser, dette var et godt eksempel.

Book dit ophold på Habemus Hostel

At rejse rundt i Sydamerika var en oplevelse uden sidestykke! Jeg vil ikke kun huske de utrolige steder og landskaber, men endnu vigtigere de mennesker, der gjorde denne tur uforglemmelig for mig! Gracias America do Sul!!!

travelling with a disability - Bolivia Salt Flats

Om forfatteren

George er en forfatter fra Pahiatua, New Zealand. Han har cerebral parese, men det er ikke afgørende for, hvem han er. Som en typisk kiwi har han en forkærlighed for cervezas og rugby! Han elsker at backpacke uden for alfarvej! Læs hans blog The Walk of Life eller følg hans instagram

Læs flere rejsetips her:

⭐️ Sådan sparer du penge til dine rejser

⭐️ Sådan opbevarer du dine penge sikkert på rejsen

⭐️ De 10 mest populære hotspots for solorejser

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top