11 fantastische ideeën voor een tussenjaar

Language Specific Image

Op zoek naar ideeën voor een tussenjaar voor je ultieme avontuurlijke reiservaring? We hebben 11 ongelooflijke ervaringen over de hele wereld voor je op een rijtje gezet om inspiratie op te doen!

Tijdens je tussenjaar kun je een nieuwe taal leren, veel interessante mensen ontmoeten, werkervaring opdoen, vrijwilligerswerk doen, een cursus volgen of gewoon rondtrekken. Wat je ook kiest, deze ervaring zal je leven veranderen en je zult naar huis gaan vol fantastische verhalen om te vertellen.

Klaar om te beginnen plannen? Hier zijn 11 geweldige manieren om je tussenjaar door te brengen..

1. Werken in een hostel en elke dag mensen van over de hele wereld ontmoeten

how to make friends in hostels - banana bungalows

Bananas Bungalows crew 📷@iamigerbase

Kun je je voorstellen dat je wakker wordt op een strand ergens in Zuidoost-Azië, een gezond ontbijt neemt, praat met je internationale vrienden en dan naar je werk gaat? Wat als dit je werkplek was? Door te werken in een hostel kun je een nieuwe taal leren, iets nieuws ontdekken, veel vrienden maken en zelfs je CV een boost geven!

Als je op zoek bent naar een complete ervaring, is werken in een hostel een van de beste ideeën voor een tussenjaar. Je kunt kiezen uit hostels over de hele wereld en in je vrije tijd nabijgelegen landen verkennen. Je kunt een kijkje nemen op hosteljobs.net om openstaande vacatures te bekijken, of contact opnemen met een hostel dat je leuk vindt om te zien of ze mogelijkheden hebben. Sommige hostels ruilen werk voor accommodatie en eten, terwijl sommige ook geld in het laatje brengen, zodat je tijdens je tussenjaar betaald werk kunt krijgen.

Hoeveel geld je nodig hebt hangt echt af van de bestemming die je kiest. Naast de vliegtickets moet je ook bedenken hoeveel je nodig hebt om rond te reizen en de dingen te doen die je in je vrije tijd wilt doen. Kijk in welk land je zou willen wonen en begin met het plannen van je avontuur!

2. Leer een nieuwe taal en dompel je onder in een nieuwe cultuur

Een nieuwe taal leren en een heel jaar in een ander land wonen is het beste idee voor een tussenjaar als je wat meer gesetteld wilt zijn. Je kunt naar Italië verhuizen en Italiaans leren spreken, terwijl je samen met je plaatselijke vrienden op zoek gaat naar de beste pizza. Of misschien naar Colombia verhuizen, Spaans leren spreken en in je vrije tijd koffieplantages verkennen? Het klinkt ons allemaal als een droom in de oren!

Het voordeel van dit idee voor een tussenjaar is dat je jezelf echt onderdompelt in een nieuwe cultuur en leert hoe het echt is om in dat land te leven. Je verlaat je ervaring met een nieuwe taal op je CV, vrienden van over de hele wereld en een heleboel vaardigheden uit het echte leven. Afhankelijk van het land dat je kiest, kun je ook een baan of stage krijgen om je onkosten te dekken en zelfs wat geld te sparen voor de toekomst! Als je hiervoor kiest, kan dit een goedkoop idee voor een tussenjaar zijn, omdat je van tevoren alleen hoeft na te denken over het geld voor de eerste paar maanden.

Als je niet zeker weet welk land je moet kiezen, kun je op Facebook zoeken naar groepen zoals “Spanjaarden in Londen”, waar je vragen kunt stellen over huisvesting, prijzen, visa, enz.

3. Boek een groepsreis

Friends watching the sunset on sand dunes

Ben je niet zeker van je exacte reisschema? Waarom laat je niet iemand anders de planning voor je doen! Georganiseerde groepsreizen kunnen perfect zijn voor beginnende backpackers om het leven onderweg voor het eerst te ervaren. Ze zijn perfect gepland, zodat je de avontuurlijke reiservaring van je leven hebt terwijl je levenslange vrienden maakt. Roamies reizen combineren voordelige reisroutes met de magie van hostels. Als je voor het eerst reist, zijn ze perfect om je te laten proeven van het hostelleven en verbluffende avontuurlijke reizen zonder de bank te breken. Zin in een rondleiding door een microbrouwerij in Hanoi? Of misschien een trektocht naar Machu-Pichu? Ervaar dit alles en nog veel meer in één verbazingwekkend pakket.

Niemand om mee te reizen? Maak je geen zorgen! Je hebt geen groep vrienden thuis nodig, want je nieuwe vrienden reizen met je mee. Groepsreizen stellen je voor aan vriendelijke nieuwe gezichten, die vaak voor het leven blijven. Ze zijn ook perfect om je te laten kennismaken met soloreizen. Als je er klaar voor bent, kun je in het hostel blijven nadat je tour is afgelopen. We beloven je dat je nog meer mensen zult ontmoeten met je nieuwe avontuurlijke reisvaardigheden.

4. Kom in contact met de natuur en leer een aantal serieuze vaardigheden door op de boerderij te werken

@isaaisamesmo

We hebben allemaal wel eens een moment in ons leven gehad waarop we ons realiseerden hoe ver we van de natuur afstaan. Je gaat naar de winkel en je hebt geen idee hoe een bloemkool groeit en hoe je je eigen voedsel in je tuin zou kunnen planten. Je tussenjaar kan het moment zijn om dit te veranderen en meer in contact te komen met de natuur. Leren over het hele proces, van de grond tot de tafel, terwijl je gelijkgestemde mensen ontmoet, is een van de beste ideeën voor een tussenjaar. We weten zeker dat je thuiskomt met een andere mentaliteit.

Er zijn veel bestemmingen waar je op een boerderij kunt werken, Australië is een bekende bestemming voor backpackers, en er zijn veel websites(GrowFood, Workaway, Helpx) waar je meer te weten kunt komen over de mogelijkheden. De tijden zijn heel flexibel en je kunt beginnen met twee weken of maanden blijven, wat je ook beslist!

WWOOF is een website die vrijwilligers koppelt aan biologische boeren en telers om culturele en educatieve ervaringen te bevorderen, en je kunt mogelijkheden over de hele wereld vinden. Je moet een jaarabonnement van $40 betalen om toegang te krijgen tot de aanbiedingen.

Hoeveel je gaat uitgeven hangt echt af van de bestemming die je kiest en wat je gastheer of gastvrouw aanbiedt, maar normaal gesproken moet je je eigen vliegtickets betalen en zorgen zij voor eten en accommodatie. Werk op een boerderij kan dus een heel goedkoop idee voor een tussenjaar zijn, vooral als je een land kiest dat niet te ver weg ligt.

5. Doe een permacultuurcursus in Kenia en verken de buurlanden

Deze is voor backpackers die op zoek zijn naar ongewone ideeën voor een tussenjaar. Distant Relative Hostel biedt twee keer per jaar een cursus permacultuurontwerp aan in hun hostel in Kilifi, Kenia. Als je een beetje in de war bent over wat permacultuur eigenlijk is, maak je dan geen zorgen, we komen er wel! Permacultuur is een concept dat in de jaren 70 is ontstaan en dat beweert dat we in staat zijn om duurzame leefsystemen te creëren en te ontwerpen, van de natuur te leren en een minimale impact op de planeet te hebben.

Dus als je iets wilt leren dat in de toekomst heel nuttig kan zijn, doe dan mee aan de cursus op deze prachtige locatie in Kenia. De cursus duurt 2 weken en kost USD 700 inclusief maaltijden, certificering, materiaal en excursies!

Wat doe je met de rest van je gap year tijd? Alle verbazingwekkende dingen ontdekken die Kenia en andere buurlanden te bieden hebben natuurlijk! Creëer je eigen bijzondere gap year-ervaring en bezoek ongelofelijke bergen en theeplantages in Malawi, uitzicht op zee en levendige cultuur in Zuid-Afrika of verbazingwekkende plekken met wilde dieren in Tanzania.

Je fantasie kent geen grenzen. Doe wat onderzoek om te zien in welke landen je het meest geïnteresseerd bent, stel je route samen en ga op ontdekkingstocht nadat je alles hebt geleerd over duurzaam leven in Kenia.

6. Word vrijwilliger op een natuurbeschermingsproject

wildlife conservation projects, lion laying down at Kruger National Park, South Africa

📸:@juanmacllas

Wil je iets zinvols doen en iets terugdoen voor de natuur? Hier is een fantastisch idee voor een tussenjaar! We weten dat we het voorrecht hebben gehad om over de hele wereld te reizen, nieuwe plaatsen te verkennen en andere culturen te ontmoeten. We weten ook dat dit een impact heeft op het milieu en op andere diersoorten die steeds meer bedreigd worden. Tijdens je tussenjaar kun je je tijd gebruiken om van de wereld een betere plek te maken, dieren in verschillende delen van de wereld te helpen en dat geweldige gevoel van doelgerichtheid te krijgen dat we krijgen als we iets doen dat er echt toe doet.

Er zijn genoeg projecten waaruit je kunt kiezen, maar je moet wel heel voorzichtig zijn met het project dat je kiest en ervoor zorgen dat het ook echt dieren helpt. Doe veel onderzoek en bekijk recensies van mensen die er al zijn geweest voordat je je bestemming kiest.

We hebben een lijst gemaakt met 7 geweldige natuurbeschermingsprojecten waar je vanuit kunt gaan. Hoeveel je gaat uitgeven hangt af van het project dat je kiest. Doe onderzoek, kijk wat ze in ruil aanbieden om te weten hoeveel geld je moet sparen voordat je gaat. Als je klaar bent met je vrijwilligerswerk, kun je de nabijgelegen landen verkennen.

7. Doe een meditatieretraite in Nepal en ga daarna backpacken

Als je tussenjaar veel te maken heeft met je willen losmaken van het stadsleven en wat tijd alleen willen hebben om na te denken over je toekomstige stappen, dan zou een meditatieretraite ideaal voor je zijn! En als je bereid bent om je leven een paar maanden helemaal om te gooien, waarom doe je dat dan niet op een verre plek waar je ook een totaal andere cultuur kunt ervaren? Nou, Nepal is de plek om naartoe te gaan! De twee grootste religies in het land zijn het hindoeïsme en het boeddhisme, waardoor het de perfecte plek is voor een retraite.

Je hoeft geen ervaring te hebben om aan een retraite deel te nemen, er zijn veel mogelijkheden voor beginners en je kunt ook de duur ervan kiezen. Als je al enige ervaring hebt, vind je veel retraites waar je dieper op de beoefening in kunt gaan. Voordat je boekt, is het belangrijk om recensies en meningen te lezen van andere mensen die er geweest zijn. Doe dus veel onderzoek voordat je je favoriet kiest. De prijzen variëren afhankelijk van de lengte van de cursus en wat ze nog meer aanbieden, zoals eten, accommodatie en materiaal. Sadhana Yoga Retreat kost bijvoorbeeld US$ 279 voor een vierdaagse retraite met stille yoga en meditatie. Voor een nauwkeuriger kostenplaatje voor je tussenjaar moet je ook je retourticket naar huis meerekenen.

Na afloop van je retraite is het tijd om Nepal te verkennen, door India te backpacken en, als je meer tijd hebt, door Zuidoost-Azië te reizen.

8. Doe vrijwilligerswerk en doe waar je van houdt over de hele wereld

Vrijwilligerswerk doen ver weg van huis is een van de beste ideeën voor een tussenjaar. Je kunt een nieuwe vaardigheid leren, in contact komen met andere ruimdenkende reizigers, een nieuw land leren kennen en de wereld helpen een betere plek te worden. We moeten je echter ergens op wijzen! Zelfs als je goede bedoelingen hebt, zijn er veel vrijwilligersorganisaties die niet echt de gemeenschappen helpen die ze beweren te helpen. Doe voordat je vrijwilligerswerk kiest veel onderzoek naar de organisatie en lees recensies van mensen die er zijn geweest, zodat je zeker weet dat jouw bijdrage goed zal zijn. Bekijk onze 12 tips over ethisch vrijwilligerswerk en hoe je de valkuil van het vrijwilligerswerk kunt vermijden.

Je kunt vrijwilligerswerk doen in veel verschillende functies, zoals je moedertaal onderwijzen, stage lopen bij liefdadigheidsinstellingen, dieren helpen… de mogelijkheden zijn eindeloos! Neem een kijkje bij de grassroots sociale onderneming GivingWay voor open mogelijkheden en kies je volgende avontuur. De kosten hangen af van waar je naartoe wilt, hoe lang je wilt blijven en wat ze je bieden. Veel van hen bieden eten en accommodatie, dus je hoeft je alleen maar zorgen te maken over hoe je er komt.

9. Als au-pair bij een gezin wonen en een nieuwe taal leren

Au-pair zijn in een ander land is een fantastische manier om nieuwe talen te leren en ECHT een cultuur te leren kennen – een van de beste ideeën voor een goedkoop gap year. Als het je droom is om in steden zoals New York, Londen of Parijs te wonen maar je kunt het je momenteel niet veroorloven, dan kun je als au-pair een voorsmaakje krijgen van hoe het is om daar te wonen. Dit is een geweldig idee voor een tussenjaar in Groot-Brittannië! Je kunt aanbiedingen vinden op WorkAway of Au-pair World en kiezen naar welk land je wilt gaan, hoe lang je wilt blijven en voor welke leeftijd je wilt zorgen.

De deal hangt echt af van het gezin. Op de advertentie zie je alles wat je moet weten over hun huis en het aanbod: waar wonen ze, hoe oud zijn de kinderen, hoeveel uur werk je per week en wat verwachten ze van je.

Als je bij een gezin woont, leer je echt een nieuwe taal omdat je er de hele dag door omringd bent! Zelfs als je ervoor kiest om in een land te werken met dezelfde taal als de jouwe, maak je geen zorgen, we zijn er zeker van dat je alles zult leren over een nieuwe cultuur en ook veel andere levensvaardigheden zult leren.

10. Blijf fit op een boksschool in Thailand

Als je op zoek bent naar een idee voor een tussenjaar dat meer gericht is op fitness en welzijn, dan hebben wij een verrassing voor je! Battle Conquer Gym wordt omringd door rijstvelden en is volledig losgekoppeld van het moderne leven. Ze bieden verschillende cursussen aan om te detoxen, een nieuwe vaardigheid te leren en meer te weten te komen over de Thaise cultuur. Kies tussen Muay Thai & Westers boksen, yoga en meditatie, crossfit en krachttraining, of doe een Buddha Run Challenge!

Dit is perfect voor backpackers die op zoek zijn naar een fysieke uitdaging tijdens hun tussenjaar en om andere mensen met dezelfde interesses te leren kennen. Kijk op hun website voor de prijzen en duur van de cursussen. En natuurlijk, nu je er toch bent, waarom ga je daarna niet backpacken door Thailand?

11. Interrail in Europa en verken elke paar dagen een nieuw land

how much does interrailing cost - paris train

Als jouw idee van een perfect tussenjaar is om veel plaatsen te bezoeken, veel culturen te ervaren en elke week een andere keuken te proberen, dan is interrailen in Europa jouw oplossing! Dit is het bekendste idee voor een tussenjaar in Europa en je kunt 33 landen bezoeken in een tijdsbestek van 3 maanden. Bezoek alle beroemde bezienswaardigheden in de Europese hoofdsteden of kies voor meer ongebruikelijke bestemmingen. Je maakt je eigen route!

De eerste stap is kiezen welke pas het beste bij je past (Interrail of Eurail), maar maak je geen zorgen, dat doet Interrail voor je. Ga gewoon naar hun website en vertel ze waar je paspoort is uitgegeven en waar je woont, en de pas die je nodig hebt zal zichzelf aan je openbaren. Dan hoef je alleen nog maar te beslissen welk type het beste bij je past, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, welke landen je wilt bezoeken en hoeveel je wilt uitgeven. Ze bieden veel verschillende opties voor de Global Pass, zoals 7 dagen reizen binnen een maand voor €226, of 3 maanden onbeperkt voor €607 (beide voor jongeren onder de 27).

Het goede nieuws is dat je met deze pas ook korting krijgt op accommodatie, uit eten gaan en attracties, dus je kunt nog wat extra ponden besparen! Plan je route en kijk wat voor jou de beste optie is. Als je op je budget wilt blijven, bewaar dan de reisdagen in je zakgeld voor lange dure reizen en betaal de korte reizen zelf. Als het vooruitzicht van al dat plannen je afschrikt, boek dan gewoon een georganiseerde rondreis door Europa om het je gemakkelijk te maken.

We hopen dat je hebt genoten van onze tips over de beste ideeën voor een tussenjaar! Heb jij tijdens je tussenjaar iets geweldigs gedaan dat je graag met andere backpackers wilt delen? Reageer hieronder 👇👇👇

Download nu de Hostelworld app om aan je reisverlanglijst te beginnen!

Blijf lezen:

🌟 10 redenen om een tussenjaarte nemen

reisadvies voor een solo tussenjaar

10 beste plaatsen om alleen te reizen

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven