15 dingen om gratis te doen in Edinburgh

Language Specific Image

Edinburgh, bekend om zijn festivals, kastelen en spookverhalen, is een van de meest gastvrije steden ter wereld. Als je door de geplaveide straten dwaalt, traditionele pubs binnenstapt en de plaatselijke bevolking ontmoet, zul je al snel zien dat het niet moeilijk is om dingen te doen te vinden. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, is deze gids je gids voor geweldige dingen om te doen in Edinburgh. En maak je geen zorgen, als je een reiziger met een budget bent, zijn veel dingen gelukkig gratis – bonus! Lees verder en ontdek je ultieme route door Edinburgh…

1. Beklim Arthur’s Seat

Arthur’s Seat torent hoog boven de Schotse hoofdstad uit en is de belangrijkste top van een groep heuvels net ten oosten van de Oude Stad. Hij is gevormd door een uitgedoofde vulkaan en je kunt er gemakkelijk komen vanaf de Royal Mile (de belangrijkste doorgangsweg van de Oude Stad). Sla onderaan de heuvel rechtsaf en loop in de richting van de heuvel die je letterlijk niet kunt missen. Afhankelijk van je conditie duurt de wandeling naar de top ongeveer een uur. Het uitzicht vanaf boven is het zeker waard!

klaudelRheault

2. Maak een gratis wandeling

Ja, je leest het goed – een gratis wandeling. Ik weet wat je denkt… wat is het addertje onder het gras? Nou, het goede nieuws is dat er geen addertje onder het gras zit. Sandeman’s Gratis Wandeltocht is precies dat. De rondleidingen duren ongeveer 3 uur en vertrekken om 11.00 en 13.00 uur vanaf de Starbucks aan de Royal Mile. Ze voeren langs bezienswaardigheden zoals Edinburgh Castle, St Giles Cathedral, de Grassmarket, het originele ‘Zweinstein’ en nog veel meer. Na afloop vraagt je gids om een fooi – wees eerlijk en geef een fooi die je je kunt veroorloven en waarvan je vindt dat hij of zij die verdient.

@lslgadd

3. Ga museumhoppen op de Royal Mile

Op de Royal Mile vindt u vier gratis musea. Een daarvan is het Edinburgh Writers Museum, dat het leven viert van drie van de beroemdste schrijvers van Schotland: Robert Burns, Sir Walter Scott en Robert Luis Stevenson. De andere zijn het Museum of Childhood, het eerste museum ter wereld dat zich specialiseerde in de geschiedenis van de kindertijd, het Museum of Edinburgh, een doolhof van historische kamers vol iconische voorwerpen uit het verleden van de hoofdstad en The People’s Story, dat is gewijd aan het vertellen van de geschiedenis van de Schotse hoofdstad en haar inwoners.

4. Wandel langs de Royal Mile

In dit stadium vraag je je misschien af wat de ‘Royal Mile’ is. Het zijn vier straten die met elkaar verbonden zijn tot één lange strook van ongeveer – je raadt het al – één mijl. Het begint op Castlehill bij Edinburgh Castle en loopt verder door Lawnmarket, een gebied vol met toeristische winkeltjes waar alles wat met Schotland te maken heeft wordt verkocht. Daarna volgt het belangrijkste deel van de Royal Mile – High Street. Dit is het hart en de ziel en hier vindt u onder andere St Giles Cathedral en de Tron Kirk. Onderaan is Canongate, waar gratis musea, goede pubs en het koninklijk paleis van de stad, het Palace of Holyrood House, te vinden zijn.

📷@wheresne

5. Gratis live muziek in Whistle Binkies

Whistlebinkies ligt op de kruising van High Street (Royal Mile) en The Bridges en is waarschijnlijk de beste plek om live muziek van opkomende bands in Edinburgh te zien. Het mooie is dat het zeven avonden per week gratis toegankelijk is. Van zondag tot donderdag is het de hele nacht gratis binnen en op vrijdag en zaterdag is het voor middernacht gratis binnen. Ga voor meer informatie over wie er speelt, promoties en meer naar de website van Whistle Binkies.

6. Overal gratis entertainment (in augustus)

Oké, deze tip is tijdgevoelig, maar als je dit leest en je bent op zoek naar een plek om naartoe te gaan in augustus, dan hebben we één suggestie…Edinburgh. Dit is de officiële festivalhoofdstad van de wereld en in augustus vinden er maar liefst zes festivals plaats. Hiertoe behoren de Military Tattoo, het Edinburgh Book Festival en het bekendste van allemaal: het Edinburgh Fringe Festival, het grootste kunstfestival ter wereld. Hoewel voor de meeste voorstellingen betaald moet worden, vinden er ook non-stop gratis evenementen plaats. Ga voor meer informatie naar de officiële website van het Edinburgh Festival en het Edinburgh Fringe Festival.

7. Bezoek St Giles Cathedral

St Giles’ Cathedral, ook bekend als de High Kirk van Edinburgh, dateert uit de jaren 1120. In de kathedraal bevinden zich meer dan tweehonderd gedenktekens ter ere van verschillende Schotten en een opmerkelijke collectie gebrandschilderde ramen. Je kunt dit imposante gebouw aan de Royal Mile niet missen en het is gratis toegankelijk.

michaelD Beckwith

8. Verken de oude stad

Dit is misschien een cliché als het gaat om gratis dingen doen in steden, maar Edinburgh is met gemak een van de meest intrigerende steden als het gaat om te voet verkennen, vooral in de Old Town. Je kunt gemakkelijk uren doorbrengen met wandelen door steegjes en steegjes, het verkennen van wijken als Cowgate en Grassmarket en je voorstellen hoe deze stad er eeuwen geleden uitzag. Trek zeker een paar uur uit voor niets anders dan wandelen.

📷@immyakers

9. Bekijk het standbeeld van ‘Greyfriars Bobby’ en wandel door Greyfriars Kirkyard

Een van de beroemdste verhalen van Edinburgh gaat over Greyfriars Bobby, een kleine Skye Terrier die in de 19e eeuw beroemd werd omdat hij 14 jaar lang het graf van zijn baasje, John Gray, bewaakte. Vandaag de dag staat er een standbeeld van Greyfriar’s Bobby op de hoek van Candlemaker’s Row en St George’s Bridge – je moet er zeker een bezoekje aan brengen en je ernaast laten fotograferen! Aan de overkant van de weg ligt Greyfriars Kirkyard, een kerkhof waar je grote graven en graven vindt van opmerkelijke Schotten zoals Allan Ramsay (dichter) en Henry Mackenzie (schrijver).

10. Bezoek het Nationaal Museum van Schotland

In Chalmers Street vindt u een van de meest fascinerende musea van Schotland, het National Museum of Scotland. Dit enorme museum heeft van alles, van fossielen die het bewijs vormen van de vroegste levensvormen tot rijke collecties kunstvoorwerpen die diverse culturen over de hele wereld vertegenwoordigen. Enkele van de hoogtepunten zijn het eerste gekloonde levende wezen Dolly het schaap en tentoonstellingen over de eerste kolonisten van het land. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over de oude binnenstad.

filipPizl

11. Rondleiding door het Schotse parlement

Onderaan de Royal Mile ligt het bekroonde gebouw van het Schotse koninklijke parlement. Het is niet alleen het centrum van de Schotse politiek, maar ook een bezoekersattractie waar u meer kunt leren over de politieke geschiedenis van Schotland, live debatten kunt bijwonen en de unieke architectuur kunt bewonderen. Rondleidingen door het gebouw zijn gratis, je moet alleen van tevoren reserveren. Dat kan via de website van het Schotse parlement.

12. Ga naar een komische improvisatieshow

De bekendste comedyshow van Edinburgh heet The Stand en is te vinden op York Place (nummer 5 om precies te zijn). Elke zondagmiddag wordt er een gratis improvisatieshow “Whose Lunch Is It Anyway?” opgevoerd. De show wordt gepresenteerd door Stu en Garry en is de perfecte manier om een vreselijke kater te verzorgen.

13. Chillen in Princes Street Gardens

Er zijn veel parken in de wereld die relaxen in de zon tot een onvergetelijke ervaring maken, maar er zijn er maar weinig met het uitzicht dat de Princes Street Gardens in Edinburgh bieden. Ontspan hier op de greens en aan de ene kant zie je Edinburgh Castle boven je opdoemen, terwijl je aan de andere kant de skyline van de Old Town van de stad ziet. Pure gelukzaligheid op een zonnige middag.

📷@nga.adora

14. Beklim Calton Hill

Als je je niet energiek genoeg voelt om Arthur’s Seat te beklimmen, is er nog een heuvel in de Schotse hoofdstad met een indrukwekkend uitzicht – Calton Hill. Om daar te komen loop je gewoon in oostelijke richting over Princes Street Gardens tot je aan je linkerhand een laantje ziet. Loop naar boven en binnen 5 minuten heb je vanuit de lucht uitzicht op een van de mooiste steden ter wereld.

@a1yra

15. Bezoek de kunstgalerieën van de stad

Edinburgh heeft niet alleen veel gratis musea, maar ook verschillende gratis kunstgalerieën. De bekendste is de National Gallery op The Mound, midden in de stad. Andere zijn de National Portrait Gallery in Queen Street in de New Town en de Scottish Gallery of Modern Art aan de rand van de stad op Bedford Road.

Kun je niet wachten om alle freebies voor Edinburgh te pakken? Bekijk al onze hostels in Edinburgh en begin met het plannen van je avontuur!

Blijf lezen: ⬇️

de beste hostels in Schotland

14 totaal geheime dingen waarvan je nooit wist dat je ze kon doen in Schotland

de ultieme gids voor backpacken in Schotland

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven