Alles wat je moet weten over het plannen van een solo sabbatjaar

Language Specific Image

Bij het plannen van je solo tussenjaar gaat het niet zozeer om ‘plannen’ in de traditionele zin van het woord. Te veel harde en snelle plannen zuigen alle spontaniteit en avontuur uit je eerste solo-avontuur. Er zijn echter wel een aantal dingen die je moet weten voor, tijdens en na je reis. Aangezien ik net terug ben van mijn solo tussenjaar in Zuid-Amerika, wilde ik graag een paar dingen met je delen waarvan ik wilde dat ik ze van tevoren had geweten.
solo gap year advice Florence Wildblood

Solo tussenjaar advies voor voordat je gaat

 • Onderzoek de landen die je gaat bezoeken en maak een ruwe route voordat je gaat

Hier en daar wat vluchten en activiteiten boeken is ook een goed idee, maar je zult veel missen als je aankomt met een nauwgezet plan waarvan je niet bereid bent om af te wijken.
Florence Wildblood solo gap year travel advice

 • Zoek werk of vrijwilligerswerk terwijl je daar bent

Als je langere tijd op een bepaalde plek verblijft, kun je een heel andere kant van de plek zien en ook de taal oefenen en vertrouwd raken met zaken als vervoer en gewoonten voordat je er helemaal alleen op uit trekt. Gebruik sites als Workaway om iets te vinden dat je structuur en een doel geeft, en misschien zelfs gratis accommodatie.
solo gap year advice_Florence Wildblood Bolivia

 • Visa en vaccinaties regelen

Ik kwam er veel te laat achter dat om als toerist een hepatitis B vaccinatie te krijgen in La Paz, je het bij een apotheek moet kopen (tegen hoge kosten) en het naar een dokter moet brengen die het dan voor je inspuit. Het duurde twee weken van rondtrekken door de stad, waarbij we minstens vijf verschillende ziekenhuizen bezochten, voordat dit duidelijk werd. Mijn vriend had de 90 dagen limiet in Bolivia overschreden en zat vast in een verlaten Peruaanse grensstad met nog drie dagen te gaan voor zijn vlucht naar huis en twijfelachtige kansen om terug te keren naar het land waar die vlucht vandaan kwam. Genoeg gezegd.
solo gap year advice_Florence Wildblood Bolivia

 • Bereid je erop voor dat je vol afschuw gevraagd wordt waarom en hoe je alleen reist

Vanaf het moment dat je voorstelt om alleen op reis te gaan, zul je onophoudelijk gevraagd worden hoe je precies van plan bent om te overleven. Vrienden en familie thuis zullen beginnen met het ondervragingsproces en goedbedoelende vreemden zullen het volhouden terwijl je in het buitenland bent. Je zult naast oude vrouwtjes in de bus zitten die erop staan om je naar de taxistandplaatsen te begeleiden als je aankomt, en hoewel ze bijna altijd goede bedoelingen hebben, kun je je door de optelsom van dit alles betutteld voelen.
Zorg dat je voet bij stuk houdt: zoals overal gebeuren er alleen echt slechte dingen als je heel veel pech hebt of heel dom bent. Reizen ‘alleen’ is eigenlijk een van de minst eenzame dingen die je kunt doen. Je bent veel toegankelijker als je alleen reist en je zult onderweg zelf groepen vormen. Het lijkt misschien een beetje onconventioneel als je net van school komt, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je in de minderheid bent.
solo gap year advice Florence Wildblood

 • Je zult waarschijnlijk de jongste zijn

Afhankelijk van waar je naartoe gaat, kun je je heel jong voelen en maar een paar anderen van dezelfde leeftijd tegenkomen. wat? Je bent pas 19?” zullen ze zeggen. Maak je geen zorgen: je zult vrienden maken met mensen van alle leeftijden.
solo gap year advice_Florence Wildblood Bolivia

Solo tussenjaar advies voor tijdens je reis

 • Kies het juiste hostel.

Waar je verblijft is veel belangrijker als je alleen bent. Iedereen heeft andere prioriteiten, maar het lezen van beoordelingen die soortgelijke reizigers hebben achtergelaten is van vitaal belang: factoren zoals de locatie en of er een goede bar is, zijn des te belangrijker voor soloreizigers. Ik zou ook aanraden om iets te boeken voordat je op je volgende bestemming aankomt om onnodige stress weg te nemen.
solo gap year advice Florence Wildblood

 • Maak je geen zorgen dat je niet alles kunt zien

Eén ding dat ik heb geleerd na 5 maanden onvermoeibaar geologiemusea te hebben bezocht, is dat de inhoud niet dramatisch verschilt tussen steden en dat je er absoluut mee weg kunt komen als je niet alles bezoekt. Hoewel het een beetje tijdverspilling is om elke avond te feesten en de hele dag met een kater in je hostel te blijven, zullen er momenten zijn waarop je dit wilt doen: heb niet het gevoel dat je bezienswaardigheden alleen maar ziet om ze van een lijstje af te vinken.
solo gap year advice Florence Wildblood

 • Je zult veel aangestaard en uitgescholden worden

Hoe hard je ook probeert om je aan te passen, je zult er altijd zo onlogisch mogelijk uitzien. Bepaalde mensen zullen dus een manier vinden om je je zo ongemakkelijk mogelijk te laten voelen als maar mogelijk is om alleen door de straten te lopen. Dit zal er met de tijd niet beter op worden, dus ik raad je aan om een koptelefoon te dragen om het geroep van zuchtende mannen van middelbare leeftijd te blokkeren.

 • Wees niet bang om tijd alleen door te brengen

Het heeft geen zin om tijd door te brengen met mensen waar je het niet mee eens bent, alleen maar om tijd met mensen door te brengen. Je zult leren hoeveel tijd je alleen nodig hebt en misschien zul je merken dat alleen in een café eten een van je grootste geneugten wordt.
Florence Wildblood solo gap year travel advice

 • Haat jezelf niet omdat je thuis mist

Toen ik een voedselvergiftiging kreeg en overgaf in een pittoresk nationaal park, wilde ik alleen maar naar mijn moeder. Ziekte, bedwantsen, busreizen om 1 uur ‘s nachts; al deze dingen gebeuren tegelijk en voor je het weet huil je in je havermout en denk je na over hoe iedereen verder gaat en jou thuis vergeet. Plottwist: dat is niet zo. Deze dingen gebeuren, maar ze gaan voorbij en je zult er hilarische verhalen aan overhouden en er veel door opgroeien.

Solo tussenjaar advies voor het einde van je reis

Florence Wildblood solo gap year travel advice

 • Bewaar wat geld voor de taxi naar het vliegveld

Deze is voor de hand liggend, maar erg belangrijk!

 • Weet dat thuiskomen een schok zal zijn

Hoewel sommige mensen zich klaar voelen om te vertrekken als het zover is, is het zeker geen pretje om terug te keren in je oude routine. De eerste week of zo zal vol zitten en iedereen zal al je verhalen willen horen, maar vroeg of laat is het weer hetzelfde als vroeger en zul je merken dat je je volgende reis aan het plannen bent. Zorg ervoor dat je contact houdt met vrienden die je tijdens je reis hebt ontmoet; je weet nooit wanneer jullie paden elkaar weer zullen kruisen.
solo gap year advice Florence Wildblood
Over de auteur
Florence Wildblood heeft net een jaar reizen achter de rug en is begonnen met studeren aan het University College in Londen, waar ze jongleert met het lezen van Chaucer en het plannen van haar volgende grote reis. Je kunt haar avonturen in Londen en daarbuiten volgen op Instagram(@flossiewild) en Twitter(@flossiewild).
Wat ga je nu lezen?

Heb jij nog parels van wijsheid voor reizigers die aan een solo tussenjaar beginnen? Vertel het hieronder in de comments

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven