Een gids voor de wijken van de Olympische Spelen van Rio De Janeiro in 2016

Language Specific Image

Als ‘carioca’ (kah-ree-o-kah, een persoon die van nature geboren is in de stad Rio de Janeiro) ben ik erg trots dat mijn thuisstad dit jaar gastheer is van de Olympische Spelen. Om het makkelijk te maken, heeft het organisatiecomité van Rio 2016 de stad in vier zones verdeeld waar de wedstrijden zullen plaatsvinden: Barra, Copacabana, Maracanã en Deodoro. Laten we een kijkje nemen en wat meer te weten komen over de gaststad van de Olympische Spelen..

Barra


Dit was een van de belangrijkste locaties tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen in 2007, dus veel van de gebouwen zijn gerenoveerd voor gebruik tijdens de Olympische Spelen van dit jaar. Het is een wijk vol appartementen, winkelcentra en heel weinig trottoirs. Barra da Tijuca grenst ook aan de zee en heeft veel mooie stranden die veel minder druk zijn dan de stranden aan de zuidkant van de stad, zoals Recreio en Reserva. Bosque da Barra is een stadspark en een geweldige optie als je wat ruimte wilt om de buitenlucht te verkennen.

Barra Music is een bekend muziekpodium in de omgeving. Typische Braziliaanse muziekgenres zoals funk, pagode en sertanejo vullen voortdurend de lucht, en de VIP-kamers zijn het bekijken waard. Er is een eindeloze keuze aan eetgelegenheden. Er zijn pizzeria’s, beroemde restaurants zoals Bráz Pizzeria, Pobre Juan en PF Chang’s, gewone bars en pubs zoals die in Rosas – een flat die zo groot is dat er een enorm buitenterrein is met pubs en restaurants die open zijn voor publiek.
Tot slot, de hostels! In de Barra en Recreio zones vind je een aantal geweldige keuzes, zoals Rio Surf’n’Stay en Hostel Bráz. Beide bieden gratis ontbijt en extra diensten zoals luchthaventransfer.

Copacabana


lagoa Rodrigo de Freitas’, de belangrijkste lagune van de stad, wordt het toneel van enkele Olympische wedstrijden en is een attractie op zich. Je vindt er zoveel mogelijkheden om je te vermaken, zoals shiatsu, fietsverhuur, rolschaatsen en de bekende waterfietsen. Je kunt ook gewoon een plekje op de pier zoeken, gaan zitten en van het uitzicht genieten. Het is een lust voor het oog. Een bezoek aan de lagune is het soort activiteit waardoor je trots wordt op het feit dat je in Rio woont, of misschien wel wanhopig hierheen wilt verhuizen. Het is ECHT zo goed.
het ‘Forte de Copacabana’ (Copacabana Fort) maakt ook deel uit van deze zone. Je vindt er een militair museum en het uitzicht zal je tranen van vreugde laten huilen! Er zijn enkele cafés in de buurt, zoals Confeitaria Colombo (Bakkerij van Columbus), een grote naam in Rio de Janeiro. Probeer minstens een uur eerder te komen om in de rij te staan voor een tafel. Dat gebeurt vooral op zondag, want ‘Colombo’ is DE plek om naartoe te gaan voor een heerlijk ontbijt en een waanzinnig mooi uitzicht.
Het fort ligt vlak naast het strand van Copacabana, waar je kunt stand-up paddle surfen. Vergeet niet dat Copacabana het beroemdste en populairste strand van Rio is.
Copacabana is een wijk die bruist van de mogelijkheden, maar om er als een echte ‘carioca’ van te genieten, moet je echt op jacht naar een lokale bar. De meer traditionele vertellen een deel van de geschiedenis van de stad, gecombineerd met ijskoud bier en hapjes die je op je knieën doen vallen. pavão Azul’ (De blauwe pauw) met zijn ‘pataniscas’ is het kroonjuweel van de buurt en ‘Adega Pérola’ (De Parelkelder) heeft zoveel keuze aan fingerfood!
parque do Flamengo’ (Flamengo Park) heeft een van de mooiste uitzichten van de stad en het is nog een optie voor buitenactiviteiten zoals fietsen, rolschaatsen en picknicken. Flamengo is een wijk met een aantal leuke attracties, maar het beste zijn toch wel de bars, vooral ‘Belmonte’ aan het strand van Flamengo.
Vlak naast Flamengo ligt ook de ‘Marina da Glória’ (Gloriehaven). Een romantische omgeving waar je je partner mee naartoe kunt nemen om naar de boten te kijken en te genieten van de rustige sfeer..
Er zijn een paar geweldige hostels in Copacabana, zoals ‘Walk on the Beach Hostel’ en ‘Chill on the Beach Hostel‘, die allebei gratis ontbijt bieden.

Maracanã


De hele buurt draait om het Maracana stadion en de universiteit die er vlak naast ligt, UERJ (Staatsuniversiteit van Rio de Janeiro). Naast de prachtige stranden heeft de gaststad ook een lappendeken van verschillende culturen, mensen en invloeden die allemaal samenkomen.
Bijvoorbeeld op Praça da Bandeira (Vlaggenplein), dat heel dicht bij Maracanã ligt, is een van de beste bars van de stad genaamd ‘Aconchego Carioca’ (‘Carioca Gezelligheid’). Daar vind je de originele feijoada dumpling die zoveel anderen heeft geïnspireerd.
In deze zone vind je ook ‘Quadra da Mangueira‘ (Mangueira’s Hof). Mangueira betekent mangoboom en het is de naam van een belangrijke sambaschool in Rio, de geboorteplaats van veel belangrijke figuren uit onze muziekgeschiedenis, zoals Cartola, een beroemde sambacomponist. Aan het hof zijn er shows en repetities die een klein beetje laten zien van wat ze tijdens carnaval laten zien.
Niet al te ver weg ligt CADEG in de wijk Benfica. CADEG is eigenlijk een bloemenmarkt, maar je vindt er ook een paar restaurants waar je moet vragen om een ‘costela no bafo’ (gestoomde ribbetjes). Je zult er geen licht voedsel vinden, zoals groene salades en dergelijke. Het is allemaal zwaar spul!
Als je je wat avontuurlijker voelt, is er nog een andere buurt, São Cristóvão (Sint Christoffel), waar je het Centro de Tradições Nordestinas (Centrum voor Noordoostelijke Tradities) kunt bezoeken. Er is eten en muziek zoals forró, en regelmatig concerten (Go, Safadão!). Er is ook de Bazar da Cantoria (de Zingende Bazaar), met de geliefde karaoke.
In deze zone ligt het grootste stadsbos ter wereld, Floresta da Tijuca (Tijuca-bos). Je vindt er watervallen, barbecueputten en wandelpaden. Voor degenen die de ‘natuur’-kant van een stad als Rio willen leren kennen, is het echt een opvallend en inspirerend contrast. Een adempauze te midden van de chaos van de grote stad.
Er zijn een aantal geweldige hostels zoals ‘Kaza Rio‘ dat welkomstdrankjes en een gratis film met popcorn op maandag aanbiedt. Er is ook Maraca Hostel, met een verfrissend zwembad.

Deodoro


Ok, mensen. Dit is een plek voor degenen die alle vooroordelen achter zich willen laten en zich willen storten op een niet zo populair deel van Rio de Janeiro. De Deodoro zone ligt in een wijk met dezelfde naam. Naast de wedstrijdgebieden vind je er huizen, mensen en militaire woningen. Vlakbij Deodoro ligt Marechal Hermes, een wijk die ooit “het voorstedelijke Lapa” werd genoemd en sinds de Pan Am Games van 2007 een groot succes is onder bezoekers.
Terwijl je daar bent, kun je een bezoek brengen aan de straatmarkt naast het treinstation, waar je van alles kunt vinden. Een royale portie van de beroemde friet, spek, vele soorten kaas en diverse bijgerechten hebben deze plek op de kaart gezet.
Deze regio is verbonden door een spoorwegsysteem en het is dan ook door met de trein te rijden dat je deze ‘carioca’ bohemienachtige levensstijl leert kennen. Laat de alledaagse tours achter je; het is het helemaal waard.
Het is gemakkelijk om naar Rio te komen en alleen de centrale en zuidelijke kanten van de stad te bezoeken. Je krijgt al die geweldige landschappen te zien en al die clichés, hoewel dat niet per se een slechte zaak is. Maar als je de stad eens op een andere manier wilt bekijken, geef deze route dan een kans. Bekijk de stad net als het organisatiecomité en raak echt in de ban van de gaststad van de Olympische Spelen van 2016.

Over de auteur:
Carla is journaliste, “carioca” (uit Rio), maar wilde eigenlijk “paulista” (uit São Paulo) zijn. Ze gelooft dat je hele leven op dezelfde plek doorbrengen tijdverspilling is en ondanks dat ze een eindeloze stadsliefhebber is, voelt ze haar hart sneller kloppen elke keer als ze langs de Botafogobaai loopt.

Speciale dank aan Barrazine Da Barra, Michel Telo,

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven