Interrail Europa – Mijn 10 beste interRail tips en adviezen

Language Specific Image

TLDR: Deze interrail tips gids komt van Rob Fehily, een winnaar van ‘Travel Writer of the Year’ bij de National Student Media Awards (Smedias). Rob won de prijs voor artikelen die hij schreef tijdens zijn interrailtochten door Europa vorig jaar en heeft de tijd genomen om zijn beste interrail tips en trucs te delen met de lezers van Hostelworld.

Top Interrailing Tips and Advice

Interrailen door Europa was een levensveranderende ervaring. Ik vond het als een soort reizende doos van Pandora met een bonte verzameling van verschillende en opmerkelijke dingen erin – attracties, restaurants, rondleidingen, parken, musea en bezienswaardigheden die je allemaal kunt beleven en ontdekken. Net als in de mythe van Pandora’s Doos is er echter een belangrijk waarschuwingselement met betrekking tot zo’n reis. Het zou onverstandig zijn om niet na te denken en te plannen voordat je interrailen overweegt, en ik heb geleerd dat er een aantal zeer praktische do’s en don’ts zijn bij dit soort reizen. Maar met behulp van mijn top tieninterrailtips zou je Europese interrailreis net dat beetje soepeler moeten verlopen.

Lees Volgende: Backpacken door Europa

Dit zijn mijn beste tips en adviezen voor interRailen:

1. Neem niet te veel bagage mee

Dit was een van onze grootste fouten. We hadden alles ingepakt wat we dachten nodig te hebben en dan nog wat. Wat ik sterk aanraad is dat je zo weinig mogelijk meeneemt. Reis licht. Ik heb ooit (na onze reis) een tip gelezen over reizen naar het buitenland. Er stond dat je ‘alles wat je denkt nodig te hebben op de grond moet leggen. Halveer het nu.’ Het lijkt drastisch, maar als je die grote, zware rugzak meestal overal mee naartoe sleept, waarschijnlijk in een meedogenloze hitte, zul je wensen dat je minder had meegenomen. Wees niet bang om tijdens je reis een paar alledaagse, goedkope spullen voor eenmalig gebruik te kopen, zoals zakjes douchegel en tandpasta. Bespaar bij elke gelegenheid op ruimte. Hoe lichter, hoe beter.

2. Overweeg je budget realistisch

Geloof me als ik zeg dat je waarschijnlijk meer geld zult uitgeven dan je denkt. Wees zuinig met bepaalde dingen (zoals souvenirs), maar probeer niet te bezuinigen op accommodatie, eten en drinken. Probeer niet (zoals ik van sommigen in het verleden heb gehoord) geld te besparen door gratis te slapen in treinstations. Dat is roekeloos en dom. Ik kan het belang van onderdak en voeding niet genoeg benadrukken. Tijdens de zomermaanden is Europa zinderend heet en als je niet goed uitgerust, goed gevoed en goed gehydrateerd bent (voldoende water drinken is cruciaal), zul je gewoon niet kunnen genieten van alle geweldige attracties.

Lees Volgende: Hoeveel kost interrailen?

3. Wees selectief met je bedrijf

Als je met iemand anders reist, zorg er dan in de eerste plaats voor dat je goed met hem of haar kunt opschieten. Vergeet niet dat je de hele reis met deze persoon (of personen) doorbrengt, tenzij je van plan bent om onderweg uit elkaar te gaan. Ik reisde met mijn neef en hoewel we één klein probleempje hadden tijdens onze maand van reizen, begrepen we elkaar heel goed en hadden we nul ruzie. Als je ruzie hebt en het wordt lastig, zorg er dan voor dat je het zo snel mogelijk oplost. Zo verpest je je interrailreis niet.

Interrail Europe - Interrailing tips

4. Boek accommodatie altijd van tevoren

Kom niet aan in een stad (vooral niet in een van de populairdere steden) zonder te weten of je ergens kunt slapen. Elke keer dat we op een andere locatie aankwamen, overviel de zorg om onderdak te vinden ons als een onwelkome, luidruchtige hond omdat we nooit van tevoren hadden geboekt. Slechts twee keer op onze reis hadden we een hostel van tevoren geboekt en dat maakte echt een enorm verschil omdat de angst om een bed te bemachtigen nergens voelbaar was. We kwamen gewoon opdagen zoals verwacht. Het versnelt ook de dingen; de tijd die je bespaart door niet rond te dwalen op zoek naar een plek om te overnachten, betekent dat je kunt profiteren van je nieuwe omgeving.

Inspiratie nodig? Beste Interrailing Bestemmingen

5. Vergeet je kompas niet

Als je je in een vreemde stad waagt, neem dan zeker een kompas mee. Dit is absoluut essentieel. Je zult waarschijnlijk 80% van de tijd aan de hand van toeristische kaarten proberen uit te vinden waar je bent en waar je bestemming ligt. Zonder kompas kan dit soms buitengewoon moeilijk zijn als er geen duidelijke oriëntatiepunten in zicht zijn. De kompassen die we bij ons hadden waren piepklein, erg praktisch en maximaal draagbaar. Eigenlijk zou je er twee moeten meenemen voor het geval je er een kwijtraakt.

Interrail Europe - compass

6. Koop spaarzaam souvenirs

Als je souvenirs wilt kopen, probeer dan niet te vrijgevig te zijn. Het is leuk om een aandenken te hebben aan je verblijf in Chochołów – bijvoorbeeld een bord van keramiek of hout – maar vergeet niet dat je het overal mee naartoe moet nemen vanaf het moment dat je het koopt. Souvenirs naar huis sturen is een mogelijkheid, maar wij vonden dit vrij duur en geld dat beter besteed kon worden aan eten, accommodatie en rondleidingen.

7. Leer een paar basiswoorden van de moedertaal

Als je de taal niet vloeiend spreekt, probeer dan een paar basisuitdrukkingen en begroetingen in de plaatselijke taal te leren. Weet op zijn minst hoe je ‘alsjeblieft’ en ‘dank je wel’ moet zeggen. De meeste inwoners zullen waarschijnlijk glimlachen als ze zien dat een buitenlander in hun land de moeite doet om hen in hun eigen taal te bedanken. Als dit het geval is, zijn ze waarschijnlijk geduldiger als ze je de weg wijzen naar die bezienswaardigheid die je zo graag wilt zien, of als ze je bestelling opnemen in een restaurant in de buurt. Kijk op de voorpagina van Hostelworld’s Pocket Guides voor een aantal essentiële en zeer nuttige zinnen in verschillende talen.

Interrail Europe

8. Praat met het hostelpersoneel voordat je op verkenning gaat

Wanneer je op je bestemming aankomt, is het eerste waar je aan denkt om te doen, nadat je hebt ingecheckt in het hostel, op eigen houtje op verkenning gaan. Niet doen. Het eerste wat je moet doen is praten met degene die achter de balie van het hostel werkt. Op die manier krijg je essentiële informatie over de omgeving, kaarten en tips die specifiek gericht zijn op budgetreizigers. Zie het als geïnvesteerde tijd in plaats van verspilde tijd. Je zult jezelf (en het hostelpersoneel!) er later dankbaar voor zijn.

9. Breng comfortabele kleding mee

Neem geen formele of zware kleding mee, tenzij het onvermijdelijk is. Het is belangrijk om geen zware rugzak mee te nemen en denk niet dat de zon genade zal tonen als je in spijkerbroek of koord over de Parijse boulevards loopt. Draag zo min mogelijk kleding, zonder op het onacceptabele af te gaan. Denk aan een korte broek, sandalen en een licht T-shirt. Als je sandalen draagt, zorg er dan voor dat ze comfortabel zitten. Het is pijnlijk als het bandje na dertien uur lopen in je voet begint te snijden. Ik heb deze fout gemaakt – maak niet dezelfde.

10. Bereid je voor op lange reizen

Europa is echt een magisch continent, maar het beslaat een groot deel van de wereld. Als je van plan bent om rond te reizen, kost dat tijd. Het hangt natuurlijk af van de aard van je reis, maar gemiddeld hebben we ongeveer vier uur in elke trein gezeten. Vermenigvuldig dit met de vijftien treinen die we tijdens onze maand weg hebben genomen en je krijgt een idee van hoeveel tijd we in een piepkleine cabine met honderden kilometers per uur door het Europese landschap hebben gezworven. Neem voor deze lange reizen iets mee om de uren mee door te brengen, zoals een klein boek, een pak kaarten, Travel Scrabble of iets anders dat de kostbare ruimte in je rugzak niet in beslag neemt.

Interrailing tips - train

Foto via Simon Pielow

Er zijn nog veel meer elementen waarmee je rekening moet houden bij het plannen van een interrail reis, maar de tien hierboven zijn enkele van de belangrijkste en meest elementaire. De strekking van mijn boodschap is dat je moet nadenken voordat je iets doet – doe onderzoek op internet, bel en bedenk welke steden je wilt bezoeken. Als je dit advies opvolgt, kan ik je garanderen dat je Europese interrailreis vlotter en aangenamer zal verlopen. Dit zijn tien tips; mijn elfde en enorm belangrijke tip is deze – zorg dat je plezier hebt. Europa is echt fantastisch en heeft een aantal van de meest verbazingwekkende, inspirerende en provocerende attracties ter wereld. Ik hoop dat je er net zo van geniet als wij hebben gedaan.

Bekijk onze aanbiedingen voor geweldige hostelaanbiedingen in Europa.

Wat lees je hierna?

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven