Reizen met een doel: Vrijwilligerswerk voor NGO’s tijdens je reis

Language Specific Image

Voor veel mensen is reizen genieten van een welverdiende pauze, even loskomen van de problemen thuis en volop genieten van nieuwe en spannende bestemmingen. Maar langetermijnreizigers, vooral zij die al lang onderweg zijn, kunnen naast hun eindeloze drang naar meer avontuur ook verlangen naar een dieper doel. Hoe kun je meer doel toevoegen aan je reizen? Dit is waarom je op je volgende reis vrijwilligerswerk voor ngo’s zou moeten overwegen.

Wat betekent reizen met een doel?

Reizen met een doel is reizen met een intentie. Het betekent dat je je bewust bent van waar je bent op je reis en wat je eruit wilt halen. Omdat we allemaal verschillend zijn en er niet één manier is om te reizen, zal iedereen een andere intentie hebben. Laten we onze verschillen omarmen. Jouw uniekheid, jouw passies, jouw vaardigheden en jouw ambities hebben het potentieel om iets positiefs te brengen aan iedereen die je ontmoet.

Reizen met een doel is van reizen een leerervaring maken. Je bent je er waarschijnlijk al van bewust dat reizen eindeloze lessen oplevert en dat het geweldig is voor je persoonlijke groei en ontwikkeling. Door een intentie toe te voegen kun je deze ervaring nog rijker en transformerender maken voor zowel jou – de reiziger – als de gastheer – de gemeenschap die je bezoekt.

Teruggeven aan de gemeenschap op reis

Voor mij is het nu 4 jaar geleden dat ik dit ongelooflijke, voor altijd veranderende leven leidde. Wat begon met de wens om niet mijn hele leven in mijn geboortestad te blijven, leidde tot een epische reis over de hele wereld. Ik begon in Nieuw-Zeeland, reisde door Azië en werd uiteindelijk verliefd op Latijns-Amerika.

Maar ergens onderweg realiseerde ik me dat net zoals er meer in het leven is dan werk, er ook meer in reizen is dan reizen.

Nadat ik meer had geleerd over het leven en de strijd van veel lokale mensen in heel Latijns-Amerika, veranderden mijn interesses en prioriteiten. Ik wist dat ik niet de zoveelste onbewuste toerist wilde zijn. Ik wilde meer van mijn tijd besteden aan dingen die een diepere en betere impact hebben.

Watervallen najagen, vulkanen beklimmen, liften en nieuwe mensen ontmoeten geeft me misschien voldoening of adrenaline, maar het vult me niet met iets waar ik al heel lang naar verlang – een doel.

Overgang van gekke avonturier naar een bedachtzame vrijwilliger

Hoezeer ik ook genoot van epische avonturen en het onderweg zijn, ik wilde prioriteit geven aan mijn intenties en een deel van mijn tijd besteden aan het teruggeven aan de gemeenschap. Ik besloot te zoeken naar en me aan te melden voor gemeenschapsprojecten die gericht zijn op sociale impact in Latijns-Amerika. Er waren genoeg mogelijkheden en ik vond al snel precies wat ik zocht.

Ik maakte me zorgen over de overgang van voortdurend onderweg zijn en geen routine of plannen hebben, naar maandenlang op één plek wonen en een stabiele routine hebben. Als backpacker weet ik zeker dat je het met me eens bent dat dit precies de dingen zijn die we koste wat het kost proberen te vermijden… Toch?!

Maar na zo’n lange tijd reizen, begon ik ook te hunkeren naar routine en gemeenschap. Ik wilde hetzelfde bed om in te slapen en ergens mijn spullen uitpakken (doen we dat niet allemaal, na een tijdje?) Hoewel ik me zorgen maakte dat ik me roekeloos zou voelen en de routine zat zou zijn, baande ik mijn weg naar mijn eerste baan bij een NGO in Ecuador.

En ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Het veranderde mijn manier van reizen volledig, gaf me een doel, maakte me gelukkiger en haalde me uit een sleur.

Waarom vrijwilligerswerk doen voor NGO’s tijdens het reizen?

NGO’s of niet-gouvernementele organisaties zijn organisaties zonder winstoogmerk die een speciaal, humanitair doel steunen. Omdat ze vaak niet veel geld hebben, vertrouwen ze op vrijwilligers om hen te helpen hun werk voort te zetten en hun doelen te bereiken. Zelfs een paar uur per dag helpen kan echt een verschil maken en helpen bij hun doel. Vrijwilligers hebben veel positieve invloed op mensen in nood. Bovendien geven veel mensen die graag anderen helpen aan dat ze zich gelukkiger en meer voldaan voelen.

Er zijn veel redenen waarom reizigers zouden moeten overwegen om tijdens hun reis vrijwilligerswerk te doen voor ngo’s.

Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om iets terug te geven aan de gemeenschap. Wanneer we reizen en deze prachtige plaatsen bezoeken, stappen we over land dat toebehoort aan gemeenschappen. We bezoeken kort plaatsen waar mensen hun hele leven wonen, vaak al generaties lang. De mensen die ons ontvangen zijn meestal erg aardig en werken hard om onze ervaring in hun thuisland zo goed mogelijk te maken. Daarom is het de moeite waard om even te stoppen en wat tijd te besteden aan het teruggeven aan de gemeenschappen die ons ontvangen.

Door vrijwilligerswerk te doen voor een NGO in het buitenland kunnen reizigers meer te weten komen over het leven en de problemen van de lokale bevolking. Dit is een belangrijk aspect van reizen. De meeste plaatsen waar we graag naartoe reizen zijn onderontwikkelde landen met veel ongelijkheid en armoede. Het leven van de mensen is er meestal minder goed dan bij ons in de westerse wereld. Het zien van deze contrasterende levensstijlen roept gevoelens van empathie op bij vrijwilligers, wat hen stimuleert om betere reizigers te worden. Dit heeft een positieve invloed op lokale gemeenschappen wanneer ze in de toekomst op reis gaan.

Het is een geweldige culturele uitwisseling voor zowel de reiziger als de gastheer. Wanneer twee mensen (of meer) uit verschillende culturen samenkomen, krijgen ze de kans om verhalen, ideeën, meningen en nog veel meer uit te wisselen. Dit soort samenwerking zorgt voor een dieper begrip van diversiteit, voor beide partijen. Dit is geweldig om ruimdenkender en begripvoller te worden.

Mijn favoriete sociale project in het buitenland was vrijwilligerswerk met Venezolaanse migranten in Colombia, die het hele continent waren overgestoken op zoek naar een beter leven. Daar ontmoette ik enkele van de sterkste mensen die elke dag met uitdagingen en ontberingen werden geconfronteerd. Hierdoor ben ik mijn leven thuis echt gaan waarderen, omdat ik een nieuw niveau van empathie voor andere mensen heb gekregen.

Ik heb het gevoel dat vrijwilligerswerk bij ngo’s in het buitenland me een betere reiziger heeft gemaakt en daardoor ook een beter mens. Door mijn tijd te besteden aan vrijwilligerswerk voor lokale non-profitorganisaties heb ik echt een doel toegevoegd aan mijn reizen. Ik heb geleerd dat teruggeven aan de gemeenschap een van de beste manieren is om deze landen en hun gemeenschappen te bedanken voor hun gastvrijheid.

Download de Hostelworld app om mensen te ontmoeten vanaf het moment dat je boekt


Misschien vind je dit ook leuk… 🤩

💚 Van rif tot redding: de 10 topbestemmingen voor vrijwilligerswerk in de zee

moeten we nog steeds natuurschoon bezoeken?

hoe ik ontdekte dat ik neurodivergent ben tijdens mijn soloreizen

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven