Reizen zonder geld in 9 eenvoudige stappen

Vijf weken na mijn crisis van begin 30 over het waarom, wat, hoe en waar mijn leven naartoe ging, ging ik de weg op en reed van Melbourne naar Darwin, liftte per boot naar Indonesië, eilandhopte naar Maleisië, liftte van Kuala Lumpar naar Bangkok, toen van Bangkok naar Koh Samui, toen naar Phuket om per boot naar Zuid-Afrika te liften, waar het twee jaar duurde om van Kaapstad naar Jeruzalem te komen.

47.000 km afgelegd zonder te vliegen, door 21 landen, 27 eilanden, 233 lifters, van scooters tot vrachtwagens, boten en zelfs een trein. Elk stereotype en vele persoonlijke muren brokkelden af om het pad te vervolgen, het te doorkruisen rond dit verbazingwekkende werelddorp dat Aarde heet, vol met niets dan verbazingwekkende mensen, enigszins verblind door maatschappelijke eisen die, echt waar, als je naar buiten stapt en de maatschappij observeert, je je realiseert hoe verwrongen en op een dwaalspoor we allemaal zijn.

Hoe reis je zonder geld? Je ruilt. Hier zijn 9 manieren om je vaardigheden – je volledige potentieel – te benutten en een stressvrije levensstijl te ervaren, zonder de beperkende stukjes papier met nummers erop.

1. Probeer te liften

how to travel with no money - hitchhiking

Afbeelding credit: Rohini Das, 2015

Elk land heeft zijn eigen stijl van liften en zijn eigen wetten. In Azië bijvoorbeeld, kom je met een duim omhoog met een bordje verder dan zonder. In Afrika wordt de duim omhoog beantwoord met een duim omhoog van de passerende chauffeur die glimlacht omdat hij niet doorheeft dat je om een lift vraagt, zodat je zijn stof kunt inademen. De Windmill doet wonderen: met je arm op en neer wapperen.

Ik ben een rusteloos individu, dus ik liep altijd tot een lift me oppikte. Maar alleen waar het veilig was. Als je gaat liften, moet je rekening houden met een veilige plek, niet alleen voor jou, maar ook voor de chauffeur om veilig aan de kant te kunnen gaan. Chauffeurs verwachten betaling, dus wees eerlijk en direct dat je geen geld gebruikt. Natuurlijk zullen sommigen lachend wegrijden, maar de meesten zijn nieuwsgierig en willen meer weten.

Sshh!... This is a secret

Sign up to discover the "Next 🔥 Backpacker Destination" this 2024, discount travel deals and future secret travel guides.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Dit is waar je je vaardigheden om mensen te lezen moet aanscherpen. Krijg een idee van de bestuurder en de auto. Bij twijfel, om welke reden dan ook, bedank je beleefd en stap je weg, terwijl je ze het beste wenst. Gebruik excuses zoals, “Mijn vriend komt er zo aan.” Vermaak de chauffeur altijd met verhalen of filosofie. Onderwerpen als religie en politiek kun je beter vermijden. Gebruik de tijd tijdens de rit om te leren wat je kunt over de cultuur en tradities en wat zinnen in de gebruikte taal. Je krijgt veel meer respect als je goed op de hoogte bent van het land waar je doorheen trekt. Als je de chauffeur aan het lachen kunt maken, schept dat vertrouwen en lachen is net zo goed als brood breken. En zelfs als een chauffeur zegt dat hij je alleen naar de volgende stad brengt, als je een goede band hebt, brengen ze je meestal helemaal.

2. En boot liften ook

Om het water over te steken, zijn er speciale websites voor het liften op boten, zoals Crew Seekers, Crewbay en Cruisers Forum. Je kunt de advertenties van kapiteins en booteigenaren lezen of je eigen advertentie plaatsen. De sites zijn gratis. Vraag bij het ontmoeten van de kapitein en bemanning altijd naar hun ervaring. Je wilt niet de Indische Oceaan oversteken in het cycloonseizoen met een nieuweling (ik ben overgestoken met een kapitein die uit de baarmoeder van zijn moeder zeilde en ons direct het cycloonseizoen in bracht). Denk er altijd aan om de boot en de manieren van de kapitein te respecteren. Het is zijn huis, jij bent de gast. Op sommige boten betaalt de kapitein alle kosten, op andere boten worden de kosten gedeeld. Deze kosten zouden nooit hoger moeten zijn dan $10-15 USD per dag, inclusief eten, benzine en havengelden.

Wees erop voorbereid dat zelfs als de kapitein een passage van een week voorspelt, het twee of drie weken kan worden omdat het weer doet wat het wil, wanneer het wil.

how to travel with no money - boat hitchhiking

3. Wees een entertainer

Een vrijwilligersklus die ik heb binnengehaald was in Mossel Bay, Zuid-Afrika. Mijn taakomschrijving? Socializen, de gasten laten drinken, poolen of Jenga spelen, het vuur aansteken en er muziek omheen draaien en ze rondleiden door Mossel Bay als ze dat wilden. Eigenlijk hoefde ik alleen maar mezelf te zijn. En in ruil daarvoor? Eten, bed en levenslange vrienden met een open uitnodiging om terug te komen wanneer dan ook voor een fulltime baan.

how to travel with no money - entertainer

4. Verbindingen leggen (en enten)

In Namibië belandde ik bij de Caprivi Houseboat Safari Lodge voor een maand onderhoud, entertainment en rivierbegeleiding. Ik werd beloond met een 3-daagse safaritocht op de Zambezi rivier. Deze opdracht kwam tot stand via een aantal geweldige mensen die ik in Swakopmund had ontmoet en met wie ik in contact kwam via een vrouw die ik in Thailand had ontmoet. Deze geweldige mensen brachten me vervolgens in contact met de mensen van de Houseboat Safari Lodge. Zij brachten me op hun beurt in contact met een lodge in Zambia waar ik drie weken lang ongeveer hetzelfde deed.

Het draait allemaal om connecties en de indruk die je achterlaat.

5. Ruil je vaardigheden

Om te ruilen voor ervaringen als wildwatervaren, bungeejumpen en het beklimmen van de Keniaanse berg, ruilde ik de vaardigheden die ik had en die het beste pasten bij de bedrijven die ik benaderde. Voornamelijk het schrijven van promotieartikelen die op mijn website verschenen en met het geluk een gastblogplek te hebben bemachtigd bij Africa Geographic Magazine (15 miljoen lezers). Ik bood ook foto’s aan bij lopende promoties tijdens interviews of als mensen om tips vroegen. Deze contacten verliepen voornamelijk via e-mail, toevallige ontmoetingen in bars met eigenaars en managers en via connecties die werden gemaakt wanneer mensen het bedrijf van een vriend of een dienst aanraadden die in mijn straatje pasten.

Als je een muziekinstrument kunt bespelen (waarmee je kunt reizen), gebruik muziek dan als betaalmiddel. Het komt zelden voor dat mensen een muzikaal optreden afslaan en het enige wat ze je ervoor terug hoeven te geven is een bord eten en een veilige slaapplaats, een kamer of een plek om een tent op te zetten. Muziek heeft me meer dan eens gered van een regenbui. En vaak zat ik in een vrachtwagen of auto te jammen om iets terug te doen.

how to travel with no money - trade your skills - guitar

6. Omarm culturele interacties

Ik benader elke ontmoeting met iemand als een teken. Ik ontmoet deze persoon met een reden, wat die ook mag zijn. Je bevindt je in een uitstekende positie om zoveel mogelijk te leren van verschillende mensen met verschillende achtergronden. Wees niet verlegen om te vragen naar culturele normen, waarom dingen op deze of gene manier worden gedaan, hoe je zinnen uitspreekt die je op weg zullen helpen, wat er leuk is om te zien waar toeristen geen weet van hebben.

how to travel with no money - embrace cultural interactions

7. Eet al het eten op

Wees niet de reiziger die naar plaatsen reist die buiten je comfortzone liggen om een hamburger of pizza te eten. Omarm de lokale keuken. De kans is groot dat het gezonder voor je is, biologisch en onbewerkt. En het is een geweldige manier voor je smaakpapillen om de wereld te leren kennen. Zelfs de rare dingen zoals insecten en hete sauzen die je de volgende ochtend zult voelen. Probeer dingen een keer. Zelfs als je het niet lekker vindt, is het een grote amusementswaarde voor de mensen met wie je omgaat. En komedie doorbreekt veel barrières. Vooral als het ten koste van jou gaat. Dus wees niet verlegen als je je schaamt. Omarm het! Je staat op het wereldtoneel en het doek is op, dus laat alle grenzen los.

8. Leer de taal

Leer de basis. De belangrijkste zinnen om te leren zijn begroetingen, want daarmee verdien je respect en open je veel deuren. hallo, hoe gaat het? Alsjeblieft, bedankt’ en ‘tot ziens’ zijn de allereerste zinnen die ik in elke nieuwe plaats zou leren. En vergeet niet dat sommige landen verschillende dialecten hebben, dus het is goed om te weten of je in een nieuw stamland bent waar iets heel anders wordt gesproken dan wat je net hebt geleerd.

9. Omarm ongebruikelijke accommodatie

Hoewel het laatste wat je wilt is op een politiebureau zitten in een vreemd land, heb ik gebruik gemaakt van de ordehandhavers van elk land. Als ik geen aanbieding kreeg voor een bed of niet door de plaatselijke bevolking werd ontvangen, ging ik gewoon naar het plaatselijke politiebureau, sprak met de chef en na een paar vragen kreeg ik een kantoor om in te slapen of een veilige plek om een tent op te zetten.

how to travel with no money - unusual accommodation - namibian police

Over de auteur:

Psyman OChen legde 47.000 km af zonder te vliegen, met behulp van geld en overlevend op ruilhandel gedurende drie jaar. Hoe? Zelfs hij weet het niet zeker. Lees verder op The Nomadic Diaries om erachter te komen

Blijf lezen 👇🏼

⭐️ Hoe houd je je geld veilig op reis

⭐️ Hoeveel kost een wereldreis

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven