Songkran Festival: alles wat je moet weten

Language Specific Image

1. Wat is Songkran?

Songkran is het beroemdste festival van Thailand. Dit ‘opspattend water’-festival is een belangrijke gebeurtenis op de boeddhistische kalender en markeert het begin van het traditionele Thaise Nieuwjaar. De naam Songkran komt van een Sanskriet woord dat ‘voorbijgaan’ of ‘naderen’ betekent. Hoewel het echt doorweekt raken is wat dit festival zo beroemd maakt.

kazuhiro Nakamura

2. Wanneer is het Songkran Festival?

Het Songkran Festival vindt elk jaar plaats in april, van de 13e tot de 15e.

3. Hoe wordt Songkran gevierd in Thailand?

Water is een belangrijk element van Songkran, vooral in recentere tijden toen het gooien van water een groot deel van de jaarlijkse vieringen is geworden. Als je Thailand in deze periode bezoekt, bereid je dan voor om flink bespat te worden! Massa’s mensen lopen rond om emmers water te gooien, waterpistolen te gebruiken en gewoon iedereen in de buurt nat te maken. Waardering voor familie is een ander belangrijk aspect van het festival, met veel Thaise mensen die op weg gaan naar hun geboortestad om tijd door te brengen met oudere familieleden. Boeddhisten bezoeken ook tempels tijdens Songkran, waar water wordt gegoten op Boeddhabeelden en op de handen van boeddhistische monniken als teken van respect.

ben Reeves

4. Wat gebeurt er op de eerste dag van het festival?

De eerste dag van het festival staat bekend als Songkran Day en is een uitbundige viering met processies van Boeddhabeelden door het hele land. De Thaise bevolking bereidt zich ook voor op het begin van het nieuwe jaar door hun huizen schoon te maken. Belangrijker is dat op 13 april het watergooien echt van start gaat.

ben Reeves

download the app

5. Wat is Wan Nao?

Wan Nao is de viering van het oude Thaise nieuwjaar en vindt plaats op 14 april wanneer de zon tussen Vissen en Aires reist. Op Wan Nao kun je een van de meer formele rituelen van Songkran meemaken, want op deze dag gaan veel boeddhisten naar hun tempels om zand chedi’s te bouwen (een zandkasteel dat is gebouwd om op een boeddhistische tempel te lijken).

6. Wanneer is het Thaise nieuwjaarsdag?

Thaise Nieuwjaarsdag wordt gevierd op 15 april en is de laatste dag van de Songkran-festiviteiten in veel delen van het land. Op deze dag worden offers achtergelaten bij tempels om het nieuwe jaar in te luiden, terwijl er ook veel andere evenementen plaatsvinden.

7. Hoe vieren mensen Songkran in Bangkok?

De Thaise hoofdstad viert het met het Bangkok Songkran Splendours Festival dat plaatsvindt van 13 tot 15 april. De officiële openingsceremonie wordt gehouden bij Wat Pho, een van de belangrijkste boeddhistische tempels in Thailand waar de spectaculaire, liggende Boeddha met goud is afgebeeld. Veel andere festiviteiten worden gehouden op en rond Khao San Road, een van de populairste straten ter wereld voor backpackers. Evenementen tijdens het festival zijn onder andere watergooien, het rituele baden van Boeddhabeelden, processies en voorstellingen. Tijdens de vieringen kun je genieten van een verleidelijke reeks traditionele gerechten.

Bekijk hostels in Bangkok

8. Wordt Songkran gevierd in Chiang Mai?

Chiang Mai is de thuisbasis van een van de grootste Songkranvieringen van het land. Het festival begint hier iets eerder, op12 april, met een opvallende optocht door de stad. Straateten, culturele vieringen en traditionele optredens blijven een belangrijk onderdeel van Songkran in Noord-Thailand. Natuurlijk is er ook het gebruikelijke watergooien.

Verken hostels in Chiang Mai

9. Wat gebeurt er in Phuket tijdens Songkran?

Genoeg! Het grootste eiland van Thailand bruist van de activiteit tijdens Songkran, vooral in de wijk Patong Beach. Verwacht dichtgeslibde straten vol pick-up trucks die water naar de lokale bevolking en toeristen gooien. Langs Bangla Road, waar je de levendigste uitgaansgelegenheden in Patong vindt, gaan de Songkran-festiviteiten door tot in de kleine uurtjes. Saphan Hin Park is het middelpunt van de festiviteiten in Phuket Town. Live muziek en traditionele optredens maken deel uit van deze enorm gezellige festiviteiten.

Bekijk hostels in Phuket

10. Is het festival alleen voor de lokale bevolking of kan iedereen meedoen?

Songkran is een enorm belangrijk festival voor de Thaise bevolking, maar het is ook erg populair bij bezoekers en veel toeristen organiseren hun vakantie specifiek rond dit unieke evenement. Iedereen kan en zal deelnemen aan de vieringen. Als je tijdens Songkran op pad gaat, zul je gegarandeerd doorweekt raken, maar je zult er wel veel plezier aan beleven!

Dus, als je een reis naar Songkran in Thailand aan het plannen bent, hopelijk heeft dit je wat inzicht gegeven in wat dit evenement zo belangrijk en uniek maakt, en je voorbereid op wat je kunt verwachten van Songkran vieringen in het hele land. Veel water gooien!

Ontdek hostels in Thailand

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven