15 rejselektioner fra den yngste person, der har besøgt alle lande i verden

Language Specific Image

Jeg havde aldrig sat mig for at slå en verdensrekord; tingene eskalerede bare. Selvom jeg havde været på de sædvanlige sommerferier med familien før, blev jeg for alvor bidt af rejsefeberen, da jeg som 18-årig tog på en rygsækrejse med venner gennem Sydøstasien. Fra det øjeblik blev rejser min besættelse, og i en alder af 24 år blev jeg den yngste solorejsende, der havde besøgt alle 196 lande.
Men før du drager forhastede konklusioner, så er jeg ikke et af de der “rige børn fra Instagram” – jeg kommer fra en normal middelklassefamilie. Selvom jeg var heldig nok til at få en billig flyrejse i ny og næ takket være min fars job som pilot, blev alt andet betalt gennem midlertidige jobs og ninja-budgetteringsevner.
Så hvilke råd vil jeg give andre unge solo-backpackere, der er ved at begive sig ud på deres første eventyr? Jeg har forsøgt at samle min visdom i 15 rejselektioner nedenfor, men mit vigtigste råd er, med Hunter S. Thompsons ord: Køb billetten, tag turen! ✈️?

Rejselektion #1: Der vil være masser af ventetid

travel lessons young solo travel James Asquith
Især når man rejser på tværs af lande, vil der være store mængder tid, man skal bruge. Du vil sandsynligvis ikke have en internetforbindelse, så du bliver nødt til at finde nogle gammeldags måder at holde dig selv underholdt på. Medbring noget godt at læse. Download nogle podcasts før din rejse eller på dit hostel. Få en samtale i gang med en fremmed. Skriv en bog. Lær et nyt sprog. Det er en fantastisk mulighed for at undslippe distraktionerne fra de sociale medier og opnå noget, du altid har ønsket dig.

Rejselektion nr. 2: Bliv ikke selvtilfreds

travel lessons young solo travel James Asquith
Antag ikke, at du er urørlig, fordi du kom uskadt fra din første rygsækrejse, eller endda fra din femte. Jeg blev ikke overfaldet, før jeg havde besøgt over 100 lande, og for at være ærlig var min parader nok sænket. Du vil ikke kunne nyde dine rejser, hvis du konstant er på vagt, men med lidt sund fornuft kommer du langt.

Rejselektion #3: Teknologi er en solorejsendes bedste ven

travel lessons young solo travel James Asquith
Teknologi har fuldstændig ændret den måde, vi rejser på. Selvfølgelig er der noget romantisk ved at sende postkort og bruge rigtige papirkort, men du vil være taknemmelig for den bekvemmelighed og sikkerhed, som en smartphone kan give dig. Indlæs altid google maps på din telefon enten før din rejse eller på dit hostel, så du kan bruge det offline.
Prøv dog at holde den teknologi, du har med dig, på et minimum. Tag kun din laptop med, hvis du skal bruge den til arbejde – den er tung og endnu en vigtig ting, der kan blive væk.

Rejselektion nr. 4: Hav altidpenge til nødstilfælde

travel lessons young solo travel James Asquith
Nødpenge er vigtige, selv på “sikre” destinationer – det er ligegyldigt, om det er et bundt kontanter i en sok eller et ubrugt kreditkort. Og dette er ikke den slags nødsituation, hvor du har brug for endnu en omgang jægerbomber. Der var tilfælde, hvor jeg var i lande, hvor internationale kreditkort ikke blev accepteret, og jeg var nede på min allersidste dollar. Hav en back-up til absolutte nødsituationer, og vær streng over for dig selv. Ring også til din bank før dine rejser, så de ikke spærrer dit kort på det mest ubelejlige tidspunkt på en fjern destination.

Rejselektion #5: Lav din research

travel lessons young solo travel James Asquith
Selv erfarne rejsende bør undersøge alle destinationer på forhånd. Der er ikke noget værre end at ankomme til et helt fremmed sted og ikke ane, hvad man skal lave, eller hvor man skal tage hen, men der var tilfælde, hvor jeg begik denne fejl. Du vil få nogle fantastiske anbefalinger fra folk, du møder på dine rejser, men du har stadig brug for et grundlæggende kendskab til destinationen for ikke at føle, at du går glip af noget. Selv hvis du bare undersøger de vigtigste seværdigheder og lidt af sproget, vil det hjælpe dig med at orientere dig og finde de mere usædvanlige ting, når du er der.

Rejselektion #6: Giv dig selv frihed til at sige ja

travel lessons young solo travel James Asquith
Vær åben og sig ja til spændende eventyr. Der var tidspunkter, hvor jeg fulgte guidebogen for tæt, da jeg først begyndte at rejse, og jeg er sikker på, at jeg gik glip af nogle fede oplevelser på den måde. At rejse handler om at omfavne det uventede, og uanset hvor meget man prøver, kan man ikke kontrollere alt. Det er godt at have nogle planer og en struktur, men man skal altid være åben for at ændre tingene, hvis man har lyst til det.

Rejselektion #7: Tag backup af dine rejsebilleder

travel lessons young solo travel James Asquith
Ikke det mest originale råd nogensinde, men du vil blive overrasket over, hvor mange der ikke gør det og derefter mister ALT. Mine rejsebilleder var de mest værdifulde souvenirs, jeg tog med fra mine eventyr, og de gav mig mulighed for at genskabe forbindelsen til det pågældende sted og den pågældende tid. Jeg blev kun frarøvet mit kamera én gang på mine rejser, men mistede alligevel nogle værdifulde minder. Det nemmeste er at oprette en Dropbox og komme ind i rutinen med at tage backup regelmæssigt.

Rejselektion #8: Tag dig god tid, før du dømmer andre

travel lessons young solo travel James Asquith
Efter en lang flyvetur, når du kommer ud af ankomsthallen, skal du ikke bare hoppe ind i den første bil midt om natten, der tilbyder den billigste pris. Det er din sikkerhed. Tag et øjeblik, sæt dig i rygeområdet, tag en drink, hvad som helst, men du er nødt til at trække vejret og beslutte, hvem du vil stole på. Bare slap af og tag dig god tid. Oftest vil du finde de gode mennesker i denne verden, men lidt tålmodighed og en velovervejet beslutning vil ikke skade dig.

Rejselektion #9: Få et lokalt SIM-kort eller rejse-SIM-kort

travel lessons young solo travel James Asquith
Jeg blev offer for nogle ret store telefonregninger, da jeg kom hjem fra mine rejser, og det kunne nemt have været undgået med lidt sund fornuft. Hvis du opholder dig i et land i mere end et par dage og forventer at bruge din telefon, kan du spare mange penge ved at få et lokalt SIM-kort. Du kan også overveje at få et internationalt eller globalt SIM-kort. Og du bør overveje at tage din gamle telefon med, hvis den stadig er i god stand, og afhængigt af hvor du rejser hen, især hvis sikkerheden er et problem.
Nogle netværk giver dig nu mulighed for at tage din eksisterende månedlige pakke med dig til visse lande, så tjek med dem, før du tager af sted, især hvis du er bundet af en kontrakt og alligevel skal betale den månedlige pris. Men hvis du beslutter dig for at tage en telefon med abonnement med dig, skal du ALTID sætte et loft over dine udgifter – det er så nemt at gøre, og det vil spare dig for de skræmmende regninger.

Rejselektion #10: Pas på dig selv, når du når dine grænser

travel lessons young solo travel James Asquith
Backpacker-cirkler er en smeltedigel af mennesker, der passerer gennem hostels, og oftere end ikke vil du have dage eller endda uger i træk, hvor du vil være ude at feste. Men når du begynder at føle dig træt, udmattet eller syg, så tag en dag eller to fri. Der er ingen skam i det, men hvis du presser dig igennem hver gang, kan du komme til at gå glip af en uge eller to af dit eventyr, når din krop bare giver op.

Rejselektion nr. 11: Book nogle ting på forhånd for at få en smule struktur

travel lessons young solo travel James Asquith
Hvis du har en grov idé om, hvad du gerne vil se i løbet af et par uger eller måneder, og du ikke har alverdens tid, så book din billet ud af din destination, så snart du ankommer. Det gjorde jeg især på min busrejse rundt i Sydamerika, og steder, som jeg forelskede mig i, og hvor jeg sagtens kunne være blevet i flere uger, gav jeg mig selv tid; en uge i Buenos Aires for eksempel. Man oplever ofte, at folk spørger, hvor man kommer fra, og hvor man skal hen næste gang på hostels, så jeg oplevede, at folk faktisk godt kunne lide, at jeg havde besluttet mig for, hvor jeg skulle hen næste gang, og de rejste meget ofte med mig. Vigtigst af alt betød det, at selvom det var svært at forlade nogle destinationer, lykkedes det mig at se alt det, jeg ideelt set gerne ville se i forbindelse med min forskning.

Rejselektion #12: Tjek klimaet

travel lessons young solo travel James Asquith
Selvom det er et meget almindeligt råd, så tjek altid klimaet, når du rejser. Jeg begik denne fejl i Sydamerika, hvor stor højde ikke er et supplement til lejlighedsvise meget varme dage og isnende kolde nætter i nogle områder. Det kan være nødvendigt at pakke til mange forskellige klimaer på én rejse, men lad være med at skære hjørner. Du vil ikke nyde at være i -10 grader celsius med intet andet end en trøje, som jeg befandt mig i.

Rejselektion #13: Før en rejsedagbog eller fotodagbog

travel lessons young solo travel James Asquith
Der er mange historier, som jeg kun svagt husker fra starten af mine rejser, og jeg ville ønske, at jeg havde en detaljeret dagbog, som jeg kunne se tilbage i for at huske selv de mindste ting, som nu er svage minder.

Rejselektion #14: Vær forberedt på at føle dig tom, når du vender hjem

travel lessons young solo travel James Asquith
Du vil føle dig meget tom, hver gang du vender hjem. Der vil være gode følelser ved at vende hjem og se venner og familie, men der vil være en meget følelsesløs følelse, når du er alene. Du vil være vant til konstant at være sammen med mennesker, og selv det at sove på sit eget værelse kan være en utrolig ensom følelse. Disse følelser vil fortage sig, og du vil hurtigt få kløe i fødderne igen, men meget få af os er heldige nok til at rejse hele vores liv. Sæt pris på den tid, du har hjemme med dem, du holder af, og brug den til at planlægge dit næste eventyr!

Rejselektion #15: Vær taknemmelig

travel lessons young solo travel James Asquith
Husk altid, når tiderne bliver hårde, at du er utrolig heldig at være på rejse og fri til at gøre, hvad du vil, når du vågner i morgen. Der er mange derhjemme, der ville være misundelige og bytte med dig på et splitsekund. Vi er alle så heldige at kunne rejse.
Har du et spørgsmål til James? Skriv en kommentar nedenfor, så skal vi nok få dem besvaret!???

travel lessons James Asquith book breaking bordersOm forfatteren

I 2013 blev James Asquith den yngste person i historien til at rejse til alle 196 nationer i verden. Hvis du vil vide mere om, hvordan han gjorde det, og hvilke eventyr han oplevede undervejs, kan du læse hans bog Breaking Borders.

Hvad du skal læse næste gang

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top