De 12 must-do ting at lave i Firenze

Der er gået mere end fem år siden mit Erasmus-ophold i Firenze, hovedstaden i Toscana i Italien, og jeg bliver stadig nostalgisk, når nogen nævner det, eller jeg støder på et billede af stedet. Firenze (dens navn på italiensk) efterlader et uudsletteligt mærke i hjerterne på alle os, der på et tidspunkt har slentret gennem dens gader og er blevet beruset af dens unikke atmosfære. Uanset hvor du kigger hen, vil du se kunst, historiske bygninger, unikke kirker… Det var ikke forgæves, at den franske forfatter Stendhal oplevede sin berømte indisposition, en periode med svimmelhed, udmattelse og takykardi kendt som Stendhal-syndromet, som var forårsaget af en overdådighed af kunst. En slags følelsesmæssig mætning af at blive udsat for for meget skønhed på kort tid, som manifesterer sig i fysiske symptomer.

Firenze har så meget at se og nyde, at vi selv i løbet af et helt liv ikke ville kunne nå det hele, men da jeg var så heldig at tilbringe flere måneder af mit liv der, vil jeg fortælle dig et par ting, du ikke må gå glip af, hvis du besøger kunstens by. Og bare rolig, vi vil kombinere “must”-besøgene med mere alternative planer for at forhindre, at du kollapser af for meget kunst!

1. Piazza del Duomo

hvad med at starte med en af de mest berømte seværdigheder i Firenze? Ja, vi taler om Piazza del Duomo!

Den er domineret af den enorme katedral, Santa Maria del Fiore, også kendt som Il Duomo, og uden tvivl et af de steder i Firenze, man skal se, og et sandt ikon for byen.

Køerne af turister, der venter på at besøge en af attraktionerne, dem, der slentrer igennem og stopper op for at tage en selfie med domkirkens imponerende marmorfacade bag sig, og fiaccheraierne, der venter med deres hestevogne på, at en turist skal køre med, fylder pladsen med liv.

Overfor katedralen ligger Battistero, som også er et besøg værd. Det var engang det sted, hvor alle kristne i byen blev døbt (deraf navnet). Tag et godt kig på en af dens tre indgange, den med dørene, der er kendt som “Paradisets port”, en ægte perle! Selvom det er en kopi, for da de originale porte begyndte at vise tegn på forfald, blev de flyttet til et sted, hvor de kunne bevares ordentligt.

Sshh!... This is a secret

Discover the "next hot backpacker destination" this 2024.

Just so you know, we will be able to see if you open our emails to help us monitor the success of our marketing campaigns. You will find further details in our data protection notice.

Og ved siden af Duomo ligger den imponerende Campanile di Giotto, en slags klokketårn, der, som det var skik i Italien, blev bygget i en separat bygning fra kirken for at forhindre vibrationer i at beskadige den.

2. Piazza della Signoria

📷dim 7

Fra Piazza del Duomo går vi ned ad Via dei Calzaiuoli, en livlig shoppinggade, indtil vi når Piazza della Signoria, som anses for at være den vigtigste plads i byen, og som, må jeg indrømme, er min favorit.

På pladsen ligger Palazzo Vecchio, en smuk historisk bygning med et 94 meter højt tårn kendt som Torre di Arnolfo. Palazzo Vecchio kan (og bør) besøges, for ud over selve bygningen, som er meget velrestaureret og velbevaret, huser det et museum. I dag er det også sæde for rådhuset.

Men på Piazza della Signoria finder vi mange andre turistattraktioner, såsom kopien af Michelangelos utrolige David eller Fontana di Nettuno, som var det første offentlige springvand i byen og består af et imponerende sæt statuer domineret af Neptun, den romerske gud for havet og vandene. Det var Bartolomeo Ammanattis værk.

Og så kommer vi til et af mine yndlingshjørner i byen, Loggia dei Lanzi. Det er en smuk portik i gotisk stil, som blev bygget til at huse forsamlinger og ceremonier og endte med at blive et frilandsmuseum på grund af de skulpturer, der er udstillet der. Den vigtigste er uden tvivl Cellinis Perseus, som forestiller den græske myte, hvor han skærer hovedet af Medusa. Det siges, at denne statue skjuler et selvportræt af forfatteren selv (bemærk Perseus’ nakke).

En ting, jeg plejede at gøre, da jeg boede i Firenze, var at sidde i loggiaen og se mig omkring, suge atmosfæren til mig, mens jeg beundrede statuerne. På trods af den forfærdelige myte, den repræsenterer, må jeg indrømme, at en af mine favoritter er Giambolognas Sabinerindernes voldtægt, som er beregnet til at blive beundret fra ethvert perspektiv.

3. Gastronomi

📷: @biancagroenen

Nu kommer vi til manges yndlingsdel: madkapitlet! I Italien er det næsten en religion at spise godt, og Firenze er ingen undtagelse!

Du må ikke gå glip af bistecca alla fiorentina, en mørbradbøf af oksekød, der ligner den galiciske chuletón, som tilberedes på en meget speciel måde. Men sørg for at dele den med dine medrejsende, for vi taler om 1 kg kød!

En god idé, hvis du har kort tid og gerne vil spise godt, rart og billigt, er at købe et stykke pizza al taglio eller gå til et lille sted, der hedder All’antico Vinaio, på Via dei Neri, hvor du for omkring 5 euro kan få en schiacciate (en slags sandwich), som du aldrig vil glemme. Pas på med at sidde i et hjørne af gaden og spise den: Du kan få en bøde! Det er bedst at spise, mens man går, eller finde et passende sted at stoppe.

Aperitivi er også meget almindelige i Firenze. Før middagen samles folk med venner på nogle barer, hvor man kan bestille en drink til mellem 6 og 8 € (mens du er der, anbefaler vi, at du prøver Aperol Spritz) og forsyne sig frit fra den tilgængelige buffet. Det er en god lejlighed til at prøve forskellige retter!

Og selvfølgelig må du ikke gå glip af pizzaerne og den italienske pasta. Et godt sted at gøre dette er på Mostodolce, et lille birreria på Via Nazionale (nær togstationen), hvor du kan nyde et lækkert traditionelt hjemmelavet måltid ledsaget af håndværksøl.

Du kan ikke forlade Firenze uden at spise en god gelato. En af de mest berømte isbarer er La Carraia, som har flere steder i det historiske centrum. Det bliver svært at vælge den rigtige smag!

4. Ponte Vecchio

📷tord Sollie

Nu er turen kommet til et andet af byens ikoner: ingen ringere end Ponte Vecchio. Det er den ældste bro i Europa, og det er meget underligt at beundre, hvordan husene og butikkerne, der ligger der (for det meste guld- og smykkeforretninger), hænger ud over broens bagside og ud over Arno-floden. Tilsyneladende var det den eneste bro i byen, der overlevede de tyske bomber under Anden Verdenskrig.

Desværre er denne bro også blevet skik for at fastgøre hængelåse, der symboliserer kærligheden mellem de par, der hænger dem op, men lad være med det! Det er en praksis, der skader broen og koster byen penge, fordi de hele tiden skal fjernes.

Kig i stedet på toppen af de butikker, der ligger langs broen: Du vil se vinduer, der løber langs den. Det er Vasari-korridoren, en passage, der forbinder Palazzo Vecchio med Palazzo Pitti på den anden side af floden. Den blev designet, så Medicierne kunne komme fra den ene side til den anden uden at blande sig med byens borgere på et tidspunkt i historien, hvor de havde mistet noget af deres popularitet.

En god idé til at få det mest klassiske billede af Firenze er at beundre Ponte Vecchio fra dens nabobro, Santa Trinità.

5. Oltrarno

Og da vi allerede har nævnt Palazzo Pitti, som også var Mediciernes residens, så lad os gå videre til den anden side af floden, et område, der også er kendt som Oltrarno. Her kan vi besøge det imponerende palads, slappe af i solen på pladsen foran, mens vi beundrer facaden, og slentre gennem Firenzes mest bohemeagtige kvarterer (Borgo San Frediano og Santo Spirito), der er fulde af butikker, gallerier og kunstneratelierer.

Det er også i dette område, at du finder Boboli-haverne, en grøn oase i byen, der er ideel til at slentre, slappe af og lære mere om Medici-familiens historie. Disse smukke haver er hverken mere eller mindre end 45.000 kvadratmeter fyldt med stier gennem den omhyggeligt plejede vegetation, marmorstatuer, springvand, pergolaer, flere grotter og endda en lille sø! Der er entré, men det er det hele værd.

6. Café og Piazza della Repubblica

Er vi ikke trætte? Vi må hellere stoppe og få en kop kaffe. Et godt sted at gøre det er Café Concerto Pazskowski, et af de ældste etablissementer i byen og beliggende på Piazza della Repubblica. Det er værd at sidde ved bordene udenfor og beundre pladsen og dens berømte karrusel. Afhængigt af tidspunktet på dagen kan du være heldig at opleve en af de små livekoncerter, som etablissementet selv arrangerer.

Et godt trick til at gøre dit besøg mere økonomisk er at gå ind, bestille din kaffe (eller et af deres lækre kager) i baren og selv tage den med til bordet udenfor, for hvis du sætter dig direkte og beder om at få den bragt, vil du blive opkrævet for servicen (og den er ikke billig). Når du er indenfor, kan du benytte lejligheden til at beundre restaurantens interiør, et mødested for utallige florentinske intellektuelle eller dem, der var på gennemrejse i Firenze i dens guldalder. Åh, hvis bare væggene kunne tale…!

7. Markeder

vil du gerne købe nogle souvenirs fra Toscanas hovedstad? Jeg anbefaler, at du gør det på et af markederne. Et af de mest berømte er San Lorenzo-markedet, hvor man kan købe souvenirs og typiske produkter som læderhåndværk i boderne i de omkringliggende gader hver dag undtagen mandag, eller man kan gå ind i markedsbygningen og benytte sig af muligheden for at købe mad i boderne eller spise i restauranterne.

Et andet marked, man ikke må gå glip af, er Mercato Nuovo, også kendt som Mercato del Porcellino på grund af den berømte bronzeskulptur af et vildsvin. Denne skulptur, som faktisk er et springvand (der kommer vand ud af dyrets mund), er florentinerens “Fontana di Trevi”, da der er en legende om, at den kan opfylde ønsker i bytte for mønter. Man skal gnide mønten mod dyrets snude, mens man fremsætter sit ønske, og så slippe den. Hvis mønten glider gennem sprækken, betyder det i øvrigt, at du vender tilbage til Firenze!

8. Udsigt fra højderne

Vi har allerede gået gennem en stor del af denhistoriskebymidte (som i øvrigt er på verdensarvslisten), men hvad med lidt perspektiv? Firenze har et par nøglepunkter, der giver dig mulighed for at se den fra oven.

Et af dem er domkirkens kuppel, som er designet af Brunelleschi. Du kan gå op for at beundre udsigten, men vær forberedt på at bestige de 436 trin! Du kan også gå til toppen af Campanile di Giotto (414 trin), men min yndlingsudsigt er fra udsigtspunktet Piazzale Michelangelo på den anden side af floden.

Dette udsigtspunkt er et ideelt sted at se solen stå op eller gå ned over byen. Hvis man gør det tidligt om morgenen, er der meget stille, og man er næsten alene, men det er værd at tage derhen midt på eftermiddagen og sætte sig på trappen og nyde udsigten, som bliver forstærket af de live-musikere, der optræder der hver aften. Oplevelsen resulterer i et magisk øjeblik af fællesskab mellem alle de tilstedeværende og af kontakt med sig selv på samme tid – jeg er ikke ansvarlig for eventuelle tårer af følelser, der måtte opstå!

9. Museer

📷joshua Earle

Troede du virkelig, at jeg ville glemme de vigtigste kunstværker, der findes i byen? Du må ikke gå glip af Uffizzi Gallery, hvor du finder en af de største og vigtigste kunstsamlinger i verden. Da Vinci, Botticelli, Michelangelo, Raffaello, Tizian? Det er lige så vigtigt, som det er imponerende. Jeg anbefaler, at du tager en guidet tur, så du ikke går glip af nogen af detaljerne!

Og selvfølgelig kan du ikke forlade Firenze uden at have beundret byens smukkeste indbygger: Michelangelos David. Originalen befinder sig i Galleria dell’Accademia, og selvom der er mange andre vigtige værker, er denne skulptur alene et besøg værd. Sæt dig i ro og mag på bænken omkring David, og tag dig god tid til at se på den – den er så perfekt, at den endda ser ud til at ånde!

10. Gadekunst og hjørner af byen

📷@artsmutt

Men museer og gallerier er ikke den eneste kunst, man kan finde i Firenze. Byen er fuld af gadekunst, og når vi går rundt i byen, får vi mulighed for at købe tryk og lærreder fra kunstnere, der viser deres værker stående på gaden, beundre malere, der gengiver berømte malerier ved at male jorden med farvet kridt, og have det sjovt med at spotte værket fra en af byens mest berømte gadekunstnere, Clet Abraham. Clet har genopfundet Firenzes vejskilte ved at tilføje elementer, der giver dem et strejf af humor, det ene mere originalt end det andet!

Denne by har en så speciel charme, at bare det at gå gennem gaderne er en oplevelse i sig selv, men hvis du også besøger nogle af de vigtigste hjørner (uden for turistruten), vil du forelske dig i stedet. Et af dem er Piazza della Santissima Anunziata, hvor du, hvis du kigger i retning af Via dei Servi, får et billede, der er de bedste Instagram-posts værdigt, når domkirkens kuppel rejser sig over husene med den typiske florentinske æstetik. Du kan vælge, om du vil have rytterskulpturen, der dominerer pladsen, med eller ej.

Og apropos domkirkens kuppel, så er det interessant at gå ind i Le Oblate-komplekset (i Via dell’Oriuolo), et tidligere kloster, der huser et bibliotek og en café, hvorfra du kan beundre den ansigt til ansigt, mens du nipper til en god cappuccino.

11. Santa Croce

Santa Croce-kirken fortjener særlig omtale, og det er intet mindre end her, Stendhal oplevede sit berømte syndrom. Denne vigtige franciskanerkirke, der er smuk både indvendigt og udvendigt og et symbol på florentinsk kunst, huser gravene for Michelangelo, Galileo, Dante Alighieri og Machiavelli blandt mange andre vigtige personer samt Pazzi Chapel, endnu et vidunderligt værk af Brunelleschi.

Den store, rektangulære, livlige plads med samme navn som kirken er et godt sted at sidde og indsnuse byens atmosfære, enten på trappen foran chiesaen eller på en af bænkene rundt om den centrale del af pladsen, mens man beundrer facaden.

12. En slentretur gennem Toscana

📷: @guidocarol

Og selvfølgelig kan du ikke forlade dette utrolige sted uden at forlade byen og gå på opdagelse i det landlige Toscana. Enhver lille by, du vil stoppe i, vil transportere dig til en verden af brune og grønne farver, lækker mad, brostensbelagte gader og spektakulære udsigter, men jeg anbefaler især, at du besøger San Gimignano, Lucca og Siena (hvor der hver sommer afholdes Paglio, en ridekonkurrence mellem distrikter, der opretholder den oprindelige tradition). Du kan også besøge Pisa og det berømte skæve tårn, selvom byen ikke har meget andet at byde på.

📚 Om forfatteren 📚

Mariona Sanz (Barcelona, 1989) Middelhavsjournalist og forfatter i Lapland. Jeg rejser langsomt og skriver om bæredygtighed, ansvarlig turisme og personlig vækst. Jeg elsker dyr, at gå ture i naturen og læse ved ilden. IG @sanzmerions / marionasanz.com.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top