Guide til rygsækrejsende i Jordan

Indhyllet i mystik og rig på historie kan Jordan virke som en svær backpacker-destination. Omgivet af lande, der har været udskældt i medierne, er det let at se, hvorfor rejsende kan blive afskrækket fra at vove sig hertil. Med Syrien mod nord, Israel og Palæstina mod vest, Irak mod øst og Saudi-Arabien mod syd har denne region en historie med ustabilitet. Alligevel vil jeg opfordre dig til ikke at lade dig afskrække af, hvad du måske har hørt. Hvis der er én ting, jeg har lært af min tid i Jordan, så er det, at lykken tilsmiler de nysgerrige og de beslutsomme. Du vil helt sikkert blive belønnet for at besøge dette hjørne af kloden.

Jordan byder på skatte, som enhver backpacker bør udforske. Den frygtløse rejsende bør udforske den ærefrygtindgydende Wadi Rum-ørken med dens overjordiske landskaber. Bliv transporteret ind i en skjult undervandsverden ved Aqaba revet. Og gå hjem med en følelse af ydmyghed over Petras enorme størrelse.

backpacking jordan - looking at the city of Petra

Spring direkte til:

 1. Det bedste tidspunkt at besøge Jordan
 2. Sådan kommer du rundt i Jordan
 3. Jordan rejseomkostninger
 4. Hvor skal man bo i Jordan?
 5. Rejseplan for Jordan
 6. De bedste steder at besøge i Jordan
 7. Mad i Jordan
 8. Kultur i Jordan
 9. Rejseråd til Jordan

Hvornår er det bedst at besøge Jordan?

Foråret (marts til maj) anbefales på det kraftigste som det bedste tidspunkt at rejse rundt i Jordan. I disse måneder vil besøgende opleve varme dage og kølige nætter. April foreslås som det ideelle tidspunkt at besøge landet, da det er starten på sommeren i Jordan, hvilket betyder, at det ikke er ubehageligt varmt, som det kan være i højsæsonen (juni til august). April byder på varme, lange sommerdage med temperaturer, der falder senere på dagen til kølige aftener over hele landet. Flybilletter fra Storbritannien har en tendens til at være rimelige omkring april, hvis de bestilles i forvejen. Men de falder endnu mere i maj, hvis du er på udkig efter et rigtig godt tilbud. Et andet plus er, at der er færre besøgende i Jordan i april sammenlignet med juni og juli, hvilket betyder, at der er færre menneskemængder på de populære steder. Hvis du beslutter dig for at besøge Jordan i maj, hvor den islamiske højtid ramadanen finder sted, vil du opleve et lavere antal besøgende og billigere indkvartering.

Hvis du ønsker at dykke i Det Røde Hav nær Akaba, er de ideelle måneder september til oktober. Men hvis du besøger stedet uden for disse måneder, skal du ikke bekymre dig, for du kan nyde fantastisk dykning hele året rundt.

Vejret i Jordan

Jordan er en fantastisk destination at besøge hele året rundt. Som man kan forvente af et land, der består af 90% ørken, kan det blive meget varmt om dagen, men overraskende nok kan temperaturerne falde om natten. (BEMÆRK: Den varmeste del af dagen plejer at være mellem kl. 12 og 14.) På grund af dette klimafald kan du ofte finde jordanere, der spiser middag og socialiserer sent om aftenen, når det er meget mere behageligt at sidde udenfor.

Sommermånederne løber fra maj til november med et højdepunkt i juli/august, hvor temperaturen kan nå op på 40 °C. Den koldeste måned er januar, hvor temperaturen i gennemsnit er omkring 8 °C. Selvom Jordan er relativt lille, er der en tendens til, at det bliver varmere, jo længere sydpå man kommer. Hvis du planlægger at rejse mellem november og februar, kan du derfor bruge mere tid omkring Aqaba og Petra (mod de sydligere dele af landet.) Temperaturerne i Amman og nordpå vil dog ikke være meget koldere. Paraplyer er sjældent nødvendige i Jordan, hvor nedbøren er minimal med et gennemsnit på kun 12 regnvejrsdage om året.

Bedste tidspunkt at besøge Petra

Petra er et must for de fleste besøgende. Turismen i Petra var på sit højeste i 2010, men har siden oplevet et lille fald. For at få mest muligt ud af dette og undgå store menneskemængder, vil det være en fordel at planlægge en tur hellere før end senere. De måneder, hvor der er færrest besøgende ifølge de officielle Petra-statistikker, er januar, februar, juni og juli. De bedste besøgsmåneder er april, oktober og november.

Det bedste tidspunkt på dagen at besøge dette UNESCO-beskyttede sted er tidligt om morgenen, før det bliver for varmt, og menneskemængderne ankommer. Portene åbner kl. 6 om morgenen og lukker igen omkring kl. 18. Den tidlige fugl fanger ormen, som man siger, så det anbefales at ankomme, før portene åbner. Du vil være en af de første, der kommer igennem, så du får en hel dag ud af dit besøg – der er meget at se på! Heldigvis ligger mange af seværdighederne i Petra spredt, så der er sjældent trængsel, og du kommer næppe til at føle dig som en flok turister. Faktisk kan du frit vandre rundt i denne gamle by og skabe din egen vej rundt på stedet. Da Petra ligger i den sydlige del af Jordan, er der varmt hele året rundt, men i juni-september er der kvælende varmt! (Jeg vil derfor anbefale april og maj som de bedste måneder at besøge byen.

Før du rejser til Jordan, kan jeg varmt anbefale at købe et “Jordan Pass” online fra den officielle hjemmeside. Ikke alene slipper du for visumgebyret til Jordan, men du kan også vælge mellem 1, 2 eller 3 dages adgang til Petra, som er inkluderet i prisen. Du skal blot vise dette pas, enten printet ud eller på din telefon, ved immigrationen ved indrejse til Jordan, og også ved indgangen til kulturarvssteder. (Jordan Pass giver adgang til mange andre steder GRATIS. Tjek den fulde liste på deres hjemmeside). Jeg anbefaler tre-dages-løsningen, da den ikke koster meget mere end en eller to dage. Desuden kan de ekstra dage være nyttige, da det mest oversete aspekt ved Petra er dens størrelse. Den er kolossal! Det lykkedes mig ganske vist at se alt, hvad jeg ville, på en enkelt dag, men jeg forestiller mig, at det ville være noget af en opgave, hvis man ikke er den store vandrer. De fleste opdagelsesrejsende har en tendens til at stoppe for i dag og vende tilbage til deres hostel omkring middagstid på grund af varmen, men de virkelig dedikerede vil medbringe en frokost og vente på den bagende sol. Jeg tog en kort lur i en af de mange forladte huler, indtil temperaturen faldt igen, og jeg blev glædeligt overrasket over at opdage, at stedet var relativt tomt sidst på dagen. Så hvis du ikke står tidligt op, er en anden mulighed at tage derhen sidst på eftermiddagen, når menneskemængden er blevet lidt mindre. Men forvent ikke at se alt for meget på kun et par timer. Hvis du ikke er i tidsnød og foretrækker at tage tingene i et langsommere tempo og nyde alle de herligheder, som dette 2000 år gamle sted har at byde på, så vil jeg anbefale, at du giver dig selv mindst to dage, hvis ikke tre, til at tackle Petra.

backpacking jordan - entrance of a building in petra

Bedste tidspunkt at besøge Amman

Amman bliver ikke så varm om sommeren som nogle af byerne længere sydpå, med gennemsnitstemperaturer på 32 grader, som er velkomne inden for byens grænser. Som i resten af Jordan er Ammans køligere måneder december-februar og de højeste temperaturer i juni-august. Forvent at besøge nogle moskeer og ruiner, som kræver, at du dækker dig til, så det er en god idé at tage på sightseeing tidligt om morgenen eller sent om aftenen for at undgå at få det for varmt i langt tøj. Det kan være en god idé at undgå at besøge landet under ramadanen (maj), da mange restauranter er lukket i løbet af dagen, fordi de fleste jordanere faster.

Sådan kommer du rundt i Jordan

Jordan har en fantastisk infrastruktur (faktisk på 35. pladsen i verden), og hovedvejene er velholdte på grund af et velfinansieret tilskud fra regeringen. Jordans befolkning vil primært bruge biler eller det lokale bussystem, da de største byer er godt forbundet og ekstremt overkommelige.

De mest almindelige transportformer for backpackere er med offentlig bus, fly eller bil, da der endnu ikke er noget pålideligt togsystem i Jordan. Den eneste jernbane går tilbage til den osmanniske periode, og den bruges primært til transport fra Damaskus i Syrien til Mekka. Der er planer om at forbedre denne service og gøre den mere tilgængelig for fritidsrejsende, men i øjeblikket mangler der finansiering. Hvis du ikke har så meget tid eller ikke er så meget til roadtrips, kan du hoppe på en billig kort flyvetur fra Amman til Aqaba.

Rejser med bus i Jordan

Gør som de lokale i Jordan, og tag bussen. Bare sørg for at være fleksibel med hensyn til tidspunkterne, da busserne som regel først kører, når de er fulde, og aldrig holder sig til en fast tidsplan. Kørslen kan være lidt uberegnelig, og busserne er langt fra luksus. Nogle gange kan det være svært at finde ud af, hvor man skal stige af og på bussen, men de venlige lokale vil altid vise dig den rigtige vej. Jeg bad altid chaufføren om at sige til, når det var mit stop, og jeg havde aldrig problemer med at komme derhen, hvor jeg ville. Det tager omkring 4 timer at rejse direkte fra Amman til Aqaba, hvilket sandsynligvis er den længste rute, du kan tage. Der er kun nogle få selskaber, der specifikt henvender sig til turister, såsom JETT-bussen (Jordan Express Tourist Transport), men de skal bestilles på forhånd; ethvert hostel eller hotel burde kunne hjælpe med dette. Det vil være sværere at komme til mere afsidesliggende dele af landet med bus, da ikke alle byer er forbundet med ruterne. Tjek, om det sted, du vil hen, er tilgængeligt med bus, før du påbegynder en rejse, og find ud af, hvilken by der ligger tættest på en busrute. Du bør kunne tage en taxa til mere afsidesliggende steder.

At rejse i bil i Jordan

At leje en bil er helt klart min foretrukne løsning. Friheden er uovertruffen! Alle lader til at kende nogen i Jordan, som kan leje en bil til dig, og de er som regel ret pålidelige. Mit råd vil være at undgå de store internationale mærker og i stedet vælge et lokalt firma. De fleste firmaer afleverer gerne bilen på dit hostel og henter den igen i lufthavnen, når du rejser, uden ekstra omkostninger. Det kan du ikke slå, når det gælder service!

Brændstof i Jordan er billigt, og de har tankpassere ved de fleste pumper, som fylder bilen op for dig. Kørsel i Jordan er en oplevelse og bør udføres af en sikker chauffør. Undgå at køre om natten, hvis det er muligt, da dyr, sandstorme og modkørende trafik med ødelagte forlygter kan dukke op ud af det blå. Politiet foretager ofte kontroller, og der kan være et par checkpoints undervejs, hvor du blot skal fremvise dit kørekort og åbne bagagerummet. Mit bedste tip er at overholde hastighedsgrænserne, da umarkerede fartbump kan overraske dig, og du kan ende med at slå hovedet mod bilens tag, når du flyver over dem. Hvis politiet fanger dig i at køre for stærkt, kan du få en bøde på op til 20JD, så pas på, hvis du kører for stærkt. Jeg vil anbefale at tage den naturskønne rute langs Det Døde Hav; det tager lidt længere tid, men det er det hele værd, for udsigten er ikke til at gå glip af. Måske kan du spørge på dit hostel, om nogen er interesserede i at leje en bil sammen for at spare på CO2-aftrykket og omkostningerne. Var der nogen, der sagde road trip? Hvis du planlægger kun at tage en bil den ene vej og ikke aflevere den, hvor du hentede den, er det også muligt mod et gebyr.

Blaffertur i Jordan

Blafferi er ret almindeligt i Jordan, især i fjerntliggende områder, som er meget utilgængelige med offentlig transport. Langs hovedveje som Kings Highway kan du støde på en jordaner, der prøver at komme hjem, eller endda en backpacker, der blaffer sig vej gennem Jordan. Nogle lokale er vant til at samle rejsende op fra tid til anden, men det er en upålidelig transportform, og man bør tage sine forholdsregler og sikkerhedsforanstaltninger i brug, hvor det er muligt. Hvis du vælger at samle en blaffer op, er det bedst kun at gøre det, hvis du rejser med kendte venner, der allerede er i bilen.

Amman til Petra

At komme fra Amman til Petra er stort set en lige rute ned ad Desert Highway, som er hovedvejen i Jordan. Kør sydpå fra Amman og sigt efter Petra eller Wadi Musa, som er den by, du skal bo i, hvis du besøger Petra. Der er skilte på engelsk undervejs. Du kan hente et SIM-kort på hostels eller i lufthavnen ved ankomsten og bruge GPS på din telefon til at navigere, hvis du er bange for at fare vild. Hvis du kører, skal du regne med ca. 3,5 timer, hvis du ikke stopper undervejs.

Desert Highway er den travleste motorvej, der løber fra nord til syd i Jordan, så der kører også flere busruter langs denne vej, hvis du planlægger at bruge offentlig transport. Det tager ikke lang tid at fylde bussen op i Amman, og så er du hurtigt på vej! Bare husk, at den stopper ofte undervejs for at samle folk op og sætte dem af igen. Hvis du ikke har noget imod at betale lidt mere for din transport og foretrækker at rejse lidt mere stressfrit, kan du også finde en taxachauffør, der er villig til at tage turen fra omkring 90-110JD, hvis du er heldig, kan de endda holde ind til siden ved Det Døde Hav, så du kan tage en hurtig dukkert!

Der findes dagsture, som man kan booke, så man kan komme fra Amman til Petra og tilbage igen på kun en dag. Det er meget lange rejsedage med en udmattende dag med udforskning i Petra. Jeg vil ikke anbefale dette, medmindre det er helt nødvendigt, da det begrænser din tid i Petra til et minimum, og du vil ikke gå glip af din bus tilbage til Amman om aftenen. Hvis du ikke har tid til at overnatte ved Petra, så kan denne tur bookes fra mange steder i Amman.

Jordan rejseomkostninger

Rejseomkostningerne i Jordan er meget backpackervenlige. Du kan rejse med et lille budget og se alle de vidundere, landet har at byde på. Du vil ikke finde indgangspriser eller udflugter meget dyre med den lille undtagelse af en indgangsbillet til Petra (uden et Jordan Pass), som i skrivende stund er omkring £53.

Hvad er valutaen i Jordan?

I hele Jordan er den jordanske dinar den anerkendte officielle valuta. Den har været i omløb siden 1950’erne og kan ofte genkendes i butikker og restauranter som JD eller JOD.

I skrivende stund svarer 1JD til ca. 1,07 GBP / 1,41 USD. En dinar består af 100 qirsh (eller 1000 fils, men de er ikke så almindelige længere). For eksempel kan du se proces skrevet som: 1.75JD, som er 1,85 GBP. Dinarer er oftest sedler, der fås i pålydende værdi af 1,5, 10, 20 og 50.

Der er hæveautomater i de fleste byer i Jordan, som udbetaler jordanske dinarer.

Priser på mad i Jordan

Jeg tror, at den bedste mad er der, hvor de lokale spiser. Det er ofte meget sjovt at finde den bedste gademad, og det kan give de mest velsmagende måltider. Spørg personalet på dit hostel eller en lokal om de bedste spisesteder i byen.

Min erfaring er, at man skal regne med at betale omkring 3-4JD for en stor mængde mad. En grundlæggende varieret ret vil omfatte hummus (mums!), salater, falafel, varme chips og en drink. Hvis du ønsker at spise på en mellemklasse-restaurant, starter priserne for en hovedret på omkring 10JD. Madpriserne er som regel angivet på menukortene, men på meget mindre restauranter tilbyder nogle kun en eller to retter og har måske ikke engang et menukort. Hvis du er i tvivl, så spørg.

Drikkepenge i Jordan

Det er ikke obligatorisk at give drikkepenge nogen steder i Jordan, men hvis du føler, at du har fået en god service eller en service over gennemsnittet, er det i orden at give drikkepenge.

Tjenere: Hvis du gerne vil give drikkepenge til din tjener i en billig restaurant eller på et gadekøkken, er det rart med 5-10 % i drikkepenge, men det forventes ikke. På en førsteklasses restaurant er 10% meget almindeligt og kan endda være inkluderet i din regning, men du kan vælge ikke at inkludere det, hvis du ønsker det.

Turledere: Hvis du har en guide et eller andet sted i Jordan, kan du give omkring 10 % i drikkepenge.

Taskebud: eller piccolo 1JD pr. taske er tilstrækkeligt.

Tankpassere: Du kan runde din benzin op til nærmeste dinar som drikkepenge.

Omkostninger ved indkvartering i Jordan

Forvent, at priserne starter ved omkring 10JD i byerne for en sovesal på et hostel, men det kan være så lavt som 5JD. For en autentisk beduin-campingoplevelse skal du regne med at bruge 20JD. Kvaliteten af din indkvartering afspejles i prisen, når du leder efter et sted at bo i Jordan. Hvis du er til komfort og stil, skal du kigge på hostels i den mellemste til øverste prisklasse, da de lavere prisklasser kan være ret basale. Prøv at holde øje med hostels med traditionel morgenmad inkluderet, så du kan nyde et lækkert udvalg af oliven, yoghurt, pitabrød og Fuul.

Der er så meget at vælge imellem i Jordan. Du kan udforske boutique-hostels i Amman eller beduin-camping i Wadi Rum. Du er forkælet for valg. Uanset hvor du beslutter dig for at bo, garanterer jeg, at du vil møde de mest interessante mennesker, uanset om det er personalet, der tjekker dig ind, eller dine nye roomies. Jordan synes bare at tiltrække en anden slags backpacker.

Omkostninger til transport/rejse

Leje af en bil: Forvent at betale omkring 20JD om dagen for en halvgod bil eller lidt mere, hvis du vil have noget nyere. Tjek bilen med det samme, og spørg, hvilken forsikring der følger med. Større biludlejningsfirmaer som Hertz tager op mod 45JD om dagen.

Flyvning: Royal Jordanian Air har regelmæssige ruter fra omkring £59 fra Amman til Aqaba.

Busser: De lokale bruger ofte disse busser, og priserne holdes lave for både turister og lokale. Mange siger, at man skal forvente at betale 1JD pr. kørt time, hvilket er korrekt ud fra min erfaring. Det er svært at finde ud af, hvad de faste priser er, og ofte finder man først ud af det, når man sidder i bussen, ved at spørge chaufføren. Chaufførerne er ærlige, og jeg har aldrig hørt om nogen, der er blevet snydt i en bus, mens jeg var der.

backpacking jordan - arch in a rock

Hvor skal man bo i Jordan?

Jordan byder på en bred vifte af fantastiske og unikke overnatningsmuligheder i hele landet, og der er meget at tilbyde for alle budgetter. Det er nemt at finde billige, men behagelige steder at bo, som ikke sprænger budgettet. De fleste hoteller og hostels er eksklusive lokale skatter, som betales ved ankomsten, når man tjekker ind, så husk at tage højde for dette i dit budget, når du booker online.

Amman:

Jordan Tower Hostel er et skønt sted at bo i hjertet af Amman. Et stenkast fra det romerske amfiteater og omgivet af nogle af byens mest populære barer og restauranter er dette et perfekt sted for solorejsende at møde nye venner at rejse med.

Petra (Wadi Musa):

Jeg elskede at bo på Valentine Inn under mit besøg i Petra. Det ligger på en bjergskråning i Wadi Musa og giver en perfekt udsigt over byen. Sid og se verden passere forbi, mens du nyder din middag. De tilbyder to gratis shuttlebusser til Petra om morgenen, så du kan vælge, hvornår du vil besøge byen, og de har også mulighed for at lave en meget billig frokost til dig. De kan også hjælpe med at arrangere eventuelle videre rejser.

Wadi Rum:

Et ophold i en traditionel beduinlejr i Wadi Rum er et absolut must i Jordan. Der er mange forskellige lejre placeret i forskellige dele af ørkenen, men de fleste tilbyder en lignende pakke. Du kan parkere din bil ved besøgscentret eller tage en bus derhen, hvor du møder din lokale guide, som kører dig til din lejr i en 4×4. Forvent basale fornødenheder, når du er i ørkenen. De fleste tilbyder enkle værelser eller telte afhængigt af den valgte lejr.

Intet WIFI eller telefonsignal er almindeligt (og forfriskende!), men samtalerne med de andre gæster og historierne fra dine værter vil få dig til at glemme alt om verden udenfor. På en klar nat vil himlen byde på uhindret udsigt til Mælkevejen og flere stjerner, end jeg nogensinde har set før! Slap af med te eller kaffe, shisha og traditionel hjemmelavet mad. Aktiviteterne i alle lejre er de samme, med ture i ørkenen i 4×4 eller kamelvandringer. Selvom det er lidt dyrt, anbefaler jeg at tage en af disse ture. For en fantastisk lejr, tjek Arabian Nights.

Aqaba:

Bo på stranden i Aqaba på Darna Village Beach Hostel. Dette hostel har en dykkerbutik tilknyttet for de dykkere, der ønsker direkte adgang til Det Røde Hav. Der er en ferskvandspool at slappe af i, fantastiske snorkelsteder tæt på og en vidunderlig restaurant, der serverer frisk fisk hver aften!

backpacking jordan - camels in the desert

Jordan rejseplan

Jordan på 7 dage

En uge er en god tid at tilbringe i Jordan, og du vil kunne nå alle højdepunkterne i landet på denne tid uden at skynde dig, da det er relativt lille.

Dag 1: Amman

Når du flyver til hovedstaden Amman, vil jeg anbefale at bo i nærheden af det romerske amfiteater (gratis adgang med dit Jordan Pass). Herfra kan du gå en tur rundt i de lokale gader, hvor du vil støde på en række interessante markedsboder. Amman er en sikker by, og på grund af en (hemmelig) underjordisk bank, hvor Jordan trykker sine nye pengesedler, er den endnu mere sikker, fordi der går umærkede vagter rundt i gaderne døgnet rundt (hvisker min lokale ven til mig). Tag op til Citadellet med en lokal taxa og få udsigt over byen og antikke steder som Herkules-templet. Et must for mig er King Abdulla Mosque, som er toppet af en smuk turkis mosaikkuppel. En relativt lille moské, men med venlige lokale, der er villige til at stoppe for en snak og svare på eventuelle spørgsmål, du måtte have.

Tag til Rainbow Street, når du har fået appetit på en række tagrestauranter og kaffebarer. Tilbring aftenen med at se folkemængderne slynge sig under dig i den falmende sol.

Dag 2: Jerash

En dagstur fra Amman anbefales her, da indkvartering er lidt dyrere, og det vil spare dig for at pakke alle dine tasker og flytte tilbage sydpå senere. Jerash ligger ca. 50 km nord for Amman, og du kan finde praktisk, organiseret transport fra Amman, som kan bringe dig frem og tilbage samme dag. Her finder du gamle romerske arkæologiske steder, der er spredt ud over området. Tænk på enorme søjler, hippodromer og brostensbelagte gader. Det er rigt på historie og værd at bruge en hel dag på at udforske, men hvis du har lidt mere tid til overs, ligger Ajloun-slottet ikke langt fra Jerash, som er velholdt og et besøg værd.

Dag 3: Petra

Vi forlader Amman og kører sydpå til Petra, eller mere specifikt til Wadi Musa, hvor der er flere overnatningsmuligheder og den egentlige indgang til Petra. Et kort stop i Madaba er fint, hvis du har tid, men der er ikke så meget at se eller lave her. Hvis du kører selv, vil jeg stærkt anbefale Jordan Valley Highway, som fører dig langs Det Døde Hav og giver dig en fantastisk udsigt over Vestbredden. Stop op og tag en dukkert, eller mere præcist, en svømmetur! Jordan løber parallelt med den østlige del af Det Døde Hav, som er berømt for at have en høj saltkoncentration i vandet, hvilket gør det ekstremt flydende.

Der er afmærkede steder langs Det Døde Hav, som har brusere og tager imod turister mod betaling. Men du kan stoppe hvor som helst, hvor du sikkert kan finde gratis adgang, og du vil opdage, at det er meget mindre overfyldt.

Ankom til Wadi Musa og nyd byen, eller hvis du har et 2-dages pas til Petra, kan du begynde at gå på opdagelse. Du vil opdage, at de fleste rejsende i Wadi Musa er der på grund af Petra, men der er også gode restauranter, og hele byen er oplyst om natten med et fantastisk blødt, gyldent skær.

Dag 4: Petra

Petra! Tag vandreskoene på, og pak taskerne med snacks og vand. Det anbefales at bruge en hel dag her, og jeg vil råde dig til at komme tidligt, da der er så meget at se!

Dag 5: Wadi Rum

Det er et must at tage den korte tur til det smukke Wadi Rum. Det er optagelsesstedet for storfilmen The Martian, og det er meningen, at det skal foregå på Mars. Det er et stort, tomt landskab bortset fra de truende røde klipper, og et af mine yndlingssteder i verden. Book dit ophold i en beduinlejr, og tilmeld dig ørkenudflugten, hvor du bliver transporteret på ladet af en 4×4 til nogle fantastiske historiske steder som Lawrence af Arabiens hus, Burdah Rock Bridge og Khaz’ali Canyon! Tag derefter tilbage til din lejr, og saml dig omkring lejrbålet med te og en vandpibe for at socialisere med resten af din lejr og høre nogle traditionelle beduinhistorier.

Dag 6: Aqaba

Træk dig ud af ørkenen og tag til byen Aqaba ved Det Røde Hav. Lej en maske og finner, og tag på snorkeltur. Du kan se en overflod af marineliv, og under vandet er der et sunket fly og en tank at udforske. Hvis du er dykker, så er en dykkertur her et must. Der er så mange dykkersteder at vælge imellem, at du bliver forkælet. Restauranterne ved vandet byder på god mad og endda udsigt over Egypten.

Dag 7: Aqaba

Slap af på stranden og nyd Aqaba, inden du vender tilbage til Amman, der kun ligger 4 timer væk. Hvis du fortsætter din rejse over land, grænser Aqaba op til Egypten, og du kan nemt krydse grænsen her.

backpacking jordan - map of jordan

Jordan på 10 dage

Hvis du har mere tid til overs, så er 10 dage en vidunderlig måde virkelig at dykke ned i hjertet af Jordan på, så du kan komme væk fra alfarvej og skabe dit eget eventyr på dit eget sted. Nedenfor er en guide til, hvordan du kan tilbringe 10 dage i Jordan med de bedste steder at tage hen i et godt tempo.

Dag 1 og 2: Amman og Jerash

Ankom til Amman, og brug de første to dage på at udforske Amman og Jerashs fantastiske seværdigheder.

Dag 3: Slotte i ørkenen

Tag østpå mod den syriske grænse og udforsk Jordans ørkenslotte. De ligger langt fra turistruten, men du kan bruge dagen på at tage så langt østpå, som du ønsker, og nyde roen i ørkenen. Det er usandsynligt, at du vil møde mange andre mennesker her, så guiderne på slottene er meget afslappede og ofte meget glade for at vise dig rundt. Hvis du er heldig, vil de fortælle dig historier om gamle dage, historien og om, hvordan slottene engang blev brugt af Lawrence of Arabia. Derefter kører vi til den rolige by Madaba for at overnatte.

Dag 4: Madaba

Gå på opdagelse i Madaba, og køb nogle autentiske eksfolieringsmasker med mudder fra Det Døde Hav med hjem. De smukke Ma’in Hot Springs ligger vest for Madaba, så tag hertil på vej til Det Døde Hav, og tag et dyp i hver af dem. Kør langs Jordan Valley Highway på vej til din destination for natten, Wadi Musa.

Dag 5/6: Petra

Brug to dage på at udforske Petra fuldt ud og værdsætte det i sin fulde pragt.

Dag 7: Wadi Rum

Forlad Wadi Musa til fordel for dit livs oplevelse i Wadi Rum, hvor du udforsker ørkenen og camperer under Mælkevejen og de endeløse stjerner.

Dag 8: Aqaba

Check ud sent, og tag på en morgentur i ørkenen, eller udforsk den på kamelryg. Tag til Aqaba sidst på eftermiddagen.

Dag 9: Det Røde Hav

Tag ud i Det Røde Hav og dyk eller snorkel.

Dag 10: Tilbage til Amman

Nyd nogle stråler på stranden, hvor dresscoden er lidt mere afslappet (spørg, hvilken del af stranden du skal gå hen til for ikke at støde nogen), inden du tager tilbage til Amman eller din næste destination.

backpacking jordan - backpacker looking through an entrance

De bedste steder at besøge i Jordan

Jordan er et fantastisk land med mange ærefrygtindgydende og forskelligartede steder at besøge. Uanset om du er til arkæologi, historie, strande, byer, ørkener eller betagende naturudsigter, er der noget at tilbyde alle.

De mest populære steder er:

 • Amman
 • Jerash
 • Petra
 • Wadi Rum
 • Aqaba

Her er højdepunkterne af de bedste ting at se på hver destination.

De bedste steder at besøge i Amman

Kong Abdulla Moskeen: En smuk lokal moské, der er let genkendelig med sin lyseblå kuppel. Den er ikke dækket af Jordan Pass, men det koster kun omkring 2JD at komme ind. Den er lille og meget lokal, så du bliver nødt til at dække dig til. Mænd skal dække deres ben, og kvinder skal dække deres hoveder, arme og ben. Man kan leje ting, hvis man har glemt at tage dem med. Der er en lille lokal butik, hvor man kan købe nipsgenstande og te, inden man tager af sted.

Rainbow Street: Et godt sted at stoppe og opdatere sig. Her finder du nogle gode steder at spise og drikke, perfekt til at se på folk.

Citadellet i Amman: I citadellet finder du flere historiske steder som Herkules-templet, en ruin fra romertiden, og Umayyad-paladset, som kan dateres tilbage til det 7. århundrede. Citadellet ligger på en bjergskråning med udsigt over Amman og tilbyder en fantastisk udsigt over byen.

Det romerske teater: Dette romerske teater med 6000 sæder ligger i centrum af Amman, er fra omkring det2. århundrede og er en favorit for både turister og lokale. Tag derhen før skumringen, og gå en tur rundt og se de lokale samles udenfor for at hygge sig, mens natten skrider frem. Overfor ruinerne finder man nogle gode kaffe- og shishabarer, hvor man kan sidde og se ud over teatret om aftenen. Kan varmt anbefales!

De bedste steder at besøge i Jerash

Det ovale forum: Denne bygning, som er svær at overse, ligger på bakketoppen, og disse stensøjler cirklede engang rundt i en stor oval, nu er der kun lidt over halvdelen tilbage.

Hippodromen: Et gammelt græsk stadion, der engang blev brugt til væddeløb. Tag hertil og forestil dig den jubel, der ville have lydt fra tilskuerpladserne.

Hadrians bue: En stor buegang dedikeret til den romerske kejser, der regerede fra 117 til 138.

De bedste steder at besøge i Petra

Siq’en: Denne lange, smalle kløft vil overvælde dig fra begge sider, når du gør din dramatiske entré til Petra. 1.den er 2 km lang og er resultatet af en naturlig sprække i klippen. Hvis du ser godt efter langs begge sider af klippen, vil du se en menneskeskabt vandkanal, der løber hele vejen ned.

Skatkammeret (Al Khazna): Siqen er uden tvivl det mest ikoniske syn i Jordan, og den fører direkte til skatkammeret. Den enorme facade, der er næsten 40 meter høj, er detaljeret dekoreret med korintiske figurer. Den lokale legende siger, at urnen på toppen skulle rumme en faraos mest værdifulde genstande. Dette betagende syn kan dateres tilbage til omkring år 1 f.Kr. Du genkender det måske fra Indiana Jones og det sidste korstog.

Det høje offersted: Jeg advarer om, at denne tur vil tage dig godt 3 timer i løbet af din dag i Petra, men jeg elskede det. Kun et par andre opdagelsesrejsende vovede sig op på dette høje punkt sammen med mig, men din indsats vil blive belønnet med en fantastisk udsigt over byen nedenfor og et sted af stor betydning for beduinfolket i ørkenen.

Kirken: Kirken blev delvist ødelagt af en brand og beskadiget af et jordskælv, men den har stadig nogle meget velholdte mosaikker.

Klosteret (Ad Deir): Klar til en vandretur? Dette bæst ligger længst væk fra indgangen, men det er det hele værd. Med en bredde på 47 meter og en højde på 48 meter er det det største monument i Petra. Der er 850 trin for at komme hertil, men belønningen er det værd, da mange bliver afskrækket af stigningen, så jeg havde hele stedet for mig selv. Kan du tro det? Et UNESCO-beskyttet sted helt for dig selv – utroligt! På toppen kan du tage en kølig drink eller varm te fra et skyggefuldt beduintelt, sidde på puder på gulvet og nyde alt, hvad klosteret har at byde på. Det blev engang brugt som mødested for religiøse aktiviteter, men blev omdannet til et kristent kapel og fik tilføjet kors, hvilket er grunden til, at det har fået sit navn.

Lokale tebutikker: Rundt omkring ligger små, lokalt ejede tebutikker, som tilbyder et tilflugtssted, en behagelig pude at sidde på, og hvis du er heldig, en lokal beduin, som vil fortælle dig historier om deres barndom i Petra. Mange af de lokale beduiner i området blev faktisk født i grotterne omkring stedet, men er for nylig flyttet til en lille by lige bag de store rosenfarvede klipper.

Mine must brings til din dag i Petra er:

 • Behagelige vandresko
 • Masser af vand og mad (priserne indenfor kan være høje)
 • Solcreme
 • Let, behageligt tøj
 • Dit rutekort (hentes ved indgangen)
 • Kamera og et ekstra batteri, hvis du har et

I alt gik jeg omkring 10-11 timer i varmen, men du kan søge tilflugt i en af de mange kølige huler, der er gemt rundt omkring på stedet. Der er en lille restaurant på stedet, som tilbyder mad og vand, men pas på, det kan være meget dyrt sammenlignet med uden for Petra.

Bemærkninger:

Omkring Petra kan du finde steder, der tilbyder rideture på æsler, heste eller kameler, så du kan nå frem til din destination uden at skulle gå. Det kan være ekstremt varmt i ørkenen, og selvom de fleste dyr bliver behandlet godt, vil jeg anbefale, at man undgår enhver form for dyretransport for at tilskynde til fremtidig brug. Hvis du ser tegn på mishandling, opfordres du til at rapportere det til informationsskranken.

Nogle udsigtspunkter kræver ekstra betaling for at nå. For eksempel vil de lokale ved skatkammeret tilbyde at guide dig til de højere områder. Du kan ikke gå uden at betale en guide, så hvis du er på udkig efter det ikoniske billede, hvor du kigger ned fra klippekanten til The Treasury, er det et, du bliver nødt til at betale lidt ekstra for.

De bedste steder at besøge i Wadi Rum:

Wadi Rum kan oversættes til “Sanddalen” og var en uforglemmelig oplevelse i min tid i Jordan.

Når man bor på en lejr i Wadi Rum, kan jeg varmt anbefale at tage på en 4×4-tur for at besøge forskellige dele af ørkenen. Det er en spændende oplevelse at køre rundt bag i en jeep, mens man rejser tilbage i tiden og opdager enorme kløfter, klippeudskæringer og vilde kameler rundt omkring i denne sandede vildmark.

Jabel Umm Fruth klippebro: Denne naturligt formede skulptur er præcis, hvad det lyder som, en bro lavet af klipper. De, der tør, kan prøve at klatre op via små fodhuller, der er slidt ind i klippen, og derefter gå hen over den høje stigning, hvilket giver imponerende billeder taget nedefra.

Khaz’ali-kløften: Her kan man se gamle helleristninger, der forestiller kameler, antiloper og menneskekaravaner.

Laurence af Arabiens hus: Legenden siger, at han boede her i sin tid i ørkenen, som han var kendt for at elske. Det er faktisk resterne af et gammelt nabatæisk hus, og det er aldrig blevet officielt bekræftet, at det tilhørte Laurentius. Nu et populært sted at teste sine evner til at balancere på sten!

backpacking jordan - man in the middle of the desert

Hvad skal man se i Aqaba?

Højdepunkterne i Aqaba er hovedsageligt under vandet, eller i det mindste ved siden af! Nogle af de bedste dykker- og snorkelsteder ligger lige ud for kysten her, og mange er tilgængelige ved snorkling.

De steder, jeg vil foreslå at tjekke ud, er:

 • Gorgone II
 • Japansk have
 • New Canyon (for en undervandstank OG flyvemaskine!)
 • Kali’s Place og
 • Cedar Pride-vraget

De bedste strande finder du ved South Beach eller Tala Bay, som begge byder på lange strækninger med gyldent sand.

Hemmelige steder i Jordan:

For at være ærlig er meget af Jordan stadig lidt af en hemmelighed. Det kræver ikke den store indsats at forlade menneskemængden, bryde ud af de snorlige stier og skabe din egen unikke rejse i Jordan. Nogle ting kan du opdage helt tilfældigt eller ved at have en samtale med en lokal guide, som kan fortælle dig om en ægte skjult perle, der ikke har fundet vej til nettet eller nogen guidebøger. Jordan vil afsløre sig selv for dem, der er villige til at søge efter et eventyr. Gå derhen, hvor det føles rigtigt, stil spørgsmål og lyt nøje til svarene, så finder du måske dit eget hemmelige paradis. Jeg vil dele med dig, hvad jeg faldt over..

Unavngivne varme kilder og adgang til Det Døde Hav – Hvis du er klar til at finde din sande opdagelsesrejsende frem og vove dig ud i naturen, så følg disse instruktioner for at finde en ægte skjult perle i Jordan. Det er ikke på kort eller skiltet, men en lokal hemmelighed, og jeg tøver lidt med at afsløre denne information.

Hvis du har valgt at tage den naturskønne køretur fra Amman mod syd og befinder dig på Jordan Valley Highway langs Det Døde Hav, skal du køre mod syd, indtil du passerer en politistation/hærbarak (jeg kan ikke forklare, hvad de er, men du vil kende dem, når du ser dem). Stop her. Hvis du krydser Mijib-broen (hvor der også er en fantastisk kløft, du kan zipline over), er du kørt en lille smule for langt.

Kig efter et hul i hegnet, og find et sikkert sted at klatre ned til et gratis bad i Det Døde Hav, dæk dig til i mudder, og lad det gøre sit arbejde. Det er så varmt i denne del af Jordan, at havvandet fordamper og efterlader mere salt, end man normalt ville finde i havet. Det gør, at mudderet nedenfor har et meget højt indhold af salt og magnesium, som er perfekt for din hud. Faktisk er mudder fra Det Døde Hav verdensberømt for sine sundhedsbehandlinger og har været kendt for at lindre tilstande fra psoriasis til rygsmerter. Giv det en chance, og du vil opdage, at du får en silkeblød hud. En anden interessant effekt af det høje saltindhold er opdriften for alle ting, der kommer i vandet, inklusive dig. Det skyldes, at vandet er tættere end normalt vand, så du kan ikke synke! Bliv ikke i vandet længere end 15 minutter, og gør dit bedste for ikke at få vand i øjnene eller åbne sår. Tro mig, du vil vide det, hvis du gør, for det kommer til at stikke!

Læn dig tilbage, lad dig flyde og nyd udsigten over havet til Palæstina. Du vil gerne skylle dig efter din dukkert, så når du klatrer op ad skråningen igen og går lige bag politistationen, hvor der er en lille grusvej til højre, som er blevet slidt væk, skal du følge den, så du til sidst (5-10 minutter) kommer til det mest fantastiske ferskvands mini-vandfald og springbassin. Hvis du har lyst til at varme lidt mere op, kan du gå ned ad stien til det nederste vandfald og kigge efter en stor huleindgang. Vandet kommer fra en meget varm kilde, og de lokale, der bader her, kan gå om bag i grotten for at bade i vandet, men pas på, det er meget varmt! Hold dig til poolen tættere på indgangen for at få en mildere temperatur, og sørg for at have rigeligt med drikkevand, da du sandsynligvis ikke vil være klar over, hvor meget væske du sveder ud.

backpacking jordan - man bathing under a waterfall

Mad i Jordan

Maden i Mellemøsten lover generelt en række lækre lækkerier, og Jordan leverer helt sikkert varen. Maden er stærkt fokuseret på urter og krydderier, og det er et godt sted at give sig selv lov til at være frådende hver aften. De fleste retter er baseret på yoghurt og kød, og en af hovedingredienserne er Jameed – en fermenteret form for tørret yoghurt.

Hvis du har lyst til at dykke ned i kulturen og droppe køkkenredskaberne, så spis kun med højre hånd, og hold venstre hånd ren. Jeg oplevede faktisk jordanerne som ekstremt åbne og generøse, når det kom til mad, og jeg blev ofte kaldt over fra den anden side af gaden for at sidde og spise sammen med en gruppe. At få nye venner og prøve ny mad!

Du kan forvente at finde det almindelige arabiske køkken her, såsom fladbrød, hummus og falafel, men hold også øje med nogle af mine favoritter, som jeg har listet nedenfor.

Mansaf: Den mest ikoniske jordanske ret, men hvis du er vegetar, er denne ret ikke noget for dig. Denne kødfulde bouillon er fyldt med smag, selv om det ikke ser ud som den mest indbydende ret på menuen. Oprindeligt brugte man kamel til denne ret, men nu er lam den accepterede erstatning. En lammekølle lægges i en bouillon kaldet Jameed, der indeholder fermenteret yoghurt, og de to får lov til at koge sammen. Denne ret serveres traditionelt på et fladbrød med ris og toppes derefter med det kogte kød. Bouillonen hældes generøst over og pyntes med nødder.

På den gamle beduinske måde samledes jordanerne i en cirkel, hvor de brugte fingrene til at lave en kugle af den bouillon-gennemblødte ris og spiste den direkte fra den fælles tallerken i midten. Navnet “mansaf” betyder faktisk “stor tallerken”.

Fuul: En lækker måde at starte dagen på! En traditionel varm jordansk morgenmad, lavet på bønner, citronsaft, lidt chili og olivenolie. Den dyppes ofte i frisk pitabrød og serveres med yoghurt og oliven ved siden af.

Maqluba: Indeholder masser af grøntsager som kartofler, stegte tomater og aubergine – du kan vælge at tilføje enten kylling eller lam. Denne ret tilberedes på hovedet i en lergryde og er omhyggeligt bygget op i lag. Når den serveres, vendes den på hovedet, og gryden løftes af, så bunden bliver til toppen. Maqluba er arabisk for “på hovedet” og serveres med salat og frisk yoghurt.

Desserter i Jordan

Baklava: Dette er en traditionel dessert, der går tilbage til det osmanniske rige. Lande som Tyrkiet og Grækenland hævder alle, at de producerer den bedste Baklava. Det er et meget rigt og sødt wienerbrød, klistret at røre ved, prydet med nødder og toppet med honning. Jeg synes, at kun et eller to stykker er nok, men hvis du har en sød tand, vil du måske forelske dig i denne dessert. En perfekt måde at afslutte dit salte måltid på.

Jordansk te og kaffe: Jeg drak min kropsvægt i te, da jeg var i Jordan. Hver eneste gang jeg stoppede for at sludre med nogen, gik ind i et hjem eller kiggede i en butik, blev der tilbudt te. Selv når man går rundt i de varme, støvede gader i Petra, er der større sandsynlighed for at finde te end koldt vand!

Jeg lærte at tage imod det første tilbud om te fra værterne, for hvis jeg sagde nej, fik jeg ofte mærkelige blikke, og jeg begyndte at føle, at jeg var uhøflig. Desuden vil din vært alligevel blive ved med at spørge, indtil du accepterer. Den serveres i et lille tulipanformet glas, og du kan tilføje en sukkerknald, hvis du ønsker det. At drikke te er ikke bare en drik her; det er en lokal yndlingsbeskæftigelse. En måde at leve på! Der er nogle variationer såsom mynte, sort te og traditionel beduin-te. Kaffen i Jordan er lidt anderledes, og med det mener jeg lille! Serveret i en lillebitte kop ligner den måske en espresso, men jeg kan fortælle dig, at det er alt, hvad du får brug for i løbet af dagen. Denne kaffetype, der oprindeligt kommer fra Tyrkiet, er tyk og stærk og serveres rygende varm.

Jordansk kultur og historie

Jordan var engang en handelsgigant langs verdens hjerte, der løb fra øst til vest og vest til øst. Denne passage er i moderne tid kendt som Silkevejen. Her blev der handlet med skatte fra alle verdenshjørner, såsom heste, skind, frugt, tekstiler, guld, parfume og selvfølgelig silke. Hvis du kan se forbi de materielle skatte, der blev udvekslet her, vil du finde en meget mere meningsfuld udveksling; en udveksling af kulturer.

Jordan er blevet påvirket af Vesten, men har stadig en stærk arabisk og islamisk kultur. Petra var det vigtigste knudepunkt for handel i Jordan i nabatæernes periode, og det var en imponerende by, hvor rejsende kunne søge tilflugt og udveksle varer. Men da Silkevejen flyttede til havet, og Petra led frygteligt under flere jordskælv omkring 363 e.Kr., blev byen snart forladt, og handelen i Jordan faldt dramatisk. I det 7. århundrede var den så godt som tabt for alle andre end de lokale jordanere.

Petra blev først genopdaget af en udenforstående i 1812, da en schweizisk opdagelsesrejsende ved navn Johannes Burckhardt tog på en ekspedition for at finde denne forsvundne by. Han havde hørt rygter om en storslået by, som var gået tabt for århundreder siden, og som havde været næsten uberørt siden, undtagen af de lokale beduiner, som boede i grotterne. Burckhardt klædte sig ud som araber og narrede sin lokale guide til at tage ham med til stedet. Den “rosenrøde by” blev hurtigt mere og mere kendt i Vesten, efterhånden som rygtet om dette magiske sted spredte sig til Europa. Turismen har siden været støt stigende, især i moderne tid.

Den mest populære sport i Jordan er fodbold, endnu en påvirkning fra Vesten, og basketball kommer ind på en tæt andenplads. Støtten til det jordanske fodboldhold er stigende, og de kvalificerede sig til AFC Asian Cup tilbage i 2004.

Jordan har været med i et par højt profilerede film, såsom Indiana Jones and the Last Crusade, der blev filmet i Petra, samt Transformers: Revenge of the Fallen. Blandt de film, der er lavet i Wadi Rums mystiske, røde og støvede omgivelser, er The Martian, der har den perfekte faux-Mars-kulisse.

backpacking jordan - people with camels making a halt in the desert

Hurtige fakta om Jordan

 • Jordans officielle navn er Det Hashemitiske Kongerige Jordan, og dets motto er “Gud, Land, Konge”.
 • Abdullah II bin Al-Hussein har regeret i Jordan siden 1999, men hans familie har regeret siden 1921.
 • Politisk set er Jordan et demokratisk land med en parlamentarisk regering.
 • Det var engang styret af briterne, men blev splittet og uafhængigt den 25. maj 1946.
 • Jordan har fået sit navn fra Jordanfloden i den nordvestlige del af landet.
 • Den anslåede befolkning er 10.180.000

Det jordanske folk

Et aspekt af den jordanske kultur, som ikke må overses eller undervurderes, er gæstfrihed, især over for gæster. Jordan har bare en venlig, imødekommende stemning fra det øjeblik, man ankommer, og det afspejles i alle, man møder. De er et meget selskabeligt samfund, og det er en beduintradition at sikre, at gæsten altid har det godt. Du vil blive mindet om, at du er velkommen, så længe du har lyst til at blive. Du vil opleve, at mange mennesker i Jordan tilbyder dig mad og drikke, og du vil måske bemærke, at din vært tager en slurk af den te, han har lavet til dig, før han tilbyder dig koppen. Det er for at sikre, at temperaturen på teen/kaffen er korrekt.

Jeg blev tilbudt at bo hjemme hos mange mennesker i løbet af min tid i Jordan. Min guide på et af slottene øst for Amman tilbød mig at sove i hans telt natten over og lave mad til mig. Det kunne jeg ikke sige nej til! Vi tilbragte natten med venner, drak te, spiste fantastisk mad, røg shisha, dansede og lyttede til musik. Det er stadig et af mine bedste minder fra Jordan. Han nægtede at lade mig betale for noget som helst og insisterede på, at jeg bare skulle hygge mig, mens han igen og igen takkede mig for, at jeg var kommet for at besøge Jordan. Vi tog på en tur ud i ørkenen for at besøge vilde kameler og en oase. Hvis du møder eller bor hos beduiner, vil du ofte bemærke, at mænd og kvinder har mørk makeup omkring øjnene. Det er enten aske fra et træ blandet med olivenolie eller en slags flydende kul, som forhindrer sand i at trænge ind i øjnene, når det blæser, og som også fungerer som en slags solcreme for øjnene.

backpacking jordan - two men dancing

Sprog i Jordan

Der tales meget engelsk i Jordan, selvom det officielle sprog er arabisk, og det er det sprog, der bruges mest i hverdagen. Du vil opdage, at engelskniveauet de fleste steder er godt, og jeg havde ingen problemer med at blive forstået. Selv hvis nogen ikke taler så godt engelsk, er der altid nogen i nærheden, som er villige til at oversætte for dig. Arabisk er et vanskeligt sprog at mestre, men når du rejser rundt i Jordan, skal du holde øje med udtrykket “ahlan wa sahlan”, som groft oversat betyder “du er velkommen”, men som ofte også bruges som et “hej”.

Religion i Jordan

Da Jordan er et arabisk land, er islam langt den mest almindelige religion her. Nærmere bestemt sunni-islam, som er en retning inden for islam, og som følges af omkring 90% af muslimerne. Der er også spor af nogle af de ældste kristne samfund her, som udgør lidt over 4% af befolkningen. Begge religioner har levet fredeligt side om side, og det er ikke ualmindeligt at se både moskeer og kirker tæt på hinanden.

Ramadan (2020-datoerne er 23. april – 23. maj)

At opleve ramadanens højtid er noget af en begivenhed i sig selv. Det er den 9. måned i den muslimske kalender, og religiøse tilhængere verden over deltager i fasteceremonien til ære for den første åbenbaring af Koranen til Muhammed. Hvis du besøger Jordan under ramadanen, vil størstedelen af befolkningen faste i de lange dage, og det kan være lidt svært at finde restauranter, der er åbne og tager imod folk. Du bør respektere, at jordanerne ikke spiser eller drikker i dagtimerne, som kan være op til 13 timer om dagen, og mange steder forventes det, at du gør det samme, eller i det mindste udviser ekstrem diskretion og respekt, når du spiser eller drikker. Det er ikke alle, der vælger at faste hvert år; faktisk kan det være en meget personlig beslutning, om man vælger at gøre det eller ej. De, der vælger at gøre det og er meget religiøse, kan også vælge at afholde sig fra at bande, have seksuelle relationer, lyve og endda tænke dårlige tanker.

“Iftar” er det måltid, der bryder fasten ved solnedgang, og den lokale moské begynder at kalde til bøn, og det signalerer måltidets start. Når man går på gaden i nærheden af restauranter, kan man se mange mennesker samlet omkring borde fyldt med mad, men de spiser det ikke, da de venter på, at solen går ned. Hvis du får chancen, er det virkelig en ære at deltage i dette sammen med de lokale. Andre traditioner under ramadanen omfatter intensiverede bønner fra Koranen, et forsøg på at gøre mere velgørenhedsarbejde og mere selvdisciplin.

Traditioner i Jordan

Jordan har en lang historie af traditioner; en af de mest chokerende, jeg fandt, var i forhold til familie. Mange beduiner taler så meget om “min bror her” og “min fætter der”, at man begynder at spekulere på, hvor mange slægtninge de har. Jeg mødte en mand, der hævdede at have ikke mindre end 22 søskende – 17 brødre og 5 søstre! Det er måske i den store ende af familier i Jordan, men det er ret traditionelt at have en stor familie. Jordanere er meget familieorienterede, og det er meget vigtigt at tage sig af hinanden. En ældre mand forklarede mig, at der ikke er nogen fond organiseret af regeringen, som ligner en pension. Så hvis forældrene skal have en god alderdom, giver det mening at opdrage mange børn, så de alle kan dele ansvaret for at tage sig af forældrene, når de bliver ældre.

Du vil opleve, at befolkningen i byområder er lidt mere moderne, end du ville være i landområder. De er afhængige af mobiltelefoner og nyder forskellige aspekter af popkultur som Wi-Fi, sociale medier og vestlige film.

backpacking Jordan - Jordan people

Rejsetips til Jordan

Hvis du ikke har forstået det nu, så er Jordan et fascinerende, spændende og unikt land at rejse til. Men med en anden kultur, et andet klima og et andet sprog end i dit hjemland, kan det til tider være lidt vanskeligt. Her er nogle af mine bedste rejsetips til din rejse til Jordan.

Hvad skal man have på i Jordan?

Jeg vil ikke fortælle dig, hvor meget eller lidt du skal pakke, det afhænger af din rejsestil og rejsens længde. Men det, jeg vil anbefale, er let og åndbart tøj, for som du sikkert har forstået, bliver det varmt, og man kan komme til at gå meget. Så kondisko eller let, men behageligt fodtøj anbefales også.

Det kan betragtes som stødende i Jordan at vise for meget hud. Som en meget konservativ nation er det vigtigt at vise respekt for de lokale skikke og religion. For både mænd og kvinder er det en god idé at have noget tøj, der dækker skuldre, arme og ben (mindst til knæet), når du besøger moskeer, og generelt skal du være lidt mere tildækket i dine daglige aktiviteter. Både for at vise respekt og for at beskytte sig mod solen. Kvinder skal dække deres skuldre, bryst og knæ – en lang nederdel eller bukser er fint. Jeg vil også anbefale, at du har en sarong til at dække dit hoved, da det er tradition i islamisk kultur, når man besøger religiøse steder. Hvis man er på en strand (selvom det er afslappet i Aqaba), vil det stadig være tilrådeligt at have en t-shirt på, når man svømmer. Hvis du vælger at bo på et resort med pool, bør du tjekke det, før du smider bikinien og badeshortsene.

Forvent ikke meget af en festscene

Som et muslimsk land drikker de lokale ikke alkohol som i Europa. Men landet har et ret afslappet syn på at drikke alkohol generelt, og du vil kunne finde det på restauranter. Faktisk blev Jordans første bryggeri etableret tilbage i 1955, Jordan Brewery Co. Ltd. Der findes kun nogle få ølmærker i Jordan, og det mest populære er Amstel fra Holland.

Jeg anbefaler at prøve det lokale bryg, men pas på, det er kendt for sit høje alkoholindhold. Petra Premium er på hele 10%, men hvad er bedre end at nippe til en Petra efter en varm dag på opdagelse i Petra?

For at være ærlig er det meget mere sandsynligt, at du vil finde jordanere, der mødes over et par kopper te eller kaffe og en vandpibe. De er ikke bange for at indtage disse stærkt koffeinholdige drikke til den lyse morgen, da det virker meget normalt at mødes med venner ved midnat og sludre, indtil solen står op!

At rejse alene i Jordan

Jeg rejste alene til Jordan, og det tog ikke lang tid at få rejsevenner. Backpackere, der er eventyrlystne nok til at tackle Jordan, er generelt af den meget udadvendte slags! De fleste rejsende bevæger sig fra nord til syd, så det er ret nemt at møde folk, der er på vej samme vej som dig, hvis du flyver til Amman og planlægger at tage til Aqaba. Vandrerhjem er et vidunderligt sted at møde ligesindede rejsende, som man kan tage på udflugter med eller endda leje en bil sammen med, også for at dele omkostningerne.

Med hensyn til sikkerhed følte jeg mig aldrig utryg noget sted i Jordan, heller ikke hvis jeg var alene ude om natten. Alles venlige natur er meget afklarende, og man føler, at man kan stole på folk. Jordans kriminalitetsrate er relativt lav, men tag altid dine forholdsregler og tillad aldrig dig selv at komme i en situation, hvor du kan komme i fare. Fortæl folk, hvor du skal hen, og hvornår du forventer at være tilbage.

backpacking jordan - man standing on a rock

Rejs i Jordan som kvinde

Jeg mødte mange kvindelige solorejsende, som havde en vidunderlig oplevelse, da de rejste gennem Jordan. Jeg hørte ingen rigtig negative historier, men nogle kvinder fortalte om at blive oversvømmet med vittige ægteskabstilbud, overdreven smiger og kærlighedserklæringer. De anbefaler at holde samtalen let og kort – hvis du føler dig utilpas, så undskyld dig selv fra interaktionen.

Jordanere kan blive overraskede over at finde kvinder, der rejser alene, da det er ualmindeligt for lokale kvinder at gøre det. Det kan være svært at spise eller drikke på en kaffebar alene uden at blive kontaktet for en venlig samtale. Mange mænd i Jordan ser det som en åben invitation til at gøre en kvinde selskab, hvis hun sidder alene, og de vil ikke tøve med at komme over og præsentere sig selv.

Nogle råd fra kvinder, til kvinder:
 • Medbring masser af hygiejneprodukter til dit ophold; de er svære at finde i Jordan
 • Hvis du rejser til et fjerntliggende sted, så informer dine venner om, hvor og hvor længe du skal være der. Hvis det er muligt, så rejs med dem.
 • Vælg sovesale kun for kvinder, hvis det får dig til at føle dig bedre tilpas
 • Hvis du bruger offentlig transport, så prøv at sidde ved siden af en kvinde (det gør de lokale ofte ubevidst i Jordan)
 • Hvis du vil være ekstra forsigtig, kan en vielsesring afværge uønsket opmærksomhed

Generelt er jordanere overvældende venlige, ærlige og åbne mennesker. De er blevet mere og mere afhængige af turisme som indtægtskilde. Du vil bemærke politiets kontrolposter langs motorvejene, sikkerhed på offentlige steder og turistpolitiets tilstedeværelse på større steder. At holde Jordan sikkert for rejsende er en prioritet, der deles af både regeringen og lokalbefolkningen.

Hvis du beslutter dig for, at du er klar til at udforske Jordan, og du er villig til at åbne dig, vil du opdage, at Jordan er lige så modtagelig. Giv os dine bedste tips til at rejse rundt i Jordan i kommentarerne nedenfor.

Om forfatteren

Mark er en uafhængig rejseskribent, videograf og rejseleder med speciale i Sydøstasien. Han befinder sig som regel i nærheden af havet, surfer på det eller dykker under det. Han kan godt lide, at de lande, han besøger, er varme, og at maden er endnu varmere. Følg med i hans eventyr på Instagram.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top