Sådan får du venner, når du rejser som døv solorejsende

Language Specific Image

At rejse som en døv solo-eventyrer har været en rejse fyldt med unikke møder og meningsfulde forbindelser. Gennem mine rejser har jeg oplevet glæden ved at møde nye venner fra forskellige baggrunde og kulturer over hele kloden. Selvom den ekstra udfordring med kommunikation kan være skræmmende, har jeg lært enkle, men effektive måder at bygge bro over kløften og skabe varige venskaber. Her vil jeg fortælle, hvordan jeg får venner som døv solorejsende, give tips til at hjælpe andre døve opdagelsesrejsende og fortælle, hvordan hørende kan hjælpe os


Tegnsprog er dit hemmelige våben

how to make friends as a deaf solo traveller

@melisaozerska

Tegnsprog er et visuelt sprog, der overskrider det talte ord og er fantastisk til at få nye venner. Når jeg møder folk på hostels eller på farten, fortæller jeg dem med det samme, at jeg er døv og kommunikerer ved hjælp af tegnsprog. Det opmuntrer folk til at finde alternative måder at kommunikere på. Jeg er blevet overrasket over, hvor mange rejsende, der allerede kan noget tegnsprog eller udtrykker en oprigtig interesse i at lære det grundlæggende. Tegnsprog har været et stærkt værktøj for mig til at nedbryde barrierer og skabe forbindelser med mennesker fra hele verden


Teknologi er din bedste ven

@melisaozerska

Teknologi er blevet en vigtig følgesvend for enhver backpacker – men det er især nyttigt for mig som en døv solorejsende, der ønsker at få venner med nye mennesker fra forskellige nationaliteter og kulturer. Min telefon er blevet min betroede allierede til at forbedre kommunikationen og skabe mere meningsfulde interaktioner.

Når jeg møder nogen, der ikke kender tegnsprog, kan jeg hurtigt skrive beskeder ned i min note-app og med det samme bygge bro over kommunikationskløften. Det har vist sig at være særligt værdifuldt i situationer, hvor det talte sprog er begrænset, og det giver mig mulighed for at udtrykke mig, dele erfaringer og skabe kontakt på et dybere plan.

Når det er sagt, skal man ikke undervurdere styrken ved blot at skrive tingene ned på papir. At have en notesblok og en kuglepen i rygsækken hjælper mig med at interagere med rejsende eller lokale uden at være afhængig af min telefons batteri!


At starte samtaler og deltage i aktiviteter

How to make friends while travelling as a deaf solo traveller

@melisaozerska

Oftest indleder jeg samtaler på hostels, fordi jeg er ivrig efter at lære om andre mennesker, hvor de kommer fra, eller hvor de er på vej hen. Det foregår som en typisk rejse-isbryder, hvor jeg spørger om deres navne, hvor de har rejst osv

Når jeg spiser alene, får jeg ofte øje på andre i samme situation og inviterer dem til at spise sammen med mig ved at sige: “Hej, jeg spiser alene. Har du lyst til at spise sammen med mig? Det gør ikke noget, hvis ikke.” Denne simple invitation har ført til nogle utrolige samtaler og venskaber. På samme måde spørger jeg på vandrerhjemmet om folks planer for dagen og foreslår aktiviteter, vi kan lave sammen. At være døv har ikke forhindret mig i at starte nye samtaler og dele oplevelser med andre, og jeg har fået mange nye rejsevenner blot ved at henvende mig til dem først

Når jeg deltager i guidede ture eller gruppeaktiviteter, informerer jeg altid guiden om, at jeg er døv, så de kan give informationen videre til de andre deltagere. På den måde kan de andre rejsende skiftes til at skrive beskeder på deres telefoner for at sikre, at jeg er med i samtalen, eller for at oversætte det, guiden siger, til mig.


At bygge bro over sprogbarrierer

how to make friends while travelling as a deaf solo traveller

@melisaozerska

At rejse til ikke-engelsktalende steder, som min 3-måneders rejse til Sydøstasien, gav ekstra kommunikationsudfordringer. Men jeg opdagede hurtigt, at kropssprog kan overvinde sprogbarrierer. Ved hjælp af fagter og håndtegn var jeg i stand til at formidle enkle sætninger som “Hvor er dette sted?” og “Tak.” Det gjorde mig ikke bare mere tilgængelig, men hjalp mig også med at have mere autentiske interaktioner uden sprogbarrierer.


Deling af oplevelser og aktiviteter

How to make friends while travelling as a deaf solo traveller

@melisaozerska

Fælles oplevelser er stærke katalysatorer for venskab. Selv om døve rejsende måske ikke helt kan høre lyden af musik, er dans et universelt sprog, som alle kan værdsætte. Jeg synes, at det at danse sammen med andre skaber en følelse af fællesskab og glæde.

jeg mener, at rejser ikke kun handler om at udforske nye steder, men også om at udveksle viden og nedbryde barrierer mellem forskellige kulturer. Når jeg møder nye mennesker, deler jeg derfor viden om døvekultur, tegnsprog og de udfordringer, døvesamfundet kan stå over for i forskellige samfund. Gennem åbne samtaler og lærerige udvekslinger håber jeg at skabe et rum for ægte nysgerrighed og at inspirere andre rejsende til at være mere inkluderende og medfølende i deres interaktion med døve og andre forskellige samfund.


atnavigere imisforståelser

@melisaozerska

Selvom de fleste møder, jeg har, er positive, har jeg oplevet øjeblikke, hvor nogle mennesker var mindre åbne over for at kommunikere med en døv rejsende. I sådanne tilfælde forbliver jeg tålmodig og forstående og anerkender, at misforståelser kan ske. I stedet for at dvæle ved disse isolerede hændelser fokuserer jeg på at komme i kontakt med alle de fantastiske mennesker, der virkelig sætter pris på vores fælles oplevelser og er ivrige efter at opbygge meningsfulde venskaber.

Som døv solorejsende har det været en oplysende og tilfredsstillende rejse at få venner på hostels rundt omkring i verden. Tegnsprog, kropssprog og en proaktiv tilgang til at indlede samtaler har alle spillet en afgørende rolle for at hjælpe mig med at få kontakt med andre. Fra at udforske fremmede lande til at danse med nyfundne venner – mine rejser er blevet beriget af de forbindelser, jeg har skabt undervejs

til mine døve rejsekammerater: Husk, at verden er fuld af venlige ansigter og spændende møder, der bare venter på at ske. Til alle de hørende, vær tålmodige og vær ikke bange for at bruge kropssprog til at kommunikere, et smil kan rejse langt! Omfavn alternative måder at kommunikere på, vær åben, og lad forbindelsens magi guide dig gennem dine eventyr


Download Hostelworld-appen, så du kan begynde at møde folk, så snart du booker


Du kan måske også lide… 🤩

Hvordan jeg opdagede, at jeg var neurodivergent, mens jeg rejste alene

Sådan rejser du alene med en dårlig retningssans

Hvordan det at omfavne spontanitet ændrede mit syn på rejser

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top