Sådan undgår du overturisme og bliver en ansvarlig rejsende

Language Specific Image

Vi har alle en bucket list over fantastiske destinationer, vi gerne vil besøge, men vi er også bekymrede for, hvordan vores rejser påvirker os, og hvordan vi undgår overturisme. Du kender sikkert godt denne situation: Du er lige ankommet til din drømmedestination efter at have planlagt og sparet en masse, og du tager til dit første sted, byens mest berømte attraktion. Da du ankommer, befinder du dig på et ekstremt overfyldt sted med mange mennesker, der kæmper om det bedste selfiespot.

Når vi tænker på steder som Colosseum i Rom eller Salar de Uyuni i Bolivia, ved vi alle, at der vil være travlt. Når et sted bliver berømt blandt rejsende, har de en tendens til at udvikle nye faciliteter for at byde et stort antal mennesker velkommen, og destinationen begynder at ændre sig. Gaderne bliver overfyldte, souvenirbutikker dukker op, og du begynder at finde mange billeder på Instagram. Problemerne begynder, når antallet af besøgende bliver langt højere, end byen eller attraktionen kan klare.

how to avoid overtourism, crowd of people walking down the street in asia

Hvad er overturisme?

En gruppe forskere beskrev det som:

“Overturisme beskriver den situation, hvor turismens indvirkning på bestemte tidspunkter og steder overskrider den fysiske, økologiske, sociale, økonomiske, psykologiske og/eller politiske grænse.”

Bare fordi et sted er fyldt, betyder det ikke, at det lider af overturisme. Det kan bare være trængsel, hvilket betyder, at der er mange mennesker i forhold til den plads, der er til rådighed. Tænk på Eiffeltårnet om sommeren eller Times Square i New York. Overturisme sker kun, når den massive tilstedeværelse af turister truer kulturen, økonomien og naturen på en destination.

Kan de lokale lide turister?

Dårligt opførte turister har irriteret de lokale i lang tid. I 1960’erne beskrev den amerikanske sociolog Dean MacCannell turister som fjollede væsener, der tiltrækkes af “pseudo-events” og “iscenesat autenticitet” For ham ankommer turisterne, bliver begejstrede for det hele og tager tilbage til deres egen virkelighed uden nogensinde at tænke på den andens virkelighed. Det er derfor, vi alle er kulturelt og miljømæssigt bevidste backpackere… ikke?

I dag må byer som Barcelona, Berlin og Lissabon kæmpe mod udlejningssidernes fremmarch, som har fået huslejepriserne til at stige og gjort byerne ubeboelige for nogle af de lokale. Men at kritisere eller forbyde rejsende virker mod hensigten, især fordi disse byer får en stor del af deres indtægter fra turisme.

At dømme rejsende som skyldige er ikke løsningen – først og fremmest er vi nødt til at forstå problemet, og hvordan vi undgår overturisme.

Sådan bidrager Instagram til overturisme

how to avoid overtourism, girl standing at heaven's gate in bali

📷@francineito

Så dybest set er overfyldte steder ikke nødvendigvis truede steder. Men med fremkomsten af nye kommunikationsformer og ændringen i den måde, vi rejser på, er vi nødt til at lægge et andet element ind i ligningen: Instagram-faktoren. Når influencere besøger et sted, er der stor sandsynlighed for, at deres følgere vil gentage billedet.

Et velkendt eksempel er Heaven’s Gate på Bali. Stedet blev så berømt på Instagram, at man i dag kan finde en kø af rejsende, der venter på, at det bliver deres tur til at gentage billedet. Men du ville ikke forvente, hvad der er i nærheden, og som ikke vises på billedet. Lempuyang-templet, der huser den berømte port, er helligt for balineserne og fortjener et mere respektfuldt besøg. Overturisme sker, når lokalbefolkningens liv skal ændres på grund af turisternes adfærd. Når tusindvis af mennesker behandler et helligt sted som en Instagram-mulighed, oplever de lokale, at deres dragter ikke respekteres, og at deres liv forstyrres. Det er naturligvis ikke det eneste problem, Bali står over for, med det stigende antal turister hvert år. Øen har også oplevet strande fulde af plastik efterladt af rejsende, overbelastning og vandmangel.

Truede paradiser

Det er ikke kun ultrafotograferede steder, der lider under overturisme – det truer ikke de store byer og deres indbyggere, men snarere de små, landlige byer og det omgivende miljø.

Kort sagt, når Sagrada Familia i Barcelona er fuld, er det bare trængsel. Men når Thailands regering beslutter at lukke Maya Bay, landets mest berømte strand, inden 2021, er det, fordi naturen ikke længere kan forsvare sig mod de skader, som turismen forårsager. Det er nu, vi skal begynde at genoverveje, hvordan vi vælger vores drømmedestinationer, hvordan vi regulerer vores rejser, og hvordan vi kan undgå overturisme.

De farligste konsekvenser af overturisme

Når overturismen kommer ud af kontrol, kan den udslette historiske steder, oprindelige arter og gamle kulturer. Det pres, som tusindvis af besøgende lægger på et sted, er meget større, end vi kan forestille os. Rejsende efterlader en masse penge, uanset hvor de tager hen, men de kan også efterlade enorme mængder affald.

Tænk på en lille by, som har et kloaksystem, der er designet til 10.000 indbyggere. Når regeringen beslutter sig for at organisere en international begivenhed med 2.000 gæster, beregner de, hvor mange penge de besøgende kommer med, men de tænker ikke altid på de daglige efterladenskaber, der overbelaster systemet. Ja, vi taler om tis og lort.

En simpel projektionsfejl kan ødelægge et rør, afbryde vandforsyningen i byen, forurene grundvandet og floderne og til sidst en hel by! Lyder det som en overdrivelse? Det er en almindelig historie i nogle byer i Sydamerika, når store begivenheder som Dakar Rally finder sted.

Love til beskyttelse mod overturisme

Så hvordan løser vi problemet? Stopper vi med at rejse? Låse os inde i vores hjem og græde stille ved tanken om steder, vi aldrig kommer til at se? Det er ikke op til os backpackere at løse infrastrukturproblemerne i hele byer. Men det er op til os at respektere reglerne, ikke at være en byrde, at overveje, hvordan vi undgår overturisme og ikke spilder naturens ressourcer.

Et eksempel på succes er det hellige sted Machu Picchu i Peru. Vi havde i årevis hørt rygter om, at Machu Picchu var i fare for at lukke på grund af skader forårsaget af overturisme. Denne risiko blev bekæmpet ved at indføre en grænse for antallet af rejsende, der kan besøge ruinerne dagligt, takket være pres fra UNESCO-komiteen, der beskytter verdensarvssteder. Initiativet virkede, og nu vil Machu Picchu åbne sine arme for besøgende i lang tid fremover. Det er muligt at rejse ansvarligt, og vi kan skabe store forandringer, når vi alle arbejder sammen!

Sådan bliver du ikke en uansvarlig rejsende

Vi backpackere kan godt lide at tro, at vi ved, hvordan man rejser bedre end den gennemsnitlige turist. Det skyldes, at vi normalt har mere frihed på vores eventyr, vi tilbringer mere tid på ét sted, og vi omfavner lokale oplevelser. Det er en kendsgerning, men der er flere faktorer at overveje.

At respektere lokale skikke synes at være sund fornuft, men det er svært at se de kulturelle nuancer, der adskiller sig fra vores værter, hvis vi ikke er opmærksomme nok. Undersøg skikke, før du rejser, stil spørgsmål, lyt og observer. Du og dine venner er så spændte på at køre med tog fra en storby til en anden i Egypten, men for de andre passagerer er det sikkert bare endnu en pendlertur. Respekter deres stilhed! I bund og grund skal du være opmærksom på dem, der befinder sig i de samme rum som dig, og som bare lever deres daglige liv.

Bæredygtige måder at rejse på

how to avoid overtourism, people doing yoga in a wooden shack

Der findes alleredebæredygtige måder at rejse på, og du gør sikkert mange af dem uden at være klar over det. At bo på et hostel er en fantastisk måde at rejse mere bevidst på, da du kan bytte bolig med arbejde eller dele en sovesal, som optager langt mindre plads end en king size-seng på et femstjernet hotel. Desuden kan du lave mad til dig selv og undgå at producere en masse skrald på fastfoodrestauranter. Du kan endda gå et skridt videre og sørge for at bo på et miljøvenligt hostel .

Ved at rejse i et langsommere tempo og blive længere tid et sted, gør du dit CO2-fodaftryk mindre, møder de lokale og forstår, hvordan det virkelig er at leve der.

7 måder at undgå overturisme på

how to avoid overtourism, woman sitting by the doorway of her shop

📷@leonorsousa

Du skal ikke føle, at overturisme er uundgåelig, og at der ikke er noget, du kan gøre. Faktisk er det det modsatte! Her er nogle superenkle tips, som du kan prøve på din næste rejse, og som kan hjælpe med at lette det pres, som overturisme lægger på destinationer, og give flere mennesker mulighed for at besøge dem i fremtiden.

  1. Vælg at rejse med tog eller bus i stedet for at tage et fly, når det er muligt.
  2. Tag din genanvendelige vandflaske og bestik med overalt.
  3. Undersøg, hvor du skal hen, og vælg at rejse i lavsæsonen.
  4. “I Rom skal du gøre som romerne”. Det betyder, at du skal opføre dig som en lokal – og også spise som en lokal, så du opmuntrer små familievirksomheder frem for multinationale kæder.
  5. Vælg dine souvenirs med omhu for at undgå at bidrage til rovdyrsindustrien (ingen fuglefjer, ædelstene, stykker af arkæologiske steder).
  6. Besøg ikke attraktioner, der bruger dyr til underholdning for mennesker, som f.eks. elefantridning.
  7. Efterlad aldrig dit affald nogen steder, især ikke når du besøger naturreservater.

Hvis du vil have hjælp til at finde dit perfekte hostel, kan du downloade Hostelworld-appen og gøre dig klar til at møde verden!


📚 Om forfatteren 📚

Freelancejournalist og oversætter bosat i Berlin, mor i en tysk-brasiliansk familie og samler af tropiske planter. I sin fritid er hun i gang med en ph.d. i turismesociologi, hvor hun forsker i backpackere i Sydamerika og kulturelle konflikter. Du kan finde nogle af hendes artikler på bloggen Travel Praxis.

Fortsæt med at læse: ⬇️

🌟 Den bæredygtige pakkeliste til en miljøvenlig rejsende

🌟 Tips til etisk frivilligt arbejde

🌟 21 miljøvenlige hostels, der er perfekte til den bæredygtige rejsende

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll to Top