15 dingen om gratis te doen in Boedapest

Language Specific Image

Boedapest wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Midden-Europa. Met zijn prachtige architectuur, gecombineerd met een turbulente geschiedenis, is het een stad die op je reisroute moet staan als je door Europa reist. Hier zijn 15 dingen die je gratis kunt doen in Boedapest:

1. Bezoek het Heldenplein

Een van de meest gefotografeerde plekken in Pest is ongetwijfeld het Heldenplein. Met zijn 36 meter hoge zuil met daarop een standbeeld van de aartsengel Gabriël is het moeilijk om niet te spotten als je in de buurt bent. De zuil wordt aan weerszijden geflankeerd door halfronde zuilengangen met standbeelden van mensen die hun stempel hebben gedrukt op de Hongaarse geschiedenis. Het plein is gewijd “aan de nagedachtenis van de helden die hun leven gaven voor de vrijheid van ons volk en onze nationale onafhankelijkheid”

Je kunt het beste de lange Andrassy Way nemen, het antwoord van Boedapest op de Champs Elysees, omdat je dan het hele plein in je op kunt nemen.

free things to do in budapest - heroes square

2. Beklim de Burchtheuvel

Of je nu veel geld wilt uitgeven of de stad wilt zien met een klein budget, een wandeling op Castle Hill is een must. De wandeling van 1 km zelf is interessant, maar het echte hoogtepunt is het uitzicht over de Donau en de stad eronder.

Bovenop de Burchtheuvel ligt het Buda Kasteel, waar de Hongaarse Nationale Galerie, het Boedapest Historisch Museum en de Nationale Bibliotheek van Hongarije zijn gevestigd. Ze hebben allemaal een kleine toegangsprijs, maar de tuinen zijn gratis toegankelijk.

Ook in de Burchtwijk ligt het Plein van de Heilige Drie-eenheid, niet ver van het Buda Kasteel. Het middelpunt is de Drievuldigheidszuil die werd gebouwd om het einde van de pest aan te geven en dateert uit 1713. Op het plein vind je ook het oude stadhuis, de prachtige Matthiaskerk en de Hongaarse Cultuurstichting.

3. Wandeling langs Fishermans’s Bastion

Naar onze mening een van de beste uitzichten over de stad in Europa. Fishermans’s Bastion ligt op de top van Castle Hill en het uitzicht voor je omvat de Donau, de bruggen die eroverheen steken, het centrum van Pest en het imposante parlement.

Niet alleen het uitzicht is indrukwekkend, ook de architectuur van het Bastion zelf is de moeite waard. Het Bastion dankt zijn naam aan het vissersgilde dat in de middeleeuwen verantwoordelijk was voor de verdediging van dit deel van de stadsmuren.

4. Doe mee aan een gratis wandeling

Een wandeltour is altijd een goede manier om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien en de verhalen te horen als je weinig tijd hebt en als je wat langer blijft, oriënteer je je op de stad. Free Budapest Tours biedt twee verschillende rondleidingen aan gedurende de dag, waaronder de oriëntatietour (van Pest naar Boeda) die elke ochtend om 10.30 uur begint en de essentiële tour door Pest over onderwerpen als geloof, terreur en communisme om 14.30 uur.

Beide vertrekken vanaf de halte van de sightseeingbus in Boedapest bij Deák tér. Meer informatie vind je hier.

free things to do in budapest - view over city

📷: @fuad_alami

5. Eet je een weg door de Grote Markt

De Grote Markt is een instituut in Boedapest en ligt aan de Pest-kant van de Liberty Bridge. Het is gehuisvest in een sierlijk 19e-eeuws gebouw. De markt beslaat drie verdiepingen en is een enorm scala aan geluiden, geuren, kleuren en smaken, mocht je besluiten om wat van het plaatselijke eten te proeven. De Hongaarse lángos, gefrituurd brood belegd met zure room en geraspte kaas, is een ideaal tussendoortje. Je vindt hier ook veel souvenirwinkels als je iets wilt hebben om je verblijf te herinneren.

6. Joodse wijk

Het is de moeite waard om tijd uit te trekken voor een wandeling door de compacte straten van de Joodse wijk, die tijdens de Tweede Wereldoorlog, net als alle Joodse wijken in Europese steden onder nazi-heerschappij, een getto werd. Hier vind je de grootste synagoge van Europa en vele andere met verschillende bouwstijlen, het Joods Museum en de begraafplaats.

In dit gebied vind je ook veel leuke cafeetjes en een aantal van de beroemdste ruïnebars van Boedapest, wat betekent dat je er gemakkelijk langer kunt doorbrengen dan gepland. Later meer over de ruïnebars.

free things to do in budapest - jewish quarter mural

📷: @ivanarundaworld

7. Bewonder het Parlement

Zowel overdag als ‘s nachts en vanuit verschillende hoeken indrukwekkend, geen bezoek aan Boedapest is compleet zonder een foto van dit enorme neogotische monument. Gedeeltelijk geïnspireerd door Westminister in Londen en met meer dan 12,5 mijl aan gangen, kan het worden bezocht door middel van rondleidingen die beschikbaar zijn voor 2.520HUF (ongeveer €8/$11).

8. Verken de begraafplaats van Kerepesi

De begraafplaats Kerepesi, de laatste rustplaats van veel beroemde zonen en dochters van Hongarije, is een van de grootste nationale pantheons in Europa en het grootste openlucht beeldenpark. Met een oppervlakte van ongeveer 56 hectare is de korte reis ernaartoe de moeite waard.

Wandel door deze ongelooflijk goed bewaard gebleven begraafplaats en je kunt de graven bezoeken van enkele van de meest prominente leiders van Hongarije, waaronder János Kádár, meer dan 30 jaar lang de socialistische leider van Hongarije en József Antall, premier van de eerste democratisch gekozen regering na het socialistische tijdperk. Het Mausoleum van de Arbeidersbeweging uit het Sovjettijdperk is zeker een kijkje waard.

free things to do in budapest - Kerepesi cemetery

📷: @walferro

9. Maak een wandeling door het stadspark

Stadspark is geweldig voor een ontspannen wandeling en herbergt een aantal interessante bezienswaardigheden. Hier vind je onder andere het spookachtige standbeeld van Anoniem, de bekendste onbekende historicus van Hongarije, en het kasteel Vajdahunyad. Het is uniek omdat de architectuur van de verschillende delen verschillende perioden weerspiegelt. Het herbergt ook het Landbouwmuseum van Hongarije.

10. Bekijk de tentoonstellingen in de musea

Hoewel de meeste musea een kleine toegangsprijs vragen, zijn er een paar die het hele jaar gratis zijn. Als je EER-onderdaan bent en jonger dan 26, krijg je gratis toegang tot veel musea op de derde zaterdag van de maand. Dit zijn onder andere het Museum voor Schone Kunsten, het Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galerie. Het Militair Museum heeft gratis toegang op de laatste zondag van elke maand voor personen onder de 26 jaar. Neem contact op met het toeristenbureau of de receptie van je hostel voor een volledige lijst.

11. Bewonder de kerken

Boedapest staat bol van de prachtige architectuur. Dit wordt ook weerspiegeld in veel van de kerken en gebedshuizen, zoals de bekendste gebedshuizen van de stad, de Sint-Stefanusbasiliek, de Grottenkerk op de Gellertheuvel, de rooms-katholieke parochiekerk op de Kerkheuvel en de parochiekerk van de binnenstad op Március 15. tér 2, het oudste gebouw in Pest.

12. Chillen op Margaretha-eiland

Als je wilt luieren, een boek wilt lezen of de stad even wilt ontvluchten, neem dan de bus #26 naar deze oase van rust. Het 2,5 km lange eiland, dat midden in de Donau ligt, ligt ten noorden van het Parlement en is favoriet bij de plaatselijke bevolking. Het is niet moeilijk om te zien waarom, met zijn boomrijke paden, thermale baden en monumenten.

13. Bekijk Boedapest bij nacht

Tijdens een nachtelijke wandeling langs de Donau zie je veel van de architectonische hoogstandjes van Boedapest. Dit zijn onder andere het Parlement en de Kettingbrug, die nog indrukwekkender worden als de zon ondergaat en de lichten aangaan. De brug is opmerkelijk omdat het de eerste permanente stenen brug was die Boeda met Pest verbond en pas de tweede permanente brug langs de hele Donau.

Het Parlement is het best te zien aan de overkant van de rivier die je kunt bereiken door de Kettingbrug over te steken. Vanaf dit uitkijkpunt heb je ook een prachtig uitzicht op de brug die je bent overgestoken om er te komen. Twee andere opmerkelijke bruggen zijn de Elisabethbrug en de Libertybrug die beide ten zuiden van de Kettingbrug liggen.

14. Geniet van de kunst

Er zijn talloze gratis kunstgalerieën verspreid over de stad, elk met hun eigen unieke tentoonstellingen zoals fotografie, schilderkunst en beeldhouwkunst. Een van de grotere is Telp in Madach Street, dat verspreid is over drie verdiepingen en een centrum is voor de plaatselijke ondergrondse kunstscène. Várfok Gallery, 14 Várfok Street, richt zich op hedendaagse Hongaarse kunst van zowel opkomende als bekende kunstenaars. De Virag Judit Galerie, 30 Falk Miksa straat, is gespecialiseerd in 19e en 20e eeuwse Hongaarse schilderijen en Zsolnay keramiek.

15. Neem een drankje in een Ruin Bar

Als je dorst krijgt van al het bovenstaande, dan is een ruïnepub zeker de manier om deze lijst af te sluiten. Volledig uniek voor Boedapest zijn de ruïnebars, vaak tijdelijk, gevestigd in oude, niet meer gebruikte fabrieken, binnenplaatsen en huizen. Ze zijn ingericht met retro-meubilair, vaak uit het communistische tijdperk, en hebben allemaal hun eigen sfeer en karakter. Dus hoewel je ze allemaal gratis kunt bezoeken, kost een drankje je maar een paar HF en dat is het helemaal waard als je de sfeer opsnuift in een oude autostoel of ligstoel

free things to do in budapest - ruin bar

📷: @sofia_nicolas

Op zoek naar meer dingen om te doen in Boedapest?

Weet je nog niet waar je moet verblijven? Bekijk de 10 beste hostels in Boedapest en boek nu je accommodatie.

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven