Anime in het echte leven: de top 10 plekken die je favoriete anime-landschap hebben geïnspireerd

Language Specific Image

Er gaat geen dag voorbij dat ik niet zou willen dat ik de hoofdpersoon was in mijn favoriete anime. De rijke beelden, emotionele verhaallijnen en bedwelmende landschappen zorgen ervoor dat ik wekelijks door mijn tv-scherm probeer te duiken. Serieus, probeer dit niet thuis. Van Studio Ghibli tot ouderwetse Seinen-series, het anime-landschap is een onophoudelijk genot voor de ogen. En het animatieteam is nog maar de helft.

Het zal je misschien verbazen dat de mooiste animedecors gebaseerd zijn op het echte leven. Wie wil er immers niet wandelen tussen traditionele boerderijen met rieten daken die in elkaar gedoken liggen in verborgen, lommerrijke valleien? Of de steilste trappen beklimmen van een stadje op een heuvel dat baadt in de roze tinten van psychedelische papieren lantaarns. Fragmenten van anime-magie zijn overal in Japan (en daarbuiten) te vinden als je weet waar je moet zoeken. Onder het genot van een matcha latte en de volledige werken van Joe Hisaishi die door mijn AirPods schallen, vind je hier de top 10 van plekken die jouw (en mijn) favoriete anime-landschap hebben geïnspireerd. En ja, Studio Ghibli is er zeker bij.

Jiufen, Taiwan – Spirited Away (2001)

Spirited away town anime scenery
@kkr_photo_1224

Als eerste: Miyazaki’s favoriete meesterwerk. Spirited Away volgt het verhaal van de jonge Chihiro als ze naar de geestenwereld zwerft, gedwongen om in een magisch badhuis te werken nadat haar ouders door de heks Yubaba in varkens zijn veranderd. De klassieker uit 2001 wemelt van de betoverende (zij het ietwat griezelige) personages, terwijl het animedecor je halsoverkop het geestenrijk in slingert. Fans hebben de buitenwereldse geestenstad van de film vergeleken met een nietsvermoedend bergdorpje in Taiwan. Hoewel Miyazaki het ontkent, is de gelijkenis echt griezelig. Baan je een weg door kronkelige steegjes die worden verlicht door de gloed van ontelbare papieren lantaarns. Honger? Schrans jezelf – No Face stijl – op een feestmaal uit Jiufen Old Street. Suikerzoekers kunnen de beroemde Ice Cream Puff proberen: een bolletje ijs tussen twee plakjes bladerdeeg. Maar maak je geen zorgen, je wordt er geen varken van.

Hoe kom je hier? Neem een rechtstreekse snelbus vanuit Taipei. De meeste reizigers zijn tevreden met een dagtocht, maar er zijn geweldige hostelopties om dieper in de wereld van de geesten te duiken.

Ontdek hostels in Jiufen!

Eiland Yakushima – Prinses Mononoke

Princess Mononoke Forest Anime Scenery
@hita_masayuki

Nog een Studio Ghibli-klassieker, say whaaat? Princess Mononoke speelt zich af in eeuwenoude bossen vol oude goden. Reuzenwolfgoden bestaan misschien niet in het echt, maar de bossen van Kodama wel. Op het eiland Yakushima in het uiterste zuiden van Japan verbergt de beboste vallei Shiratani Unsuikyo enkele van de oudste bomen op aarde. De wortels uit de oertijd (meer dan 7000 jaar oud) komen uit de grond en zijn bedekt met een laag kalkgroen mos. De lucht is zwaar van magie en vochtigheid. Om het bos op zijn best te ervaren, is wandelen essentieel. Er lopen veel wandel-, trek- en klimpaden door het bos als je – net als Ashitaka – een energiek type bent.

Om hier te komen, kun je vliegen of een veerboot nemen vanuit Kagoshima City. Eenmaal aangekomen zijn er talloze autoverhuurbedrijven, bussen en taxi’s om het eiland verder te verkennen. Er zijn verschillende guesthouses (en een of twee hostels) verspreid over het eiland.

Ontdek hostels in Yakushima!

Yotsuya, Tokio – Uw naam

Your Name Cafe Anime Scenery
@nihon_explorer_hk

Je moet je in 2016 in een geheime bunker hebben verstopt om niet van Your Name te hebben gehoord, het magisch-realistische liefdesverhaal dat de harten van anime-fans wereldwijd veroverde. Het is een opvallende mix van het surrealistische en het gewone dat tijdreizen, het verwisselen van lichamen en een met speeksel gevulde fles sake mengt. De gebeurtenissen die plaatsvinden vanuit het oogpunt van de jonge Taki spelen zich af in Tokio, met name in de wijk Yotsuya. De topper hier zijn de trappen van Suga Shrine. Dit is een zeer populaire fotoplek en perfect om de hartverscheurende slotscène van de film na te spelen. Moe van de anime-tochten? Stop bij Salon de Thé Rond voor een latte. Het is gevestigd in het opvallende National Art Centre, een must voor architectuur- en kunstliefhebbers.

Net als het grootste deel van Tokio is Yotsuya gemakkelijk te bereiken met de metro/bus/cabine/te voet/go-kart. Hostels staan op talloze straathoeken; het is gemakkelijk om er een te vinden dicht bij de anime-actie.

Verken hostels in Tokio!

Shinjuku Gyoen – De tuin der woorden

Tokyo garden anime scenery
@seita02

Nog steeds in de hoofdstad? Tijd voor wat rust en ontspanning. The Garden of Words is een hedendaags verhaal uit Tokio geïnspireerd op oude Japanse poëzie. De film speelt zich af in de beroemde Shinjuku Gyoen, een keizerlijke tuin die is omgetoverd tot een openbaar park. Bereid je voor op prachtige tot leven gebrachte anime-landschappen. De film ziet er niet alleen echt uit, hij ziet er beter uit dan echt. Alsof het de werkelijkheid verfijnt met elke druppel regen. Dit is een van de grootste en meest bezochte parken van Tokio, op loopafstand van Shinjuku Station. Als je het park bezoekt tijdens het kersenbloesemseizoen, is het zelfs nog indrukwekkender.

Er zijn meerdere hostels in de buurt van Shinjuku in Tokio. Maar je kunt er gemakkelijk komen vanuit elke plek in de stad. Ga naar Shinjuku Station, het park ligt er vlak naast.

Ontdek hostels in Shinjuku!

]

Stad Kawagoe – Kamisama Kiss

Japan shrine
@sabai_sabai_diary

In deze charmante bovennatuurlijke romkom wordt de dakloze middelbare scholiere Nanami Momozono per ongeluk de aardse godheid van een plaatselijk heiligdom. Op slechts een uur rijden ten noordwesten van Tokio waan je je in een stad uit de Edo-periode. De straten zijn omzoomd met houten Kurazukuri (oude koopmanspakhuizen) van twee verdiepingen die souvenirwinkels, restaurants, bars en cafés verbergen onder hun zwarte pannendaken. Dit is het Old Town Warehouse District in Kawagoe City, prefectuur Saitama. Hikawa Shrine, hoewel niet op een heuvel, zou heel goed de inspiratie kunnen zijn voor Mikage Shrine in de anime. Net als in de serie vereren mensen Hikawa voor geluk bij het huwelijk. Hier kun je wandelen door schilderachtige tunnels van ema (kleine houten gebedsplaatjes) en in de zomer zijn de poorten bezaaid met veelkleurig windklokkenspel.

Kawagoe City ligt aan de rand van Tokio. Je kunt het vanuit het stadscentrum per trein bereiken. De snelste trein doet er 30 minuten over (vanaf station Ikebukuro op de Tobu Tojo Lijn.) We raden je aan om in Tokio te blijven en Kawagoe op een dag te bezoeken.

Ontdek de hostels in Tokio!

Washinomiya schrijn, Saitama – Lucky Star

japan shrine
@futa_ra

Aan de rand van Tokio markeert een verweerde rode Torii de ingang tot het oudste heiligdom van Kanto. Het heiligdom van Washinomiya is het decor van Lucky Star, een komisch drama over een kleurrijke groep meisjes tijdens hun schoolperiode. Bij de schrijn kun je allerlei Lucky Star-artikelen kopen, waaronder op anime geïnspireerde ema. Voor extra otaku-punten kun je je eigen Lucky Star-personages op de borden tekenen. Het zomerfestival moet je gezien hebben. Kom op 31 juli om priesters op paarden te zien binnenrijden, papieren poppetjes door de rivier te zien drijven en draagbare heiligdommen (‘mikoshi’) door de binnenplaats van de tempel te zien dragen.

Vanuit Tokio is het gemakkelijk om hier te komen. Het dichtstbijzijnde station is Washinomiya Station aan de Tobu Isesaki Lijn, op ongeveer een uur reizen van het stadscentrum. Mijn advies? Verblijf in de beste en slimste hostels van Tokio en bezoek Washinomiya als dagtrip.

Ontdek hostels in Tokio!

Shirakawago, Ogimachi Village – Higurashi: Als ze huilen

japanese village in valley anime scenery
@joson.lam

Higurashi: When They Cry volgt een groep jonge vrienden en de mysterieuze gebeurtenissen die plaatsvinden in het landelijke dorpje Hinamizawa. Hinamizawa is de gastheer van het Hinamizawa Syndroom, bekend om het kweken van paranoia die personages naar de rand van waanzin drijft. Wie zou hier in het echt willen komen, vraag je je af? Wij natuurlijk! De regio Shirakawa-go omzoomt de vallei van de rivier de Shogawa in de afgelegen bergen van de prefectuur Gifu. In de schaduw van de bergen ligt een groep traditionele boerderijen met rieten daken, Ogimachi Village genaamd. Dit slaperige dorp is een droombeeld; rechtstreeks geplukt uit een sprookje in een land ver weg. Het anime-landschap is perfect – zonder de wanhoop van de serie.

Helaas voor anime-fans gaat er geen rechtstreekse trein naar Shirakawa-go. Om Shirakawa-go te bezoeken, moet je de bus nemen vanuit Kanazawa of Takayama. De reis duurt ongeveer een uur. Kanazawa heeft een kleine selectie geweldige hostels. Perfect om je meteen in het hart van het dorpsleven te storten.

Ontdek hostels in Kanazawa!

Hakone, Kanagawa – Neon Genesis Evangelion

Japan cable cars
@JohannaW

in de sciencefictionhit uit de jaren 90, Neon Genesis Evangelion, komen gigantische humanoïde robots in botsing met bovennatuurlijke wezens. De anime speelt zich af in een post-apocalyptische woestenij, in de futuristische versterkte stad Tokio-3. Afgezien van ondergrondse bases en intrekbare wolkenkrabbers is Tokyo-3 gebaseerd op de stad Hakone in de Kanagawa Prefectuur. Wil je weten hoe het voelt in de toekomst? Stap dan aan boord van de Hakone Ropeway naar Owakudani. Dit actieve vulkaangebied spuwt Armageddon-vibes en serveert zwartgeblakerde zwaveleieren. Van het eten van een ei wordt gezegd dat het je leven met zeven jaar verlengt… Schrijf ons maar in! Hakone zit ook vol natuurlijke warmwaterbronnen. Perfect voor een welverdiende duik na al je sightseeing.

De snelste directe route naar Hakone vanuit Tokio is met de Odakyu Electric Railway. Er rijden dagelijks treinen naar Hakone vanaf Shinjuku Station (het drukste treinstation ter wereld!) Eenmaal hier zijn er genoeg hostels om je basis te vestigen terwijl je de seismische activiteit van de stad verkent.

Verken hostels in Hakone!

Takayama-Hyouka

takayama road
@valentindewissocq

Mystery Inc, stap opzij. Er is een nieuwe groep detectives in de stad. Hyouka is een mysterieserie die draait om vier middelbare scholieren in de Classic Literature Club; een doelloze groep die uiteindelijk HEEL VEEL lokale mysteries oplost. Veel locaties en gebouwen in de serie zijn gebaseerd op echte locaties in Takayama City, Gifu Prefecture. Haal een Hyouka-kaart bij het toeristenbureau om je speurtocht naar anime te beginnen. Onze favoriete plek? Arekusujinja Shrine is gemodelleerd naar Hiejinja Shrine. Hier wordt op 14 en 15 april het Takayama Lentefestival gehouden. Bezoek het in de lente om ingewikkelde marionettenvoorstellingen en versierde festivalwagens te zien die door de oude stad paraderen.

Takayama ligt vrij ver van Tokio, maar je kunt het bereiken via indirecte treinroutes en bussen. De dichtstbijzijnde stad is Nagoya, waar je elk uur de JR Hida limited sneltrein naar Takayama kunt nemen. Er zijn hostels in Takayama en Nagoya, afhankelijk van of je er wilt overnachten. We zouden het je niet kwalijk nemen!

Ontdek hostels in Takayama!

Asakusa, Tokio – Demonendoder

Tokyo street
@JohannaW

Terug naar Tokio, waar demonen rondzwerven. In deze duivelse anime wordt de jonge Tanjiro een demonendoder om zijn familie te wreken en zijn vervloekte zus te genezen. Een deel van seizoen 1 speelt zich af in de straten van Asakusa, waar neonreclames de paden van de traditionele laagbouwmarkten verlichten. Down and dirty maar moeiteloos cool en een stuk goedkoper dan de rest van Tokio. Honger? Asakusa staat bekend om zijn Soba noedels (en nog een miljoen andere dingen). Om al het lekkers te proeven, kun je ‘s avonds deelnemen aan een streetfoodtour.

Asakusa is een geweldige plek om te verblijven als je een budget hebt. Er zijn dan ook VEEL hostels om uit te kiezen, de een al net zo trendy als de ander.

Ontdek hostels in Asakusa!

]

Uitdaging voltooid. Japan (en Taiwan) zijn prachtige landen, zowel binnen als buiten de animatie. Fan van dit anime landschap? Als je op een van deze plekken bent geweest (of er een hebt die we over het hoofd hebben gezien) laat het ons dan weten in de comments!

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven