Dans bij nacht en woon Florence bij dag

Language Specific Image

“Hoe mooi is de jeugd, die toch vlucht! Chi vuol essere lieto, sia: di doman non v’è certezza” Lorenzo de Medici.
Florence lijkt misschien een stad van geschiedenis, kunst en cultuur alleen voor degenen die het niet goed kennen. We ontkennen de schoonheden van deze stad zeker niet. Het zijn er zoveel dat de stad de namen ‘Athene van de Middeleeuwen’ en ‘Hoofdstad van de Renaissance’ heeft verdiend. Iedereen die Florence minstens één keer in zijn leven heeft bezocht, is verbaasd over de schoonheid van de architectuur, de rijkdom van de musea en de pracht van de paleizen. Hoe kan het ook anders?
Wat velen echter niet vermoeden, is dat de stad van Lorenzo de Medici ook een van de meest avant-gardistische plaatsen is in het hele ‘Bel Paese’. Als kunst de lakens uitdeelt, dan heeft Florence vandaag de dag een nieuw leven gekregen dankzij straatkunst, die gek genoemd kan worden als een understatement. Als muziek altijd al door de aderen van Florence heeft gepulseerd, dan worden er vandaag de dag in de stad enkele van de beroemdste elektronische muziekevenementen van Europa gehouden met internationale DJ’s en bass die je ziel binnendringen en je de hele nacht laten dansen. De culinaire kunst is gebleven met traditionele gerechten die opnieuw worden uitgevonden in chique, goedkope locaties en streetfood waar zelfs Gordon Ramsey’s beste gerechten jaloers op zouden zijn!
Florence is dit alles en nog veel meer. En om de ware ziel van de stad te ontdekken, moet je gewoon met ons meegaan!

  • Bezoek de stad overdag, beleef haar ‘s nachts

1a
Foto’s door Lola
Laten we beginnen met wat deze stad wereldberoemd maakt. Om de wonderen van Florence te ontdekken, raden we je aan deel te nemen aan een van de gratis rondleidingen door de stad. Onder de vele die beschikbaar zijn, zijn er ten minste twee die de moeite waard zijn: ze zijn in het Engels, gratis en je hoeft niet te reserveren. De eerste, de ‘Renaissance tour’, vertrekt om 11 uur vanaf Santa Maria Novella en duurt ongeveer twee uur: tijdens een wandeling door het historische centrum van Florence kom je langs de Duomo, het Piazza della Signoria en eindig je voor de kerk van Santa Croce.
De tweede, de ‘Medici tour’, vertrekt ook vanaf Santa Maria Novella om 17.00 uur en neemt je mee door Palazzo Medici-Riccardi, Palazzo Vecchio, Ponte Vecchio en Palazzo Pitti. Gewoon komen opdagen, makkelijk toch?
1b
Foto door Frontiertraveller93
Er zijn ook twee andere manieren om de grootsheid van de Duomo en Brunelleschi’s koepel te bewonderen: de meer toeristische is zeker om naar Piazzale Michelangelo te gaan waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de hele stad (maar maak ook van de gelegenheid gebruik om de ‘Rozentuin’ te bezoeken… je volgers op Instagram zullen bij je aankloppen om je persoonlijk te bedanken!); we raden je echter aan om ‘s avonds te gaan wanneer het uitzicht echt ‘WOW’ is! Maak op de weg naar beneden een wandeling langs de Lungarno naar de Ponte Vecchio en de Cestello kerk.
De andere, die niet iedereen kent, is om naar de Oblate Library te gaan waar je voor een paar cent een goede koffie kunt drinken onder een historische portiek met uitzicht op de kathedraal van Florence!

  • Hoe beginnen de inwoners van Florence de avond?

2a
Foto door Lola
Wie in Florence woont, weet: de avond begint in de Oltrarno (de minder bekende helft van de stad). Ga vooral naar het Piazza Santo Spirito voor een drankje, een aperitief of een echt diner. Dit gebied zit vol met winkels, kraampjes en de beroemdste markt van de stad: de San Lorenzomarkt, die zich uitstrekt van de Via dell’Ariento tot het Piazza San Lorenzo, waaraan het zijn naam ontleent. Hier kun je van alles vinden, van kleding tot souvenirs en lekkere dingen om te eten.
Dus als je tijd hebt, ga er dan ook overdag naartoe! Profiteer er ook van om wat wijn in bulk te kopen om ‘mee naar huis te nemen’: goedkoop en lekker, dat weet elke Florentijn en Erasmusstudent!
Mocht je je in het eigenlijke historische centrum van Florence bevinden, dan raadt Francesca, een onvermoeibare reizigster (vind haar reisverhalen op FrontierTraveller93) ‘Kitsch 2’ in Via San Gallo 22 aan voor heerlijke apericena! Open tot laat natuurlijk….

  • Het Nextech Festival

Vandaag de dag is het Nextech Festival een van de langstlopende festivals voor elektronische muziek in Italië: een evenement dat in 10 jaar tijd jongeren uit heel Italië en Europa heeft laten dansen tijdens meer dan 30 exclusieve evenementen in Florence!
Het Nextech Festival getuigt van de gisting van het heden en verbeeldt de visie van de toekomst, het brengt de fascinatie van eeuwenoude kunst dichter bij de fysieke directheid van elektronische muziek, het verenigt de levendige Europese muziekkunstscene met de geschiedenis die kan worden ingeademd op unieke en exclusieve locaties.
3a
Vandaag de dag is het Nextech Festival een van de meest verwachte en exclusieve evenementen van het Florentijnse nachtleven. Maak op 8, 9 en 10 september van de gelegenheid gebruik om de stad te bezoeken en haar nieuwste en meest transgressieve gezicht te ontdekken! Ticketprijzen variëren van €10 voor de eerste nacht op donderdag in de Sala Vanni tot €32 op zaterdag 10 in het Fortezza da Basso… waarom zou je maar één nacht kiezen als je een 3-daagse pas kunt kopen voor maar €40 (in plaats van €57)?
https://www.youtube.com/watch?v=YvigUYbFE1A
Bezoek overdag de Duomo en geniet ‘s avonds van muziek!

  • De ochtend erna… is altijd het beste!

4a
Foto’s van Lola‘s PLUS
Terug van de eerste avond van het Nextech Festival heb je waarschijnlijk zin om te ontspannen en bij te komen van al dat dansen van de avond ervoor. Als je hebt gekozen voor de Florence PLUS, ga dan naar het prachtige panoramische terras met uitzicht op de Duomo om te nippen van een koffie in de zon of ga naar een van de twee zwembaden om af te koelen voordat je weer naar buiten gaat.
4b
Foto’s van Lola‘s PLUS
Als je een liefhebber bent van groen, ga dan naar de Boboli-tuinen: het groen van dit park is een echte traktatie voor je vermoeidheid en dat extra glas dat je hebt gedronken. Wandel door de eindeloze tuinen van dit prachtige park achter het Palazzo Pitti en geniet van het moment. Voel je de rust van deze betoverende plek al op je oogleden neerdalen?
Om een jonger, avant-gardistischer Florence te ontdekken, dwaal je door de stad en ontdek je alle werken van Blub en zijn #Lartesanuotare waar hij dichters, muzikanten, beroemdheden en kunstwerken transformeert in… onderwaterwerken! Zo zomers!
Andere werken waar we verliefd op zijn, zijn die uit de Exit/Enter ‘collectie’ die de straten van Florence in groten getale sieren. Wie van jullie zou niet weg willen vliegen met die rode ballon?
Last but not least kunnen we de stedelijke meesterwerken van Clet Abraham niet onvermeld laten, die straatnaamborden omtovert tot ware kunstwerken met het stopbord dat wordt meegesleept door een mannetje, of een ‘probeer me te vangen’ op het ‘Exit’-bord, of zelfs een gekruisigde ‘Christus’.
Kunst heeft altijd een hoofdrol gespeeld in Florence!

  • Eten in Florence

5a
Foto door Lola
We weten het niet zeker, maar het zou ons zeker niet verbazen als er op bepaalde tijden van het jaar meer toeristen dan ‘Florentijnen’ in het centrum van de stad zijn. Dit staat synoniem voor toeristenvallen voor de meer ervaren reiziger. Net als in het hostel helpen we je hier bij Hostelworld met de meest waardevolle tips en suggesties om de verborgen juweeltjes van de stad te ontdekken. Vooral als het op eten aankomt!
“Il Cernacchino” in Via della Condotta 38, als je op zoek bent naar echt goedkoop Florentijns streetfood, is de plek om te beginnen! Loop ook eens binnen bij ‘Antico Vinaio’ in Via Dei Neri 74 (het is erg populair bij toeristen vanwege de centrale ligging en omdat… het bekend is!) voor een glas Toscaanse wijn en wat ‘echte’ broodjes.
Als je daarentegen op een steenworp afstand van het station Santa Maria Novella wilt zitten, vind je de ‘trattoria da Giorgio’ in Via Palazzuolo 100: hier kun je typisch Toscaanse gerechten eten tegen zeer betaalbare prijzen (eerste gang, tweede gang en bijgerecht vanaf € 15). Helaas zijn er maar 20/30 zitplaatsen, dus je kunt het beste reserveren!
We vroegen een aantal van onze favoriete reisbloggers naar hun ervaringen in Florence! Wat was de jouwe? Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt in het niet-toeristische Florence?
tb
Foto door Frontiertraveller93
“Florence is schoonheid in haar puurste vorm; het is de intense, doordringende geur van bloeiende brem; het is het verlangen naar een rustige wandeling langs de oevers van de Arno; het is de levendige, positieve energie die je omhult en je door de straten van het centrum wiegt; het is de verrassing om altijd ontroerd te zijn door de roze tinten van het marmer bij zonsondergang” Volg Francesca van FrontierTraveller93 op haar Instagram-profiel!
PLUS Florence_Hostelworld_Lola Photography_6085
Foto door Lola
“Florence wordt omringd door enkele van de mooiste Italiaanse landschappen. Mijn advies is om ook de nabijgelegen Chianti-streek te verkennen. Hoe kun je een dagje wijn en kaas op zulke prachtige plekken afslaan!” Volg Lola op haar Instagram en Facebook profielen!

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven