De gids van een inwoner: De leukste dingen om te doen in Manilla

Language Specific Image

Als je een reis naar de Filippijnen plant, zullen mensen je aanraden om Manilla over te slaan. Manilla is voor veel reizigers een noodzakelijke tussenstop voor hun volgende reis, maar het is een stad die zoveel meer te bieden heeft. Het zit vol met een rijke cultuur, een gevarieerde keuken, historische bezienswaardigheden en unieke activiteiten. Deze gids zal je helpen om verliefd te worden en deze vaak onderschatte en onbegrepen stad van dichtbij mee te maken. Zonder verder oponthoud, hier zijn de leukste dingen om te doen in Manilla:

1. Rijd op eenjeepney

things to do in manila - ride a jeepney

De iconische jeepney wordt ook wel “de koning van de weg” genoemd en is een symbool van de Filipijnse cultuur en kunst. Ze zijn oorspronkelijk gemaakt van de overblijfselen van Amerikaanse militaire jeeps tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jeepney’s stoppen overal en altijd wanneer een passagier wil in- of uitstappen. Ze zijn ook gemarkeerd met hun bestemming op de voorruit en soms op elke zijkant van het voertuig. De twee rijen zitbanken staan tegenover elkaar met een passagierscapaciteit van 7-10 personen per bank. Zelfs als de zitplaatsen volledig bezet zijn, kan er altijd nog een passagier bij, je moet je er dan tussen wringen om nog een kleine ruimte te creëren. De tarieven worden van de ene passagier naar de andere doorgegeven tot ze bij de chauffeur terechtkomen.

Plaatselijke tip: Zorg dat je altijd muntgeld of kleingeld bij je hebt. Als je je eigen ritprijs doorgeeft, moet je “Bayad po” (Mijn betaling) zeggen en je bestemming; als je iemands ritprijs doorgeeft, moet je “Bayad daw” zeggen, wat betekent dat je de betaling doorgeeft.

2. Zonsondergang in de baai van Manilla

things to do in manila - Sunset in Manila Bay

Zonsondergangen zijn geweldig, romantisch, ontspannend en ontzagwekkend, en in Manilla kun je verwachten gezegend te worden met een van de mooiste zonsondergangen ter wereld. De beste plek om de zonsondergang in Manilla te zien, is Manilla Bay. Het is een idyllische locatie en er is iets inherent krachtigs en inspirerends aan dit vurige spektakel.

3. Verken Intramuros

things to do in manila - Explore Intramuros

De “ommuurde stad”, bekend als Intramuros, is een iconisch herkenningspunt van het Spaanse regime in de Filippijnen. Het werd gebouwd in 1571 en was ooit de zetel van de macht van de Spaanse kroon in deze verre kolonie. Als je Intramuros verkent, met zijn geplaveide straten, voorouderlijke gebouwen en paardenkoetsen (bekend als “calesa”), zul je het gevoel hebben dat je terug in de tijd bent getransporteerd.

Plaatselijke tip: De rondleiding door Intramuros zou niet compleet zijn zonder een bezoek (75 pesos entree) aan Fort Santiago. Het heeft door de jaren heen verschillende doelen gediend: als Spaans fort, als hoofdkwartier van het Amerikaanse leger tijdens de Amerikaanse bezetting en als gevangenis toen het tijdens WO 2 door de Japanners werd veroverd. Je maakt er kennis met de nationale held van het land, Dr. Jose Rizal, die gevangen werd gezet en geëxecuteerd vanwege zijn anti-Spaanse sentimenten.

4. Kruipen in Binondo

things to do in manila - Food crawl in Binondo

Binondo ligt op minder dan een kilometer van Intramuros en staat bekend om het “oudste Chinatown ter wereld” (opgericht in 1594 als nederzetting voor katholieke Chinezen), een toevluchtsoord voor de authentieke Chinese keuken en de geboorteplaats van de eerste Filippijnse heilige, San Lorenzo Ruiz.

Plaatselijke tip: Wat dacht je ervan om Soep#5 te proberen? Het is een afrodisiacum, verhoogt de stofwisseling, verbetert de energie en verwarmt je lichaam. Het heeft twee hoofdingrediënten: de testikels en de penis van de stier. Ja, dat lees je goed!

5. Chinees kerkhof

things to do in manila - Chinese Cemetery

Verwacht een intrigerende begraafplaats buiten de gebaande paden. Het is na La Loma Cemetery de oudste begraafplaats in de Filippijnen en naar mijn mening is het een begraafplaats van een hoger niveau. Het heeft een scala aan begraafplaatsen, van grootse en uitgebreide mausolea tot bescheidener woningen. Het wordt ook wel het ‘Beverly Hills van de doden’ genoemd en de overdadige en verbluffende architectuur is zeker de moeite waard om te bekijken. Absoluut bizar, verbazingwekkend en je tijd waard.

Tip: Het is heel eenvoudig om hier te komen. Je kunt een jeepney nemen (richting Monumento) en de chauffeur vragen om je af te zetten bij de Manila Chinese Cemetery.

6. Ga op koopjesjacht

things to do in manila - Go bargain hunting

Als je van winkelen houdt en je rugzak wilt vullen met kleding, schoenen, tassen en dergelijke, mag je Divisoria niet missen. Er zijn winkelcentra en honderden kraampjes in de straten, allemaal gevuld met verrassend goedkope vondsten. De hele plek is gedrapeerd met grote gekleurde paraplu’s en in de smalle steegjes vind je overal een scala aan fruit, materialen en mensen. De prijzen zijn al goedkoop, maar test je onderhandelingsvaardigheden en kijk of je een lagere prijs kunt krijgen.

Plaatselijke tip: Als je de drukte wilt vermijden, ga dan op een doordeweekse dag en vermijd het hoogseizoen (december) wanneer de straten het drukst zijn. Let altijd op je spullen.

7. Nationaal Museum

things to do in manila - National Museum

Manilla is gevuld met indrukwekkende musea, allemaal met prachtige tentoonstellingen – dus een bezoek aan een museum is een must. Ga naar Luneta Park, waar je drie musea kunt bezoeken: Het Nationaal Natuurhistorisch Museum, het Nationaal Antropologisch Museum en het Nationaal Museum voor Schone Kunsten.

Tip: De musea zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de sluitingstijd is 430.00 uur. De toegang is GRATIS!

8. Gastronomisch Filippijns eten

things to do in manila - Gastronomic Filipino food

Filippino’s eten over het algemeen vijf keer per dag: drie volledige maaltijden en twee snacks. De Filippijnse keuken is een mix van verschillende invloeden zoals Mexicaans, Spaans, Engels, Chinees en Japans, wat het eten erg intrigerend en uniek maakt. Manilla heeft veel ‘food crawl’ mogelijkheden, van winkelcentra tot straten, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het.

Plaatselijke tip: Kies zorgvuldig en wees voorzichtig bij het eten van straatvoedsel en neem altijd je eigen vertrouwde water mee. Vraag het personeel in je hostel om tips over waar je het beste naartoe kunt gaan.

9. Kerken, kerken, kerken

things to do in manila - churches

Als overwegend katholiek land in Azië zijn de kerken op de Filippijnen het product van de koloniale Spaanse invloed met honderden jaren aan verhalen. De adembenemende en grootse kerken hier in Manilla weerspiegelen het rijke erfgoed van het land. Of je nu een regelmatige kerkganger bent of gewoon het religieuze erfgoed van de stad wilt verkennen, deze gebedshuizen zijn een bezoek waard.

Tip: De toegang is gratis. Kleed je altijd bescheiden, geen sexy kleding!

10. Vrijwilligerswerk in Las Piñas en Parañaque Kritieke Habitat en Ecotoeristisch Gebied

things to do in manilla - Volunteer in Las Piñas and Parañaque Critical Habitat and Ecotourism Area

Dit natuurreservaat, dat bekend staat als de “laatste grens van Metro Manila”, ligt ten zuiden van Manila Bay en is toegankelijk voor het publiek. Het gebied biedt vliegende bezoekers een belangrijke rust- en tankstop, omdat trekvogels gebruik maken van de Oost-Aziatisch-Australische trekvliegroute. Dit natuurreservaat werd in 2007 uitgeroepen tot kritieke habitat en is daarmee een beschermd toevluchtsoord voor trekvogels. Je kunt een verschil maken en deelnemen aan de bescherming van LPPCHEA door deel te nemen aan geplande schoonmaakacties en boomplantprogramma’s.

Tip ter plaatse: Help mee aan het behoud van deze plek door de Conservation and Development Division te bellen: Lokaal nummer (02) 435-2509.

11. Filipijnse karaoke

things to do in manila - Filipino Karaoke

Filippino’s houden zoveel van karaoke dat de meeste huishoudens hun eigen karaoke-spelers hebben en het een groot deel van hun leven uitmaakt. Je hebt geen talent nodig om te zingen, iedereen kan karaoke doen: kinderen, kinderen in hart en nieren, volwassenen, senioren, gebroken harten, hobbyisten enz. Als je het lef hebt om te zingen, ga er dan voor! Zoek naar de grote borden met “KTV” – KTV verwijst naar Karaoke Television, waar de karaokespeler is aangesloten op de tv. Manilla heeft veel KTV en KTV-bars in elke straat, vooral in de winkelcentra, en zingen met groepen is erg leuk!

Plaatselijke tip: Malate en Makati zijn de beste plaatsen om je karaokevaardigheden te testen, er zijn hier veel KTV-bars.

12. Een lokaal biertje drinken in Makati

things to do in manila - Grab a local beer in Makati

Makati staat bekend als het belangrijkste financiële en centrale zakendistrict van de Filippijnen, maar het is ook de beste plek voor het nachtleven. Als je op zoek bent naar levendige avonden, dan is het bruisende nachtleven van Makati iets wat je zeker moet bezoeken.

Plaatselijke tip: Poblacion is het hart van Makati voor een onvergetelijk nachtleven en een geweldige eettocht.

13. LGBTQ nachtleven

things to do in manila - LGBTQ nightlife

De LGBTQ-gemeenschap wordt bijna universeel geaccepteerd in de Filippijnen en het wordt beschouwd als een van de meest homovriendelijke landen, niet alleen in Azië maar in de hele wereld. Manilla biedt een verscheidenheid aan LGBTQ-vriendelijke dansclubs en bars met state-of-the-art licht en geluid, mannelijke modellen, komieken en zeer vermakelijke dragshows. Zelfs als je hetero bent, moet je deze geweldige clubs bezoeken.

Plaatselijke tip: LGBT-etablissementen in Manilla spelen een belangrijke rol in het behoud van de homocultuur en bieden een toevluchtsoord voor iedereen, niet alleen voor LGBT. O-Bar en Nectar zijn twee van de bekende gay nachtclubs in Manilla, gevuld met homo’s van de A-list en internationale DJ-gedreven feestgangers.

14. Zwarte Nazarener

things to do in manila - Black Nazarene

Elk jaar op 9 januari, de jaarlijkse feestdag, komen miljoenen mensen (ongeveer 15 miljoen) samen in een zee van toegewijden om het feest van de Zwarte Nazarener te vieren – een afbeelding van de gevallen Jezus Christus met een kruis op zijn rug. Toegewijden geloven dat het wensen vervult en wonderbaarlijke krachten heeft. Het beeld wordt dan verplaatst van de Quirino tribune naar de Quiapo kerk via een langzame processie die wel 20 uur kan duren.

Plaatselijke tip: Vanwege het enorme aantal toegewijden kun je het beste een verhoogd plekje zoeken waar je de processie kunt zien.

15. Hostels in Manilla

things to do in manila - Hostels in Manila

Na het verkennen van Manilla kun je het beste in een hostel overnachten (natuurlijk!). Hostels in Manilla zijn topklasse en budgetvriendelijk met een perfecte mix van modern design en entertainment. Misschien heb je wel zoveel plezier in het hostel dat je vergeet om Manilla te verkennen! Bekijk de superstrakke slaapzalen van Lub D, hierboven te zien, oh en hun dakterras, topkok en mixologen (whaaaat!). Ontdek de geweldige hostels in Manilla en vind de perfecte uitvalsbasis voor jou!

Als je klaar bent met alles wat Manilla te bieden heeft, bekijk dan deze Ultieme gids voor backpacken in de Filipijnen.

Over de auteur:

Rafael Loreto is een in Manilla gevestigde freelance reisjournalist en fotograaf die momenteel zijn horizon verkent en uitbreidt door de lens van zijn camera en mensen leert over het beste in budgetreizen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Volg zijn avonturen op zijn blog rarelygohome.com en Rafael’s Instagram.

Blijf lezen:

beste stranden in de Filipijnen

de leukste dingen om te doen op de Filipijnen

backpacken op de Filipijnen

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven