Een reizigersgids voor koolstofcompensatie

Language Specific Image

Als het gaat om duurzaam reizen, is CO2-compensatie een onderwerp dat steeds weer terugkomt. Misschien heb je je luchtvaartmaatschappij of je favoriete reisinformant erover horen praten, maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het? Wel, bij Hostelworld hebben we dit gelanceerd voor onze reizigers en hier gaan we het voor je op een rijtje zetten, zodat je kunt beslissen of je je volgende reis wilt compenseren.

Reizen en onze ecologische voetafdruk

Als we reizen, groeit onze ecologische voetafdruk; we gebruiken vervoer om ons te verplaatsen, zetten de airco aan en gebruiken zelfs de hulp van Google Maps.

Volgens de World Travel & Tourism Council is toerisme verantwoordelijk voor ongeveer 8-11% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, waarbij de grootste impact afkomstig is van vliegen. Maar er zijn manieren waarop je een duurzamere reiziger kunt zijn en je CO2-impact kunt verlagen als je op ontdekkingstocht gaat. Zoals:

1. Reizen over land

In plaats van in en uit vliegtuigen te springen, kun je je ecologische voetafdruk enorm verkleinen door bussen of treinen te nemen.

2. Boek economy-stoelen

Als je vliegt, boek dan economy tickets. Meer mensen op een stoel betekent minder uitstoot per persoon. En als je kunt, neem dan rechtstreekse vluchten, want die verbruiken minder brandstof.

3. Deel vervoer met anderen

Als je een taxi moet nemen, kijk dan of iemand in je hostel dezelfde kant op gaat. Voel of er iemand is met wie je de auto kunt delen in de groepschat van het hostel. Zo kun je geld besparen op de ritprijs en je CO2-uitstoot verminderen.

4. Verblijf in een duurzame accommodatie

Uit onderzoek blijkt dat hostels milieuvriendelijker zijn dan hotels. Door een slaapzaal te delen met een groep reizigers heb je niet alleen een gezelligere, maar ook een milieuvriendelijkere reis.

5. Licht inpakken

Hoe zwaarder je bagage, hoe meer brandstof het kost om je te vervoeren in treinen, vliegtuigen, bussen, auto’s en boten. Licht inpakken kan een grote impact hebben op je uitstoot. Uit onderzoek van Finnair is gebleken dat als elke passagier die in een jaar met hen vloog met 1 kg minder bagage had gereisd, de besparing op brandstof 20 vluchten tussen Helsinki en Tokio zou hebben gedekt! Verruil de zware koffer voor een lichtgewicht rugzak en neem spullen mee die je ter plaatse kunt kopen.

6. Loop rond

Als je nieuwe plaatsen verkent, is het vaak makkelijker om stappen te zetten. Als je je bewust bent van je ecologische voetafdruk en ervoor kiest om te lopen in plaats van die tuk-tuk te nemen, kun je je uitstoot op een laag pitje houden.

7. Eet lokaal voedsel

De lokale keuken is meestal gemaakt van lokaal ingekochte ingrediënten en als je die eet, hoef je geen geïmporteerd voedsel te kopen. Geïmporteerd voedsel kan tonnen uitstoot produceren, alleen al om het daar te krijgen, van het transport tot het vers houden. Lokaal eten dompelt je niet alleen onder in de cultuur en beperkt je ecologische voetafdruk, maar steunt ook de lokale economie.

8. Beperk je voedselverspilling

Wanneer voedselafval op stortplaatsen wordt afgebroken, stoot het zoveel schadelijke broeikasgassen uit dat als het een land was, het de op twee na grootste vervuiler zou zijn, na de VS en China. We hebben allemaal wel eens momenten dat onze ogen groter zijn dan onze buiken. Neem in plaats van je restjes te verspillen een herbruikbare bak mee of vraag om een doggy bag om de rest van je maaltijd voor later te bewaren.

9. Reis langzamer

Het kan makkelijk zijn om in de val te lopen om alles te willen zien en doen op een bestemming, maar door in een snel tempo te reizen neem je vaak meer vervoer. Door het wat rustiger aan te doen, leer je een plek ook buiten de toeristische trekpleisters kennen en beperk je je ecologische voetafdruk.

10. Steun bedrijven die om je geven

Van iets simpels als het bier dat je drinkt overzetten naar een duurzamere brouwerij tot deelnemen aan milieuvriendelijke activiteiten, je kunt alle ervaringen opdoen met een schoon geweten.

11. Compenseer je ecologische voetafdruk

Hoewel deze tips je kunnen helpen om je koolstofvoetafdruk te verminderen, zijn bepaalde emissies voor reizigers moeilijk te vermijden. Het kopen van CO2-compensaties is een van de enige manieren om de uitstoot die je niet kunt beheersen te compenseren.

Wat is CO2-compensatie?

In ons dagelijks leven produceren we allemaal koolstofemissies die broeikasgassen in de atmosfeer uitstoten en schadelijk zijn voor het milieu. Van het koken van een maaltijd tot het scrollen op sociale media, het draagt allemaal bij aan onze ecologische voetafdruk. Ja, je leest het goed, het internet en de gegevens die nodig zijn om de inhoud die je ziet en de servers die het opslaan aan te drijven, dragen bij aan je koolstofvoetafdruk!

Bij CO2-compensatie geef je geld aan een milieuproject dat het klimaat ondersteunt om de negatieve impact van jouw uitstoot te compenseren.

Deze projecten kunnen variëren van herbebossing, waardoor er geen bomen meer worden gekapt of meer worden geplant, tot initiatieven voor hernieuwbare energie zoals windmolenparken, waardoor er minder fossiele brandstoffen worden verbrand. Compensatie verwijdert niet de uitstoot die je al hebt toegevoegd, maar helpt in plaats daarvan bij te dragen aan projecten die deze uiteindelijk zullen tegengaan. Veel projecten ondersteunen ook gemeenschappen in minder ontwikkelde gebieden.

Zorgen over compensatie

Hoewel sommigen de geloofwaardigheid van CO2-compensatie in twijfel trekken, toont onderzoek aan dat het voordelig is en wij geloven dat dit een stap in de positieve richting is voor onze klanten. In samenwerking met de klimaatexperts van Cloverly blijven we het onderzoek ondersteunen en als er meer informatie beschikbaar komt, zullen we onze denkwijze aanpassen.

Hoe u uw vluchten kunt compenseren

Aanbieders van CO2-compensatie kunnen je helpen je CO2-voetafdruk te berekenen en te investeren in duurzame projecten. Het proces is als volgt:

  1. Bereken de uitstoot van je vluchten en/of ander transport. Gebruik een CO2-voetafdrukcalculator om de hoeveelheid koolstof te vinden die je hebt gegenereerd. Het bedrag ziet er als volgt uit: [aantal] ton CO2e of [aantal] tCO2e.
  2. Selecteer een project om te steunen of verdeel je compensatie over meerdere doelen. Verschillende bedrijven hebben verschillende portefeuilles van projecten die je via hen kunt steunen.
  3. Koop je compensatiecredits. Voor het door jou gekozen bedrag en project. De aanbieder zal dan jouw bijdrage aan het project geven.

Hoe je accommodatie compenseren (met Hostelworld)

Zoals we al zeiden, Hostelworld klanten kunnen nu hun hostelverblijf compenseren. Maar we hebben het proces iets eenvoudiger gemaakt:

Stap 1: Nadat je je volgende verblijf hebt geboekt, ontvang je een e-mail van ons

In deze e-mail staat:

  • [8226],”469777803″:”left”,”469777804″:”-“,”469777815″:”hybridMultilevel”}” aria-setsize=”-1″ data-aria-posinset=”1″ data-aria-level=”1″>Een link naar je compensatieberekening, die we voor je hebben uitgewerkt.
  • [8226],”469777803″:”left”,”469777804″:”-“,”469777815″:”hybridMultilevel”}” aria-setsize=”-1″ data-aria-posinset=”2″ data-aria-level=”1″>De keuze om je volledige verblijf of de helft van je verblijf te compenseren.
  • [8226],”469777803″:”left”,”469777804″:”-“,”469777815″:”hybridMultilevel”}” aria-setsize=”-1″ data-aria-posinset=”3″ data-aria-level=”1″>Details over de 3 projecten die je kunt steunen.

Stap 2: Kies je project

Om je de kans te geven een project te steunen dat je na aan het hart ligt, hebben we gekozen voor een mix van bestemmingen en goede doelen die aansluiten bij de ervaringen van onze klanten.

Van herbebossing in Australië tot het beschermen van bossen en wilde dieren tegen palmolieteelt in Indonesië en het voorzien van inheemse gemeenschappen van duurzame fornuizen in Guatemala. We zijn er zeker van dat er voor iedereen wel een goed doel tussen zit.

We hebben de due diligence voor je gedaan door samen te werken met Cloverly om ervoor te zorgen dat deze projecten echt een verschil maken voor het milieu en de mensen die ze willen helpen.

Stap 3: Koop uw credits

Volg de link naar de betaalpagina van Cloverly om je credits te kopen en klaar is kees; je kunt vieren dat je een duurzame reiziger bent!

Download de Hostelworld app om mensen te ontmoeten vanaf het moment dat je boekt


Misschien vind je dit ook leuk… 🤩

💚 De top 5 van landen die voorop lopen in duurzame ontwikkeling en waarom je ze zou moeten bezoeken

de beste duurzame activiteiten voor je volgende reis

milieuvriendelijke bieren om te proberen tijdens uw reis

Get the App. QRGet the App.
Get the App. QR  Get the App.
Scroll naar boven